Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. kumanovcanka

kumanovcanka Истакнат член

Da draga moja Emilija gi imam site simptomi za koi zboruvas kako da se slusam samata sebesi. Jas napraiv se i eeg i ct na glavata poradi vrtoglavicite i izleze deka rezultatite se vo red, proveruvav i cenatar za ramnoteza i toa ok, vo remedika pravev gastroskopija so anestesija rezultat poceten gastritis sto recisi sekoj vtor covek ima, mi rekoa deka ne mozat macninite i bolkite vo zeludnikot da mi se od toa nemam cir. Koga mu spomenav na dr za magnetna mi rece pa ct e dovolno da se vidi dali postoi nesto, duri i eeg pokazuva ako nesto ne e vo red. Taka da site rezultati mi bea dobri samo jas ne bev dobra.... ironija golema...I pokraj sevo ova maticniot nitu ednas ne mi spomna deka e mozebi na psihicka baza da posetam psihijatar. Pocnav sama da istrazuvam, odev na psiholog pa na psihijatar, mi kazaa ansioznost, i taka sega pocnav da se boram protiv toa cudoviste... I jas sum niva na forumot se uste gi citam postovite ucam od niv, vo nekoj moment mislam deka ubavo se cuvstvuvam citajki go forumov. Zatoa draga prijatelke pisuvaj koga mozes sto i kako cuvstvuvas da go spodelime zaedno moze ke si pomogneme edni na drugi. Mojot zivot isto taka e dosta monoton taka da mislam i toa e edna od pricinite za mojata sostojba.Treba da najdeme nesto sto ke ne ispolnuva, a isto taka i da sportuvame.... Golem pozdrav do tebe ti posakuvam sekoe dobro vo zivotot...

2. kumanovcanka

Pa neznam zosto da me vikas Kozuvcanka hehehe.... jas sepak Kumanovcanka i jas sum angelot na Dunja kumanovcankata hehehe... Pozdrav

Lale3 likes this.
  3. elence82

elence82 Активен член

dobra vecer na site:),jas deneska imav strasen napad na rabotno mesto,mislev deka ke se paraliziram pocnaa da ki se fakaat racete i nozete bev mnogu nervozna,Inaku rabotam so luge na naplatno mesto i koga ke se sobere poveke guzva mene odma mi naviraat napadite na panika i strav vo toj moment me stega glavata kako obrac da imam okolu nes,mi cuka srceto zabrzano,gi gledam matno lugeto kako de ne sum prisutna tamu kako sve od daleku da gledam,imam strasen nemir ednostavno propagam se gubam.Razmisluvav i mislam deka treba da odam na nrevropsihijatar da mi prepise nesto za smiruvanje,mislam deka e do nervite:(.Prijatni sonista na site:)

4. anggell

anggell Форумски идол

Денот ми беше напнат, незнам дали е од времето ама ... ај и јас да си се пожалам малце :D , често ми се случува да ме фати страв, напнатост кога има некаде галама, гласна музика абе знам живи глупости ама кога ме фати напнатост мислам ке пукнам како денес на пример ми сметаше звукот на пералната ми идеше од тераса да ја фрлам :D , знам чудно ама тако је :lol: , научив со вртоглавиците се справив, со паниката исто, со тресењето, ама како бе со стравот дајте ми некое советче , да ме фати страв за оправдана причина ама да се напнувам од галама аман шо човек сум :fubar: :swear: , инаку петра да јас се молам и тоа често секогаш пред спиење, си одам на црква секогаш кога можам без разлика дали е празник или не и верувам во господ , мислам дека вербата во нешто не ојачува па и мене така , вие како сте друшки се надевам добро ајде убаво да нанкате гушки до сите

SanjaBucka likes this.
  5. kumanovcanka

Dobro vecer elence ne se nerviraj site pominuvame niz toa cudno cuvstvo no toa e se vo nasite glavi i dodeka ne go svatime toa nema da ni pomine...Prijatni sonista i na tebe i obidi se da se smiris...

6. nenuska

nenuska Популарен член

Еленче мила исто ми се дешаваше и мене на почетокот кога почнав да се борам со чудово ама кога ке ми почнеа таквите вртоглавици си повторував ке биде ок ништо не ми е или излагав на воздух и ке ми поминеше,значи дур сама не си ставиш во глава дека ништо не ти е и дека си ок џабе доктори и психијатри да се труеш со лекови пробај самата со себе да се бориш...
    Другите како сте ми поздравче до сите а сп до кумановчанка,петра,ангелите2,буцка,ибанез,емилија,акана,и сите др ај да не набројувам ке заборавам некој па ке ми биде скар :lol:
    А каде е Даника?

ibanez and SparkyAngel like this.
  7. nenuska

nenuska Популарен член

Еленче мила исто ми се дешаваше и мене на почетокот кога почнав да се борам со чудово ама кога ке ми почнеа таквите вртоглавици си повторував ке биде ок ништо не ми е или излагав на воздух и ке ми поминеше,значи дур сама не си ставиш во глава дека ништо не ти е и дека си ок џабе доктори и психијатри да се труеш со лекови пробај самата со себе да се бориш...
    Другите како сте ми поздравче до сите а сп до кумановчанка,петра,ангелите2,буцка,ибанез,емилија,акана,и сите др ај да не набројувам ке заборавам некој па ке ми биде скар :lol:
    А каде е Даника?

