Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Бебе не може да има ред со цицање! Нив цицањето им е и за храна и за течност и за гушкање и утеха. Значи ред нема, ќе даваш града кога бебе сака :sun:
    А инаку секогаш давај една града да исцица убаво бебе па ќе го следиш и ќе видиш, ако гледаш дека сака уште ќе ја понудиш и друата. Мојата е месец ипол и некогаш цица од една града некогаш од двете. Некогаш цица на саат некогаш на три, некогаш на пола саат.
    Пробиотик се дава до 3 месеци, така да давај слободно. Е само пази со вајата, се жалат тука мајки дека запек им прави. Јас давам био гаја и супер задоволна сум, а и другите мајки тука го фалат :sun:

На IRBBB, Larahappy и lovely91 им се допаѓа ова.
  2. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    За доење сите препорачуваат кога сака и колку сака бебето. Некогаш цица повеќе, некогаш помалце, не ќе го држиш бебето гладно. Незнам зошто така те советувале, ама не постои такво правило.
    Од една града или од две, исто ќе го следиш бебето. Јас на почеток дури да се среди, имав многу млеко. Го доев од една града на подој и плус ја одмолзував малце, да не ми тежи.
    Ред немаме ние за времето на доење и колку ќе стои на града, 2 месеци има. Си цица колку сака и кога сака.
    Пробиотик давам јас Биогаја. Прво давав ваја ама тешко какаше. Пробиотик можиш и да смениш, да видиш што му одговара на твоето бебе.

На IRBBB, kostovaivana и Верче4 им се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.834
    Допаѓања:
    18.671
    Доено бебе цица кога сака и колку сака. На 3 30 135 мин тоа си бира тепмо. Некогаш ке цицне некогаш ке мези некогаш ке се прејаде.
    Нудиш една страна, цица, ако пушти самото нудиш и друга странна на ист подој. Ако не сака џначи не е гладно. Нареден подој ја нудиш онаа на кој завршил претходен подој.
    Јас доев од една града на подој ама синко влечеше одлично и имав млеко на претек.

На IRBBB и Верче4 им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.834
    Допаѓања:
    18.671
    Освен ако не ствара грчеви, секоја храна е океј. Мислам дека само екстремно луто не е препорачливо.
    Кај мене десната е поголема и поомилена. При крај е со доење и се гледа разлика и од претходно десната ми беше поголема.

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.637
    Допаѓања:
    5.246
    Тој период отприлика ми цицаше на сат ипол ред некогаш имаше некогаш не, со грчевите знаеше и почесто да сака да цица така да кога сака колку сака,мојата е три месеци па сеуште ја дојам од едната града само а следниот подој од другата и супер е за сега така ,пробај и ти така зошто што подолго цица од една града доаѓа поквалитетно млеко пробиотик и давав до сега до три месеци и толку тоа по препорака од педијатар,инаку дури ни сега ред немаме на топлово некогаш цица повеќе пати некогаш помалку

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    Незнам кај да го поставам прашањето, ама пошто е поврзано со доење тука ќе прашам. Има ли некоја доилка која е вакцинирана со Фајзер и дали сте имале некоја реакција и кај вас и кај бебе?
    Имам можност да се вакцинирам сега, беба уште недела дена ќе биде 3м и некакооо сум на два ума:?:

7. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Има таква тема.

https://forum.femina.mk/threads/Вак...-против-коронавирус.32400/page-8#post-5689261

8. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
  9. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Jas se vakcinirav, bebe niso ne i bese,kaj mene normalno kako kaj poveketo bolna raka,omalaksanost,glavobolka,bolki po celo telo ama toa den dva niso strasno se prezivuva

На Bulibu му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Ти благодарам многу му давам јас колку што сака ама дека денес така ми рече па реков да не не правам како што треба. Баш сега само што му дадов ваја, да знаев ќе земев такви. :| Некако кратко ми цица 5 мин и заспива |(

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Ако не плаче значи убаво се нацицува. Времето не е мерило колку јаде. Има бебиња за 5 минути исцицуваат 50мл има бебиња за 20 минути. Исто секоја жена има различни гради и рефлексот на испуштање млеко е различен кај сите, кај некои полесно тече кај некои не. Значи не се води по тоа колку минути цица. Исто некогаш може да цица 5 минути некогаш 30, и тоа е ок. А додека цица пробај да правиш рачни компресии на градата за да му држиш внимание да цица да не спие :sun:

На dromka, Верче4 и IRBBB им се допаѓа ова.
  12. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Може ли да се меша млеко од два различни денови? Претходно оладено во фрижидер на иста температура ако биде?

13. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Може :)
    Едит: млеко во обичен фрижидер може да стои 24 часа

На dromka и i13dk им се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.834
    Допаѓања:
    18.671
    Да ама за користење запиши го постариот датум од првото млеко.

На i13dk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Како бе 24ч? :worried:
    Нели 4 дена? Јас вчера бев излезена и оставив млеко од завчера, беа поминати околу 30ч и синче го испи. :worried: :worried: :worried:

Едит: друшке точна сум, до 4 дена во обичен фрижидер може да стои млекото, така вели Јасна.
    https://zdravobebe.mk/doenje/chuvanje-na-majchinoto-mleko/#

На Naatashka123, Oneo, i13dk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.834
    Допаѓања:
    18.671
    Може до 4 дена ама да е оставено најдалеку од вратата на фрижидерот за да не се менува температурата со секое отварање на фрижидерот.

Сум давала од два дена последователни, денес од вчера и завчера.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Да бе 4 дена било. Јас сум помешала нешто :?: моја грешка, се извинувам многу :x

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  18. **MajkaE **

**MajkaE ** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    298
    Мајки како ги одвикнавте вашите деца од доење? Тргнувам на работа за 1 месец па се мислам што да правам. :?:

19. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    На **MajkaE ** му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Amy1

Amy1 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    19
    Дали на сите бебиња им се дава пробиотик? Моето има 10 дена никој не ни спомнал...?