USAID (Усаид)

Дискусија во 'Политика и настани' започната од DaisyDoo, 4 февруари 2025.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.720
    Ако немаш да лекуваш болни деца, биди јасен и кажи - немам држава, бетер сум од Ромите што немаат држава. А таа шарена револуција изби од многу убавини? За што имаш бомби, ако е ок? Додуша како сте фанатици за диктатури, требаше да стрела бегалецот.

Човек нивни пари, сфаќаш? И тие народов ги гласа погоре и Македонци се, а ако не ти чини нивното однесување, значи овдека сепак не живее чесен, мирен, добар народ. Тие погоре се одраз на народов, слика и прилика.

Ќе земам марачиња, ама од смеење ќе заплачам, сега кога убаво видов кој е таму. Значи сериозно вие мислите дека некој како Нина ќе има профил и ќе пишува на форум, демек и е битно вашето мислење? Сериозно мислите дека некој што има бизнис, ќе биде загрозен и ќе нема да има за леб? Сериозно мислите дека тие таму успеале финансиски само поради тоа што УСАИД им дал пари? И дел од тие суми погоре, батка се слеале во ПИОМ по основ на придонеси, за татко ми и татко ти да земат смешни пензии, колку да не умрат од глад и студ, толку. Тој ПИОМ што е во дупка вечно. МашаАллах, абе како Македонците навиваат против себе, тоа е чудо едно. Треба во Гинис да се внесат. Помалку вработувања во државата ќе значи повисока ставка за приоднеси во ПИОМ. Знаеш тоа што е? Нема да ти качи плата, ќе мора да плаќа повеќе, нема да те пријави на цело, туку на пола работно време. Едно Косово ондека што се смеете вакво било, такво било, придонесите биле 15% на плата, а кај нас скоро пола. И добро ќе е да се фокусирате што изгради државава од Краљевина наваму, да видите колку е тоа јадно и смешно. Туѓите пари се туѓи, тебе нема да те прашаат кај да ги даваат и за што.

Да ти дале, ама ти како ќе си кажел, па и згора и почит да имале за тебе. Ти имаш ли почит за Ромите на Камени мост? Даваш ли колку бараат и за што бараат? Се друго е невиден безобразлук, бескрупулозност, само дај, па дај, како канцер, јаде и јаде и те скапува.

2. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    4.589
    Eпа тука е разликата меѓу мене и тебе, ја туѓа пара неќам а неќам и пара дадена така, мене господ ми дал раце нозе здравје и способен сум сам да си ги изработам моите пари, и фала богу си ги работам, ја ако чекам на русин кинез или муриканец да ми даде пари ќе треба да одработам нешто, а ја не планирам да одработам не за друго јасно ми е како работи неоколонијализмот и поради него сме тука кај што сме.
    Ова ти шо не кудиш дека нас македонците не не бива е баш од вакви инвеститори и носители на кукли на различни позиции кои одработуваат за уништување на државата почнувајки од образованието па се до позледната точка која ќе ја прелие чашата.
    ама ти го знаеш ова не си ти од вчера, а и како ти е тешко вака ко пишеш реферати и гледаш дека сеуште има по некој писмен човек шо и покрај милионите не ви паѓа на влијанието, па одма го декларираш како русин...
    Незнам јас марамчето дали за смеење ти е, мене лично баш мерак ми е од ова што се случува, сега да може сите нво би ги летнал од тука, а тек почна ова, какви плачки ќе има до прва ехее.
    Да сме работеле за да сме плаќале пензиски фонд за да имало за пензија, напикајте уште 300к администрација да лежете ние ќе ви го плаќаме пензиското, најдете кај се парите од пензискиот фонд оти ние си плаќаме за нас а нашите татковци си плаќале за нив, не треба ние да плаќаме за тие да земаат пензија кај се парите шо ги плаќале тие ?

