1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Страв од стоматолог

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од praski4e, 22 септември 2011.

1. Freckles.

Freckles. Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    4.807
    Иам гранулом на два заба. Ми ставаше лек, за една недела ќе ми става друг лек кој што ќе стои 3-4 недели и плус ми даде антибиотик.
    Рече дека најверојатно ќе се смири и ќе може да се одложи вадењето за неколку години.
    Има нешто друго што може да се направи во некои поспецијализирани ординации? @Annath
    Не би сакала да вадам 2 заба еден до друг.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.471
    Допаѓања:
    201.268
    Микроскопска ендодонција, евентуално апикотомија (зависи за кои заби се работи). Побарај мислење од специјалисти, ендодонт и орален хирург, види што ќе ти кажат, дали вреди и може да се спасуваат забите или не.

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    639

Имам многу позитивно искуство во ординација https://www.facebook.com/indent.familydentalclinic професионалци од почеток до крај. Двете главни сестри се прекрасни личности и пристапот е стварно на високо ниво. Имаат во предвид дека си исплашен затоа што 97% од луѓето сме кога доаѓа до забар ситуација.

Кај нив вадење заб е последна опција онака кога веќе НЕМА спас, никогаш нема да ти каже аааа ова треба да се вади. Не, ќе ти ја објасни целата ситуација и на крај те прашува дали сакаш со тоа да се продолжи, ти кажува цена, дали можеш да си дозволиш.. итн.

Човечки пристап. Ги препорачувам топло, целa фамилија ги префрлив таму. :)

4. Ravenn

Ravenn Активен член

Се зачлени на:
    21 март 2024
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    332
    Јас немам воопшто страв од стоматолог, а ги вадев сите 4 осмици недораснати, ми ставаа конци, анестезии. Имав фиксни протези долго време, носев ластици а бе се. Едноставно не го гледам како нешто големо. Одам, седнувам, оставам да си вршат работа и си одам дома. Единствен совет што можам да дадам е да бирате добри доктори што си ја знаат работата. Се е полесно кога знаеш дека си во добри раце и нема да дозволат да ти се случи нешто.

5. Freckles.

Freckles. Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    4.807
    Препорака каде во Скопје се прави ова?
    Иначе се работи за 6ка и 7ка,на долна вилица.

Фала на препораката @Rozevata

На Rozevata му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.471
    Допаѓања:
    201.268
    Од мое лично искуство, Томо Каракамчев. За ендо третман отидов директно кај него, за некое време ќе видиме дали било успешно. Ама болка веќе немам. Е сега соленки се цените, но мислам дека вреди ако е успешно лекувањето.

7. krofnicka27

krofnicka27 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    823
    Допаѓања:
    12.614
    Јас имам малку чуден страв од стоматолог.. Не ми е страв од болка туку од самиот мирис во ординацијата ми се слошува и ми се гади и ми доаѓа да повратам кога ја држам устата отворена таму и мнооогу ми е незгодно не можам да седам мирна како мало дете сум… Многу ми иде на повраќање кога дремам таму со отворена уста и ме фаќа паника цело време мислам ќе повратам ќе се обрукам.. :( За два саати имам термин и веќе уште сега почнува да ми се лоши.. Има ли начин да се надмине ова? Можеби дијазепам би ми помогнал…