PetraPanka3 likes this.
  8. PetraPanka3

PetraPanka3 Истакнат член

Знаев дека нема да прифатиш , тоа доаѓа од цврстината на кумановскиот менталитет , но сепак ќе те викам кожувчанка :D преслатко ми е , не знам како да ти објаснам ... бидејќи си постара , моето задоволство ќе го поклопам со почитување кон тебе , и сепак остануваш кккккккк кумановчанка :)
    ихххх како сум досаднааа, дури и на сама себе , но посилно е од мене :)
    кумановке опасне жене :P
    Ангелче и Еленче една по друга скоро исти постови , гледате , денес бил вашиот ден за борба ... и ... прв пат е , не!!!!!!! ИГНООООООООРРРРРРРРРРРРРРРРР !!!! :*

9. kumanovcanka

Ajde PetraPanke da ti popustam isto kako na kerka bidejki imam sin od 22 godini moze i snaa da te pravam hehehe....vikaj me kako sakas da i popustam na tvojata mladost " na mlagima svet ostaje" hehehe inace da kumanovke opasne zene... Leka nok na site i na tebe...

10. SparkyAngel

SparkyAngel Популарен член

Поздрав дечки!

Јас официјално си го прогласувам викендов за најдобро поминат. :rock: И покрај глупостиве што се случуваат низ Ск, јас не се прибрав дома. Срека никој не ме нападна :P
    Ни трага ни глас од анкс и би сакала така да остане!! :D I am so proud of myself!
    Како сте вие? ја неможев да спијам, денеска покасно ми почна денот, и си симнав еден преубав филм со Адам Броди, ке ви постирам подолу трејлер да го ѕирнете.
    И секако да си ги поздравам Сања, Петра, Ненуш,Ангел Дуња, Акана, Еци, 485,Ерик, Алехандро,Сериозна, кумановчанка, поздрав и добра нок!
    И ајде од утре понеделнички со нови сили, почнете ја неделата! ;)

п.ѕ. Кој има слободно време нека го погледне филмот. На моменти ке ве насмее, ке ве растажи интересна е приказната. Оцена од мене има 10-10 ! :)

http://www.youtube.com/watch?v=yHU1cw7asjc

SanjaBucka likes this.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Добредојде за новите членови, само да ви посакам пријатен престој на форумот, и да ве замолам да ги почитувате правилата на форумот. Пишувајте кирилица, ако не знаете како, прочитајте тука.

И не би сакала оваа моја опомена да биде игнорирана како неколку пати претходно. И без разлика дали сте или не сте во Македонија, или пак дали имате или немате кирилична поддршка на компјутерот, може да пишувате со кирилично писмо. Подетално е објаснето во линкот :)

12. girl.23

girl.23 Истакнат член

Може да ме нападните за постов, ама мое е да си го кажам мислењето.
    (Не се однесува на сите, туку на поединци).

Се` е супер што цела `дружина` се подржувате овде и си наоѓате виртуелна подршка, помош и совети за анксиозноста. :)
    Но... :!:

1 - Сите имаме различни проблеми и тежини, но не сме сите анксиозни. Овде повеќето со сила се прават `болни`.
    2 - Колку е добро што постои меѓусебно разбирање, најтешко е да `се опорават` и тргнат по правиот пат оние кои се дружат и муабетат само со слични на нив. Подобро кажано - пр. депресивните уживаат во нивната депресија и болка, НЕ САКААТ да ја излечат и закрпат раната и кога се дружат само со такви како нив, заедно живеат и уживаат во тоа друштво. Секој кој е депресивен треба да настојува да се дружи со тие кои не се депресивни.

Се надевам дека сите кои сте анксиозни вистински, искрено сакате да излезите од ситуацијата во која се наоѓате и дека се трудите околу тоа, дека не седите со скрстени раце. ;)

13. Alondra

Alondra Популарен член

Во последно време ми се јавуваат некои стравови и имам чувство дека полудувам. Не знам зашто ми е така можеби дека многу работи сресни ми се случија овој период. Се мислам да одам на психијатар не знам што да правам навистина. Страв ми е да одам некаде, да седам сама, буквално скоро од се се плашам. Не знам навистина што ми е. Дури ни на работа не ми се оди, само сакам да седам кај мајка ми таму сум најопуштена и не знам таму немам страв. Можеби бидејки се чувствувам сигурно не знам. Има некој ваков проблем и ако некој знае да ми каже дали полудувам. Сакам да одам на психијатар ама се плашам да не ме задржат во болница. Совет ве молам некаков?

