Millia е ова @buba4e89 . И јас имам неколку под очите и со години ми стојат, многу се досадни. Имам пробано со игла сама ама само рана си направив ништо не излезе. Лек не знам.
Некој скоро на порачувал од deciem или да контактирал некој со нив во врска со порачките од средината на март? На 13ти порачав но еве до каде (слика) ми пишува дека е и од 18ти никаква информација нема.
Јас ги контактирав еве ова пишаа Thanks for reaching out again Please note that due to COVID-19 (Coronavirus) you may experience longer than normal transit times for your order. We are working closely with our courier and we are monitoring the situation regularly to ensure as little disruption as possible to our valued customers. We sincerely apologize for any inconvenience caused.
@bubace Ја следам magnolia.glamur на инста, фармацевт е и дава убави совети во врска со кожата. Баш денес имаше пост за вакви точки. Се викале милиа и има напишано дека може да се третираат со ретиноиди, гликолна киселина, млечна киселина (lactic acid). Не сум имала искуство за да ти кажам дека е ефективно.
Серум е не е лосион од ординари ама го нема одамна во продажба. Од него ставам само на акните, не го ставам на цело лице од причина што многу ми ја суши. Ставав еднаш на ден кога имав повеќе акни а сега по потреба. Најпрво тоа па после други серуми и креми.
Откако поминаа векови од мојот прв пост каде пишувам што користам (линк), време е да напишам што моментално користам, што ново сум пробала, што повеќе нема да користам и што сакам да порачам. 1) Amino Acids + B5 Спојлер: СОСТАВ Water, Propanediol, Betaine, Sodium PCA, Panthenol, Sodium Lactate, Arginine, PCA, Aspartic Acid, Glycine, Alanine, Serine, Threonine, Valine, Proline, Isoleucine, Lysine HCl, Histidine, Phenylalanine, Glutamic Acid, Citric Acid, Dimethyl Isosorbide, Polysorbate 20, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol Овој серум соджи 17% аминокиселини и деривати на аминокиселините и 5% В5 витамин (Д-панденол). Овој состав на аминокиселините е сличен на нашата кожа во која се наоѓаат природните навлажнувачки фактори и обезбедува засилена поддршка за кожната бариера, еластичноста и осмотската рамнотежа на кожата. Д-пантелнолот ја хидрира површината и продира под површината на кожата каде придонесува за нејзино обнувување и воедно ублажување на иритациите. Овој серум е лесен и не е мрсен, па затоа може да се употребува за сите типови кожа. На почетокот се чувствува благо пецкање, но може да се меша со некој крем или серум за да се ублажи дејството. Серумот го користам навечер, по нанесувањето салицилна киселина. Имам пофални зборови бидејќи кожата наутро ми блеска, а ми помогна и во заздравувањето од лузните од акни. 2) Natural Moisturizing Factors + HA Спојлер: СОСТАВ Aqua (Water), Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Alcohol, Propanediol, Stearyl Alcohol, Glycerin, Sodium Hyaluronate, Arginine, Aspartic Acid, Glycine, Alanine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Glucose, Maltose, Fructose, Trehalose, Sodium PCA, PCA, Sodium Lactate, Urea, Allantoin, Linoleic Acid, Oleic Acid, Phytosteryl Canola Glycerides, Palmitic Acid, Stearic Acid, Lecithin, Triolein, Tocopherol, Carbomer, Isoceteth-20, Polysorbate 60, Sodium Chloride, Citric Acid, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Pentylene Glycol, Triethanolamine, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Chlorphenesin Природните навлажнувачки фактори (NMF) се елементите кои го оджуваат надворешниот слој на кожата хидриран и добро заштитен. NMF се составени од 11 аминокиселини, алфа/бета/гама масни киселини, триглицериди, уреа, керамиди, фосфолипиди, глицерин, захариди, натриум PCA, хијалуронска киселина и уште многу други соедниненија кои се природно присутни во составот на кожата. Оваа формула е немасна и може да ја употребуваат сите типови кожа. Го порачав големото пакување од 100 мл и долго време го користам. Овој крем го користам навечер за да ја одморам и потхранам кожата, а некогаш го користам и преку ден кога не планирам да се трупам со шминка. 