Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Имам момче од друга вера и не сакам да го изгубам

Дискусија во 'Љубовни проблеми' започната од unhappyy, 10 април 2011.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    абре ало !!!

претеравте, не е работава дали се курви или не оние кои одат со некој од друга вера, не е работава дали повеке идам македонките од албанките, боже боже , психологу ти навистина си исфрустриран тип,скраја да си и во реален живот психолог. курви се оние кои идат за пари

многу глупости иструпа,ако се заљубиш во католик пак кршиш закон,некој си вид закон или само со муслиманиве имаш проблем? по се твое што прочитав сватив дека ти имаш огромен психолошки проблем со муслиманското население, чак би кажала и дека си некој бивши полицаец или резервист од кризата 2001.

ама не е во ред некои зборови. како што одат македонки одат и албанки со наши,јас воопшто не одобрувам,ама треба да плукам по такви? не,него не коментирам, никој не знае кај му е среќата, и секој си одиме со свој ксмет.

не знам воопшто како администраторите дозволуваат коментари од тој тип, многу сум разочарана кога ке прочитам како машките се прават петли,ако ти така сакаш имаш мајка и жена (ако ги немаш извини) и до утре изложувај на нив аргументи и не иструсувај фрустрации тука.

водиме дискусија а не етикетираме курви!

На nena2010, Hipica и makedonkamak им се допаѓа ова.
  2. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.650
    Допаѓања:
    22.300
    ^^ Тања, од кај знаеш? Ти кажал некој кого го погледнува и со кого се забавува? Има обврска било кому да каже? А, како тогаш ги објаснуваш браковите меѓу Македонец и Албанка/Tурчинка на пример, кои ги има во нашето општество, иако ретки?

Инаку, пеперутче, беше кажано дека не е проблем само верата, туку и други работи поврзани со традиција, физиономија и тн. Чинам, како негативен пример беа спомнати и оние кои ... одат (нема да го употребам истиот глагол) со Грци иако сме нели православци и едните и другите (па сеа вие на одмор шо ќе одите Грчка, пазете и мислете му ја, ако сакате да се омажите во добра куќа и фамилија :D ).

:bow: Се` си кажа со ова.

3. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    без разлика теси, ептен несоодветни коментари, пак се базираат на некои политички дешавки, се мислат за патриоти,ама најискрено мене таквите луѓе не ми се мили.

а од кај знаеме он со кого живи ,со кого се дружи?

вели само факти кажувам бла бла...како што он не може нашите факти да ги види и чуе така и ние неговите не можеме.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.650
    Допаѓања:
    22.300
    Првиот пасус се однесуваше на коментарот на тања, ако имаше недоразбирање, се извинувам.

А инаку, не одобрувам ни јас таков пристап и вокабулар, само ти кажав што беше муабетот во врска со она што праша.

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    12.766
    Ви кажав за случајот каде шиптар пукаше во Македонка затоа што сакала да му раскине ( имаше во медиуми, не ја знам). Има кај нас во градот девојка во администрација богата Македонка која оди со шиптари, знае шиптарски и ако збор лош кажеш за нив мислиш очи ќе ти ископа. Која Албанка така се однесува? АЈ што се гледа со шиптари, и јавна тајна е, па уште и оди против своите со тоа што избегнува да комуницира на работа на македонски. Од ова поголем доказ има ли дека се самопонижуваме? додека шиптарите кога имаат некој свој покрај себе никого друг не регистрираат, за ситница да е прво нивниот има предност.

6. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.650
    Допаѓања:
    22.300
    А случајот којшто го опиша нена во нејзиното последно мислење на темава не го прочита? И? Значи ли тоа дека сите се такви? Колку има такви вести „сакала да му раскине, ја утепал“? Зборам на глобално ниво, низ цел свет, ехехехееее...

Инаку ниедна од моите познанички кои биле во таква врска, ниту со непочит зборуваат за својата нација, ниту пак биле упукани од страна на партнерот. Дали ќе дозволиме некој да не` почитува или не, зависи од нас самите, не од националноста на другиот.

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    12.766
    Немам блиски пријателки кои направиле такво нешто, ама знам девојки кои направиле. Не верувам јас во добрите намери на Албанците во никој случај. Тој што ми го пали знамето и ми ја пцуе верата, никогаш нема ни вистински пријател да ми биде, а камо ли дечко, маж...незмисливо...