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.720
    Си бил во некој македонски хотел? Колку бил капацитетот на исполнетост кога ти си бил? Знаеш колкави се платите на работниците? Знаеш дека на Охридска ривиера имаме и хотел каде во една соба вратата е во една боја, во другата е друга нијанса, и тоа не го прават оти не сакаат да реновираат, туку немаат пари, нема гости, нема обрт. Се е на ЌЕ, не дошле странци, ај идното лето, ај догодина и на крај едно големо НИШТО. Се радувал, мерак му било, хахахаах, исти сте како Трпана што оди да им прави магии на комшиите, што е срамота за млади луѓе во 2025 година. Да сме живи и здрави, ќе дојде 2026 година. Ќе видам дали ќе кукате или ќе си молчите да не се жалите. Нема што Американец да ти плаќа семинари на наставници, социјални работници и слично, да полнат хотели, оти се 3 века позади нормален свет. Што му нудиш ти на светот? Прости муабети за гетоизирање, тероризам, сиромаштија во 100 нијанси, варваризам, тотална настраност, срамна, подла. Јас сум научена и со повеќе и со помалку пари, не аздисувам, ама први има да крескате тука. Ај проверете дека нема ни Црнгорец, ни Хрват, Словенец, нема никој да пишува такви сеир муабети, само Македонци. Нели е чудно што Македонците се двојат секогаш од сите понапредни нации? За оние пустелии од типот на Неготино, Крушево и сличните каде едвај имаат по една организација каде младите ќе се измешаат, замисли ги после ова.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    4.589
    Кој да креска мори сестре? Тоа шо си го набројала дека ја го нудам на светот е уствари тоа шо ти го нудиш напиши си на гугл изглед на метро у русија и изглед на метро у кина и уживај во погледот.Знаеш дека на јадранот и на егејот е поевтина собата од охридската доба у хотел? Знаеш ама не ти одговара, и нив ги финансираат од усаид или? Мене се ми личи на ненаситни, и луѓе кои незнаат да работат, па од услуга смештај, послуга и се останато е катастрофа и крив за тоа ни е кој путин? А за тоа колку ги плаќаат работниците, ако не ги плаќаат ќе си ги затворат хотелите, доста беше газдата со ламборџини пред фирма а работникот нема да јаде.
    Незнам ја за кој одработуваш, ама не си за македонскиот интерес, а и методологијата на идеолошка саботажа не ви пали веќе, како шо не ви пали и ширењето дезинформации. Во меѓувреме дека ја бев прорусин кога ти кажував дека европа ќе страда од политиката која ја води, пропаѓаат руски фирми кај нас и се затвораат работни места. IMG_2576.jpeg

Последна измена: 8 февруари 2025
    На *Amethyst*, eliesaab и Amellie13 им се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.720
    Сите тие странски компании треба да си спакуваат куфери и да си отидат од тука. Џабе се тешиш дека тие ќе пропаднат, напротив, изгледа ги искористија субвенциите од Грујо, истече рокот. Ќе си најдат поарни работници, овдека по зоните има и луѓе со 4 одделение, што реално порано такви на интервју не примаа.

6. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    4.589
    Па да, според тоа ја шо го читам пописмени работници во кина си најдоа во меѓувреме се тешам дека дека си ги лапнаа парите и си одат оти нема субвенции од грујо, изгледа грујо и во германија давал субвенции. Не се тешам бе жено ни па се ситам на пропаѓањево, криво ми е шо глеате само тоа шо ви го стават пред вас а ние другите кои гледаме шо се случува во реалноста сме декларирани како антиеу и проруси. Ама нема везе ќе се свестите сите :)
    IMG_2598.png

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.433
    Допаѓања:
    13.928
    Мора ;(

Ова исто ко ладен туш да те мавнал се осеќа и доживува..

Ауу, секоја чест бе на трпението ваше да ѝ се објаснувате :handshake:
    Мене ми е исто ко со ѕид да се објаснувам со неа, за што и да било .. :| Одамна кренато раце имам.

Играчки, и секако плачки следуваше, тоа се знаеше секако.
    Е така е кога ќе се заиграш, па ќе ти се уарни, ама ќе ти ја искршат играчката омилена..

Секоја чест за проектите кои вределе, но и на цицањето крајот му дојде, па ќе има гнев и бес, и солзи, многу солзи..

