Mешани бракови

Дискусија во 'Брак' започната од Tanjamm, 27 ноември 2017.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Не знам каков брак имала ама попрво би рекла дека избрала погрешен маж. Јас имав еден дечко (знам различно е од брак), заедно бевме 5 години. Јас атеист, тој демек голем верник. Ми се префрлаше нонстоп од него и цела негова фамилија зашто не одам во црква, зашто не постам, ми дадоа јасно до знаење дека идните деца што ќе ги имаме ќе бидат крстени, пробуваа да дознаат дали стварно сум крстена итн итн. И тој мислеше дека сум негова сопственост и ако не успеваше да ме убеди за нешто, ми ја праќаше мајка му. Од оние 'верници' беше што верува и во магии и такви срања, па беше убеден дека полицистичните јајници ми се уствари од такво нешто. Филмот јако ми пукна кога мајка му наместо на кафе кај роднина, ме однесе кај таква жена.... Ужас.

Така да, барем за мене не значи ништо вера, боја, пол, старост... Повеќе логика ми има поделбата на добри и лоши, глупи и паметни....

Конкретно за темата никогаш не сум ни помислила за против мешан брак, моите не би имале ништо против (скроз се либерални во тој поглед). Имам неколку другари муслимани, кумот ми е муслиман и никогаш не сум приметила некоја разлика освен што си честитаме различни празници. Ако некој маж е лош партнер одма го препишуваме тоа на религија или националност 'Пак нека оди со шиптар' или 'Муслиман е затоа не ја пушта да мрдне', а реално такви ги има многу православни. И што е најтажно, обично тие носат крстови и се први во црквите.

На Green Ivy, Macito007, Dalia93 и 24 други им се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.344
    Допаѓања:
    182.392
    Ват да фак?!?! :o :o :o
    Ти рече ела ќе те носам кај Стојна на кафе, а те однесла на ху баба ху?! Ова најсериозно?!
    Не ми се верува некои луѓе какво право си земаат. :o Некои стварно не знаат за граници.

На candy.cane, kankus, Bezimenka90 и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.806
    Допаѓања:
    97.223
    Зошто си изгубила 5 год. со таков...

На happygirl, Bezimenka90, Gosh и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Најсериозно...Почнав да плачам од нервоза од што се воздржував да не ја зашлапам.

@Mantub Не знам и не знам. Си го враќам филмот многу често, размислувам, преиспитувам постапки... И не можам да сфатам кој ми бил проблемот. Да, тој беше социопат со нарцисоидно понашање ама јас не сум глупава. Не знам како дозволив толку далеку да отиде се. Многу ама многу бев изманипулирана. Моите дома и дерење, и казнување, па пробаа со награди демек остави го кола ваква таква ќе ти купиме, одмор на сите острови ќе ми плаќаа... Јас не, тој па тој. Не бев ни среќна што е најтажно, колку беше полош толку повеќе сакав да бидам со него.. Не знам со кој збор да се навредам :) Само отворив очи едно утро и се треснав од ѕид.

И покрај се мислам дека се се случува со причина. Дојди сега излажи ме, ѕвер сум станата :D Ама последици си имам уште. Кога го запознав сегашниот маж мислев дека сака само секс со мене зашо не ми се веруваше дека некој друг може да ме сака. Ден денеска го гледам додека спие насабајле и си мислам добив на лото. Е толкава е разликата меѓу лоша и нормална врска.

Извинете за оф топик, ми дојде да се олеснам :)

На bravemum, m.i.g, Macito007 и 28 други им се допаѓа ова.
  5. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Abe musliman si e musliman.Pokasno ke gi pokaze rogovite

6. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.867
    Какви рогови?

На Macito007, candy.cane, ane.bella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Pisav pogore.Decata ke mora da se muslimani so iminja muslimanski,i ako se razvedes ,decata ke gi zeme toj,ne majkata,ako ne ,ima slucai i vo Mk,kade majka uste gi bara decata sto i gi kidnapiral soprugot musliman i ne gi ima videno godini,ne znae ni vo koja drzava se

8. Tiffany.

Tiffany. Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    69
    Јас сум бремена и околу детето сме договорени да не му се наметнува религија. Ќе расте во куќа каде се слави и Велигден и Бајрам, и ќе го воспитуваме дека сите луѓе се исти и ако веќе постои господ, тој е еден ист за сите. Кога ќе биде доволно возрасно ќе си одлучи дали сака да припаѓа на некоја религија.
    Околу името ако е машко ќе се вика Марио а ако е женско Лина. Јас ги одбрав имињата.