Сега брзо имав понуда за врска од Турчин, дечко го знам и секогаш се поздравуваме како пријатели, ништо повеќе не сакам. Два - три пати ме понуди да излеземе и кога категорично одбив само си кажа “Добро, мое е да си прашам?“. Којзнае кај колку Македонки прашал, мисли дека сме лесни и затоа да си ја проба среќата.

8. Aniston

Aniston Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    235
    Имав скоро ново искуство во поглед на оваа тема и мислам дека би било убаво да го споделам...

Отидов во странство на студии и овде запознав многу луге од друга вера, претежно католици и муслимани. Всушност сега сум многу блиска со едно дете од Ирак, муслиман, и тоа кога ке кажам од Ирак, можам да замислам што се врти во главата на просечен македонец. Детето е буквално злато, овде живее 10 години, што значи првите 12 е бил дома, но навистина ни е многу убаво, си помагаме си ја праиме интересна, и навистина е интересно кога споделуваме традиционални приказни да речам.. 2 дена се смееше кога му покажав видео од нашиот празник Водици.. исто и мене ми беа некои нивни традиции многу невообичаени, но ни на момент не се сопрев да судам или слично. Да кога слушнав муслиман од Ирак да и мене ми дојде на ум терорист :lol: но ми има раскажувано доста за неговата земја, и искрено можам да кажам дека немам ништо во однос на тоа, напротив повеке го засакав.

Така да православен или не, било каква вера да е битно е повеке воспитанието и погледите кон светот. Бидејки, запознав и муслиман според кој жената не треба да се образовува. Но сепак, тоа нема многу врска со верата.. Значи точно дека различна вера значи и различни погледи кон светот, но немора да значи дека тоа е лошо, секој треба сам да си одлучи.

Спорен мојот посебен пријател, е сосема нормален брак мегу први ратучеди. Според мене тоа е малку бизарно, но не ми смета што тој така размислува. Според него гледањето како една жена расте и постигнува нешто во животот е преубаво, бидејки од мажот се очекува да постигне нешто до одредено ниво, а кога жена тоа го прави тоа нема граници, сето тоа мајчинство и слично.. Чуден ми е многу но нема буквално ништо што ми смета во тој поглед, а исто и од негова страна..

На eloves и hermosa им се допаѓа ова.
  9. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Немам ништо против луѓето од друга вера, посебно за другарство. Но за врска е малку комплицирано. Сега некои велат важно е да има љубов, почит. Но сепак има многу разлики, кои можеби во врска толку многу не се приметуваат, отколку потоа во бракот. Муслиманите се многу по религиозни од нас и нема шанси да ви дозволат да ги славите христијанските празници во нивна куќа (мислам доколку се земете). Како што беше погоре наведено, точно е дека некои врски се темелат на корист, но има некои и од љубов. Е за овие вторите треба стварно голема жртва. Повеќето од муслиманите кои живеат на нашите простори сеуште живеат во некој минат век. Не е лесно да се има врска со човек од друга вера. Тогаш ќе се соочуваш со некои застарени сфаќања, љубомора итн.

Незнам дали го имате гледано следниов филм, но темава многу ме потсетува на него
    https://www.youtube.com/watch?v=IYEwId_5Cho

10. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    http://brif.mk/?p=155195

во врска со ороспилакот и курвалокот.

и знам пар веке се на 50г возраст ,еден македонец еден албанец не именувам кој кој машко женско,па слават и бајрам и велигден.

