Lupus eritema

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од dunja, 18 април 2010.

1. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Ve molam da mi kazete dali nekoj dosega slusnal za dijagnoza lupus eritema?

2. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.466
    Допаѓања:
    5.299
    lupus e avtoimuno zaboluvanje (organizmot ne si gi prepoznava kletkite i sam si gi unistuva)..edna prijatelka otkako go rodi 3 dete go dobi ova zaboluvanje ..prima terapija i e podobra..taka da navrem da se otkrie i da se slusaat sovetite od lekarot.pozdrav i so sreka

3. Nina24

Nina24 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    339
    http://sr.wikipedia.org/wiki/Лупус

Јас лично не сум слушнала до сега за ова заболување, но еве линк каде има објаснување, можеби ќе биде од корист.

4. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Blagodaram,
    mislam deka nema nisto od dijagnozata ama me isplasi lekarkata.
    :)

5. Filipina

Filipina Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2010
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    14
    dunja се што те интересира за болеста можам да ти кажам, а има доста работи за оваа болест за кажување, бидејки избива на разни делови напатена сум од таа болест, не јас ама мој близок и како докторка сум за лупусот се знам...

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. skorpija123

skorpija123 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2011
    Пораки:
    699
    Допаѓања:
    2.624
    aко болестa се открие нa време и aко се слушaaт советите нa докторот не е ништо стрaшно иaко е стрaшнa болест. Јaс си знaм од искуство боледувaм од тaa болест. Сaмо со позитивни мислењa и се ќе биде добро. aко ве интересирa нешто повеќе прaшaјте слободно, ќе ви кaжaм тоa што знaм.

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. elence192

elence192 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2011
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    Здраво , баш ми е мило што некој ја отворил оваа тема за лупусот , затоа што кај мене мајка ми боледува од Lypus Erythematodes DLE. Дали некој слушнал за ова ? На мајка ми и испадна едно мало брумче на челото и после тоа се исфрла на целото лице , ама само на лицето , највеќе и го зафати носот .Брумчињата се црвени и околу нив има како лушпи . Уште кај не отидовме и ниеден доктор не знаеше за што се работи , сите викаа дека е алергија од сонце, после направи биопсија од едно брумче и и кажаа дека станува збор за лупус . Откако веќе знаевме за што станува збор пак ниеден доктор незнаеше што терапија да и даде ( жими " докторите " наши ) . После кога почна Др.Оз на сител во една негова емисија беше една докторка Дорис Деј , дерматолог многу познат од Њу Јорк и решив да и пишам .Многу се израдував кога видов дека ми вратила на емаилот и ми кажа дека лупусот во америка бил многу познат , не може до крај да се излече , но со терапија може да се запре од проширување. И ми кажа апчиња и крема со која да се мачка . Е сега ако некој има слушнато за оваа болест или ако некој ја има , ве молам да ми кажете што вие сте направиле

8. skorpija123

skorpija123 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2011
    Пораки:
    699
    Допаѓања:
    2.624
    на кој о да прашаш ќе тикажи дека лупус не се лечи, но може да се иблажи болеста со многу внимавањр на самиот себе...таблетите секаде во земјава се истите: resochin и decortin....за тоа што имше напишано за лицето,само нека го заштитуват со крем со најголем фактор и не смо лицето туку цело тело каде кожата не е заштитена со облека...да носи лесна памучна облека со долги ракви макар и на лето....и да ср храно здраво.....(млејо, млечни производи, риба најмогу, храна со омега3 масни к-ни)...то кажувам од оскуство од истата болеѕ боледувам.....