8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.720
    Оди тие фирмите од погоре што ги споделил Били, најди по импресум колку вработени имаат, иди најди им адреса, види колку е кирија за такви објекти во тој дел на градот, претвори долари во денари, пресметај дека и комуналии плаќаат, струја, вода нели? Подели по месеци, ете ти ориентационо колкави плати добивале тие луѓе(дел од парите ќе се одбие за трошоци, сметководство, правна служба, а хигиеничари итн). Не се објаснувате со ѕид, не сте информирани каде живеете вие. И општи работи не знаете, а се наметнувате со комплекс на супериорност, „еве јас сфатив“. Е што е мгс де што пишав? Тоа не е машина, тоа е човек што работи во режија, а графика е човек што ти ги пишува имињата и презимињата на емисија, функции, и за тоа треба човек, не се пишува само. Што е со бубици микрофони, логоа, сценографија која исто чини пари? Ова никој не го пиша. Нема да пише, не знае.

А каде во јавност имало гнев и бес? Кој се побуни од јавните фаци преку медиум? Имаше ли некоја жестока реакција? Јас не видов ништо бомбастично, ти каде виде?

Повелете информација, избројав 40 имиња

https://www.slobodenpecat.mk/impresum/

Ви плаќаат странци за да се информирате, каков крш е здравството(куп скандали ги открија баш тие), па и не ви чини, лош ви бил наративот. Тугггггооооо. Повелете отворете вие фирми, вработете 40 луѓе.

9. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    4.589
    Досадно ми е нема шо да прам, па да не ја читаат да пере мозоци тука си тепам време.
    Во никој случај не се ни трудам да и укажам неа нешто, таа си одработува за некој, а знае се, не се секирај.

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Tanja zal mi e ako si ja izgubila rabotata, sigurno i tamu ne te drzele zatoa sto si bila ubava tuku sposobna za nesto taka sto kje se najde rabota. Ima eden fakt TOJ STO TI NUDI POMOS VO FORMA NA PARI toj nema ni mala namera da ti pomogne. Ako nesto treba da ne navredi i licno i kako drzava e nekoj da ti nudi pari demek pozajmica de :) ili free money, begaj od takvi zdelki ako sakas da bides svoj na svoeto.Sega ne zboruvame individualno tuku na nivo na drzava, mene voopsto ne mi e zal za USAID i evropskite fondovi da gi snema utre nisto strasno, edna ucena pomalku za nekakov vlez vo EU. Ne e ovoj narod ni glup ni nesposoben ni e ovaa drzava bez resursi od sekakov vid, problem kaj nas e lakomost i prodavanje. Posleden primer zakonot za danokot koj treba da se vrakja, zosto nie da vrakjame, nie ne go donesovme toj zakon, toj sto go donel treba da si go vrati, pa sleden pat da vidime dali taka zakoni kje se donesat ama za zal toa go nema kaj nas.

На *Amethyst* и eliesaab им се допаѓа ова.
  11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.720
    Грешка. Не сум изгубила ништо. Работам. За некој ден правам 9 години во фирмава. Никако како поединец не поддржувам затуцување, практично и овие што како демек се за затуцување, пишуваат едно, а прават сосема друго. Македонија нема изгледи за подобра иднина во скоро време, општо зборувам, а за поединци, и во транзицијата имаше луѓе кои на цела сиромаштија се снаоѓаа. Баш денеска мислев, нашиве општини колку пари имаат дадено за српски квази пејачки, не само што не се за жалење и за помагање, за осуда се и за хејтање, буквално да ги споменуваат и во странство како не треба. Па немаш школо, капе покрив, немаш ограда на школо, ама даваш 50.000-90.000 евра за странски пејачи? Не за осуда, тоа е за кривично гонење.

Сега видов најава, вечер на Сител во вестите во 19 часот баш оваа тема ќе биде тема.

Абе настраност од еписки размери е некој да ти реновира школо и да пропагираш како те уништил. Дури и оние исламски џихадисти на муабет се попристојни.