11. MaCa-Swiss

MaCa-Swiss Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2013
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    961
    Psisoloque ај веќе престани, те знаеме сите кој си.. Што ти е тебе гајле за македонкиве? Со кој сакаат ќе одат ;) Тебе ќе те прашуваат? Ако сакаат и курвештии* ќе станат, што сакаат ќе си прават. Ао, па ако ќерка/сестра му одела со муслиман ќе ги убиел. Леле, многу си силен. Немаш изгубено блиска личност па пишуваш што ќе ти текне. Од кај ти испадна олку силен бе? Ептен си беше фин на стариот профил..
    А и што има врска верата бе? Луѓето различни се? Не се.. Само едниот од нив верува во Господ, другиот не.. Тоа е исто како што ти веруваш во духови, а мајка ти не. Исто е како што ти не веруваш дека ќе се вработиш, а мајка ти верува. Има милион примери. И што, ти и мајка ти различни сте? Македонија не пропаѓа затоа што се доселиле албанци/турци/бошњаци итн итн, туку пропаѓа заради малоумни граѓани кои ги делат луѓето. Овој бил од село, оваа била албанка, оној работел на нива, онаа била дебела.. Дај престанете веќе еднаш. Што има врска ако момчето е муслиман? А чекајте, верувате ли вие во љубов на прв поглед? Јас верувам. И од кај знам сега јас дека момчето кое што сум го видела и засакала во ист момент, не е муслиман? Ете едноставно, имал карактер и душа, бил многу фин, бил убав, сум го бендисала. Тука верата не е позната.. И ако ми каже дека е муслиман треба да го отсакам во истиот момент и да бегам подалеку од него? А и имам многу пријатели кои се муслимани.. Тука има доселеници од сите земји. И баш се фини, тука се за мене во овој најтежок период, пробуваат да ме насмеат, да ме извадат од дома, абе се се.. Тие се покажаа како вистински другари. не велам дека немам православни за пријатели, ги имам во многу поголем број од муслиманиве, и тие се тука секогаш за мене. Всушност, ние сме цело друштво, мешано со христијани и муслимани. И јас меѓу нив не гледам разлика, сите се исти, добродушни. Ако некоја моја православна другарка се заљуби во муслиман, со среќа нека им е. Сигурно нема да го извадам пиштолот па да „игра куршум во глава“ |( Има и многу деца кои се од мешани бракови. Тука детето си одбира на која религија ќе и се поклонува, родителите не играат никаква улога, како во најголем број од семејствата во светов. Што има лошо во брак помеѓу православна и муслиман? Таа ќе си ги слави Божиќ и Велигден, тој курдан и рамазан Бајрам. Таа ќе му се моли на Господ, тој на Алах. Меѓу нив нема разлика.. Луѓе се, чувствуваат, се радуваат, плачат, се трудат да успеат. Сите сме исти.
    А и за тие „курвештии“ што зборувате.. Сигурно нема девојката да си рече : Ах, јас македонка сум, па можам да си одам со кого сакам.. Или пак Јас албанка сум и не можам да бидам „курвештија“
    Иначе Psiholoque, јас првпат од тебе слушам дека некоја девојка ја гледа верата и националноста пред да стане курва. Не се изјасни така, ама јас така сфатив, претпоставувам и повеќето други.. Македонките биле курвештии, албанките пак строго со муслимани оделе. Баш имам стрико кој се ожени со албанка и си имаат дете кое си е Христијанин ;)

На gothchick, Jule.Sk, SV1911 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Psihologue

Psihologue Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    57
    Што ти кај Иван исцелител да не беше, па знаеш кој сум, што сум, што јадам, кај се движам, што работам и слично? Ако сакаш може да ти оставам мој број и име на улица да ме запознаеш ако толку ти е желба?

Баш поради тоа што ти го читам постов сфаќам дека врска немаш што пишуваш. Човек кој не чита, кој не учи е неук човек тоа да си знаеш. Ти на мене најде да ми објаснуваш дека човек е ист , а сум прочитал можеби 500 книги околу тие работи од светски научници признаени во својата област дека човекот во ниеден критериум не е ист, а да не зборуваме за генерална слика кога е во прашање расна и етничка припадност, затоа што самата расна и етничка припадност носи и генетска разлика и тоа огромна, а генетската разлика носи и социјално-општествени работи. Така да еден просечен граѓанин од Шведска нема никаква допирна точка со тој од Јапоноја, Латинска Америка или Гана. Луѓето своите општества и држави ги граделе врз принцип на својата генетика и нејзината моќ. Немој да те чуди зошто еден Швеѓан живее во раскош, а еден од Саудиска Арабија или Сомалија живее во беда. Таа е таа разлика во мозок. Имаш гугл, имаш разни статии, научни трудови. Читај малку, образувај се, не ме збори муабети за пред коперација, затоа што не сум на тоа ниво искрено.

Сестрата е моја гордост, дел од моето семејство, дел од мојата крв, делиме многу заеднички работи и јас нема туку така да оставам што сака да прави во животот како што и таа нема да го дозволи истото. Во моето семејство. Никогаш во живот не сум кренал рака на женско во моето семејство( иако ги имам премалку), затоа што се вредни, патријахални и воспитани и guess what? Сите се мажени за Македонци освен една што има Србин православен кој живее овде во Македонија. Да, и што сакам ќе правам со моето семејство и силен сум како Супермен. Друго нешто те интересира?

