Pisuva deka imas rok od 30 dena da gi odnesis dokumentite vo MVR za da ti gi ponistat za da ne platis kazna, ti mozes da patuvas kade sakas so mominskoto prezime, a na granica nema kazna, edinstvena kazna e ako posle 30 dena ne otides vo mvr, kolku podolgo gi odneses tolku pogolema kaznata
И јас планирам да патувам со стариот . Термини за нов пасош нема, со итна постапка исто нема, само со врски.
Do mesec dena po sklucuvanje na brakot mozete posle vekje da ne vı pravat problem.. Mene ı sakaa krıvıcno da me kaznat ı parıcno, srekja se ızvlekov Ama jas posle 3 god go smenıv ı prepoln mı bese pasosot
Отидов да го сменам стариот,утредента ме пратија горе на спрат и тогаш го покажав стариот.. Не знам дали е подобро да кажеш дека ти е изгубен..
Ако пријавиш изгубен полошо. Ке те казнат за не добро чување на личен документ. Мислам читав негде по групите на фб. И е голема процедурата, да одјавуваш, па у весник па тн..
Никако да не кажуваш дека е изгубен.Никаде не е пријавено дека е изгубен или украден.Да е лична карта и не прават толку проблем ама за пасош е зошто се сомневаат на криминал или дека си го дала на некој.Ќе си отворите поголема работа.
Сакам да ве прашам дали се плаќа казна и за несмената лична карта? Неколку месеци во брак а сеуште сум на лична карта со моминско презиме
На 1ви месецов стапив во брак. Барање за промена на лична карта поднесов а за пасош уште не. Наредна недела треба да патувам службено, можам ли со стариот пасош? Би се вратила до 28ми 29ти.. каде можам да прочитам да ова, не успеав да најдам?
Јад кога отидов во полиција, секој различно ми кажа Некој дека до 1 месец не казнуваат некој дека одма казнуваат Прашај си пак во полиција
Можеш, ама ако се вратиш тогаш кога си пишала. Имаш рок од 30 дена за да го користиш стариот пасош. Подобро е да закажеш за нов, ама ситуацијата со термини е за никаде. Се плаќа казна. Во рок од 30 дена по склучувањето на бракот треба да имаш закажано термин за сликање.
Дали знаете, додека си во процедура за нов пасош со новото презиме, дали може да се патува со стариот пасош со моминско презиме?