Последна измена: 9 февруари 2025
    На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Epski razmeri e Tanja da plakjas kapom i sapom da se smeni vlast na sila, za da doneses slugi (teski kriminalci so penkalo i zakon) sto kje ti smenat i ime i licen opis. Epski razmeri boga mi, pa makar i 100 krova smenile. Pa ti kako sakas gledaj na toa.
    Edit: inaku ova za gradonacalnicive drzi mesto i toa kako. Ova drugovo za nasava drzava, dali sum realna ili ne na taa tema ne me ni zanima, za partii moze sekoj se da kaze i da gi mrazi i prezira i obozava i se, ama drzavata i svojot narod se POCITUVA i so toa nema kompromis.

На *Amethyst*, Biljarkata и eliesaab им се допаѓа ова.
  13. Deus ex mahina

Deus ex mahina Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2018
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    310
    Па токму ова си го мислат и америве - колку пари дадовме за објекти во други земји а нашава инфраструктура е престарена, од пред неколку децении...

Ние секако немаме против да ги користиме нивните донации, ама ете веројатно му дошло ред на некое училиште во Небраска...
    https://edition.cnn.com/2022/09/18/us/school-conditions-2022/index.html

14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.720
    И уште нешто што ама нема шанси да им текне на сите кои пискаат „јајајај глеј пари, глеј земале долари“. Ама ТВ и радио не можат да работат без концесија. МОФ има радио како што знам, иако не сум го слушала. Страшно високи суми се тоа, практично нема економска исплатливост да отвориш радио, тв, ако немаш развиена мрежа од бизниси преку кои ти ќе ги врзеш бизнисите и тие два ќе ги рекламираш на третиот. Па уште пишале „нека почнат, народ и фирми ќе им донираат“. Боже, никој од тие што дискутираат на форумов не работат волонтерски, па народ да им донира 500 денари во годината и да бидат задоволни, ама замисли сега некој новинар ќе копа информации за јавен интерес, за некој во иднина наводно да му донирал. Ќе заработеле од бизнис сектор. Ахаха, а кој се огласува сега во медиуми? Банки и инвеститори, што се странски капитал, не се огласува Мара од бутикот што денес продала 2 пара панталони, а градовите се тотално замрени и затоа и во Охрид, Битола, Куманово, медиуми се затворија, и радија се затворија, оти ќе помине месец и им велат „абе немам да ти платам за реклама, земи си врата“. Па врата ли ќе му дадеш на работникот?

Таа листа споделена не само што не е шокантна, ни бомбастична, туку тоа е доказ дека да не дале донации, сега ќе немаше каде да прочитаме како тоа луѓе умираат од лекарски грешки. Тоа е доказ колку сме во дефект и неспособни. Не и за Фросина сега немаше да има врева, да не беа медиумите. Ама во Македонија уште долго ќе се умира по болници, само да не биде овие што се ситат, да дремат по болници, да им бараат мито, да немаат медиум каде би се јавиле и би се кренало прашина да се реши.

15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.720
    Македонија не се сеќавам дека ја воделе чесни. Нашето име за жал никому не му реновира школи, болници, не спасува животи, па дури ни по Европа не знаат каде е Македонија, не па да им е гајле за името. А за името знаеш од кога преговараат нашиве? Еехехех, од 1991 година. Редовно сите одеа и преговараа. Требало да си решат самите со себе, колку е чергата, толку пушти ги нозете. За разлика од другите држави што преку војна добија независност, Босна даде 200.000 жртви, Македонија доби држава без ниту една жртва и напротив, не направија ич ништо за државата самите Македонци.

Toa e немање на дипломатија и немање на национален консензус. Кога и последниот Македонец ќе земе бугарски пасош и ќе стане Бугарин, кој ќе биде крив, баш ме интересира? Па самите Македонци си сменија и опис и историја, не тие што не знаат дека постоиме. Сега брзо Љубчо Македонците ги исмеа индиректно дека се Срби. Грците вртат изјава на Глигоров кој рекол „ние сме Словени, со Александар и антика немаме ништо“. Во другите земји, многу јасно е дефинирано кои се, што се, од кај се, и не се менува историски наратив на 4 години со смена на власт. Ние сме ептен виновни, ама ептен. За Илинден не знаеја младите на анкета на Слободен печат која година е кренато востанието, што е основа. Денеска мајка ми ме праша дали Мирка Гинова е пејачка, инаку го слушна името на ТВ. Тоа треба да се знае на памет, како молитва, во секое време.

