Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Имам момче од друга вера и не сакам да го изгубам

Дискусија во 'Љубовни проблеми' започната од unhappyy, 10 април 2011.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    епа неможам а да не искоментирам кога читам вакви работи ..... значи незнам дали знаете дека АЛАХ на арабски значи господ,како што ние викаме господ тие викат алах,ме нервира многу кога ке прочитам вакво нешто,и какви глупости пишувате бре луге па муслиманките не се животни на па се ПАЗАРАТ боже мили :x :x :x значи колку ние македонците сме не информирани за исламот а обратно тие знаат многу повеке од нас за христијанската вера ... а машките како и девојките несмеат да имаат секс пред да се верат со девојката,не дека несмеат да кажат дома,не кажуваат од проста прчина ако имаат родители строго проврзани верски ке почнат да им објаснуваат дека така не е убаво дека не треба да повредуваат личности итн . КОГА КЕ СТАНЕШ СОПРУГА НА МУСЛИМАН КЕ СЕ СКРИЕШ ПОД ШАМИА незнам дали да се смеам или да плачам |( |( па јас еве сум со муслиман верник,што верува и тој и неговите,што оди во џамија и се тоа па ни шамија носам,нити дома сум затворена,секој дена излегуваме,секој ден шетаме,на море одиме,се забавуваме... 21 век сме бе луѓе не сме 15 ти па да мислиш дека муслиманките се толку уназадени
    би можела ли да ми одговориш оти е нормално мајка ти да те нарекува курва ако одиш со муслиман,без разлика дали е албанец или турчин ??
    децата ке ги информирате за двете религии па после тие ке си изберат која ралигија сааат,а зошто да би се разликувале,зарем ти гледаш разлика мегу децата муслимани и христијани кои живеат во мк..сите се исти,деца се деца на никое на грб не пишува каква вера е.. нема што да те мачи со разбирање и муабет се се решава а околината секогаш ке зборува,на човек уста никогаш неможеш да затвориш,затоа јас си живеам за себе и не се замарам тоа што зборат другите.
    а зошто да се страми???? ако детето е добро воспитано и добро информирано,нема зошто да се страми,не гледам причина,ако децата на двајца родители од различна вера се срамат од вакви работи значи дека тие се страмат од нивните родители,според мене.

На Sanjichka007 и tessie им се допаѓа ова.
  2. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.467
    убаво има пишано над мене N.Kety, не знам зашто сите се загрижени детето што ќе биде :^) па од кога ќе разбира, и од кога ќе знае и за двете религии тоа може само да си одлучува. И фала богу, и христијанските и муслиманските празници ќе си ги слават.. :)

3. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    какви католици се тие што одат во православни цркви покрај многубројните католички цркви низ италија???? Да слават божик и велигден но ги немаат истите обичаи како христијаните,тие не вапцаат јајца за велигден и мн други работи
    знаеш зошто? затоа што ако девојка муслиманка се омажи за христијан мора да ја смени верата (така пишува во коранот и тие што се верници го знаат тоа) а обратно не е така,муслиман може да мене девојка од др.вера без да ја смени неговата.
    и мајка ми така викаше ,јас ова јас она,недај боже да земеш мусламн во весник ке те отпишам,се со муабет не со карање ама на крај јас се верив со муслиман,таа ништо не ми рече,оти виде дека јас сум срекна.. моите го прифатија,го сакаат,го почитуваат.

4. Psihologue

Psihologue Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    57
    Читајќи те тебе, а и читајќи ја оваа тема многу убаво разбирам зошто „македонскиот“ народ е на толку очајно и самоуништувачко ниво.

Не драга, тој многу убаво ти кажува, само што ти не сфаќаш со твојот мозок очигледно. Турци, Шиптари, Босанци ги користат наши девојки како топовско месо, затоа што знаат дека секоја 2-3 просечна Македонка е тешка курвештија и дрољетина и лесно даваат. Тоа што тој ќе го добие од Македонка никогаш нема да го добие од просечна муслиманка. Јас познавам полно и Турчинки, Босанки, и Шиптарки. Знам многу добро како тие размислуваат и како се воспитуваат од истите тие што на вас ви спуштаат гаќи. Тие приказни дека не може да биде со тебе, дека родителите не му даваат се бла, бла приказни. Очигледно му служиш како кукла на коишто ќе си ги испразни јајцата се дур не си ожени чиста, невина муслиманка коишто родителите ќе му ја најдат.