14. seriozna

seriozna Истакнат член

Никој нема да те нападне за ништо,тука сме да си ги кажеме нашите мислења.И не мора сите да се согласат со истите,така ?Ај сега јас како вистински анксиозна личност која успешно се носи со дијагнозата,ке пробам да ти одговорам :)
    1.Точно дека не се сите анксиозни,мегутоа сите имаат потреба да ги споделат своите чувства.Не се правиме со сила болни,туку со умот.Тоа е тој страв со кој што се соочуваат повекето анксиозни луге,страв ид болести,страв од непознато.Свесни сме ние дека се е во нашата глава,ама тешко ни оди да ги оттргнеме тие мисли од нашата потсвест и тука се јавуваат и другите проблеми.
    2.Со ова нема да се согласам во потполност.Зошто?Затоа што лично мене многу ми помогна сознанието дека не сум сама.Не можеш да добиеш совет за тоа како да го надминеш паничниот напад од некој кој што никогаш не доживеал таков.Не можеш да очекуваш да те разбере некој за кој што небото е секогаш сино.Едноставно не бива.Најубавата поддршка можеме да ја добиеме од луге кои веке поминале низ пеколот и знаат како е да се биде во него.Немој да мислиш дека ние само седиме на форумот и кукаме по цел ден,не,не.И ние имаме живот :*

Зборувањето за проблемот е вториот чекор кон неговото решавање.А првиот,првиот чекор е признавањето дека имаме проблем :*

ibanez, eci.sk, dunja and 4 others like this.
  15. julie77

julie77 Форумски идол

Нели? :) А бе прашај паталец а не гаталец е работава. :wasntme: Преку познато ми е се за оваа состојба, без читање и истражување. За жал од лично и блиско искуство па и од окружувањето ми се собрани информации и знаење ... Лошо е како секој втор скоро е анскиозен. :( Се молчело за ова но веќе не. И не треба ... И кажав времето и самиот човек се оружјето против анксот. И ќе напоменам, целосно исчезнување нема ... сурово знам но реалноста е таа. Затоа вие ќе се трудите да ја контролирате, а не таа вас. Ве гушкам сите :hug:

eci.sk, dunja, taci1 and 2 others like this.
  16. seriozna

seriozna Истакнат член

Alondra здраво :*
    Јас го имав потполно истиот проблем како твојот.Го надминав.Знаеш како,пораснав.Ама ми требаше многу време,јас се надевам дека ти побрзо ке го откриеш коренот на твојот проблем.Сама си поставуваш прашања,и сама си ги одговараш.Што значи свесна си за ситуацујата.Се ти е од стресот кој што си го преживеала.Се се собирало,собирало и сега пука!Кај мајка ти си најопуштена затоа што мислиш дека таа од се може да те заштити и дека нема да дозволи да ти се случи ништо лошо,оти ти си нејзино дете.ЈАс дури отидов да седам кај мајка ми две недели оти мислев дека дома(кај сопругот) ке поулавам.Ништо не решив,само го потиснав проблемот уште повеке.И сватив дека јас во душата сум сеуште дете.Дете кое се плаши дека ако нешто се случи на мама и тато тоа ке остане само.Дете кое не сакаше да излезе од детската соба(на 25 години) затоа што не сакаше да се соочи со животот.Дее кое што мислеше дека сцетот треба да се врти само околу него!Колку побрзо си ја признав ситуацијата(со помош на мојот психијатар) толку побрзо пораснав и сватив дека сегајас сум мајка.И дека прво треба да гледам за моето дете па потоа за мене.Каква сигурност ке му пружам нему,ако јас за секој проблем или страв трчам кај мајка ми?Се помина.Сега знам дека не сум дете,дека секаде можам да се чувствувам безбедно и дека ништо лошо нема да ми се случи.Се беше во мојата глава!Тој период,се што сакав е да го имам вниманието на мама и тато.