16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.884
    Допаѓања:
    186.640
    А освен што дознавме, ете за лекарски грешки, за организирани грабежи и за легално труење на воздух, се смени нешто ? Мислам искрено, алал да и се парите на Сашка и Ирл, ама што се смени освен што знаеме?
    Бтв кој го финансира Ландов:?:?

17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.720
    Не знам за Ландов, види таму кај него, може има инфо. Не се смени многу, само сме поинформирани. Знаеш на што си. Знаеш кај да внимаваш, свесен си кај живееш. Свесен си дека треба да внимаваш каде оставаш лични податоци, ете земаат брзи кредити со туѓи подароци, свесен си дека на Детска е хорор, нема да им тропаш на врата, ако имаш пари ќе одиш директно во приватна болница. Свесен си дека од загаден воздух, може да родиш дете со аномалија, ама свесен си оти по медиуми си чул веќе 10 пати од стручни лица. Свесен си дека храната што ја јадеш е отров, оти си читал дека често ја враќаат од граници. Ама па сега наративот не чинел. Наративот не е да се допадне на поединци, има закон, за негирање на геноцидот во Сребреница и за навивање Русија да ги меле Украинците има кривични пријави дадени во обвинителство, и не смее јавна личност така да се однесува, новинар, прво не е толку див и нецивилизиран, друго, не е глуп да ја заврши кариерата и да речат „абе знаеш оној што изјави така и така и после го сменија, му дадоа отказ“ итн. И не, со МТВ и еден весник во Скопје, нема да си информиран, ни едуциран. Е толку може Македонија, со свои ресурси, ништо повеќе.

И немаше сега да знаеме кој е судијката што го пуштила Васил, и немаше Филков да ја разреши од телото, и немаше денеска да чуеме дека има прегазени луѓе за кои ама нема никаков епилог. Еве денеска и такви имаше во Неготино, девојката згазена, мртва, родителите никаква повратна информација немаат. За тоа треба медиуми и некој да копа, а за без пари не копаат ни на нива веќе.

И се затегнаа уловите за земање брзи кредити, пуштија две соопштенија скоро по сторијата на ИРЛ, дека условите се построги, скоро немало или имало минимално измами. И тоа е нешто. Наместо да има 1.000 измамени, подобро да има само 10, кои мака ќе мачат да истераат правда, ама и натаму ќе има притисок.

На Victorian и malerozna им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.884
    Допаѓања:
    186.640
    Прво, постоеја медиуми и пред УСАИД, ќе постојат и со и без.
    Второ-каква точно врска има УСАИД со судијката, Васко, пуштените луѓе без пресуди? Информираат сега ради УСАИД или како? :^)
    И колку уствари проекти за реформи на судството има УСАИД реализирано, и колку пари потрошено, за резултатот да биде ваков?8-|

