Не сум мажена со деца, но сум гледала доволно примери околу себе што можи да предизвика неверството. Ти да не си ја имаш мувата на капата?
Ima vreme kje naucis deka svetov ne e crno bel, nekogas ako ne sakas milom kje bide silom. Демек после ќе осознаеш некои работи плус, ќе се смениш, тоа ли? Jas ne sum ti roditel da te poducuvam, jas ne sum se smenila, ama nacinot na koj gi gledam nestata e smenet. I ne znam sto ti e interesno da me citiras Eve sega ti site ima da gi isplasis nikoj nema da vara, svetov kje bide rozov i taka hahaha top daj, porasni
Епа тоа е, розов е светот и само таков го гледам Ќе пораснам вајда, се надевам.. Пак јас кривата. Еве не те ни цитирам веќе. Џабе, ако не сфаќате и си вртите по ваше, џабе е се. Има и причина поради која некој нешто не сфаќа, или не сака да сфати. Ајде, само здрави и живи да сме.
Од напад во одбрана, значи само си гледала, посматрала ,слушала .. и влечеш заклучоци од твоја страна т.е како што ти мислиш дека треба . Можеби не е така , нели ..можеби и друго нешто има, јас немам мува на глава .. туку правам тоа што мислам дека треба.
Вајда со мажени а може и со женети Ништо страшно, 21 век е, глеј која година сме па и ти.. Како така да се чудиме на све. Ја ќе пораснам и созреам, ќе морам пореално да глеам на работите, иначе вака не бива, стварно не бива. Некои се пронајдоа, ама ако, и тоа е за луѓе.
А бе шо се замараш секој си се граде како личност, кој шо сака нека прае само да не ми нормализира ненормално мене и да ми кажува како јас треба да го перцепирам него и да живеам како него.
Hahha ma ne se raboti za kriva prava, ne mozes da prifatis nekoj da ima razlicno mislenje hahah inaku tie sto varaat ouuu toa se preblednuva, se pagja u trans vaka slicno hahahh, olabavi me kje pocnam da mislam kako propovedas ETIKA od agol "slusaj sto zboruvam, ne gledaj sto pravam"
Така е, и ја не викам дека не смеат да прават како сакаат, не знам од кај тоа го сфатија. Ќе ги исплашам уште вика и немале да се осемалат За тоа и збориме, што се нормализираат ненормални работи. Уште ти будала си што нејќеш да се придружиш кон трендот на нормализирање. Ок е @Outlook ти како ќе кажеш, така е. Ајде и една анализа напрај ми, уште тоа само остана.
Не значи дека ако ти немаш чувство на срам, чувство на емпатија, емоционални чувства, морални и етички чувства, чувство прво на самопочит да се почитуваш самата/самиот себе како личност која има став и знае шо сака, а потоа чувство на почит кон другиот и знае да го почитува и сака, не значи дека и другите се како тебе и дека мора да бидат исти како тебе и "рамниот розов свет" да им е нормален, да се водиш по инстиктите, страстите или желбите а не по разумот. Луѓето се создадени со разум, ум и свест, а погоре убаво ти одговорила членката дека со свеста се контролираат се и ако си свесен ќе знаеш шо сакаш. Ќе земам еден пример (ништо лично, да не сфатиш погрешно), безсловесните животни немаат разум, тие се водат по инстиктите или страстите, ние луѓето не, не сме исти со нив. Нив не им е во свеста дали во февруари ќе имаат 1 или 10 партнери, битно им е да се оплодат, зошто така природата ги води. Добро, можеби за тебе е нормално е тоа, си учествувала во таков чин, не си размислила за последиците, си се водела по страстите. Ама дали некогаш еве кога си сам/а ноќе, ти доаѓа совест на размислување "што направив, дали погрешив, дали уништив нечиј живот"? Или пример, ако имаш деца (прочитав дека си возрасна ваљда со деца фамилијарна, иначе ние сме деца, помали сме тука 20-25г), или ако имаш некогаш, замисли ти доаѓа ќерката/синот, обично ќерката, облеана во солзи, во двете раце ја држат децата (твои внуци) и ти вели мажот ме изневери, притоа не избрка од дома, а швалерката ја прибра, како ќе реагираш на ова? Зарем ќе и речиш, "е арно ќерко, врати му сега и ти". Пред да кажите нешто или напишете, размислете, освен ако не тролате. Не живееме во толку розов свет. Можда ние за тебе сме мали, ама подобро да сме мали со свест него ли возрасни а да не знаеме во кој гол ја тераме топката, и после некој ќе рече годините се мерило за зрелост, важи .
Има луѓе, и има полусвет, а потоа и будали. Вторите и третите немаат доволно развиен мозок за првото. Толико о томе.
