Колку и да се лекува се враќа повторно,едноставно за егзема нема лек. Се повлекува до одреден период и се појавува пак, јас ја имав скоро 2 години , одев на испитувања и излезе дека причината е сјај ,одбегнував миење ретко миев ,итоа со нараквици од тие жолтите,имав на левата дланка од горе, се што работев ,готвев итн работев со специјална ракавица на таа рака но случајно гледав по гоогле за егзема лекови и наидов на реклама за една крема на природна база, по карго ми ја донесоа цената беше околу илјада денари, за неполна недела се повлече сета егзем и не се појави веќе цела година,пред 2 дена десната дланка на 4 прст осетив како меурчина и чешање и одма знаев дека ќе избија ,веќе следното утро ми беше како љушпа ,ја порачав истата крема бидејќи денес не работат се надевам понеделник или најкасно вторник ќе ми стаса,се додека не се проширило ,но купив спин сјај црно шише од лимон и ваљда од тоа ми се изритира и ми се појави пак ,бидејќи сјајот е изгледа јак за осетливи кожи посебно мојата откако две години претрпе регенерирање и паѓање на кожата а мене ми се допадна аромата и го зедов
Здраво феминки,јас имам огромен проблем со дерматит.Го имам од мала досега се воздржував не ми беше многу важен но сега како растам,ужасно ми смета.Неможам да се соблечам по кратки,по целото тело го имам,на стомакот,рацете,нозете,лицето,вратот.Ужасно ме чеша.Неможам да издржам повеќе,премногу ми пречи,секогаш ми бил проблем за солзи.. Јадам одредена храна но џабе,во пубертет сум сакам да бидам како останатите но неможам.Понекогаш толку многу ми се влошува што неможам да одам нормално да ги испружам рацете,да го вртам вратот..Премногу ми е лошо и не ми се живее повеќе.Мислам дека нема лек а јас неможам да издржам повеќе незнам што ќе направам.Ве молам некоја ако имала ваков проблем и се излечила ве молааааааааам да ми кажете како или што правите за да го смирите. Ве молам Каде се нарачува таа крема,како можам да ја нарачам и како се вика?
Не е точно дека егземата не се лечи, мислам точно е дека нема лек, но може самата да се повлечи ако организмот се среди, овие алергиите и автоимуните заболување уште не се баш разјаснети и понекогаш без објаснување се појавуваат и без објаснување се повлекуваат, од искуство ( не лично ) ќе ви дадам некои совети, па пробајте ништо нема да изгубите. 1. Пијте пробиотици-суплементи, или домашен кефир ( и приметувајте дали после примање на антибиотици нагло ви се влошува егземата) 2. Подалеку од сапуни и сјај (ете заштитувајте се со ракавици и такви работи, и што помалку мијте ја егземата со средства-само по потреба), 3. Тестирајте се на високоалергена храна (кравјо млеко, соја, глутен, укинувајте ги едно по едно од исхраната па враќајте ги и набљудувајте ја егземата), 4. Пробајте со овесна бања (имате инструкции на интернет), 4. Од креми ви ги препорачувам: Exomega на Aderma, и Atoderm intensive (така мислам дека беше), на Bioderma. 5. Пазете со детергенти и омекнувачи за алишта - редуцирајте ги овие хемикалии и плакнете ги два пати алиштата во машината за перење. 6. Подалеку од сите хемикалии-средства за чистење, за хигиена, и адитиви во храна (процесирана храна). 7. Лето излегувајте на сонце во препорачаните периоди. 8. Внимавајте и на материјалот од кој е направена облеката што ја носите- може некој материјал да ви смета-ама тоа е индивидуално, општо земено-памукот е најдобар за сите. 8. И јадете многу свежо овошје и зеленчук )посебно витамин А и Е) за да внесите доволно витамини и минерали и да може да се обнови кожата и пак да се регенерира и кожната бариера. Со лесно! (инаку егзема е друго име за атопичен дерматит-има таму некои мали разлики во дефинициите, ама воглавно за иста состојба се работи)
Здраво мајка, дали и како го излечивте дерматитот? Дали стававте од кремата на Скендер на образите на бебето и кога имало течност?
Феминки малата ми е три месеци и и дијагностицираа атопичен дерматит прво и се појави на коленцата а сега и се прошири скоро на цели рачиња. Ја бањам и мачкам со еуцерин атопик контрол и кога кр ја намачкам местата се зацрвенуваат но не забележувам промена или намалување. Ке ве замолам за совет искуство што да пробам и сменам и во исхраната инаку се воглавно на доење по потреба давам и адаптирано. Користам исклучиво памучна гардероба и се е испеглано и двојно исплавено при перење. Препорака од која крема сте задоволни и дали сте пробале некоја крема на природна ваза мелем?
Имаш цела тема за атопичен дерматит во категоријата Бебе. Кај дерматитот е познато дека не помага кај сите исто. Има различни препарати, треба да видиш што најмногу ќе одговара кај твоето. Исчитај ја темата, ќе најдеш доста совети таму. Еве линк https://forum.femina.mk/threads/Атопичен-дерматит-кај-бебе.20780/
Моето дете има само на лицето, користев еуцерин за атопија не помогна, сега друг лекар ми препорача мустела, гледам и од биодерма многу се фалат, дали некој користел нешто да му помогнало? Искуства со мелемот на скендер хоџа за атопија некој има искуство?
Da, kremata na skender hodza pomaga no nie neznaeme sto ima vnatre, nema nikakva etiketa za nejzinata sodrzina...isto taka pomaga i edna krema Sorion, 1500 denari e 60ml, se prodava vo tele shop vo beverli, ili online dostava..taa e na prirodna baza i si ima se sto sodrzi
Zdravo, i tuka ke pisam za tie sto uste baraat. Ako nesakate da gi kupuvate kremite od skender (bez deklaracija) i drugite ne vi pomognale, vi gi preporacuvam kremite od herba Stojanovi, bilna apteka, 50ml 300den, site kremi im se taa cena i sum gi probala site. Odma pominuva egzemata i imaat deklaracija na prirodna baza se site proizvodi. Za nisto veke ne gi menuvam, adios egzemi i psorijazi!
https://www.instagram.com/p/CazP6HGMyoC/?utm_medium=copy_link Na prirodna baza e bez hemii i bez rok na upotrba
Го имам веќе некој период, мислам дека ми се појави од Ludwik сјај од ментол. Никогаш ми се има појавено. Не знам на која состојка сум алергична. Ставам бетаметазон крем ама и тоа колку помага.
Предложете некоја крема, имам атопична кожа на лице и по телото, штом излезам надвор цело лице одма црвено ми се прави и жежи ..