Им служите за забава, провод, ви мачкаат очи, ве користат, го понижуваат Македонецот максимално, затоа што за маж жената е светост и знак на гордост. Мене не ми се криви само жените, туку и мажите Македонци коишто се катастрофално кастрирани и латентни педери и дозволуваат се тоа да им се случува пред очите.

Јас да имам сестра и истото да го прави како ти ќе остане без глава тоа ти гарантирам.

Да, нормално е. Такви девојки се и ќе останат курвештии. Во мое семејство нема шанси такво нешто да се случи, па ќе и игра и пиштол ;)

5. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.100
    Дали жената ќе биде сметана за светост или за она другото, погрдното, зависи од самиот маж, неговиот карактер и воспитување, вкус за жени... па и од самата жена. Националноста не игра улога. Секаде не` има секакви.

На eloves, H.VAGA, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Psihologue

Psihologue Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    57
    Tessie

Ај да не ти кажам било што, па ќе замолчам. Немој ти да ми објаснуваш како размислуваат машки како што јас не можам да ти објаснувам како размислуваат жени т.е. можам многу повеќе отколку ти што можеш да кажеш за мажи. Во секое општество колективот, менталниот склоп, традицијата која што самите ја создале е многу посилна отколку индивидуализмот, но затоа тие народи се повитални и поздрави од тие каде што владее индивидуализам. Доволно ми е да имам познаници и луѓе со коишто сум бил во комуникација, а не се Македонци, па да знам какво мислење имаат за Македонките, а верувај ни малку позитивно т.е. најдолно. Од жени коишто пред 50 години беа столб на овој народ до жени коишто денес се поим и синоним за курвештии. Нема што да се збори.

На Mari1992, SexiLy, makedonkamak и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Enamena

Enamena Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    107

Молам? 3 години се гледате и уште малку му фалело да те засака? Па уште и се трескаш од земја за него. Кај не е твоа вера, идеш против сите за него, превземаш огромен ризик на твојот грб уште и ќе те мафта? Каде ти е гордоста и образот девојко? Тука нема врска верата туку се работи за гордоста и самопочитта. Јас никогаш не би дозволила да се гледам со некој без рзлика што е по националност и вера и да ме мафтосува на овој начин. По се ми изгледа дека се забавува со тебе кога му е досадно, можеби неможе да добие од девојките од негова вера тоа что го добива од тебе па те вози додека да се ожени и после кој те шиша тебе.

На mimiiiii, makedonkamak и Psihologue им се допаѓа ова.
  8. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.090
    Убаво ќе беше да стануваше збор за либерална земја каде меѓуетнкичката толеранција е на завидно ниво со тоа и религиските стеги се олабавени и "одобрено" е меѓу личности со различна веросиповед да се појават чувства од романтична природа .

Во идеален свет, посакувано на Запад некаде, тоа би се случило и би било заедница од пар составен од сопружници кои ги надминале баналните стереотипи кои владеат во општество како нашето. Место каде муслиманството не е закоравено и постои простор за компромис. Можеби таму нема да се носи шамија и нема да е задолжително да се смени вера како предуслов за брак, можеби таму жената би имала целосно право на слобода, лишена од осудувачки погледи и не е принудена да избере страна.

Не дека не познавам вакви парови кои функционираат добро, но факт е дека познавам и многу во кои едниот од партнерите бил принуден да се "жртвува", да исполни одредени очекувања, комплетно да смени начин на живот и да се прилагоди на сосема нов.

Од каде негодувањата дека турци и албанци како опишаното не постојат тука ? Точно е дека постојат, една од поблиските мои другарки има потекло од строго религиозно семејство и тука нема мрдање, ни под разно. Три сестри и еден брат, однапред договорени бракови, а девојките задолжително излегуваат во придружба на било кој од семејството, а ако одиме кај нив мајка и дежура во собата, божем срамните муабети ги правиме. Носењето хуџаб не е дискутабилно, задолжително е. Другарка ми е принудена од повеќе причини да биде дел од таа примитивна заедница, не и се допаѓа таквиот живот. Еднаш беше заљубена, ама попусто кога тие веќе и имаа одбрано маж, од далечна Турција. Го викнаа, како одговор на нејзина заинтересираност за спротивниот пол, и направија веридба. Некој месец подоцна, се скараа родителиве меѓу себе. Не се договориле околу златото, таткото на невестата барал повеќе од она што родителите на момчето имале во план да подарат и на крај биле наречени бедни. Ги собраа сите дарови и му ги испратија на момчето по пошта назад. Веридбата се раскина, и по нивни нагодувања веќе другарка ми нема да се омажи, тешко се наоѓал маж за девојка со такво минато ( физички контакт зеро, врска на далечина, формална ). Евентуално, некогаш вдовец би бил заинтересиран.