Sega sednav cek malku da procitam pak ne iscitav se, ti pamet imas sto pisuvas ili taka da se pise nesto, da propovedas nesto. Ste go videle svetov nadvor ili gi gledate samo "teskite fraeri od mazi ili so ja znam tamu sto se muvaat so ovaa onaa"? Eve ti dva primera da vidis kade zivees dete, posto ni svest ni pamet nz kade ti e, pa posle da zboruvas bilo sto. Prv slucaj, devojcevo se mazi na 19god. od strana se super, dve deca i od nikade bega vo drug grad za drug maz so dve maloletni deca. Ti sega mozoce da mi objasnis koja majka kje krene dve mali deca i kje bega kaj sosema tret covek. Ajde da mi objasnis, i toa ni ja fatil ni nisto. Imalo nesto zosto izbegala taka, treba da imas pogolema opasnost doma otkolku da odis vo nepoznato so dve mali deca. I nejze da ja plukam ovde? Ma do kolena ne ste i verojatno. Si gi odnese decata i top brak so vtoriot maz. Vtor primer, zenava go vara, rastura, ajde ednas kao bega, pa maz i ja vrakja nazad, u ime na 2te deca, kapak pravi i treto, posle 2-3god zaminuva konecno posle uste edno dva tri obida, definitno go ostava. Za kogo sakas empatija da imam? Za nejze ili za nego? Sto majka baras da ja vrakjas nazad i uste edno dete da stvaras? I sam kje gi iscuvas podobro nego so budala. Za kakva empatija mi zboruvas? Komu pomognavte so vasata empatija ? Imase nekoj pisano za devojce sto tatko i ja ostavil bez struja doma, ajde ti mene objasni mi majkata sto pravela, sekoja znae doma sto cuva. Zosto majkata se oslonila na da mi prostis "ebi vetar", pa deteto da sedi vo temnica? Objasni koj e zrtva i za kogo empatija? Za toj sto se znae nema sto da ocekuvas tolku mu sece ili za majkata sto ostanala vo takov brak i dozvolila deteto da strada? Ili bilo u vreme koga i taa jadnata moze nemala kade. Pa uste se drznala mene da mi pisuva gluposti, sto se donesuva do denesnive deca, slusam gluposti, odele devojcinjava za par farmerki i telefon, ja ne veruvam vo toa, ama stom nekoj zboruva znaci edno mozebi i napravilo taka, ama toa doma mama i tato treba da ja prasaat ako smeat so denesnive od kade i e tel i farmerkite, pa posle kje zborime za empatija i osudi sto ste sednale da propovedate. Empatija za zrtva vo plane crash, ovde pomos ako se moze da, inaku empatija ama bukvalno tapsanje po ramo koj saka eve tuka ste Svasta, ta na forum ta na fb se kje procitas, se mozok do mozok. I nemoj da mi repliciras ni ova se ne procitav, a slednoto sigurno nema da go citam.
А ти се сметаш себеси за нормален? Па вчера во една тема изјави дека би фрлал луѓе од балкон ако ти се неистомисленици. Подобро син геј него ли потенцијален убиец.
Ту мач. Сексуалниот живот на родителите не ги засега децата. Пример, ќе се ставам себе си, мм да ме изневери нејќам очи да му видам ама никогаш нема да му забранам со дете да се гледа. Дали се ебел со друга не е проблем на моето дете и нема да му кажам ако не е нешто очигледно па само да разбере. Не сме можеле заедно, не одело и тоа е тоа. Да, неодговорна пистапка е, но во родителство да задира ако е ок со децата ми е нон сенс. Деца не треба да гледа само насилен и порочен родител, другото не.
Сексуалниот живот на родителите треба да е само меѓу нив двајца, да, и тогаш нема што да знаат. Но кога се изневеруваат, или едниот изневерува, ќе дознаат секако на овој или оној начин. Ако не од дома, ќе дознаат од озборувања или со свои очи, што е уште полошо. Не можиш вечно да ги држиш децата под стаклено ѕвоно. Јас не велам активно едниот да всадува омраза за другиот родител, но треба да знаат дека тој што изневерил не е добар и за пример родител. Неверството е исто зло како и семејното насилство, дури овие често одат рака под рака. На пример таткото може да ја изневерува и малтретира мајката, а за децата да е "добар родител", тоа не му ја пери вината по дифолт. Изневерувачот си го изневерува целото семејство, зошто правел деца ако планирал да се луфтира наоколу? Нема никој да ме убеди дека има нешто добро во ова.
Тоа се вика отворен брак, и не е изневерување тоа па да се расипе бракот. Овде се зборува врска со оженет во друг контекс.