Ми падна навистина жал,од глава не можам,да ја извадам.Ја сретнав ,по работа беше излезена со сите деца,ми вика нека се излежава тој ,јас вака сама ќе се тормозам.Не ми се допадна само што коментира пред децата ,ама очигледно е под стрес и нема контрола .И реков посети психијатар на децава им си потребна, ми кажа дека била.Не е убаво кога се распаѓа едно семејство,остава трауми на децата,ама со сила нема убавина .Посебно на нашиве простори ќе се испотепаат, уценуваат.А имам Американка пријателка,разведена,не знаете колку често оди со децата и со бившиот сопруг на ручек,го означува на фб ,му пишува нешто како најдобар татко итн...
А имам Американка пријателка,разведена,не знаете колку често оди со децата и со бившиот сопруг на ручек,го означува на фб ,му пишува нешто како најдобар татко итн...[/QUOTE] - about staying friends with your ex.
- about staying friends with your ex.[/QUOTE] само што сега не му ги пере гаќите и не му чисти по дома, си прави само ќеф
само што сега не му ги пере гаќите и не му чисти по дома, си прави само ќеф[/QUOTE] Одамна помина времето кога само жените переа и чистеа по дома. Голем дел од женската популација не би трпела паразит во денешно време. И лично сомнително ми е пријателство со поранешни. Ете во погорниот случај можеби е ради децата, ама најискрено доколку некој/а ве остави поради друг/а, и се дружите како ништо да не било, таму никогаш не ни имало љубов. Како и да е, на крај краева тоа си е нивно.
Јас сум кума на најблиска пријателка. Во една прилика бев во нивниот град во Западна Мк и вечерта бев излезена со пријателки во кафеана на вечера. Карши нас масата седеше нејзиниот тазе венчан сопруг со пријатели. Од чиста култура станав се поздравив, и сопругот нејзин ме застана со зборовите "да седнам кај вас на масата да ми наместиш една пријателка" . Се позакашлав реков - "Молам"? Не знаев како да и кажам на пријателкава. Нејсе, после одреден период доаѓаат во Скопје седнуваме на ручек, сопругов нејзин станува за до тоалет, пријателкава кажува што и како дека мисли дека ја вара, дека бракот им е само формалност. А молчев. Не долг период можеби месец дена, бидејќи не сум јас човек што треба да им ги решава брачните проблеми. Откако ми раскажа се,сватив дека иако и кажам што и како ми рекол сопругот нејзин, ќе биде залудно затоа што она така прифатила веќе да живее. А не се богами заедно мал период. Десетина години од кои 3 во брак. И уште тераат така. Не знам можеби и не ја вара, меѓутоа сакав да споделам нешто што мислев дека не е коректно. Не баш често меѓутоа ми доаѓа на ум да помислам што брак имаат,како им функционира, и дали воопшто човеков дома се врти околу дете едно др. Бидејќи не сум човек што се распрашува па и ја немам прашано пријателкава. Искрено имам оддамна пишано во темава, еве и јас дочекав да се омажам, и сега сме разделени поради неговата работа во DE, ма да не сум помислила никогаш на такво нешто. Меѓутоа пак ке кажам,секој човек е одговорен за своите постапки и за последиците од тие постапки.
Што можело да му недостасува а да и направи 4 деца?? 4 деца!! Алооо. Не правиш 4 деца и да си идеш со некоја друга зашто те воодушевила со нешто? Со што? Златна и е? Нема стрии, нема 4 деца околу неа па може да го тинтра?? Говедо ве. Кај да е ќе и се врати на другарка ти. Нека му бара огромна алиментација, нека го ољушти па да видиш дали "невестата" ќе го сака.
Супер си е за мене жената ,ама за него не била, тој и рекол,доста те трпев 13 години,,Можеби била доминатна па тоа подсвесно му сметало не се чувствувал како ,,мажјак,,сељакот ,не знам, јас можам да си нагаѓам.Јас и реков ,живееш во странство,земи му алиментација ,подели имот ,најди си странец и уживај во животот.А кој знае ,можеби и ќе се смират,кога тој ќе сфати дека и другата не е божество како сега му се чини,туку обичен човек со мани.Ама таквата брачна врска ,по мене, никогаш нема да биде како порано.Жал ми е сепак највеќе за децата,преслатки дечиња.
