Да, еве јас деновиве ги бркам овие работи, само што јас менувам и општина на живеење. Ќе отидеш во МВР и ќе прашаш на инфо шалтер за да ти кажат во која соба да појдеш, мене ме пратија во соба 37. Таму ми дадоа формулари да пополнам за одјава од стара адреса и пријава на нова адреса (си заокружуваш дека е по основа на склучен брак) и ги даваш таму во собата документиве заедно со венчалниот лист. Постапката трае околу 3 недели и ќе ти се јават кога да отидеш за да се сликаш за лична карта.
Bidejkji jas sum od drug grad a mazena od Skopje dali odjavata se vrsi elektronski vo mvr vo skopje popolnuvas, ili vo mvr vo Bitola?
Треба да земеш одјава од досегашната општина.Колку што знам тоа може и електронски по службен пат да се тера ,ама трае и подолго,затоа најубаво е лично да си побараш одјава од твојата досегашна општина ,а потоа во рок од 8 дена должна си да го пријавиш новото живеалиште.
И јас од друг град се пријавував во Скопје. Кога прашав во МВР во мојот град ми кажаа дека не може веќе така, мора каде што се пријавуваш целата процедура да ја тераш. Значи како што реков, јас во МВР во Скопје на исто место поднесов и пријава и одјава. Не мора да си комплицираш, оди само во МВР во Скопје (кај МРТ зградата) и ќе си завршиш одма работа.
Fala ti. Zavrsiv rabota, nisto posebno vo ist den se slikav i podnesov dokumenti za odjava/prijava bez nikakvo cekanje
Здраво, имам едно необично прашање. Во јуни ќе склучиме брак меѓутоа имаме план после венчавката да купиме стан. Моето прашање е дали може при склучување на брак да не направам промена на адреса односно да имаме различни адреси на живеење бидејќи во краток период би имале дополнително нова адреса.
Можете, никој не прави контрола на тоа. Единствено ако го смениш и презимето кога ќе стапиш во брак и треба да патуваш пример, ќе мора да ги смениш и личните документи, нема да можеш да патуваш со стариот пасош бидејќи ќе имаш ново презиме.
I za menuvanje na prezime samo ke vi treba nova licna karta, i posle za novata adresa pak ke vi treba nova licna karta.
Дечки дали скоро некоја од вас е вратена од граница или можеби казнета поради непроменет пасош, заради промена на лични податоци презиме и адреса? Дали се засилени контролите на граница,ќе патувам за грција ама планирам со стар пасош.
Nema da ve vratat od granica ama koga ke odite da vadite nov pasos moze da ve kaznat paricno bidejkji imaat uvid kade ste patuvale so star pasos. I dodeka ne ja platite kaznata nema da vi izdadat nov.
Мењајте на време оти ем казна (500€) ем кривична може да добиете. Јас од секакви совети патував со стар пасош па едвај се извлеков
Ке менувам презиме и живеалиште но даксме меден месец, одма после свадба Ми кажаа имаш право до 30 дена еден пат да излезеш од државата Дали некој нешто повеќе знае
јас излегов од државата со лична карта, не користев пасош. дали сега кога ќе вадам нов пасош, ќе имаат увид на тоа.. т.е. дали ќе ме казнат?
изгледа на кој како ќе му се падне.. јас бев денес да се сликам, ми кажаа да однесам венчаница. за да провереле дали сум патувала негде....
Здраво ми треба некој да ми пише во лп што работи со пасоши иѓи пд нај нај точни извори да ми каже. Сакам да прашам нешто.
За пеомена на презиме во лична карта кои документи се потребни? Дали треба извод на родени и извод на венчани?