Ова е суровата реалност, дека сепак постојат такви заедници кои фунционираат исклучиво по законите религијата која не е избор на поединецот, ами е наметната безусловно да се почитува.

Жените кои се одлучиле на таков чекор, да прифатат партнер со религија поразлична од нивната, често се принудени да ја сменат сопствената, а и проблемите доаѓаат подоцна, со децата. Муслиманството (посебно ако таткото е фанатик на таа религија ) тежнее да ги насочи таму.

Сепак, сметам дека албанците и турците во глобала ( на локал ниво ) се потолерантни кон бракови склучени меѓу сопружници со различна религија. Додека кај македонциве, моја прогноза е дека ваквите бракови никогаш нема да бидат одобрени целосно.

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Psihologue

Psihologue Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    57
    Ни во тие таканаречени либерални земји не е така воопшто, туку телевизијата таквите парови ги форсира. Секаде повеќето од мнозинството си форсира свој. Тоа е фактот и реалноста.

Африканците и Азијатите се баш 50 пати позакоравени на своите традиции во Британија и Франција, туку било каде. Оди во Лондон или Париз еден куп забулени, забрадени. Прошетај во Германија секоја втора Турчинка забулена, Босанки еден куп исто такви. Јас не им судам воопшто, туку им се воодушевувам како си ја почитуваат својата култура и традиција за разлика од нашите жени коишто се радодајки невидени, но не се криви, туку мажите коишто ја дозволија сета оваа работа. Жената е светост за еден маж, затоа и паѓаат жртви кога е во прашање жена.

Секаде има различни типови на луѓе , различни приказни, но кога ќе се прошеташ низ Европа ќе видиш дека и таму мнозинството не оправдува расно и религиско мешање. Друго е пријателство, а друго е создавање на брак, деца, семејство, воспитување. Јас можам да бидам пријател со Турчинка, Арапкиња, Шиптарка или Црнкиња што ти знам, но никогаш не би оженил таква во ниеден случај. Премногу сум физиолошки, генетски, јазично и културолошки различен од нив, а секој татко сака дете што ќе личи на него приближно.

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.322
    Допаѓања:
    113.971
    За болдот: И што те прави со тоа поразличен од нив? па они се распарваат по дома со пиштоли. Нели, сме ние македонците поинтелегентни, понормални? Со ова твоево испаѓа дека сме и ние како нив. Они со пиштоли ние со пиштоли. Милина. Почитувам твој став , не сакаш туѓа вера во фамилија ама пиштол да вадиш ѕа тоа???

На tessie и sajonaramucaca им се допаѓа ова.
  11. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    1.620
    Јас што речам не одрекувам, си имам свој став во врска со некои работи и не го менувам. Не сакам муслиман во моето семејство.

На Psihologue му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Убаво би било да е така, ама реалноста е сосема друга. Не знам зошто со сила не сакате да ја прифатите и си правите филмови дека една таква заедница ќе функционира одлично и без никакви препреки. Абе уште малку и бајка ќе стане. Кое дете, кој избор жити се. Се знае во едно такво мешано семејство која религија ќе преовладува и детето како ќе се вика и на која религија ќе припаѓа. Секаде има исклучоци, да, ама се многу малку и се премногу ретки. Јас лично не сум ни сретнала добар пример, ама ајде ќе речам дека има исклучоци бидејќи имам прочитано неколку примери низ темава.

Сите многу добро знаеме како се воспитувани (знаете кои). И тука нема мрдање од тоа. Дури и тие што не се внесени премногу во религијата и што не се нешто многу запознаени со истата нема да дозволат да бидат погазувани, а не пак оние кои што се закоравени муслимани и религијата им е водечка сила во животот. А за волја на вистината вториве ги има многу повеќе. ФАКТ е дека имаат договорени бракови и ФАКТ е дека македонките не се почитувани од нивна страна, туку само си играат со нив. Можете да прифатите или да не прифатите ама тоа е реалноста.

Многу добро сфаќам што сакаше Psihologue да каже. Можеби малку премногу за мој речник ама сепак суштината е доловена од негова страна. Можеме со сила да се правиме дека не сфаќаме ама тоа што го напиша не е далеку од вистината, всушност е чиста вистина.

