Od koga imas podneseno prv pat? Kako doznavas deka ti e izlezeno brojceto? Te molam odgovori mi.Pozz A kade go proveruvas statusot. Jas go proveruvan na DABC so brojot na baranjeto i datata na ragjanje i pisuva deka e odobreno baranjeto. Vo proces na izdavanje! Kako doznavas koga e izlezen proishodot i sto se pravi ponatamu.
mojot soprug aplicirase na 08.12.2016 i duri sega mu e izlezen proishodot. Taka da za brzo vreme bi trebalo da ti izleze.
Pred 3 meseci bev na intervju i vo konzulat mi kazaa deka posle 3 meseci treba da pominam da si go zemam brojceto. Na listot sto go davaat od tamu ima link i broj so pass za da mozes da sledis do kade e postapkata so odobruvanjeto.
Ve molam nekoj da spodeli iskustva od intervujto makedonski ili bugarski da se govore sto kako pominavte ?
moze,i nemora da ste na isto prezime ke dokazat so izvodi deka tatkovcite se od ista majka.neka podnese obavezno.
треба да ти е излезен до сега, јави се во конзулатот да прашаш, би требало да ти закажат за интервју не само дали ја знаат туку и да а рецитират
не, не, таман работа https://forum.femina.mk/threads/Бугарски-пасоши.2530/page-110 овде ги имаш прашањата, од сите мм го прашале само што бил Христо Ботев и толку, друго се сами потполниле во формуларот, ова за во Битола, во Софија не знам како е
Искрено незнам повеќе со е сигурно, на ист ден тие со бевме на интервју имаме промена во статусот треба да се достават документи за бугарско потекло, најверојатно тоа шо сум со доказ за прв брачед не важи....
Ај за докажување потекло преку прв братучед малце да разјасниме. Теоретски не би требало да добиеш пасош ако имаш братучед бугарин т.е не може да докажуваш потекло освен ако не е по права линија роднина. Пример дедо/баба----татко/мајка---ти. Братучед ти можда има бугарско потекло по тетин ти, а ти си му роднина по тетка ти, пример. Е колку во пракса се применува тоа и има ли некој земено стварно пасош со документи од прв братучед?
Порано земаја со потекло од прв братучед,стрико,тетка ...итн.сега се најлесно се зема со потекло преку родителдругите со стари документи се на дополнителна ама сепак ке земат граѓанство.ние сите што сме преку братучед,стрико, вујко..итн ако не се смени законот не чека отказ.без промени на законот не се надевајте на граѓанство ниту со потврди од здруженијата.
знам луѓе шо имат земено со пасош со докази од брачед, вујко, тетин и тн... На другарка моја, брат му зеде пасош со доказ од вујко, таа аплицираше со истиот доказ, не и се прифаќа.