3) 100% Organic Cold-Pressed Borage Seed Oil Спојлер: СОСТАВ Borago Officinalis Seed Oil Оваа формула е составена од ладно цедедено масло од семки од лисичинка. Содржи висока концентрација на гама-линоленска киселина (GLA), линолеинска, олеинска, стеаринска и палмиринска киселина. Маслото од семе на лисичинка дава смирувачки ефект, помага во одржувањето на здравата кожа и е наменета за сува и иритирана кожа. Маслото го користев навечер по пилингот со AHA-BHA киселини, но не забележав никакви промени, дури мислев дека ме исфрла. Има одвратен мирис, па затоа нема повеќе да го купувам. 4) 100% Organic Cold-Pressed Rosehip Seed Oil Спојлер: СОСТАВ Rosa Canina Seed Oil Оваа формула е ладно цедено органско масло од семе од шипинка. Маслото од семе од шипинка е богато со линолеинска киселина, линоленска киселина и про-витамин А кои се разложуваат кога екстракцијата на маслото се прави со топлина. Бидејки екстракцијата во овој случај е ладно цедена, овие соединенија се присутни во маслото и со тоа се зачувува неговиот квалитет. Маслото е густо и содржи природен мирис кој е разултат на високото количество омега масни киселини. Ги намалува знаците на стареење од сонцето (photo-aging) и помага во третирањето на многу други состојби на кожата. Маслото го користев навечер на навлажнета кожа (спрејот од дива роза од Алверде). Главно бев задоволна иако пред мене беше доста поскапо од останатите масла. Скоро 1 година го користев наизменично со маслото од лисичинка и некои други кремови па почна одвратно да мириса (вие што ќе сакате да го порачате користете го секој ден за да не се замиририса). Нема да го порачам повторно бидејќи не видов некој преголем ефек на мојата кожа, а маслото некако ми е преценето. Буквално маслата од арган или јојоба ми даваа ист ефект (а се поевтини и достапни се во продавница кај нас). 5) 100% Plant-Derived Hemi-Squalane Спојлер: СОСТАВ C13-16 Isoparaffin Полускваланот е неполарен јаглеводород, кој се произведува од ферментација на шеќерот што се содржи во сточната храна. Скваланот и полускваланот се одлични некомедогени емолиенти кои помагаат да се намали губењето на хидратацијата што ја ослабува еластичноста на кожата. Поради малата молекуларна тежина, полускваланот има поголема распространетост и остава лесно и суво чувство, па затоа е најпогоден за нанесување на коса. Го користев на влажна кожа, отприлика пола пипета истурав на дланка и ги поминував врвовите на косата. Сметам дека е одлична замена за силиконските капки, а не содржи слиликон во составот. 6) Granactive Retinoid 2% Emulsion Спојлер: СОСТАВ Aqua (Water), Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Ethyl Linoleate, Propanediol, Dimethyl Isosorbide, Cetearyl Isononanoate, Bisabolol, Hydroxypinacolone Retinoate, Retinol, Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extract, Inulin Lauryl Carbamate, Glyceryl Stearate, Ceteareth-12, Ceteareth-20, Cetearyl Alcohol, Carrageenan, Xanthan Gum, Acacia Senegal Gum, Cetyl Palmitate, Sucrose Laurate, Polysorbate 20, Isoceteth-20, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Hydroxymethoxyphenyl Decanone, Behentrimonium Chloride, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Disodium EDTA, Dehydroacetic Acid, Benzoic Acid, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Chlorphenesin Оваа формула е составена од две компоненти: а) Концентрација од 2% гранактивен ретинод кој е комплекс од растворлив хидроксипинаколон ретиноат (HPR). HPR е високо напредна форма на ретиноид, што е всушност естер на ретиноична киселина која нуди повеќекратно