Сум имала другар од клас кој е турчин и со кој сме се дружеле и двајца албанци кои ми беа колеги на работа. Со првиот навистина сум се дружела, супер другар, не се чувствувала никаква разлика меѓу нас, тука роден, неговите се тука родени и одлично воспитан. Вториве двајца искрена да бидам, беа силум прилика, на работно место, колеги, мораш да комуницираш, ама ништо повеќе од само колеги на работа. Чисто службен однос. Супер беа, модерни размислувања, дотерани, средени, избањати, не личеа ни на албанци воопшто, се додека не се случи еден протест во центаров на градов па на работа дојдоа со пиштоли. И сега ај речи дека не се сите такви. Јас се запрепастив. Тоа им е во крвта. Џабе е се'.

И јас не сакам да не се сакаме, и јас сакам да се дружиме, да живееме убаво, навистина сакам, ама истото го нема од другата страна и секогаш ќе биде така. И не е тоа само кај нас, тоа е секаде во светот така. Другарка беше во една европска земја минатото лето на подолг период, вика иста приказна и таму како и кај нас, со нив ги имаат истите проблеми, не знае државата што да прави со нив. И во други земји каде што сум имала прилика да одам било истото. Само во други земји тоа не се чувствува нешто премногу зашто се' уште имаат добри закони и се' уште не можам да креваат галама како кај нас.

На Marossa, mimiiiii, Psihologue и 2 други им се допаѓа ова.
  13. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    6.569
    ова е многу дискутабилна тема.и секој различно размислува.едни би прифатиле брак со муслиман,други не.инаку еве еден пример за сите што мислите дека во христијанско семејство нема проблеми.живеевме со чичо ми и стрина ми во иста куќа.чичко ми секоја вечер касно доаѓаше дома.пијан.па ке почне да ја мава стрина.да ја влече за коса.моите само сто ќе слушнеа веднаш дотрчуваа.и секој ден иста приказна.

сакам само да кажам дека секаде има проблеми.без разлика дали живееш во мешан брак или партнерот ти е од иста вера.секаде можат да се јават проблеми.и се зависи од карактерот,каков човек си нашол.
    бракот со човек од иста вера не ти е гаранција за среќа и успешен брак.

На eloves, makedonkamak и softy им се допаѓа ова.
  14. Psihologue

Psihologue Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    57
    Јас не се ни трудам да бидам подобар од нив. Сигурно нема да одам и да преговарам со мојата сестра, братучедка и да ја молам да престане да се ебе со Шиптар, Босанец, Грк или Турчин, да и пишувам молбени писма, да изигравам “културен“ еманципиран сноб кој сам себе се гази и понижува. Оваа генерација Македонци не заслужува да постои, па затоа и нема да имаме сопствена држава. Станавме плачи пички, а жените тешки курвештии.

Да имам сестра и истото да го прави тоа има да и лета глава како два и три без размислување, а ако сака некој латентен педер и сноб да шета таква курвештија под рака што ја ебело пола Чаир или Бутел слободно нека повели. Јас нема сигурно. Како машко имам свое достоинство и ја почитувам традицијата на моето семејство, а човек без традиција е како дрво без корен.

15. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.249
    Допаѓања:
    170.406
    Ај за жена може да бираш да мислиш,ама што правиме ако имаш керка и она го прави истотои неа ке ја пукаш?

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.322
    Допаѓања:
    113.971
    Оваа тема секогаш ќе биде горлчлива во нашава земја. Јас лично не осудувам никој кој заради љубов сменил вера, кој се омажил за личност од друга вера, националност, раса итн. Затоа што љубовта не бира. Растена сум во либерално семејство каде што никогаш не ми било кажано Ако се омажиш за овај, онај, ваков , таков ќе се откажеме од тебе. Ми велеле само да бидам среќна. Е сега има луѓе , кои едноставно не сакаат мешање на вери во своето семејство. Секоја вера со себе носи свои начела, обичаи, навики, правила. Не може секој да се навикне на другиот. Особено во нашава земја каде конкретно муслиман се врзува за Албанец, а албанец за криминал, за маж кој ја тепа жената кој ја држи во заложништв итн. факт е дека има разни и кај нив и кај нас македонците. Сум видела многу добрини од муслимани, и многу лошо од христијани и обратно. Но одбивам да генерализирам дека муслиманите се лоши, вакви онакви. Јас лично иако сум крстена хрстијанка , не сум религиозна. Не фрлам камења по црквата, по бога но, не би ми сметало ако се случи да се заљубам во муслиман ( албанец, турчин, бошњак...) да направам алва и баклава за бајрам, и да фарбам јајце за велигден. Овде најмногу ми пречи тоа што девојки кои се заљубиле во муслуман се окарактеризирани како курви. Почесни се оние кои растураат семејства? Кои спијат со богаташи, стари гнасни дртала за пари само затоа што се христијани?? Ех до кога со тие осуди и стереотипи..

