Soprugot treba da ti e eden i edinstven. Najdobriot drugar, mestoto sto go vikas 'doma', onoj so kogo imas deca, onoj so koj delis denonokjija niz decenii i decenii... Decata ke otidat, roditelite ke pocinat, samo toj ke ti ostane. Ako ne mozes na nego da se potpris, dzabe e se drugo
Оваа статистика од каде, може линк? Бидејќи ни гугл, ни чатГПТ, ни сите познати форми на пребарување не ми даваат таков податок. Ок е да имаш став и да сакаш да го браниш, ама или поткрепи аргументирано, не е во ред да измислуваш на деликатна тема. https://www.who.int/news/item/09-03...ive-1-in-3-women-globally-experience-violence https://www.unwomen.org/en/news-sto...1/five-essential-facts-to-know-about-femicide More research is required to better understand what is driving increased femicide in certain contexts, and what factors have enabled decreases in others to better inform prevention strategies. Femicide may be driven by stereotyped gender roles, discrimination towards women and girls, unequal power relations between women and men, or harmful social norms.
Za pravo na lugjeto koi se poligamni da ne se krijat. Ima tuka na forumov i vo otvoreni brakovi i so izneveruvaat, duri i iskomentiraa del od zenite koi se neverni.
ја не мислам да изигравам џандар цел живот дали дете да пазам, дали маж некој ако е глуп типка како мене да извара, алал му вера не дека ја сум препичка или Адриана Лима, ама имам доволно квалитети, физички, емоционално и ментално да не му дадам јас повод да ме извара. А он ако сака да е глуп. Јас нема да го спречам. Само кај мене не работи Хотел Промаја. Еднаш ако пољубиш врата од надвор, таму и ќе си останеш
Повторно, контекстот на почеток на дискусијата беше за швалер(к)и што свесно се ставаат во таква ситуација. Не можам да обвинувам некого кој е исто жртва како изневеруваниот партнер. Впрочем, во тој случај двајцата/двете би биле изневерен партнер.
Апсолутно не. Неверство не е gender role, нема врска со "жените се курви" и не е причина за женоубиство. Не вади непостоечки статистики од ракав, не е океј да измислуваш и да толкуваш како тебе ти одговара.
Кога сме кај децата. Ти доаѓа ќерка ти утре, потиштена оти дознала дека сопругот ја изневерил. Баш ме интересира што ќе направиш. Еве нека нема емоции, нека е само за празнење, да те парафразирам. На што мислење ќе си за таа швалерка?
Мож па само за онадење да ѝ е сопругот де. Не за доверба, потпирање и слично. И онака љубав е небитна више.
Oh my god, највеќе што ме нервира е кога одредени групи на луѓе кои се едноставно „ван нормалното“ се сметаат самите себе за маргинализирана група која нема одредени права и со вакви реченици одземаат од вистинска борба за права, на луѓе кои се навистина законски обесправени (пример ЛГБТ). **малце офф
Ние всушност не сфаќаме колку е Вајлд несебична. Она оди со оженети мажи во швалерај за да ја заштити нејзината мајка од срцев удар. Не го може тоа секој.
Ја па мислам дека Вајлд не ни има секс со други мажи, туку едноставно фетиш и е да биде центар пажња и во секоја трета тема да се збори за нејзе и нејзиниот наводен отворен брак.
Кога темава стана аферите на Вајлд? Камо да имавте енергија за расправање побитни теми како што имате цел ден па и дел од ноќта за нејзиниот неморал.
Да беше машко ќе беше прогласен за некој небањат сељак нели како оние што се фалат колку изебале а не за либерте.