Здраво девојки. За една недела треба да ми прават PRISCA. Ова ми е прва бременост и поима немам како се прави. Дали може некој да ми објасни, дали е само ехо или и брисеви се земаат.
прво ехо, се мерат некои клучни параметри како носна коска и нухален набор и потоа се зема крв па врз основа на тие мерки и вредностите на крвта се пресметува веројатност за Даунов синдром
и брисевите се околу 12та, тоа ќе си се договориш со матичната, некаде до кај 14та треба да ти се направени првите брисеви
Jas posleden pregled bev koga imav 7+4 nedeli i genekologot mi rece za mesec vreme ke dojdesh povtorno na kontrola
1 skrining ili prisca e edno te isto ili razlicno e ?do kolku saat zimaat krf ? I za kolku vreme gi davaat rezultatite na GAK za prisca ?
Скрининг е ехо. Приска е анализа преку крв. Крв земаат цел ден од 7 до 19часот со пауза од 12-12.30 и од 16-16.30. Резултат за неколку дена стига кај матичниот гинеколог.
На ГАК.Процес кој бара смиреност додека се зема примерок и практикување на лежечка позиција два дена после тоа.Ништо страшно,единствено е стресен периодот на чекање на резултат кој трае скоро 3 недели но затоа после сите стравови исчезнуваат кога имаш 100% сигурен доказ дека детето нема хромозомски пореметувања.
Dali za ispituvanjevo ve prakaat poradi somnez deka nesto ne e vi red ili cista rutinska kontrola , dali e zadolzitelno ?
Рутински е, но ако докторот според скринингот заклучи дека нема потреба од Приска може да те советува да не правиш. Исто и ако веќе си направила прентален тест кој е многу поверодостоен од приската нема потреба да правиш. Мене ми беше речено дека немам потреба од приска, но за мирна глава си направив, бесплатно е на Гак. За Амниоцинтеза треба да постојат сомнежи или да си во некоја ризична група, на пример над 35години.
Denes pravev prisca na Gak mi zemaat krf i skrining i bolje da si praev mozebi kaj mojata maticna nego u drzavna. Bukvalno niso porazlicno ne kaza od obicni exo. Dobro e eve gi racinjaya eve gi nodzinjata vo red e ok e i tolku. Se nadevav barem na poopsiren pregled barem nesto poveke da kaze. a toj prenatalen test koga moze da se napravi i kade?
https://forum.femina.mk/threads/Неинвазивни-пренатални-тестови.23908/page-9 Тука може да најдеш повеќе информации за ваквите тестови. Се прават од 10та до кај 20та недела па и покасно и чинат +/- 700 евра.
На ГАК има голема гужва и лекарите гледаат побрзо да си завршат со работа. Буквално ги "штанцаат" трудниците, скрининг за 5мин прават. И јас не сум задоволна, првиот скрининг таму го правев. А вториот кај матичната и буквално го мери и објаснува секој орган, прегледот траеше 1час.