9. AnaAnaBanana

AnaAnaBanana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    482
    Riba 79 ako moze da mi kazes kako e drugarka ti po tolku vreme kako se spravuva so bolesta

Skorpija 123 kako si so bolesta, slusnav deka moze da se stavi vo remisija so dobra terapija i da stagnira. Jas slucajno ja otkriv i nemam nikakvi simptomi ama.me plasi kako vo idnina, koga ke se pojavat simptomi i se ponatamu

Последна измена од модератор: 4 февруари 2020
  10. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.466
    Допаѓања:
    5.299
    ;(
    Za zal prijatelkata pocina od rak;(

11. AnaAnaBanana

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    482
    Riba 79 mnogu mi e zal :(

На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    655
    Допаѓања:
    1.955
    Не ми е јасно како може да немаш никакви симптоми? Има ли некој тест каде што може превентивно да се провери дали имаш лупус? На што треба да се обрне внимание за да се открие во рана фаза?

13. AnaAnaBanana

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    482
    Jas na slucajno ispituvanje go otkriv... go izgubiv bebeto vo 21 nedela od nisto povrzano so bolesta, no pobarav od maticnata da mi dade da ispitam se sto moze, pa taa me prati na transfuziologija kade mi gi proveruvaa genetskite mutacii i iskociv pozitivna na lupus antikoagulant. Samoto prisustvo na ova antitelo ne znaci deka ja ima pacientot i bolesta, no potoa me prepratija na reumatologija kade mi gi napravija site imunoloski ispituvanja povrzani so bolesta i iskociv pozitivna na anti ds dna karakteristicen za samata bolest. I jas se izvadiv od pamet zosto nemam simptomi na bolest ama rezultatite se takvi kakvi sto se, pa uste poloso se rascitav po internetov i mi se zamati vo glavava... zatoa sakam da slusnam i mislenje od nekoj koj minuva niz istoto

14. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    655
    Допаѓања:
    1.955
    Фала за објаснувањето. Може ли без никаква причина да се направат испитувањата? Вака излегува дека сите сме потенцијални носители на лупус... Не се секирај, штом не ти е активирана болеста значи нема штета направено до сега. Убаво што си открила вака за да знаеш не дај боже ако се активира да преземеш нешто на време. За жал многу тешко се открива бидејки предизвикува симптоми што се карактеристични и за други болести и додека докториве наши направат дијагноза може да дојде до оштетување на некој орган. И не читај се и свашта на интернет, таму се најцрните сценарија.

15. AnaAnaBanana

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    482
    Fala ti na podrskata forever young, no kaj mene stana neizvesno dali imam ili nemam lupus, zosto vcera pravev ana so site markeri vo avicena i iskocija site negativni... ne znam kako e mozno so ogled da od imunologija ds dna mnogu bese visok, a vo avicena negativen. Ke moram i na treto mesto ili da povtoram na imunologija pa da vidime koj e tocen rezultat iako se nadevam na tocen rezultat na avicena najmnogu. Stom napravam uste edno ispituvanje ke vi kazam bas zosto vo slucaj na klinika da se gresni da imaat i drugi pacienti vo obzir da se proverat i na drugo mesto

На ForeverYoung му/ѝ се допаѓа ова.
  16. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    377
    Здраво!
    Дали може да ми кажете кои тестови ги правите за дијагноза на лупус? Јас поради Х причини правев испитувања и АНА тестот ми беше негативен, но комплемент C3 и C4 три пати по ред ми се со ниски вредности. Исто така и глобулинот.
    Има ли некој некакво искуство?

17. M_macko

M_macko Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2020
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    Da spodeli nekoj iskustvo so biopsija na lice za utvrduvanje na lupus

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    На трансфузиологија имаш за испитување на лупус и плус антитела ана и афа според ова ќе утврдат дали имаш или немаш, можеби имаш ама тие во мирување не е активиран, јас го имам ама сеуште не е активен, симптоми обично се болки во коските односно зглобовите, може да има зголемено опаѓање на коса,изнемоштеност,отекување и најважното од се кога излегуваш на сонце обично лицето се вцрвенува во форма на пеперутка

Зошто преку биопсија? Кога може да се испита на Ревматологија,Трансфузиологија и МАНУ преку крв.

19. M_macko

M_macko Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2020
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    Dali mozi da mi kazis za koja krema se raboti i dali imase podobruvanje od istata?