На Bratot, *Amethyst*, sonuvana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.720
    Колку медиуми постоеја кога се осамостоивме? Само МТВ, весниците Вечер и Нова Македонија, а приватните Сител, А1, Канал 5 се отворени дури подоцна, по неколку години. А кога имало повеќе медиуми во Македонија и кога се истражувало повеќе? Јас не знаев, еве сега читам, значи пола медиуми постојат оти друг ги финансира, не дека македонскиот бизнис сектор има пари да плати реклами во толку многу медиуми. Тоа за судството, што се фрлени пари и нема ефект, тоа е доказ за арамискиот нарав на народецов, ко демек е угнетен. Информираат, друг им купил камера, микрофон, им платил превоз до Неготино, им дал плата, не брзаат, отишле 10 медиуми, не отишол еден и сработиле натенане, зеле повеќе изјави од оштетени, не брзале да се вратат во Скопје, оти ги чека нов настан и оти немаат колега што ќе појде во Собрание или слично. Имаат буџет од странски донации, не зависат од партија која уште на платила пиар за избори, и каде судијката можеби е член? Да немало кадар, ќе речеле „абе добро, објавивме од протестот во Скопје, до Неготино ако одиме ќе изгубиме цел ден“, е и така се прави притисок на скапаните институции да почнат нешто да работат. Ти од Германија читаш гратис, па и маани наоѓаш и си правиш филмови, мислиш истражувачки стории народов читал во 1991 година. Истражувачките стории скоро сите ги плаќаат странци. Скуп не знам дали уште постои, но и тоа беше основано од странци за да истражуваат. Не за џабе се рекло ТВ е скапа играчка, а и истражувачките стории се скапа работа, ама тоа обичен народ нема да го сфати и не сака да го сфати. Сигурно немате чуено дека за една истражувачка сторија, ако ти треба еден документ, со информации од јавен карактер се плаќаше и се чекаше еден месец. А ако ти требаат 10 документи такви и тоа во старт чини колку една плата, толку е трошокот, па нема ни да работиш, нормално.

Ако јас се прашувам, би стрпала во затвор, секој што злоупотребил странска пара. И не само затвор, траен бан, забрана. Дали сега треба да се објави на Си Ен ЕН, ББС, Ројтерс дека во едно така мало и несредено државиче, краделе купишта пари и делеле по партиска линија, за што има судски процес? Ако тоа се објави, а тоа е вистината, тешко дека Кинези, Јапонци, Турци ќе ти донираат нешто, а донираат, море и кредити тешко веќе ќе даде некој. И сето ова тебе не ти е гајле, оти си во Германија.

Јас не сум сретнала ниту еден народ, во 2025 година да сака да биде сиромашен, затуцан, изолиран. Ако сега се прави некој семинар за учителки во Охрид, а ти го финансира УСАИД или кој и да е, (Македонци скоро ништо не финансираат) и доаѓаат и луѓе од Црна Гора, Србија, Босна, Бугарија, епа сите тие луѓе ќе стигнат во Скопје, ќе прошетаат, испијат некое кафе, ќе купат некој сувернир, ќе се качат во автобус за Охрид, ќе платат билет, во Охрид ќе пополнат места во хотел, ќе прошетаат во Охрид, ќе испијат некое кафе, ќе купат сувенир, ќе се сликаат, објават на Фб, што секако е една реклама и тоа ќе поттикне некој да дојде во иднина. Ама тоа веќе ќе го нема. Тој што продава сувенири, ќе дреме во Охрид, повеќе ќе дреме одошто ќе продава, па ако е во никакви години, ни пензионер, ни за работа, ќе се опне на социјално, е овие злорадосници сакале, неќеле ќе им биде на товар. Хотелите дел нема да опстанат, не само поради тоа што ќе нема семинари, не е само тоа, општо Македонија дебело заостанува, сите околни не зборуваат, делуваат, една Албанија имала лани 11 милиони туристи, и допрва ќе гази. Кој ќе ти плаќа во Охрид цени како во Монте Карло? Ова е тонење секако, комплет на државата и заостанување.

Земи си пример, странците што ќе си отидат од зоните, ако нешто постоело и ќе постои, ајде чекам кој македонски газда ќе ги замени брзо и експресно, да отвори фабрики за илјадници луѓе. Нема да отвори. Може само трева да никне, ништо друго.

Ако никогаш не сте се јавиле во МТВ за нешто, џабе го правиме муабетот. Не може да ви се објасни, се трудите да не сфатите. Сте виделе некогаш МТВ да смени нешто во општеството, да изврши притисок, да критикува власт?

Последна измена: 10 февруари 2025
    На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    4.589
    Каков одговор доби на прашањево од тања, разумен компромис е разумен компромис.

https://www.facebook.com/share/r/1AwgLXMAqR/?mibextid=wwXIfr

Шо се случува кога некој ти финансира медиум
    https://x.com/daily_romania/status/1888519489257439455?s=46

Последна измена: 10 февруари 2025
    На sonuvana и Billy Idol им се допаѓа ова.