HPV – дали сте информирани?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Carlita

Carlita Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2025
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    4
    Ти помогна Силаутт? Мене цело ми истекуваше на влошката

2. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.677
    Допаѓања:
    17.606
    Па сеа ќе видиме резултат.
    Би требало и мсилам нормално е да тече.

3. Bruno1996

Bruno1996 Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Здраво девојки. Ми дијагностицираа хпв цин 1, направив типизација и детектиран е тип 31 кој е високоризичен. Докторката ме советуваше да правам биопсија па ме интересира ваше искуство. Каде сте правеле, каква е процедурата, се прима ли анестезија? Прв пат се среќавам со вирусов и многу сум испаничена, па секој совет ќе ми биде и повеќе од добредојден.

Ви благодарам однапред ❤️

На kuc му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    85.931
    Зависи каде сакаш да правеш дали државно или приватно инаку се прима краткотрајна анестезија земаат дел и неколку часа и те пуштаат дома.
    Кога ќе има резултат ќе одредат терапија ,работи на имунитетот тоа е најбитно и не се грижи се ќе биде во ред.Од витамини бета глукан што се со сите витамини во нив земи ги јади многу овошје,зеленчук и семки.

Масло од чајно дрво да се става на влошка пред спиење е многу корисно за ХПВ ,по неколку капки

5. Bruno1996

Bruno1996 Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Ти благодарам многу. ❤️

6. Pembe25

Pembe25 Нов член

Се зачлени на:
    29 октомври 2025
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Zdravo mi treba vase mislenje nekoj da se soocil so ova 20251028_173719.jpg

7. Carlita

Carlita Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2025
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    4
    Zdravo. Kade e praten Pap testot?
    Od moeto skromno poznavanje imas CIN3 predizvikano od HPV. Ke ti pravat biopsija i endocervikalna kiretaza za da se dokaze ova od Pap testot. Dokolku se pokaze istoto, ke te pratat na laserska konizacija za da se trgne delot kaj sho se losite kletki. Ne sum doktor, ova e od sto sum citala. Maticnata ne ti objasni?

На Pembe25 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ThrinaMist

ThrinaMist Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2025
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    569
    Дали најчесто при ПАП тест ова се детектира? Или мора и некои други тестови да се направат?

9. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    323
    На ПАП најчесто покажува промени, па потоа праќаат да се прави ХПВ типизација. Тоа е многу поточно, се прави испитување за повеќе типови на ХПВ и се добива резултат дали и кој ХПВ е присутен. Ама често знае на ПАП да не покаже промени, а да постои ХПВ (или пак да покаже промени, а типизацијата да е во ред). Еднаш ако се покаже ХПВ, на следните проверки треба да се прави и типизација. Мислам (не сум најсигурна за ова) се препорачува типизација еднаш годишно ако вирусот е активен, еднаш на 2 години ако не е (а претходно бил).

На ThrinaMist му/ѝ се допаѓа ова.
  10. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    491
    Допаѓања:
    1.053
    Јас го имав истиот резултат, carcinoma in situ, ама кај мене се потврди на биопсија, на пап искочи само цин 1 и докторот препорача биопсија заради високоризичниот хпв што го имав неколку години. Доколку ова е резулат од пап следно мора да напраите биопсија со киретажа за да се потврди резултатот а потоа конизација за да се отстрани заболениот дел.

11. strelec231992

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    491
    Допаѓања:
    1.053
    Кај мене на пап покажа цин 1, на биопсија carcinoma in situ, така да не секогаш папот е 100% точен, биопсијата е најточен метод.

12. The Greatest

The Greatest Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    45
    Два пати правев пап и нема никаква промена, се е океј во резултатите. На хпв типизација покажа високоризичен ХПВ и на колпоскопија раничка..
    Така да чист пап не е секогаш релевантно.

На ThrinaMist и GirlLove им се допаѓа ова.
  13. Carlita

Carlita Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2025
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    4
    Огромна разлика меѓу пап и биопсија, дури да се исплаши човек. Колку долго беше ХПВ позитивна?

14. ThrinaMist

ThrinaMist Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2025
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    569
    Дали имаше некои симптоми па се одлучи за ХПВ типизацијата? Или откако првично се виде раничката па се притапи кон тоа?

15. The Greatest

The Greatest Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    45
    Препорака на матичната без некоја причина, ми бара да правам на одреден период, иако немам од претходно историја со хпв и промени, цело време чист пап и претходно никогаш ништо на хпв типизација не покажало. А сега после резултатите од типизација препорачана беше колпоскопија.

На ThrinaMist му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Pembe25

Pembe25 Нов член

Се зачлени на:
    29 октомври 2025
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Dali moze pap testot da dade greska naod zosto za vreme na pap imav jaka infekcija dole barem taka mi kaza doktorkata pa za toa nesto da e utnato i da mi e postavena dijagnozata HSLI VISOKORIZICEN CARCINOMA IN SITU(CIS) praev biopsija cekam rezultati ke poludam dodeka cekam

17. strelec231992

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    491
    Допаѓања:
    1.053
    3 години

18. strelec231992

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    491
    Допаѓања:
    1.053
    По мое искуство може да даде грешка наод на пониски промени, а за повисоки не би знаела. Сепак чим сте направиле биопсија она ќе ви даде точен резултат.

19. Hyla

Hyla Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво моментално сум бремена 16 недела и на пап тест ми излезе резултат цин 2 цин 3 .Пред 9 месеци имав 2 високоризични хпв 31 и 58.Во меѓувреме останав бремена.Сега правев повторно типизација и чекам резултати за да ми кажат дали е потребно биопсија.Дали некој се соочил со истава ситуација и како поминала бременоста и понатамошно лекување.Многу сум исплашена‍️ви благодарам однапред на одговор

20. *Explorer*

*Explorer* Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    6
    Најсигурно е да се направи прво колпоскопија, па потоа ако има потреба и целна биопсија. Имај во предвид дека во бременост наодот на ПАП и колпоскопија може да биде од повисок степен отколку вон бременост. Најбитно е да одиш кај доктор што работи исклучиво тоа, за да не те ставаат во дополнителен ризик.

На Hyla му/ѝ се допаѓа ова.