Серапептаза

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by expert, Oct 12, 2013.

1. expert

expert Истакнат член

Неодамна имав некој мал проблем и матичниот лекар ми препиша да купам едни капсули кои содржат ензим серапептаза, не сакам да го пишувам комерцијалното име на капсулите, но слично е со ова.

Ми препиша само 5 капсули, и ги платив сто и нешто денари, цената е скапа, со оглед на тоа што не одат на товар на Фондот и се сметаат за суплементи, додатоци, како витамините.

Изненадена бев што во тие 5 минути додека бев во аптеката, дојдоа уште двајца пациенти кои исто така купија исти капсули. Ме заинтересира зошто толкава побарувачка и дали навистина вредат за парите.

Според тоа што го најдов како информација овие ензими не се целосно докажани дека навистина имаат некој силен ефект како што ги препорачуваат, и дури и тие податоци кои зборуваат за позитивниот ефект кажуваат дека тој е минимален.
    Дури и јапонската компанија која ги произведува во Јапонија, пред неколку години ги повлекла од продажа.

http://en.wikipedia.org/wiki/Serratiopeptidase
    http://examine.com/supplements/Serrapeptase/
    Тука ги пишува и студиите за кои се зборува и ете во табелата има податок дека дури и дејството кое е докажано е минорно.

Моите капсули ги испив по едно на ден како што ми рекоа, ама не видов подобрување. Затоа се прашувам дали имате употребувано вакви капсули и дали сте виделе подобрување? Дали можеби познавате некој кој ги употребува?

Не ми е за стоте денари, ама се работи за принцип. Многу сум осетлива на вакви работи и очигледно е дека фирмата која ги увезува има воспоставено контакт со лекари кои потоа го препишуваат овој лек иако нема доказ дека навистина има силно дејство, а истовремено е скап.

Исто ова ќе придонесе да размислам за промена на матичниот лекар. Не сакам лекар кој ми препишува и препорачува лекови кои не се докажани и не знае со сигурност дека навистина ќе ми помогнат.

thatnorma likes this.
  2. Lemon

Lemon Истакнат член

мене ми ги препорачаа за оток и воспаление и болка во зглобови. гледам голема разлика во цените. на пр. пребарував на интернет да видам што всушност е ова. и излезе дека некоја аптека деметра во куманово ги продава за 580 денари, а по другиве аптеки се 760-780 денари. само треба за испорака до скопје да платам ако го купам онлине, и исто ќе ми дојде изгледа.

3. Petra777

Petra777 Популарен член

Знам кои се , Health Aid , као од свилена буба биле, докториве ги препипуваат ,тоа им е дел од работата ... Јас лично немам осетено ама никаков ефект. Како б6 да пијам. Свилена буба,жими се!:rofl:

4. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Воскреснувам стари теми. :D
    Сакав да кажам дека пред некое време најдов капсули Серапептаза од Др. Витон дома и зошто цело време сум настината, ептен често ме боли грло, носот ми е затнат/ми тече читнав за што се и почнав да ги пијам. По некој ден веќе немав никаква болка, се осеќав поенергично и одреден период откако ги испив се немав разболено. Пишува дека се добри и за кожата, за спречување/лекување на акни, можно и за лузни од акни, изедначување на тенот но не се сеќавам да забележав нешто такво. Како и да е, би ги купила пак.

Dandra likes this.
  5. Dandra

Dandra Истакнат член

A dali se za ako me grebe krlovo i kaslam i nosot mi e zatnat ?

6. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Најдобро да си отидеш на лекар за тоа да ти го види грлото, и да си направиш крвна да видиш дали се работи за вирус или бактерија. Не зимај на своја рака серапептаза, бар дур не утврдиш точно што ти е, зошто ќе си лупнеш 600-700 денари а може не е ни за тоа и да немаш никаков ефект.

Dandra likes this.
  7. Dandra

Dandra Истакнат член

Fala na sovetot bev na lekar
    Amoksiklav mi dade i vitamin D

blueeparadise likes this.