Не бе, ај да сумираме дека ниту швалерите не се морално виновни, прилика си имале и си искористиле и тоа е тоа. Се отвараат очите на повредениот и сите среќни на крај. Едноставно вака и у реален живот е нели?
Највиновен е изневерувачот, партнерот, тој има одговорност спрема вас, ама виновна е и швалерката. Прво партнерот, па она. Зошто? Има нешто што се вика морал, принципи и семејство. И мене еве може ми се *бе со друг, женет, ама имам деца, тој има деца. И само едно да знаете дека во случај на неверство најмногу се повредени децата. Нив семејството им се распаѓа. И заради кој? Заради двајца кои не можеле да си ги исконтролираат нагоните. После било кое неверство, семејството не е исто. И за тоа вина секако има и швалерката. Во вакви случаи обично сите ја жалиме жената. Точно и она е повредена, ама најмногу страдаат децата.
I da znaes deka taka e, ako tolku mu sece, mu se ukazala prilika pa, iskoristil, ooo pa, za mene da ne nemalo i nema, majkata, nikakva moralna odgovornost nemam vekje prema takov covek, posle oko za oko, zab za zab, a so nea nema sto da se zamaram. Niedno skolo ne e lesno, prijatelka imam vikase "ovaa saka preku mene do maz mi da dojde, so pendrak nozete kje i gi iskrsam" hahaha ima opasni zeni, ne se site jas "koj te sisa, mogu ja i bolje"
А бе нормално е некој општ човечки морален сенс да се очекува од трето лице да не се плесне со зафатено лице. Е сеа, можда му дала пиштол, ама он решил да го репетира и пука во бракот. Па не е теле на колење да го/ја водат ако неќе.
Ако збораме морал, да тргниме дека од старт е неморално да се изневерва. Не само шо е неморално, туку е и штетно (по менталното здравје на жртвата). Е сега кога зборуваме за одговорност, од друга страна, јас се согласувам со @Ajronmen. Мене партнерот ми вети љубов, почит и лојалност. Дали ќе ме повреди и ќе бидам огорчена кон третата личност? Да. Субјективно е нормално да се осетиш вака. Ама на крај на ден мене партнерот ме изневери. Апсолутно и другата страна носи одговорност ако знаела за мене, ама не исто колку изневерувачот. Другата страна е "само" алатка. Оти да не беше та, ќе беше друга. Е сега, ако другата страна е позната за мене, пример блиска роднина или пријателка - ова многу поинаку ги менва работите. Од пријателите исто очекуваме лојалност, како и од партнер. Изневерување не е само ако партнер еби настрана. Изневерување е кршење на доверба и кршење на лојалност. Така да тука, би прекинала однос со тој кој ме изневери оти ми ја прекрши лојалноста и почитта и ме повреди. За сосем исти причини ќе прекинам контакт и со личноста со која ме изневери зошто ми е блиска и исто работи нудам, и очекувам назад од неа. Така да не е дека швалерите се без вина или нерелевантни или дека ирл се поинакви ситуациите. Реалноста е дека за да не повреди некој најчесто мора да ни е близок. И апсолутно можам да насочам енергијата кон швалерката, ама искрено? Радо би кон изневерувачот оти тој е кој уствари ме повреди и ја напрај свесната одлука да ме изневери. Швалерката сама и да сака не можи во гаќи да му влези. Тој мора да му дозволи.
Да ама психолошки е полесно некоја таму непозната да ја плукаме ако планот е да се задржи партнер. Инаку ако некој е злопамтило, тешко дека ќе престане да 'звоца'. Вака, таа е крива го заведе и точка. Или "нашата е поубава" вицот... Димн, еве ти си психолог.. Мислам. Или можеби не Дали постојат статистики релевантни пример во Македонија за моногамија? Колку се изневерува и слично. Или не е можно искрени одговори да се добијат во анкета. Зашто човечкиот род по природа не е моногамен. Моногамијата е цивилизациска придобивка и морална норма, но не е физиолошки бенефит. А за психолошка штета, и ако никогаш не си бил изневерен, пак можеш да си мизерен со партнерот. Нема правило и нзс.
Јас сметам дека вината е на тој што изневерува т.е е зафатен, ако ти си слободна девојка, не треба да ти е гајле за тоа дали он е женет или не, тоа си е негов проблем, и тоа што он си ја изневерил жена му, он си е виновен, ти немаш никаква вина.
Молам ? Ако се гледам со некого секако дека ќе ми е грижа дали има или нема жена , не се сите како тебе да не им е грижа доколку дечкото им е женет
Не ти е он дечко тебе ако има жена, ти на него си му швалерка.. Технички, ти е дечко тебе бидејќи ти си слободна, ама ти на него не си му девојка, него швалерка.
Нинчево осеќам како да не тролка понекогаш сигурно не си сериозна дека гајле ти е ако е женет, зарем сакаш да си втора опција? Денес си ти, утре ќе те шутне и ќе биди некоја друга. Кај таквите жената е константа се додека не го дознае и не му ги мани клоците. Тогаш ќе најде некоја друга жртва можеби и швалерката па и неа ќе ја боле глава кога ќе сфати дека еднаш варач цел живот варач, али не е толку опасно кога вара друга со тебе, се додека не ти дојде на своја кожа
Виновни се и дечкото/мажот и швалерката. На швалерката вината ѝ е помала само ако не знаела дека типот е зафатен. Ако знаела, вината ѝ е подеднаква со неговата. За неверство се потребни двајца.
Да де да, не е проблем додека не почнат со плачки, драми и љубоморни испади, па да го испрашуваат дали спиел со жена му или в дневна, дали уште имаат секс, па дали викендот ќе го минува фамилијарно а таа ќе плачи дома затворена. Мажот секако носи најголема вина, ама и жените кои свесно одат со зафатени се мизерни без грам самопочит. Не се гради среќа на туѓа несреќа, дури и по некое чудо да се разведи тој од жената ради неа (а тоа не се случува скоро никогаш). Така да ова е чисто губење време и нерви, ништо повеќе.