На Mari*, Macito007, Chantal и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Сакав да кажам и за христијанин да се мажиш, ако сака тој, а ти си потчинета децата автоматски ќе ти бидат христијани. Така да, исто му доаѓа ако нема слога. А малолетни деца ако се водиме по закон никој не може да и ги земе на мајката освен ако е неспособна. А ако ги киднапирал, тоа е веќе друго. Пак доаѓам до тоа дека е до човекот, а не верата.

На Bicka77, violetblue и candy.cane им се допаѓа ова.
  10. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Ke vidis doprva dali nema da se nametnuva religija

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Ова дали ќе било детето муслиман или православен ми е исто ко дали ќе било за ВМРО или СДСМ.
    Макар што едните се уште назад.

На Bicka77 и candy.cane им се допаѓа ова.
  12. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.243
    Jas ne sum protiv vakvite vrski,brakovi ama smetam deka mnogu tesko moze da opstane prvo razlicna vera pa utre koga kje se rodi deteto kako da se vika,pa dali da mu se pravi sunet ili krshtevka iako jas mislam deka vo vakov slucaj najdobro e na decata da im se ostavi koga ke porasnat sami da odlucat koja vera ke ja prifatat. Ima i od onie zatupeni mazhi so ke ja teraat zenata da menja vera,ke i nametnuvaat,ke ja maltretiraat itn. ama ima i sovremeni

На NEA и Bicka77 им се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Баш тоа е муабетот. Современ маж т.е. нормален маж/жена никогаш нема да ти наметне вера. Тоа е сопствено верување (значи акцент ставам на верување) и не треба никој да го наметне без разлика дали е ислам или христијанство. Од кај знае бебе што е вера и во што/дали сака да верува.

На Feminka22 и Bicka77 им се допаѓа ова.
  14. Tiffany.

Tiffany. Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    69
    @bibiiii Многу грешиш. Никој нема да ми наметне религија, тој не е фанатик не се ни неговите дома. Плус тоа има во фамилија он православни па ниедна не сменила вера.
    Имињата што ги спомнав се интернационални, ги користат и тие и ние.
    Такви мажи како што ги опишуваш нив ги има и од христијаните.

Како што кажав во Германија живееме на секој чекор има мешани бракови и врски.

На Mari*, Antolinaa, Mami3 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.243
    Pa mislev koga ke porasne deteto samo da si odluci taka e najdobro

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Art is Passion

Art is Passion Нов член

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Бракот од сестра ти беше чист бизнис,од кого корист имаа повеќе луѓе,а на крајот и таа самата и тоа убав ќар,не фрлај отрови тука,темата е за мешани бракови од љубов,не ги споредувај со тој од сестра ти.
    Луѓе има само добри и лоши и единствено така треба да се делат и никако поинаку.

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Каква пресвртница :D Очигледно се познавате штом го направи профилот само за да и реплицираш.

На baby-star, Feminka22, kukla21 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.086
    Допаѓања:
    136.651
    Ве молам да продолжите со дискусија на темава, а не со дискриминирање на верска основа.
    Секое кршење на правилата ќе биде соодветно санкционирано.

На Macmac89, Mami3 и Jana06 им се допаѓа ова.
  19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.505
    Допаѓања:
    37.763
    Можеби тој е зетот? :wasntme:

На кој му одговара нека биде во мешан брак. Мислам дека тука е проблем вероисповеста, отколку националноста. Да си со католик е ок, ама со муслиман? Ноу, ноу. Уште е табу ова.

На marchi-cool, Feminka22 и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  20. DevilBoy212

DevilBoy212 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2019
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    452
    Незнаев дека на Мајка ми и е наметната вера.

Татко Муслиман, мајка Христијанка. Никогаш немало расправија за религија во куќава. А и баш не се религиозни, туку луѓе се. Ти ако си слушнала муабет или си осетила на своја кожа, си згрешила со избор на партнер/сопруг, а не то што бил муслиман, и во двете вери има разумни и затуцани луѓе. Баш ќе ти потврдам дека неверниците во глобала се поразумни и не делат луѓе на вера, а верниците се тие што прават хаос(мал број од нив), но сепак им успева(џабе одат во црква/џамија кога се злоби)

И подметнуваш некои ниски мислења на членката што си го опишува бракот како тотално нормален.

Имам интернационално име, никогаш не сум бил приморан да се правам сунет/крштевам, да одам во џамија/црква.

Ако не сум на страна на ниту една религија, не значи дека не сум човек.

На Izaabella, Luminary, Mari* и 14 други им се допаѓа ова.