Автоимуни заболувања

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од bibikim, 18 декември 2009.

1. bibikim

bibikim Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2009
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    4
    Ме интересира дали некој знае што е тоа автоимуно заболување...? Јас конкретно имам автоимуно заболување на штитната жлезда, објаснето ми е дека антителата кои треба да ја заштитуваат жлездата од бактерии,вируси,заболувања или воспаленија всушност ја напаѓаат. Антителата си го напаѓаат сопственото ткиво наместо да го бранат. Знае ли некој што е причината за овој здравствен проблем и дали постои начин да се излечи...?

2. peperutkaa

peperutkaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    619
    Avtoimunite bolesti se mnogu retki i se vrodeni odnosno nastanuvaat poradi greska vo genite.Se tretira so lekovi koi ce ti gi prepise lekar specijalist i so nivno redovno primanje ne bi trebalo da imas bilo kakov problem,poz

3. bibikim

bibikim Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2009
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    4
    Fala mnogu na odgovorot, se nadevam deka se ke bide vo red... Pozdrav

4. Bellla

Bellla Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    10
    Avtoimunite zaboluvanja se seriozni, gi ima mnogu tipovi, vo niv spagjaat i reumata, revmatoidniot artritis, lupusot itn. Kaj mene uste ne e ustanoveno za koe avtoimuno zaboluvanje stanuva zbor, no mi gi napagja zglobovite (polyarthralgia mi e dijagnozata spored simptomite, no se uste treba da se doznae vistinskata pricina odnosno dijagnoza). Toa znaci deka me bolat zglobovite nenormalno i imam vo dadeni periodi vkocanuvanje - oteznato dvizenje na site mozni zglobovi. Istovremeno i imunitetot mi e slab, no maticniot lekar mi rece da ne go pojacuvam so pienje na vitamini i sl. zasto so toa uste povekje ke mi bidat napadnati zglobovite. Tocno e toa sto go velis: imunitetot identifikuva dadeni tkiva/delovi od organizmot kako tugji i se bori protiv niv :( Samiot protiv sebe ... Uzas ... Jas uste go nemam najdeno lekot za mojot slucaj, ama se nadevam deka ke bide ... So srekja!

5. Sunday-Rose

Sunday-Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    123
    Значи некои од ови заболување се генетски но некои не се генетски точната причина за нивното настанување се уште не е баш многу позната, сите си кажуваат како си знаат сега за сега само знаат како функционираат овие болести т.е. телото си ги напаѓа сопствените антигени произведувајќи антитела против нив и така телото самото си се напаѓа себеси мислејќи дека напаѓа туѓи тела.. сега за сега нели сигурно се истражува да се пронајдат начини како да му се помогне на имуниот систем да развие толеранција кон сопствените антигени т.е. да не ги напаѓа, ама засега лекувањето е со имуносупресивно лекови кои што си ослабнуваат имуниот систем за да не прави повеќе штети...

6. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.968
    Допаѓања:
    9.980
    Кај автоимуните болести можи да има носителство на таков ген предаден од семејството или дефект,а да не е активиран,но постојат многу фактори кои можи да ги активираат тие гени,најчесто голем стрес,неправилна исхрана,озрачување,тешки метали во околината,пестициди и други отровни материи,бактерии,вируси,паразити,а некогаш и од непознати причини можат да се активираат,некогаш и сами од себе. Лечењето кај некои е тешко,кај некои полесно,кај некои се коригира со апчиња и препарати кои можат да го заменат тоа што му недостига на телото поради нив,но некогаш се потребни поагресивни лекови кои помагаат за уништување на штетните антигени,но го ослабнуваат и самиот организам.

Кај тебе треба да се испитаат тиреоидните хормони и ќе ти дадат таблетки кои го коригираат хормонот,за среќа кај тебе има лекување кое не е толку штетно за целиот организам.А освен тие што ќе ти ги дадат можиш и рибино масло да си земиш,како капсули ги има во аптека.Можиш да видиш и во оваа тема дали има нешто како за твојот проблем,но сепак не треба на своја рака да се лекуваш,туку прво да се направат испитувања и да се знае точно што да ти се даде како лекарство.
    zdravstveni-problemi/tiroidna-zlezda-t205/

7. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    на мои блиски детето беше родено така со некој автоимуна болест сто бесе и прв слуцај во македонија некое пореметуванје на гените отпрвин се бесе ок до кај 6- години ама после сеедно по едно отажуваше кај детето и на крај на 15 години почина
    навистина жално и неподносливо е тоа да бараш лек а да не најдиш страшно е навистина страшно и жално за родителите ама тоа е што е така требало да биде