Од каде знаеш дали е некој муслиман или кое е неговото потекло? Па, ти ако не можеш да разграничиш и да препознаеш кој е од Саудиска Арабија, кој е од Сомалија или Гана, кој е од Јапонија или Кореја тогаш очигледно имаш голем проблем со видот или воопшто не си чула за науки како антропологија? Со самото мешање настануваат и генетски аномалии.

Од каде ги вадите тие бројки дека има многу деца од мешани бракови? Еве кај мене на улица и цела населба дали има такви 2 деца, на сите свадби што сум бил, сите што ги познавам и се во сериозни врски се Македонец и Македонка. Секако дека познавам и такви што биле со Шиптари, Турци и Босанци, но на крај биле шутнати како смет на улица или ги оженил некој јаден Македонец кој немал избор во живот, па даш што даш.

Македонија си пропаѓа и пропаѓа, а утре нема ни да ја има Македонија. Ќе има трета шиптарска држава со истурени кантони на муслиманско население во Македонија, затоа што Босанците и Торбешите станаа најголеми радикали од Македонија. Нивните џамии се полни секој викенд, а нашите зјаат празни. Немој ти да ми зборуваш на мене за машка интуиција и тие коперациски муабети. Нив џамијата ги одржува морално и духовно, затоа и се толку витални, силни и со многу млади.

Колку Африканците и азилантите се фини во Европа покажуваат и извештаите и статистиките во тие земји каде што се доселуваат. Имаш гугл, прочитај, барем денес сите информации се достапини. И тука не го мериме кој е подобар или посекси, туку зборуваме за некои повозвишени работи од обични блатантни глупости дека “љубовта не познава граници“. Кога за 50 години комплетно ќе се смени сликата за тоа како изгледа еден просечен Германец, Аустријанец, Швајцацер, Француз, Швеѓанец и останато тогаш ќе ги прашам тие народи што се си дозволија со ова силување на нивните држави. Ако тие држави од Западна Европа не почнат да си го средуваат шутот во својот двор тие држави и набргу ќе пропаднат. Еден просечен Норвежанец е 3 пати поинтелегентен од еден просечен Македонец, а 30 пати од просечен Африканец. Тоа се гледа по нивните држави и степен на цивилизација.

И, не продавајте магла дека сите ние никогаш не сме излегле од Македонија, па не знаеме што се случува.
    Ова е во Лондон за твоја информација:

13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    12.766
    Да психолог ќе ја нема Македонија за некои 5 до 10 години кога нема ни да бараме попис и ќе признаеме дека сме малцинство. Сега сме никој и ништо како нација, се давиме во проблеми, а тогаш ќе бидеме бетер. Ќе ни се случува етничко чистење па тогаш Македонките што одат сега со шиптари ќе осетат што е да немаш држава, да ти ја запалат куќата и да те истераат од дома, да ти убијат најблизок. Вие кои мислите дека љубов меѓу Македонци и Албанци е можна, навистина сте се занеле дека овие наши муџахедини ќе се нормализираат еден ден. Во кого да се заљуби Македонка, во некој џихадист што војува во Сирија, Ирак? Не живејте во фантазии, љубов, почит, ова, она... Тие не не сакаат и крајна цел им е да не протераат од нашата држава и да земат се што е наше, а не склучуваат бракови и сл.

Видете само колку браквои меѓу Македонци се распаѓаат, не па да успее брак со муслиман од МКД. Тешко...

14. Aniston

Aniston Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    235
    Ова нема врска ! Ниту некој го сретнал во Лондон, ниту муслиманите мразат кучиња. Муслиман од Тунис минатиот месец се расправаше со деканот да чува куче во дворот на кампусот..

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Aniston

Aniston Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    235
    Само што го прочитав овој пост.. :puke: :puke: :puke: :x

Мојот 'дечко' е од Ирак, муслиман, кој ги поддржува војниците на неговата држава, за вас познати како терористи.
    Американци ја имат запалено куката на некоја негова тетка. Ако дојде американец во Македонија сите му се лепат.

Погледите на една особа не се последица на верата, туку начинот на живеење и воспитување. Има влиание, но не секогаш исто.