На eloves, Dgirlll, tessie и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Psihologue

Psihologue Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    57
    Ако ќерка ми го прави истото има да лета од куќа, а во краен момент има да јаде куршум и око нема да ми трепне ;)

И, никоја девојка или машко нема да се однесува така ако е воспитано како што треба. Дека ги труеме нашите деца дека можат да прават што сакаат и да се однесуваат како што сакаат затоа и се случува ова самоуништувачко сценарио.

Јас не сум либерален сноб и не верувам во такви глупости колку и некој да пробува да ми го протурува преку образование и филмови. Верувам во природни инстинкти и правила, а тие се сурови и многу повеќе продуктивни.

Тоа нема врска дали некој носи скапа облека и е среден со неговите национални и религиски убедување. Врска нема тоа. Ако гледаш така има тип-топ средени Шиптарки и Турчинки и што? Тоа помалку ги прави Шиптарки, Турчинки и муслиманки? Излегуваат ли тие по македонски кафичи, се дружат ли со Македонци, се муваат ли, се ебат ли? Пази сигурно да не, а од друга страна погледни ги нашите курвештии. И не оправдувам ниедна страна, туку давам чисто една паралела дека облеката и “модерноста“ нема никаква разлика со националните и религиските убедувања. Сите тие Шиптари, Турци, Босанци , Арапи или што ти знам јас што се муваат по македонски кафичи, се “дружат“ со Македонци и Македонки го прават од една и единствена причина, затоа што наши девојки се лесни и добиваат секс, провод, забава тоа што нема да ги добијат од нивните, затоа што си ги чуваат за брак.

Не е само религијата тука во прашање, туку и многу други работи како што е различна физиономија, култура, јазик и многу други работи. Би кажал дека религијата е најмал проблем.

Имаш еден куп Шиптарки, Босанки, Турчинки, Циганки што се во лоши бракови, па тоа значи ли дека треба сите да одат да се мажат за Македонци? Сум правел муабет со една муслиманка што јадеше ќотек од својот дечко како магаре и ја прашав на заебанција дај да те мажиме за некој наш можеби повеќе ќе ја чувал, а таа мртва сериозна ми рече дека ако тој ја малтретирал ќе си нашла друг муџахедин што ќе ја чувал како што треба. Ете тоа е разликата.

На SexiLy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. blond.bunny

blond.bunny Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    122
    ^^ Дали воопшто знаеш што значи зборот курва?курвештија или тоа се ебе со муслиман.Сите имаме свој живот свое мислење и свој став,а ти ако имаш некои лични комплекси кон другите религии лечиги на друго место.Овде збораме за ЉУБОВ и ВОДЕЊЕ ЉУБОВ.Мое мислње е дека сме 21 век време е малце да размислуваме надвор од кутијата, и како што реков секој има свој став.Мојот став е дека се зависи од личноста со која што влегуваш во врска, неговиот карактер и размислување.Друго ништо не е битно.

19. Psihologue

Psihologue Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    57
    Човекот функционира по принцип на заедница, а не на индивидуализам. Извини девојко. Тоа што денес ве трујат со глупости е друга приказна.

Да, многу добро знам што е збор курвештија, а тоа се истите тие што јас ги објаснувам. И, 23 век да е исто ќе е пак, нема никаква разлика апсолутно. Човекот секогаш ќе функционира по правилата на природата, ќе функционира машката гордост, ќе функционираат војни, убиства, превари, лаги, затоа што тоа е дел од човечкиот ген. Никогаш нема да ги предадам идеалите на моите предци, идеалите и традицијата на моето семејство. Тоа за мене е многу поважно од некоја тинејџе љубов ( работата е што таа мисли дека е љубов, а тој ја молзи како последна крава).

Да, да, се е љубов и водење љубов. Приказни за мали деца и глуперди жени.

20. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    6.569
    psihologue од луѓе со такви пробитни и заостанати сваќанја како твоите,и мислење дека со оружје и пиштоли се се решава нашата земја не може да мрдне од таа мртва точка и ке има стереотипи.
    21 век сме.и секој има право на сопствен избор.и сам да си одлучува за својата среќа.
    а останатите можат само да коментираат и да го ставаат носот каде што не им е местото.

На eloves и N.Kety им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.