Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Имам момче од друга вера и не сакам да го изгубам

Дискусија во 'Љубовни проблеми' започната од unhappyy, 10 април 2011.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.819
    Допаѓања:
    39.462
    Како што Андреас Брејвик е трипати поинтелигентен од тебе на пример?
    Со тебе муабетот тука завршува.
    Тажно е што вакви приглупи,задрти,читале-не дочитале особи,полни со предрасуди,наоѓаат прилика да блеснат на форум или во бедно друштво на нивни истомисленици.Па тука го наоѓаат цело потребно внимание по кое интензивно патат и весело им се додава на важност на нивната патетична личност.Него на пример не може да му објасниш дека генетски аномалии не настануваат со мешање на народите ,расите,туку токму спротивното,рецесивните генетски аномалии се потенцираат кај потомство на луге кои припаѓаат на ист генетски базен,еклатантен пример -блиски роднини,или пак наследните болести во династијата на Хабзбурговците,или пак хемофилијата кај европските кралски семејства.Тој се разбира нема да го сфати и прифати тоа,оти не е во прилог на неговата кауза.
    Остварена и задоволна личност не оди на форум да плука против жените од неговата национална припадност на која тој толку е горд и да ги части со најодвратни називи,оти тие за разлика од него,немаат право да одлучат колку и со кој ќе уживаат или не во сексот,тој има ,се разбира потоа,дали ке дојат јавно или тајно и други цивилизациски права.
    Лекот за овие луге,демаскирани како бедни црви,со плашт на патриоти и моралисти е ништо друго освен блажен,неумолив и сеопшт-ИГНОР.Игнорирањето на нивните глупи тези ке ги боли повеќе од се.Опонирањето и објаснувањето им даваат само гориво и понатаму да ги сервираат своите бљувотини.Подјебавање(пардон на вулгарноста) е отприлика исто толку ефикасно,ама тој сега е безбедно скриен .Едно е трол,друго се вакви јадни,јадни појави што се свесни по малку за својата патологија,ама ни ја продаваат како самодоверба.Фуј. :puke: Само игнор.

На eloves, Glasna, SV1911 и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Lavander

Lavander Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    91
    Имав прилично толерантно мислење по ова прашање, ама после ова сум запрепастена. Ништо чудно ова да се случи и на некоја од мешан брак, па дури и во Македонија, монструми секаде има најопасни се кога се поттикнати од религијата.
    http://www.bezpardon.mk/voznemiruvachki ... bile-brak/

3. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    Немат да се спуштам на твое ниво на интелегенција,па тука да се расправам со тебе.. Форумов за жал стана преполн со приглупи и нискоинтелегентни членови,полни со предрасуди и омраза... Се додека не го смениш овој твој став и да осудуваш цела нација поради грешката на поединци припадници на истата ти ке бидеш искомплексирана личност. Уште би те прашала, Што ако утре твојот маж/дечко ПРАВОСЛАВЕН те повреди на било каков начин?? автоматски ке имаш лошо мислење за сите православни во државава??? А за односот на муслиманите кон нивните жени,немаш право ни да коментираш,пошо гледам не си доволно информирана. ДА,ние сме покриени од глава до пети и со тоа не се нарушвит мојата слобода да носам што сакам,едноставно ние не сакаме да предизвикуваме машки на улица,ние постоиме само за нашите законити мажи,а не за погледите на некои манијаци по улица.. Имај убав ден!

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    браво,убаво и кажа адина

5. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Не би било лошо да престанете со навредливи зборови за почеток. Да си дебатирате мирно и нормално. Кој со кого одел и што правел е негова лична работа, одлука и избор.
    Ако има љубов, почит и разбирање помеѓу двајцата партнери кои се од различна вера, тогаш нема потреба од осуди и етикети. Љубовта(вистинската) не познава граници.
    Лоши работи се случуваат и ако верската припадност е иста. Спрема тоа, за успешен и исполнет живот ВЕРАТА не е никаков предуслов.
    Јас живеам во град во кој албанците се далеку побројни од македонците. Имам многу примери за вакви браковии врски кои функционираат долги години.
    Комшијата мој е македонец оженет за турчинка. Мислите дека нешто им фали на нив. Си живеат сами, двајцата се доктори по професија и баш им е гајле кој што рекол за нив. Точно е дека и тие имаа потешкотии на почетокот, дури и за свадбата нивна имаа недоразбирања самите семејства, но се е надминато, верувајте. Битно е тоа што се среќни и уживаат во нивната љубов и со нивните дечиња.
    Затоа не судете на никој. Кој што си посеал, тоа и ке си пожнее.
    Постојат секакви ситуации и примери за оваа тема. Работата е кој колку успеал и колку е среќен.
    Другарка ми моја, многу сме блиски е омажена за албанец во Швајцарија. Таа е од мешан брак и ете изборот нејзин беше таков. Едно лето беше дојдена на гости во Македонија и отиднав да се видиме. Не беше сама дојдена, него со јатрва и нејзина. Таа беше германка, а беше мажена за албанец. Братучед ми мој е оженет за словенка која по националност е муслиманка итн. Зборот ми е дека само овде во Македонија вакви бракови се светско чудо, додека во други земји за оваа тема воопшто не се ни разговара. Битно е каков е човекот како човек, не е важно што вера е.

