Веќе подолго време имам проблем со акни. Имам 21 година. Имам редовен циклус. Бидејќи немам проблем со циклусот, дали може да имам проблем со статусот на полови хормони и заради тоа да имам акни?
Одев на дерматолог скоро една година, правев хемиски пилинг, третман за чистење црнки и акни, но немам никаков ефект
Испитај хормони и јајници. Можно е да ти е од тоа. Ако имаш полицистични јајници или проблеми со хормоните. И со резултатите ќе отидеш на дерматолог и ќе ти каже дали има пореметување, ако имаш ќе ти даде соодветна терапија. Оти ти џабе одиш на третмани ако тоа ти е внатрешно и секогаш ќе ти се создаваат акни. Мораш тоа да го решиш. И пробај смени го дерматологот ако не си задоволна.
И јас размислувам на таа варијанта, да сменам дерматолог. Инаку редовно одам на гинеколошки преглед, немам проблеми со јајници. Ми преостануваат уште хормоните.
А исхраната,здрава нездрава? Јас сум приметила кога се хранам здраво не ми се масти ни косата брзо ниту ми излегуваат бубулки,мислам и тоа е многу битно!
Поради акните дерматологот ми препорача да ги испитам хормоните, е сега.. ме интересира како оди тој процес малце сум уплашена не знам за што се работи? Може некој да ми објасни малце
^^ се оди на трет ден од циклус , ви вадат крв од вена и се испитуваат хормоните , упат може да ви даде матичен гинеколог или ендокринолог
I jas isto taka imam mnogu problemi so aknite na liceto i mnogu mi smetaat, no najdov edno resenie. Jadam mnogu poveke zelencuk i ovosje vezbam i se mackam so losionot Young Derm sekoja vecer i se mackam so Hlorakol isto taka i toa e specijalen losion za akni na prirodna baza. SE nadevam deka ova ke ti pomogne! Pozz
^^Хлоракол на природна база??? Кога не знаете не пишувајте, има луѓе што ќе поверуваат.. Хлоракол(Хлорамфеникол) е антибиотик со слаб спектар и може само да направи поголема резистентност и штета ако не се користи правилно.. Не тестирајте на лице се што ќе чуете, ова од искуство.. Средувајте хормони на време и што порано на дерматолог..
А може на шестиот ден да одам да ми земат крв, требаше денес да одам ама не стигнав,дали ќе има некоја разлика или нема врска тоа???
Jas koga otidov za zemanje mi rece deka treba DA e tret den. I maticniot gin. Istoto mi go kaza. E Sega posto imav I druga rabota vo drzavna si rekov DA prasam. I ostaviv za tret den zaradi tocnosta na rezultatite. Inaku zaboraviv DA prasam kolku e Sega od hormon- cena, so sini kartoni ? Fala ..
Не е, Хлоракол, си пишува на шишето/амбалажата. И да направи резистентност тоа е надворешно и такво се лекува. Не се знае точниот причинител за појавата на акни.