Прво е негово гајле. Но ,позицијата на љубовница ниту е оправдана,ниту е неизбежна ,а најмалку од се лишена од одговорност.
Тоа ти што го кажуваш е во ред, но и Ординари е во право. Ти бараш совест. А реално ретко кој ја има.
@Cosmi зошто волкава омраза кон рандом личност која решила да има врска со оженет? Те читам, на моменти добивам впрчаток дека да има како ќе ги натепаш сите кои се гледаат со омажени/оженети.
Така е. Другиот си е одговорен за својот брак. Жената со која изневерува треба само(да може) да живее со сама себе (или и со нејзиниот маж) после тоа. Ама некои мирно си спијат, туѓи солзи не допираат до нив, може и така.
Ми се плаче кога ке читам некој вакви глупости офф мајкоо .... Абе зашто да растуриш нечиј брак пред да мислите на такви глупости мисли дека е на твоја кожа кога би била мажена и некоја трета личност да ти растури брак како би се чувствувала па башка и дете да имаш , мислам дека е ептен греота барем за тоа мало ангелче , он неможе да планира нешто повеќе со тебе пошо ( еба*ица си останува еб*чица ) како можеш да дозволиш толку да бидеш искористена зарем немате ли ни малце грижа на совест .....? .. И рекла је па није сапун да се троши
Абе види, вака кажано фино звучи али у пракса не знам дали баш би било така едноставно на некоја рандом особа да кажеш, еј абе маж ти ми се пушта ама јас за твое добро да ти кажам или како и да би идел муабетот. А за поблиска другарка па ич да не зборам. Не би ја добила посакуваната реакција. Напротив, на крај ти би била кривата, ти мрдал опашот па затоа, за жал пак ќе нагласам. Секогаш полесно е да се обвини туѓото отколку да се прифатат грешките и да се бара вината во своето. Така им е полесно да живеат иако знаат поголемиот дел, одрекување.
Точно. Исто како што нејзините солзи не допреле до никој. Комплексна тема е изневерувањето. За секое неверство има причина.
Познавам 6 штипјанки, значи потенцирам штипјанки оти сум од таму кои завршија факултет со парите од женетиот, се дотеруваа, па поклони , па фалење дека тој женетиот ги водел во спа центар, им удоволувал итн. Така да, мислам дека не секоја се надева на брак од таква врска со женет. Некој си има и корист, во случајот финансиска. Зависи на кој до што му е дојдено.
Еднаш имам зборено за ова ама еве пак. Да те прашам, која одговорност би ја сносила една швалерка според тебе? Мажот, се знае, или развод или ќе му врати или ќе го тера до крај на животот да и дава отчет кај бил што правел... А швалерката?
Одговорност ќе сноси поради тоа што уништила брак. Цел живот со прст ќе ја покажуваат. Утре и нејзе може ќе и баараат отчет каде е и што е поради нејзиното минато. Малку ли е тоа?
Ако е за секс само, како ја искористува? Демек жените не уживаат во секост, или шо? Кој ќе ја покажува со прст? Јас не. Ти ли? А изневерувачот? Него ќе го покажуваш ли? Или маж е, не можи да се контролира?
Зборуваме за швалерка, што сега него? Не врти муабет. Јасно е цитирано за кој пост се однесува мислењето. Да ќе ја покажуваат сите. Ќе биде личност што растурила фамилија.
Абе шо... Ако е стабилен брак, ништо не може да го растури. Тој не бил будала шо одел со друга, не го онесвестила, не го издрогирала.. Свесно се пикал кај шо не му е работа. Сам си е крив. И многу е глупо, да покажваш луѓе со прст. Тебе ако не ти се допаѓа некој, не значи дека имаш право да го навредуваш и потценуваш. Сигурна сум дека заради еден куп различни причини 'покажуваш со прст'... на пример, ако е некоја 'недомаќинка'... Признај.
Тоа е клише. -Не ме интерсираат неговите деца,не сум ги родила, јас ке мислам само на своите чувства може да ги каже само личност лишена од секаква емпатија и 0 од човечност. Фасцинантно е одбивањето да се види одговорноста кај швалерката,па таа е поврзана и со законската и со децата. Ако прегазиш пешак,не си одговорен само за неговиот живот туку имаш влијание и на луѓето кои биле поврзани и со него. Ако се плеткаш намерно со женет,секако дека тоа ќе има влијание и на луѓето поврзани со него дома. Секако дека тој е главен одговорен,ама тоа не значи дека швалерката нема никаква одговорност. Секој со својата лична одговорност. Човечките односи се како домино,ке гурнеш една коцка ,а веројатно со тоа ке ги срушиш и останатите. Омраза? Тоа што ги сметам за очајници од луѓе не значи дека ги мразам. таков ми е хороскопскиот знак,кога дискутирам на тема ,не ми поминуваат љубовнички жалопојки од овој вид,ама јас не сум крива, тој е само крив. Кукавичко префрлање на својата одговорнаст на сите освен на нив самите. А ако ти е прашањето дали имам искуство па затоа ги мразам ќе ти речам Не. @candy.cane Одговорна е со тоа што неговата намера (доколку тој бил иницијатор) овозможила да се спроведе во дело. Па потоа исто ке следува -ако не бев јас,ке беше друга.... (обид да се испере одговорноста од себе) А на крај секој кој свесно влегува во паралелна вонбрачна врска со зафатени,и во исто време вели јас немам одговорност е глуп човек,зошто само само глупави луѓе се лишени од секаква одговорност.