Кој сака нека ме осудува, ако сака нека вели дека одам со терорист, нема проблем не ми смета. Но за информација, ако цел свет смета дека лугето од Ирак се терористи, за нас имат за нијанса подобар епитет - ѓупци сиромашни.

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    12.766
    Подобро сиромашни ѓупци отколку терористи. Факт е дека ние во МКД имаме проблем со муслиманското население. Кој сака нека верува во бајки, јас не верувам. Муслиманскиот свет не можеш да со споредуваш со католичкиот кој е далеку поднапреден и цивилизиран. Кажи ми зошто има радикален ислам, а нема радикален католицизам или православие и после бла бла муабети не биле терористи. Македонија полека станува дувло на вахабисти и некој тоа го финансира. Јас такви луѓе не сакам и Македонија би била далеку поубаво место за живеење да ги немаше.

На Psihologue и Daydream им се допаѓа ова.
  17. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    анистон овде за жал од неинформираност или од незнам што или пак од сликата што ја гледаат во мк мегу македонците и албанците која се разбира државата ја прави и таа прави да се мразат луѓето меѓу себе,ги осудуваат сите муслимани како такви,лоши,никакви,насилни терористи и бла бла бла незнам уште што,а некои од членкиве изгледа незнаат дека има мусламани мн по добри во секоја смисла на збор од нашиве македонци ама ете битно македонец бил па не е битно дали она ке живее убаво со него или не БИТНО Е МАКЕДОНЕЦ :fubar: :fubar: :fubar: ах бе луѓе беее гледајте да бидете среќни,еден е животот,не прајте овие поделби,омрази и глупости оти сите сме исти.

18. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    срцка,термините шо ги користиш како Радикален ислам и Терористи немат овде да ги коментирам,зш би излегла од темава,ама да знајш за некого то е навредливо.. Јас сум муслиман и ако правам грешка обвини ме мене лично,а не Исламот,Исламот е совршен,а луѓето не. Поентата ми е,сите сме луѓе од крв и месо,грешиме секако,ама се додека постојат луѓе како тебе кои на ваков начин гледаат на работиве шо се случвет, светов нема да биде добро место за живеење.. Се залагаме за подобри меѓучовечки односи,а ме нарекуваш терорист?? Еднаш ке простам,и двапати..ама до кога?? Муслимани,католици,православни или шо знам уште какви,сите сме луѓе од крв и месо.. Поздрав

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  19. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.650
    Допаѓања:
    22.300
    Анистон, ја не знам шо се правдаш. Погледни како е наречена и објаснета љубовта на оваа тема и се` ќе ти е јасно, џабе се објаснуваш на темава. Кој те разбра, те разбра.

Мислењето ти е креирано врз основа на лично искуство. Тебе ако ти е убаво, пушти ги нека етикетираат. За лепење етикети на други сме први, со чест на исклучоци. И јас би била посреќна доколку ние Македонците имаме побројна и поуспешна нација, си го сакам народот и земјата. Но, етикетирањето не е решение. Нарекувањето со погрдни имиња на Македонките не е решение. Дефинирањето на љубовта како глупост, исто така не е решение.

Во таа приказна ти си среќна и почитувана, тоа е нешто што ти го чувствуваш, ние од стотици/илјадници километри не можеме да го видиме за да знаеме дали е вистина или не. И тоа е тоа.

И темава отиде многу подалеку одошто требаше. Се измешаа генетики, нации, политики, војници, к**ви, поштени, баби и жаби, а зборуваме за религија. Нешто кое не секогаш се врзува со одредена националност, генетика и физиономија. Затоа молам да се среди темава од оф-топици за да може на раат да се дискутира.

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    12.766
    Имаме проблеми со муслимани, а пред се со муслимани Албанци и не е важно дали ќе простиш еднаш, два пати, не знам колку пати, прашај се дали Македонците од Арачиново, Матејче, Радуша некогаш ќе простат затоа што терористи ги иселија од нивните домови и многу од нив починаа од удари, инфаркти. За која толеранција збориме ако не викате “каури“ , мене тој термин ништо не ми значи, ама вас ви е збор за поделба дека тие не се “наши“. После сите тероризирања кои ги трпат Македонците од едно разгалено малцинство, јас не сакам пријатели, не па брак да одобрам со нив. Зошто никој нема лошо мислење за католиците,ама муслиманите и тоа како се на тапет, почни со односот кон жената па заврши со тероризам и непочитување на сите кои не веруваат во Алах.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.