подобар ефект против знаците на стареење од ретинол, ретинил палмитат и скоро сите останати форми на ретиноид. б) Непрекината низа на чист ретинол во форма на систем со заштитна капсула што ги поддржува ефектот и ослободувањето на гранактивниот ретиноид. Двете форми на ретиноид што се користат во формулата не предизвикуваат иритација предизвикана од употребата на одредени ретиноиди и ретиноли, при што истовремено даваат видливи резултат против знаците на стареење. Deciem има портфолио на ретиноиди со различна концентрација, прилагодени за различна возраст и степен на користење ретиноид/ретинол. Бев задоволна од оваа емулзија, видливо ги намалуваше црвенилата од акни, но нема да ја користам зассега бидејќи адапаленот повеќе одговара за кожа склона кон акни, а ретинолот за кожа со знаци на стареење. 7) Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2% Спојлер: СОСТАВ Propanediol, Ascorbic Acid, Alpha-Arbutin Оваа формула ги содржи двата најмоќни агенси за избелување на кожата: чист витамин Ц и алфа арбутин, двете растворени во пропандиол за идеална стабилност на растворот. Витамин Ц е високоефективен антиоксидант кој ја осветлува кожата и ги намалува знаците на стареење. Алфа арбутинот е прочистена биосинтетичка активна состојка која ги намалува темните дамки и го изедначува тенот. Важно е дека овие две состојки не трпат вода и не се стабилни во воден раствор па затоа потребно е да се избегнува нивно користење во комбинација со некои формули кои содржат вода. Ратворот го користев наутро, отприлика 3 недели пред да ми падне во лавабо и да ми истече 2/3 . Кога ќе се нанесе има масен финиш и отприлика треба да се почека 20 секунди пред да се нанесе крем за лице (обавезно користење на крем со заштитен фактор!). Има интересен мирис на портокал кој може да се почуствува во текот на денот. Бев презадоволна од ефектот, но за жал не успеав да го потрошам до крај. Го имам на листата за порачка, така што ќе си го порачам следен пат. 8 ) Glycolic Acid 7% Toning Solution Спојлер: СОСТАВ Aqua (Water), Glycolic Acid, Rosa damascena flower water, Centaurea cyanus flower water, Aloe Barbadensis Leaf Water, Propanediol, Glycerin, Triethanolamine, Aminomethyl Propanol, Panax Ginseng Root Extract, Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extract, Aspartic Acid, Alanine, Glycine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Glutamic Acid, Arginine, PCA, Sodium PCA, Sodium Lactate, Fructose, Glucose, Sucrose, Urea, Hexyl Nicotinate, Dextrin, Citric Acid, Polysorbate 20, Gellan Gum, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Sodium Chloride, Hexylene Glycol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol Гликолна киселина е алфа-хидрокси киселина која ја ексфолира површината на кожата. Овој раствор од 7% АНА нуди блага ексфолијација за осветлување на кожата кој го подобрува изгледот на текстурата на кожата со континуирана употреба. Содржи некои смирувачки состојки како алое вера и корен на женшен. Тоникот не треба да се употребува на чувствителна кожа, кожа која се лупи или оштетена кожа. Задолжителна е употребата на заштитен фактор. Јас го употребувам навечер, мнгоу ретко на лице, најчесто по телото каде имам дамки од акни или поткожни влакна. Може да предизвика благо пецкање. 