Здраво Се обидувам за бременост, и имам ХПВ 61 нискоризичен, а пиев и многу антибиотици периодов па ми се наруши флората и фатив и ешерихија. Почнав со Papilocare гел меѓутоа имам многу големи болки првите неколку минути, печење… буквално ко солзи да ти потечат… дали има некој вакво искуство, читав дека некое печење е нормално во почетокот ама моето е баш болно. Имам закажано кај докторката во Понеделник па се мислам дали да продолжам во меѓувреме со гелов. Некое искуство ако има добредојдено би било
Имам хпв 53, у ремедика правев биопсија у февруари и резултатот е хроничен вирусен цервицитис, само ми кажаа да ставам вагиналети и јакнење на имунитет. Се сомневам дали воопшто е точна биопсијата... Предлози за каде да одам на второ мислење и дали повторно на биопсија?
А на пап имаш промени? Мислам дека кога веќе имаш правено во февруари, ако имаш правено нешто за зајакнување имунтитет, следно е повторно пап, колпоскопија и типизација после 6 месеци од дијагнозата и со тие резултати да бараш и прво и второ мислење, па понатаму ако пак треба биопсија ќе ти кажат. А за второ мислење обавезно ако не си сигурна во првото или сметаш дека немаш добиено соодветен одговор, мене тоа ме спаси од непотребни интервенции, а притоа имам чист пап и високорозичен хпв.
Na posledniot pap sega vo april na drzhavno imam epitelni kletocni abnormalnosti pod br.21 kako prisustvo na HPV so preporaki za hpv tipizacija, CIN 1 sum nemala nikogas na PAP, seuste nemam pocnato so terapija za hpv bidejkji vadev miom pred mesec dena, znaci seuste go imam virusot samo najverojatno ne pravi promeni Kako teraprija matichnata mi dade colpofix spray 3 meseci po menstruacija 20 dena i 4 meseci pienje prashok za imunitet sekoj vtor den Ako ja pocnam sega taa terapija kje treba kontrolata da bide na povekje od 6 meseci smetano od fevruari navamu.. Shto mislish shto e najsoodvetno? Ako sakash pishi mi i lp za ishrana shto koristish?
Jas so celosna pravev, vo remedika i e preskapo, ne preporachuvam, imav ogromen miom pri shto nishto ne mi ni spomnaa za toa i kolposkopija ne mi pravea shto e zadolzhitelno za da znaat od koj del da zemat parce za biopsijata...Odnosot ne mi se dopadna i ne sum sigurna vo rezultatite..bev kaj dr. Kotlarova Posle biopsijata ne krvarev mnogu dali samo den dva no zavisno od organizam.. Sovetuvam da se odi na drzhavno ili chair klinika za biopsija..
А, оти ми рекоја дека може матичен гинеколог да ти направи? Без анестезија демек, ама немам јас миом, само полип.
Za maticen ne znam, mozebi zavisi kaj koj si, mojata ne raspolaga so toa a i onaka ne sum zadovolna od nejze, za polip ne se razbiram mnogu bidejkji imav druga problematika, klasichna miomektomija, biopsija se pravi ili so celosna ili so lokalna, mene ne me ni prashaa so kakva ama kje odberev celosna sekako..shto te interesira drugo?
За вирусов од различни лекари добив мислења целосно спротивни, за сега се водам според второто мислење за суплементи на природна база наместо изопринозин кој првично ми го дадоа, ама општо јас мака мачам цел живот со низок имунитет па ќе видиме дали ќе се среди
Биопсија на грло на матка прават скоро сите матични гинеколози. Ја изведуваат под локална анестезија и целиот процес трае нецели десетина минути. Става спекулум, боцка анестезија, пребришува со оцет и јод, штипка, киретира, тампонира и толку. Материјалите обично ги носат на онкологија ама на твое барање можеш и сама да си ги однесеш по приватниве лаборатории што работат цитологија и хистологија. Интервенцијата е стварно кратка и безболна (освен боцкањето кога се осеќа мал притисок) и нема потреба да се прави под општа анестестезија. И да, биопсија е најточната метода за дијагностицирање. Не се ослонувајте ниту на папот ниту на колпоскопијата, дефинитивна дијагноза се поставува со хистопатолошки наод.
Cudno jas sum kaj Radica Bojcheva i celo vreme kazhuva deka se pravi na gak ili po privatnite.. Planiram da ja menuvam..kaj kogo da odam vekje ne ni znam..
Сите три испитувања се земаат во предвид. Со тоа што според најновите препораки се советува сите да прават ХПВ типизација барем еднаш годишно особено после промена на партнер. Високоризичните типови особено тип 16 во комбинација со нелечени бактерии се најчестите причинители на рак на грло на матка, и скоро секогаш кај жени каде што таквите вируси перзистираат долго време, колпоскопски има зони кои не се бојат таканаречени леукоплакии. Папот се зема со резерва затоа што во голем дел од случаите е неточен. Многу зависи и како е земен, дали е со четкичка (brush) или со обичен брис, и каде и кој го чита. Затоа се препорачува и вакцинација кај млади кои сеуште не стапиле во сексуални односи со цел да се имунизираат со антитела за да кога ќе се дојде телото во контакт со вирусот не направи клеточни промени.
Имам чист пап, правени 2 (приватно и државно), а притоа високоризичен хпв и раничка видена на колпоскопија. Не ми е јасно зошто заедно со биопсија ми препорачаа и киретажа. Во приватна клиника добив одговор дека не треба ништо од тоа да правам.
Мене док ми рече кој било од : Papilocare Silaut Colpofix. Имам HPV 52. Јас Silaut го користам. Па ќе видиме, иначе е 920 ден.
Здраво. Прочитав доста коментари, а и после искуството од минатата година, пробувам да не паничам Имам родено две дечиња, пред да го родам првото дете, неколку години пред тоа ( пред 10тина години од сега) на преглед ми беше кажано дека имам раничка на грлото на матката, и не ми дадоа никаков третман, само да се следи. После сите редовни контроли и пред и за време на бременостите, како и после нив, сите пап тестови ми биле со добри резултати, а ниту еден гинеколог(и приватно и матичен) не ми ја спомна раничката повеќе. Пред една година, пап тестот ми беше со со резултати беногни клеточни промени, што асоцираат на вирусни инфекции -> препорака за HPV типизација. Истата ја направив во Авицена, излезе негативна. Оваа година истите резултати, препорака за типизација. Ќе ја правам утре, но сепак, прашањето ми е, доколку и овој пат е негативна, дали треба да се направат дополнителни испитувања (микробиолошки брисеви не правев ни лани ниту оваа година - матичната не ми спомна, може јас требаше да инсистирам), пошто ми е чудно две години по ред да се јавуваат овие резултати, дали може да е некоја друга инфекција која можеби треба да се третира. Матичната ми рече дека нема потреба од паника, дека во 90% од случаите типизациите се негативни (се надевам и овој пат ќе е така). Дали некој имај ваков случај до сега, и ако може да ми даде совет дали да направам дополнителни испитувања или не? Благодарам, секое добро на сите и со убави резултати
Девојки зошто од вас некои одбегнуваат исоприносин? Инаку дали мислите дека исхраната влијае на повлекување на вирусот?