Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Kазна за ново презиме со стар пасош

Дискусија во 'Политика и настани' започната од jana83, 16 мај 2012.

1. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.131
    Допаѓања:
    21.962
    Сменивме лични карти со промена на адреса, кога прашавме таму дали и пасошот треба ни рекоа не, стариот си важи до истек. Исто и за детето.
    Дали некој знае дали е вистина?

2. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.590
    Допаѓања:
    15.654
    И мене ова ме интересира,ние треба да менуваме,ама на децата се на стара адреса пасошите.
    Кажи ми колку време трае процедурата за промена и што документи ти бараа?

3. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.131
    Допаѓања:
    21.962
    Имотен лист на кој се води живеалиштето и изјава дека дозволува да живееш таму, барање.
    Значи за мајка ми( имотен, барање и стара лична карта) за мене(изјава,барање, имотен, и стра лична карта) за сопругот(венчаница, барање и стара лична карта).
    Се сликавме на 30.03 на л карта стои датум на издавање 01.04 ама јас чекав дека рекоа 2 недели па денес ќе одам да ја земам, мм ја зема вчера и рече имало мн гужва за сликање.
    Праша и на друго место, исто му рекоа не мора пасош да се менува.
    Во барањето напред ја пишуваш новата адреса.
    За пасош уште не знам. Ни рекоа само ако патуваме да патуваме со иста адреса. Односно со пасошите, а не ние со новите лк а она со пасош.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  4. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.590
    Допаѓања:
    15.654
    Фала ти многу.Значи јас треба имотен лист и венчаница да носам бидејќи станот се води на име на мм,а он си смени и лична карта и пасош,уште јас и децата,ама на едната ќерка истекува сега пасошот така да секако морам да вадам нов,а за другата не сум сигурна мислам до 2024 и важи.

5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.665
    Допаѓања:
    35.452
    Не мора пасош да се менува само за адреса.
    @azelea Ние кога се преселивме во станот исто како вас, на маж ми се водеше. Прво он смени л.к, а јас потоа со неговата л.к и венчаницата ја сменив мојата л.к. Ама носи си ти за секој случај и имотен лист, којзнае што ќе им текне таму (facepalm) боже сачувај се :tmi:
    На ќерка ми пасошот (пошо пасошот на маж ми беше со старата адреса) и ја пишале старата адреса. По автоматизам они адресата од таткото си ја пишале. Па, кога вадевме нов, се расправав таму да и ја пишат мојата адреса. Им викам, кој ви кажа по таткото да ја пишете? Свашта!!! Така што, нагласи им таму дека сакаш адресата да им ја смениш и на нив.

Дали е вистина дека документите кои не се со новото име ќе мора да се сменат до февруари 2024?

6. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.131
    Допаѓања:
    21.962
    На ќере и вадев 2021, и важи до 2026 нашите се до 2027.. ама секако ќе мора да мењаме ради името.
    @An-na мислам дека да мора.
    Ама ај бар една година да искористиме.
    За пасош тој ми рече сеа на своја воља мењаш. На граница е битно да имаш патна исправа

7. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Цените се исти или се сменети?

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.368
    Исти
    Ние вадевме пред една недела.

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.131
    Допаѓања:
    21.962
    Исти се сега за сега, ама ќе.ги покачуваат.

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.428
    Допаѓања:
    12.182
    Да, ќе мора без разлика до кога ти важи документот

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Gornn

Gornn Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    1.444
    За адреса не мораш да мењаш пасош, еве јас имам променето адреса на живеење пред 3 години и сеуште патувам со стариот пасош, а доколку смениш презиме, тогаш задолжително мораш да ги промениш сите документи. Казната за непроменети документи е 500 евра и одземање на пасошот на одредено време.

12. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.131
    Допаѓања:
    21.962
    Да да знам за презиме, ова е само мењање на адреса не е заради склучување брак.

13. Gorskilist

Gorskilist Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2023
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    2
    Zdravo, se preselivme vo kukja na baba mi, imotniot list e na nejzino ime. Pri promena na licni dokumenti dali e potrebno da imame prijava za prestoj na ovaa adresa i kade ili e dovolno da prilozime imoten list? Osven licna karta dali treba da se smenat drugi dokumenti pasos, karticki od banka? Kolko dena e dozvoleno za promena na dokumenti?

14. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.131
    Допаѓања:
    21.962
    Пасош не треба да се менува. Си важи до истек.
    Закажуваш термин, ти треба имотен, венчаница и изјава дека ви дозволува да живеете кај неа, и лично она да присуствува.

15. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.275
    Допаѓања:
    7.731
    Здраво.

Дали некој може да ми каже што точно е потребно од документи и која е постапката за промена на презиме (поради стапување во брак) и промена на адреса на живеење (во друг град). Конкретно од друг град за во Скопје.

16. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.131
    Допаѓања:
    21.962
    Венчаница, имотен од станот кајшто ќе се водиш и носителот на имотен лист да ти даде согласност дека може да живееш на таа адреса.

17. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    1.207
    Не знам дали темава е соодветна за ова ама да прашам некоја дали знае. Пред две недели се регистриравме со мм и јас прифатив да го додадам неговото презиме. Документите уште не ми се сменети само имам земено од матично извод на венчани. Дали постои процедура да сменам одлука дека сакам да ми остане само моето презиме и после ова?

18. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.846
    Кога си евидентирана во извод на венчанисо новото презиме ,автоматски си и во родени.
    Сега единствено само да бараш промена на презимето во соодветна служба во МВР и откако ќе ти дадат решение ,ќе можеш да извадиш извод на родените со презимето кое ќе го избереш да го носиш .

На JustBeautiful му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Gorskilist

Gorskilist Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2023
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    2
    A licna karta i drugite dokumenti se menuvaat ili?

20. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.703
    Допаѓања:
    8.783
    Здраво. Јас се сликав во мтв пред некој ден со ист случај како тебе. Не ти треба имотен ниту согласност ако планираш да се водиш на адресата на сопругот. Ти треба барање за лк, копија од венчаница и копија од лична карта од сопругот. И старата лична карта твоја.