9) Salicylic Acid 2% Solution Спојлер: СОСТАВ Aqua (Water), Hamamelis Virginiana Leaf Water, Cocamidopropyl Dimethylamine, Salicylic Acid, Dimethyl Isosorbide, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Citric Acid, Polysorbate 20, Hydroxyethylcellulose, Ethoxydiglycol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, 1,2-hexanediol, Caprylyl Glycol Салицилната киселина е бета-хидрокси киселина која продира во внатрешноста на кожата и ја ексфолира. Овој раствор од 2% BHA помага во чистењето на внатрешната страна на ѕидовите на порите, се бори против појавата на флеките и дава чист изглед на кожата со континуирана употреба. Исто како АНА киселината, и оваа киселина не треба да се нанесува на чувствителна кожа и задолжителна е употребата на заштитен фактор. Јас го употребувам навечер на чиста кожа, на местата каде што имам акни. Досега не предизвикал изгореници или било какви иритации, но тие кои не се навикнати на киселини треба постепено да го вклучуваат во нивната рутина. До сега што имам користено, ќе сумирам од што бев задоволна, од што не бев и што ќе продолжам да користам понатаму: 1) Alpha Arbutin 2% + HA (најдов подобра формула за избелување) 2) Niacinamide 10% + Zinc 1% (ми го масти лицето) 3) AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution (доживотно ќе го купувам) 4) Azelaic Acid Suspension 10% (има силикони во составот) 5) Caffeine Solution 5% + EGCG (супер раствор за освежување на подочниците) 6) Amino Acids + B5 (ми помогна во заздравувањето на кожата) 7) Natural Moisturizing Factors + HA (лесна крема со одличен состав) 8 ) 100% Organic Cold-Pressed Borage Seed Oil (одвратно мириса) 9) 100% Organic Cold-Pressed Rosehip Seed Oil (преценето) 10) 100% Plant-Derived Hemi-Squalane (супер серум за врвовите на косата) 11) Granactive Retinoid 2% Emulsion (понатаму дефинитивно ќе го купувам, сега не ми е уште време) 12) Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2% (прекрасен серум, ќе го порачам следен пат) 13) Glycolic Acid 7% Toning Solution (убав тоник за избледување на темни дамки и поткожни влакна) 14) Salicylic Acid 2% Solution (спас за кожа склона кон акни)
Здраво на сите, ги прочитав предходно сите страни, и повторно не знам точно што да користам. Имам мрсна Т- зона, проширени пори на образите и запушени пори на брадата, и по некоја црвена флека од акна. Понекогаш ми се јавува некоја бактериска акна, ама не е толку лошо. Повеќе проблем ми е тоа што лицето ми изгледа како безживотно и дехидрорано. Имам неполни 25 години. Неколку пати ја наполнав кошницата да купам производи, ама не е толку едноставно. Ќе ве замолам за помош, гледам дека сте повеќе упатени. Пример сакав да порачам тоник со гликолна киселина како ексфолиатор, хијалуронска киселина за задржување на влажност, серум за депигментација, ама сепак на крајот се загинав низ сите имиња и состојки.
@Ivana 95 за навечер: AHA-BHA пилинг, можеш да порачаш витамин ц за осветлување на дамките, некое лесно масло или NMF. За наутро само хијалуронска киселина.
Фрлив се во канта, не гледам нешто поразлично на моето лице, не се чувствувам фино кога шлапам маснотии на лице што не се впиваат за наследниот ден пак да сум сува и затегната, едино го задржав црвениот пилинг. Ниту пори ми се намалија, ниту тен ми се изедначи, само поосетливо ми го направи лицето. Кој е задоволен нека продолжи, јас останав без wow ефект.
Хијалуронската киселина да ја користсм пред хидратантниот крем, така? И секако на крај крем со заштитен фактор. И како да го вметнам витаминот С во вечерната рутина? Секоја вечер правам double cleansing.
Јас од Deciem имам 2 пати порачувано и за недела и пол - 2 мах. ми пристигнуваат, иако во моментов со ситуацијата не би ти препорачала да порачуваш бидејќи еве јас веќе месец си чекам за порачката.
Имам неколку, прво почнав со витамин Ц, после ниацинамид и сега последно го зедов тоа "buffet" и што знам. Првите две воопшто не ми се впиваа, ми оставаа како леплив слој и не видов ништо разлика, ниту на тен, ниту на пори, ништо. Последниов "buffet" не е лош, мислам неам забележано ефекти, ама барем не ми остава леплив слој како другите, па сега за ефекти со тек на време, не анализирам нешто премногу и не се замарам, ставам онака пред спиење колку да имам некаква рутина искрено. Не знам дали е до мене и јас не ги користам правилно или се едноставно hyped само без причина...