ibanez, Alondra, eci.sk and 3 others like this.
  17. kumanovcanka

поздрав до тебе и навистина не ми се допага твојот пост, каква е таа изјава ти се молам со сила се правиме болни, па сто мислис ти дека ние од задоволство го писуваме ова, оти немаме друго сто да правиме, девојко па и ние сите имаме фамилии, деца, и тие страдаат поради нас заради насата состојба, и ние сакаме да постои магицно стапце со кое ке ја избркаме анксиозноста, веке да ја нема да не ја цувстуваме, да не ги цувствуваме сиптомите на оваа гадотија, мислис на нас ни е лесно, не ни е здосадено веке од трпенјето на сето ова, кази ми го ти најлесниот пат како да се справам со ова, иако си помлада од мене јас ке те послусам и веднас ке го направам тоа,многу повеке ние се трудиме отколку сто мислис ти, но изгледа ти го немас ова осетено и недај бозе да го осетис, затоа не мозес да не сватис, ти посакувам секое добро

eci.sk, dunja and PetraPanka3 like this.
  18. erik

erik Истакнат член

Јас би сакал ти да добиес анксиозност за да станес паметна како сите овде на форумот па и ти да кукас малку нај искрено ти посакувам бидејки гледам дека си многу паметна па ова искуство ке те направи усте по паметна и поискусна
    Мозеби на МАРС кај тебе има некои сто нејкат да оздрават па си седат доба и болуваат овде на земјата е сосема поинаку

ibanez, anggell, dunja and 2 others like this.
  19. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Грл23... Нема да се разубедувам со тебе, затоа што факт е дека секој има право на свое мислење. Но да даваш мислења на тема каде што немаш никаква допирна точка со истата и притоа да велиш дека дел од нас тука само се умислуваме, односно со сила се правиме ‘‘болни‘‘, грешиш. Можам со сигурност само за себе да ти зборувам, и како што кажа Сериозна, не да имам/е живот, преполна/ни сум/сме со него. Дури толку многу, што преблагодарна сум на Господ што ме створил ваква личност. И можам да кажам дека го надминав ова, па не избегав дека се чувствувам подобро, напротив, се радувам кога ќе прочитам дека некому сме му помогнале со нашите постови, и уште повеќе се радувам кога истите луѓе кои од форумов се почувствувале подобро, подоцна ВЕШТО советуваат и подаваат рака како ним што им била подадена .. Тоа е човечноста на една личност .. но .. денес тешко е да најдеш човек во вистинска смисла на зборот ... А да не зборувам дека, оној кој не поддал рака, на крајот останува сам ...
    Немој да мислиш дека се‘ е така лесно. Во напишаните постови каде што се зборува како да се надвладее ситуацијата, луѓето како тебе без ваков проблем, читаат и веројатно си велат ‘‘што им е на луѓево, па тоа е толку едноставно да се надмине‘‘ , но напротив, праксата е сосема поинаква од теоријата. А како што велат, сите сме многу добри судии за туѓите животи, а за своите најголеми и најдобри адвокати .. Никогаш не зборувај за други, додека не погледнеш во огледало и си го видиш товарот обесен на грбот, секој е со своите грижи и маки, најубаво е кога секој си ги гледа своите. Кумановчанка убаво ти кажа, не седиме ние само пред компјутер и на темава. Верувај дека животот ни бил, и ни е убав. Штета што сме полни со чувства и емоции, па не очекувано сме дозволиле да не ‘‘удри‘‘ состојбава, и бидејќи никој од нас не сака доктори, а сите знаеме дека интернетот рулс, случајно сме се нашле сите на исто место, ДА СИ ПОМОГНЕМЕ МЕЃУСЕБНО. Добро, можеби некој не знае како е да се помогне на човек кога е во мака... Дури и јас би си зела за право да кажам дека Ти седиш повеќе од нас на компјутер, чим имаш време да ја читаш нашава тема и да ја коментираш, а воопшто не би требало да те интересира .. :) .. Не дај Боже никогаш да ја почувствуваш состојбава, верувај ми ... Ни на најголемиот душман не му го посакувам тоа ...
    А сега остани ми со здравје и не го сфаќај ова како напад, само сурова реалност ... :)

Поздрав до сите луѓенца, ве гушкам и бакнувам ...

ibanez, eci.sk, taci1 and 3 others like this.
  20. PetraPanka3

PetraPanka3 Истакнат член

Што да се каже после сериозна , кумановчанка , ерик и буце , се ќе е излишно ... НО :fubar: за да не помина грл23 не забележана и од моја страна , јас би ја замолила почесто да ни пишува, за да поубаво ни објаснува што тоа како ние сме 'болни' ... или некако у превод да однесеш автомобил за ремонт кај магистер по макроекономија , WTF GIRL ... Ние сме паталци , искусни и сме тука за совети , а сигурно би ни било поубаво да си цепаме муабети на каладонт отколку тука !!!

Поздрав до сите мои соанксиозни луѓе , кои знаат како да се справат со ова (некои помалку успеваат , некои повеќе , но битно дека не се откажуваме)

Sireni, eci.sk, SanjaBucka and 2 others like this.