Што да признаам, нешто што ти си предпоставуваш па уште да признаам. Споредуваш швалерка со недомаќинка. И не знам што не ти е јасно, се кавгаш безвеза на моето мислење, членката праша која одговорност ја има швалерката и и дадов одговор. Тоа со швалерот ти го наметна за да ја свртиш темата да не се дискутира дека е така дека ете и она има одговорност. Нигде не спомнав јас дека и тој не е крив,не разбирам зошто и воопшто ми докажуваш нешто, што и јас така го размислувам
Реков нема да коментирам на темава и навистина не сакам од прилија што најблиска моја пријателка изневерува во брак, а сестра ми се разведува т.е сеуште размислува за развод, баш поради што беше изневерена, а може и сеуште е. Е сега ако некој дојде на врата и ти вика станов го сакам јас? Дали тоа значи дека ќе му го дадеш? Исто и со неверството. Ниеден маж не може да ти го растури бракот, ако ти сама не сакаш да си го растуриш и си го изневеруваш сопругот. Во другата тема една жена зборува како мажот ја изневерувал 8 години со пријателка и таа решила да го задржи бракот. Тоа е веќе двострано неверство. Ама ете таа сака да прости на мажот, а не на пријателката и сака да го задржи бракот. Ниедна жена не може да ти го растури бракот, ако сопругот не крене “опаш“. Тешко дека швалеркиве денес им е гајле дали некој ги осудува. Јас не ги осудувам, само немам доверба во такви личности. Нивни живот, нивно тело, нивна страст, нивна мака. Ниедна швалерка не е виновна за ниедно дете освен брачните партнери. Сестра ми кој а беше типка ипол, со став и карактер, дозна дека е изневерувана подолго време и тоа не со една и сеуште размислува дали да се разведе или да си стави превез на очите. И таа е од оние : сум вложувала, дете имаме, дом имаме, две фамилии, може не сум му доволна итн. ама ниедна швалерка не обвини. Додуше може да се и повеќе. Која попврво да ја обвини? Ниедна не познава лично. И се чудам искрено, ама не и коментирам. Збунета е, расеана е, скршена е, бесна е и сеуште не е свесна колку е понижена. Нејзин живот, нејзина одлука, нејзин брак. Како и да одлучи, пак е моја, пак ми е крв, пак ја сакам, пак ќе ја утешам. Вратата и е секогаш отворена. офф малку ќе одам и ќе пишам општо за сите. Не знам зошто толкава бука и препукување овде на форумов. Неверниците се надвор и задоволуваат страсти или пополнуваат празнини. Не им е битно што овде има расправии и препукувања. Овде секој сака да наметне мислење. Едни простуваат по 8 год неверство, едни не простуваат ни еднаш. За едни е неверство секс, за едни емоции, за едни е лајк на фејс итн. За едни брак без деца нема смисла, за други отворен брак нема смисла, за трети да се растури брак за свекрва нема смисла, за четврти да се растури брак за швалер нема смисла. Сите сме различни, сите сме луѓе и секој со своето убедување си го живее животот. Spoiler: офф Мое мислење е ( не сакам никој да се навреди ова е само мое мислење), пожални ми се оние што трпеле неверство со месеци а оф а не па оние со години, отколку швалерките. Зошто? Па швалерката користи само убави моменти и таа врска може да ја прекине било кога и да замине неповредена, додека онаа изневерената покрај силните удари, ќе си добие лузни за секогаш. И покрај се тоа, остануваат во брак од причини кои и мојата сестра како и повеќето жени ги набројува. Треба време да си легнат тие работи и да сфати веќе дека тој брак е пепел. Ама на почеток е голем шокот и немоќта за самоодбрана, па ајде како ќе се спасува нешто, кое е на апарати за одржување. Исто така. Можеби, ама велам можеби би простила секс за една ноќ со некоја непозната, на некоја дестинација, кога не би се сретнале пак и секако ако сам признае и знам дека се кае. Ама можеби би простила. Сепак мислам дека нема да поминам преку тоа, од причина што мислам дека цел живот ќе ме јаде тој дел и што знам дека не би вратила со иста мера, ама низ нос ќе му го вадам до крајот на животот. А знам дека одма тука љубовта би умрела заедно со почитта и довербата. Ја изначитав темава и сфатив, како што пишав и предходно, дека овде пишуваат само оние љубовници кои имаат чувства и се емотивни, а не и оние што само искористуваат, а таквите ги има се повеќе. не прочитав некоја да пише, супер ми е со него, секаде ме шета, се ми купува, уживаме заедно и баш ми е гајле за него. Пишуваат оние кои се заљубиле. Штета за нив. И како што пиша @nena2010 на изневерувачот е одлуката дали ќе биде викенд родител, не на соучесникот.
А таа не крева "опаш"? Уште маченици да ги направиме швалерките на темава и да ја затвориме. Кутрите тие душички, им креваат опаш и они добродушни дека жената не е доволна па да ја пополнат празнината за кутриот маж да не пати.