Швалерката треба да си го знае местото така што не може да очекува нешто од човекот кој има семејство, не може да се јавува кога сака и тн. Што многу често е случај каде баш тие повеќе добиваат внимание од сопругите
Citam i ne mozam da si poveruvam, zena ova da go pisuva be! Najracionalno neshto so mozi da bidi za da napisis vakvo neato e da imas ti maz so ima.svalerka i se imas pomireno so toa poradi x pricini pa se tesis vaka.
Немој така да си прајш. Никој не залужува да биде лажен и изневеруван. Вклучувајќи те и тебе. Не им дозволувајте да си играат к*р-таш*к со вас, аман! Помладите, можеби. Во повозрасните генерации не е баш така. Муабет од вечити изневерувач: “Ко ќе си дојдам од работа, сакам на маса да ме чека салата и ракија.“ Ми идеше да му речам: “Да сум јас жена ти, ќе те чека син камен“
Ги има и такви кои се посветени на семејството. Точно е дека сега се е извитоперено, се е како пуштено од ланец.. Ама факт е дека секаде во светот бракот е веќе институција која изумрува. Бар во онаа смисла која ја знаеме. Така да.. сеупте ќе имаме женети мажи / жени кои изневеруваат надвор од бракот.
Тие се дно дна луѓе. 1. Така се воспитани од дома; 2. Жената не си поставила граници уште на почеток. 1. Никој не е роден мрзлив. Секое дете сака да помага, ама родителите како: остави сине мама ќе ти ја среди собата, не ги чепкај садовите тоа е женска работа дојди ти со тато на масата, абе ти девојче ли си па да ги пружиш алиштата итн. И така детето до 5-6г и после е касно, старо куче не учи нови финти. Па кога некој рече младите такви, младите онакви и велам дека старите си се криви за тоа. 2. Во голем дел луѓето од врска преминуваат во брак. Во врската мама го пере, пегла, му готви, пазарува итн. Жално но вистинито има пациенти кои на 20-30+год. не знаат кој број гаќи носат бидејќи мама знае. И сега кога некоја девојка ќе стапи во брак со ваков и ќе треба да ја замени мама, ако не си постави граници на почетокот ете ти ја после робинка цел живот. Да не се разбереме погрешно има такви и девојчиња. Кога студирав иако бевме 4ца цимери во стан кај нас секогаш беше чисто за разлика од кај едни девојки кај што судоперот секогаш беше полн и еднаш пред мои очи го миеа мувлосаното ѓезве да варат кафе. Што се однесува до швалерајот, познавам и мажи и жени кои си водат паралелни животи без трошка срам. Секој со својата среќа, и ако некогаш за жал бидете во таква ситуација колку и да ви е тешко, бришете ги од вашите животи. Подобро сами отколку некој да ве е*е во здрав мозок.
Напротив јас не сум мажена, но опкружување имам такво и гледам што се случува. Малку реални да бидеме сите знаеме што се случува и дека моралните вредности не се ценат, чест за исклучоците. Одма ме нападнавте хаха, нити сум мажена ни па швалерка
Кога швалерката ќе стане сопруга, па уште и мајка, кога ќе го удри секојдневието со неа, кога ќе го делат тоалетот, кога ќе мава со шерпи и лонци, а ќе нема време за шампањ и лигњи во украсни чинии, кога ќе ја фати некој вирус и ја види сета измрсулавена, кога ќе забремени и роди и таа. ... Е тогаш ќе си замине и од таму. Тоа се тие вечни трагачи по возбуда. Недозреано, размазено, што не сака да прифати што е вистински живот
I da imash mazh, on treba da mu ja misli, ne ti. Koga on bi imal shvalerka, ne gledam kako tvoeto grizhenje i mislenje bi vlijaelo na toa.