Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Kазна за ново презиме со стар пасош

Дискусија во 'Политика и настани' започната од jana83, 16 мај 2012.

1. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Законски и тоа е казниво, само што не сум слушнала некој до сега за тоа да плати казна. Мислам дека на пола држава документите им е со неточни адреси на живеење. И мене ми беа такви документите, ама сега сум во фаза на менување, не за друго, туку затоа што ќе имам придобивка ако ја сменам. Немај гајле.

2. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Колешка моја не плати казна, затоа што иако излезе од државата го запази рокот од 30 дена. Јас следната недела истото ќе го направам - мојот меден месец е платен уште пред 5 месеци, и не мислам да пропадне голема сума на пари заради тоа што некој тренира строгост баш во овој момент.

3. flowergarden

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Во тој случај супер. Ви посакувам убаво да си поминете на меден месец без да се оптеретувате со казни и глупости. Посветете си се само на себе..

4. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    феминки конечно земав лична карта после 1 месец :tmi: време е за пасош?!!!којзнае како ќе биде?!ај некоја од вас ако има искуство да ми каже како поминавте кај инспекторот? се осеќам ко најголем криминалец :D

5. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Возачката ми истекува во октомври оваа година, дали ќе платам казна оти немам извадено нова?

6. Palchica

Palchica Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2012
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    90
    Ако имате пасош со стари податоци НЕМА ПРОБЛЕМ ако сте патувале само во Грција - бидејќи Грција не става печат во пасош (без разлика колку време се стари податоците).

Јас после свадба бев на меден месец со стари податоци и немаше проблем потоа при промена.

Не се дегени тие во полиција, они казнуваат стварно кај што треба. Има луѓе што по 2-3 години не менуваат податоци што стварно е неодговорно!

П.С. Мора да ги смените сите документи и внимавајте да не ја заборавите исто промената на името на трансакциската сметка :)

7. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    женски до кај сте со сменување на документите? јас сменив само лична карта
    за пасош ќе почекам, зошто за 2 недели планирам да одам за црна гора ама преку албанија :)
    може и само со лична карта немора пасош ;) така да после одмор планирам и другите документи да ги сменам.
    ми кажаа дека за пасош се чека многу време (не за сликање и закажување туку за инспектор и сл глупости и процедури)

8. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Женски, јас сменив лична карта веднаш лани кога се омажив и сменив презиме. Но, пасош ги прашав дали има потреба и ми рекоа ако не патувам нема потреба, тогаш кога ќе решам да патувам, тогаш да си извадам нов. И така лани не бевме надвор од Мкд и оваа година се токмиме за Грција одење уште пред некое време и кога ми дигнаа паника за новиов закон, казна ќе сум платела ова она. Си велам, зошто казна кога јас НИКАДЕ не сум патувала со пасошов? Епа, затоа што не сум го вратила во Мвр, без разлика што не е користен. Зошто? Епа имало нов закон, е како може така кога, кога јас се омажив немаше такво нешто и пак додавам, самите тие ми рекоа ако не патувам нема потреба да вадам веднаш нов пасош. И ок, ајде одам јас во Мвр кај Телевизија да ми кажат што да правам, а тие сироти ПОИМ НЕМААТ, те праќаат од една во друга канцеларија и дигаат раменици. Ме изнервираа не знаете колку, и кога сум и се развикала на едната таму што ме шеташе како топка таму ваму ми вели ајде сега ќе те однесам кај колешката , и ајде одиме и кај таа и таа вели, да, законот наложува пасошот да се врати, ама одговорната сеуште нема завземено став што да се прави?! Е јас да знам? И велам, добро, сакам нов пасош што да правам? И демек од тој ден веќе немало поништување стари пасоши туку како вадиш нов пропаѓа стариот. И ок, аплицирам, документи однесов се тоа, и во меѓувреме мајками се чула со една пријателка која работи во пасошко и и рекла дека секако ќе сум платела казна. Јеа рајт како не, не платив казна и се беше во ред. Ако не сте патувале никаде, нема место за паника.

9. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    И јас немам сменето пасош, само лична карта, а и неа ја сменив неколку месеци откако стапив во брак. А другарка пред една недела го зема пасошот, стариот само и го поништија и не и направија проблем бидејќи немаше патувано откако стапи во брак.
    Јас утре имам закажано да се сликам и ми кажаа да го носам стариот пасош да ми го поништат. Казните се само ако ја имате напуштено државата со стар пасош.

10. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    А ако стапите во брак без да смените презиме, треба нови документи??? Мислам дека само адресата се менува, но дали е проблем?

11. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    Кога се прави промена на било какви податоци, се менуваат документите. Дали адреса, презиме и слично. Така да, ќе треба да се сменат документите. Баш и во формуларот се наведува која е причината (промена на личен податок, промена на адреса на живеење и слично). Ако се стапи во брак но не се менува ниту презиме ниту адреса на живеење нормално документите не се менуваат.

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  12. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.654
    Допаѓања:
    22.365
    Да ама истото важи и за оние од другата страна на шалтерот, мора да се признае. ;)

13. flowergarden

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    на кој број се закажува за нов пасош? најдов на интернет едно бројче 0800 192 92 ама не можам да го побарам од мобилен. Најверојатно може само од фиксен.

14. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Да, само од фиксен може да се закаже. :|

15. flowergarden

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418

Каква глупост. 90% од луѓево не користат веќе фиксен. Фала ти во секој случај.

Има ли некој тазе искуство со казниве? Намалени се или? На сите ги даваат или има некои што проаѓаат и со опомена :tmi:

16. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.216
    Допаѓања:
    139.880
    Обично казнуваат по 50 евра и мислам дека веќе задолжително ја даваат кога ќе поднесеш за нов пасош. Не можеш да поднесеш без да поднесеш уплатница за платена казна.

17. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    И на интернет може, одговорот за закажаниот термин ќе ви стигне на мејл.

Тука

На flowergarden му/ѝ се допаѓа ова.
  18. flowergarden

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Јас веќе поднесов, ме сликаа, ми рекоа за недела дена дека ќе биде готов. Само ми рекоа утредента да одам кај инспекторите, не ми кажаа баш зошто. Најверојатно тоа е тоа, а? :D А да не одам? :lol:

19. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.654
    Допаѓања:
    22.365
    Мислам дека ќе те испрашуваат што како за да ти ја одредат казната. Може ќе поминеш со опомена, може и со казна, зависи. Шознам, поарно да идеш да не си напраиш башка компликации после. Ja бев и поминав со опомена затоа што немав многу задоцнето, ниту еднаш ја немам напуштено земјата, а башка и првпат во брак, немам толку познавања од тие правни работи. Све тоа фино им објаснив и ме пуштија со опомена. Ама чудно е малце чувството, мора да признаам... :lol:

20. flowergarden

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Фала ама ќе пробам да најдам познати за да поминам со опомена :tmi:

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.