На Hipica, nena2010, Marinka99 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    Еден човек еднаш многу добро кажа “Верата ја измислил ѓаволот за да ги раскара и уништи луѓето“, но како и да е скоро сите се држиме до тоа да земеме партнер од нашата вера.
    Обично многу луѓе кои се од различни вери и се решиле да се земат неславно завршиле. Кај нас се уште владее патријахалното општество, што ќе кажат од дома, па комшиите па пријателите, и на крај половина и повеќе ќе те отпишат од нив.
    Можеби не треба да осудуваме такви врски и бракови, но лично јас сум против. Од едноставна причина “Боље спречити него лечити“. Додека се млади и во врска можеби и нема некои големи проблеми но откога ќе се земат тек тогаш им почнуваат проблемите на сите.
    Како ќе го крстиме детето, како ќе се вика? сунет ли да му правам, да не славам Велигден, Божик, да се откажам од прочка, да се откажам од мојата гардероба да зе забулат ако неговото семејсто е патријахално?????
    Едни знам што се земаа, предходно функционираа демек со се ќе се согласуваат и на крај се караа за ножот со кој го сечат месото. Жената ако сакала за нејзе да си направи да јаде свинско не смеела да сече со ист нож со кој спрема и друга храна, ниту да користи исти садови.
    И што, ќе се бркаме ли цел живот така, не ова не она.
    Друга женска знам, православна се омажи со турчин, се живо претрпе пред да се омажи со него, и од дома тортури, ќотеци, казни и се омажи на крај. Сега имаат дете и нивните се помирија се е во ред, само што тој си фати друга и не си иде дома по цел месец. Вредела ли нејзината жртва??

Компромис овде нема, затоа гледајте да не улетувате во вакви врски, за ваше добро.
    И на крај adina сакам да ти кажам, тоа што некои албанки се забулени или се муслиманки не значи дека се многу поштени, немам ништо против јас имам еден куп пријателки и колешки албанки и албанци и како што ги слушам што раскажуваат случаи примери, швалерки ова она, бетер од православните станаа. Пример ќе ги земиме и турските серии сигурно се по пола вистина, а таму све е швалерај, а дома поштени глумат сите.
    За тоа секој за себе, индивидуално нека си збори за чесноста и поштеноста.

На Tanjamm, poenta и Daydream им се допаѓа ова.
  7. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.100
    И марамата е право на избор и кај Муслиманките, во пракса (иако според Куранот да не се носи е грев, но дури и таму мислам дека треба да биде резултат на слободна воља и желба, а не да е наметнато). Познавам Муслиманки кои не ја носат. Нема врска со тоа дали сакам некого да предизвикувам или не. Ако е некој манијак, не можеш ти да бираш со што ќе го провоцираш. Марамата не ја мери скромноста на некоја девојка. Јас не носам марама, Христијанка сум, па ни на крај памет не ми паѓа да провоцирам мажи. Таа симболизира скромност и чесност на жената, тоа да и крајно им ја почитувам дисциплината на оние кои се заветиле тоа да го носат и се доследни на ветувањето, но тоа останатите не ги прави нескромни. За тоа дали сака да привлече внимание или не, не е важно што носи колку што е важно КАКО го носи. Кога едно исто парче облека на еден човек може да стои вулгарно, а на друг нормално (сигурно сте забележале по списанијава и онлајн „таа и таа носеле ист фустан“, а изгледаат како да носеле сосема различни алишта), што останува за другово...

На Hipica, Tanjamm, Adina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    36.074
    За да се почне врска со личност од друга вера многу е битна емоционалната зрелост,односно подготвеноста на двајцата взаемно да ги прифатат различностите и да знаат како да се носат со нив за да функционираат,т.е. да нема поделба на наши/ваши.Треба добро да се размисли дали вреди да се жртвува во вакви случаи пред да се направи грешка.А несогласувањата се наметнуваат сами по себе доколку партнерите склучат брак.Колку и да веруваме во љубовта на другиот и карактерно да се сложуваме,кога ќе се појават проблеми од верски аспект,секој ја претендира својата вера,што е и реално.Тогаш се заборава на емоциите и убавите моменти и почнуваат "поделбите".Лично,сум против вакви врски,односно бракови.

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.277
    Потполно се согласувам со првата реченица на феминката погоре дека верите служат за да ги влошат меѓусебните односи! :!:

Мислам дека религијата сама по себе е апсурдна.
    Особено кога станува збор за исламската, која не знам според кого е констуирана, но дефинитивно нејзините следбеници или не ја разбираат доволно добро или се праат наудрени зошто на повеќето од нив им годи да бидат ,,примитивци'' и да вршат репресија над жената како и нејзината положба во општеството преку бројни безпотребни правила кои ја угнетуваат нејзината вредност, идентитет, и функција.

Не велам дека во христијанската религија жените се третирани одлично и беспрекорно, но сите знаеме дека ваквите нус појави процентуално се позачестени кај припадниците од исламот.
    Не сакам ниту да помислам каква е положбата на жената, од било каков аспект во ,,закрепостените'' албански села во Македонија, Ирак Иран итн.
    Дали сето ова произлегува од квази формацијата која ја толкуваат на многу погрешен начин верниците, повторно не можам да одговорам.
    Но, како и да е ќе се надоврзам на темава и ќе дадам свое лично мислење.
    Сум против врска за членови од различна религија! :!: Не скокајте веднаш, ќе образложам зошто.
    Во повеќето случаи момчето и девојката се верници. Пр. таа е христијанка и верува во Исус, а тој е муслиман и верува во Алах.
    Колку и да е силна љубовта меѓу овие двајца партнери, сепак не треба да се заборави фактот дека е голема веројатноста никогаш да не бидат сосем компатибилни и да остварат крајна граница на праведност по ова прашање.
    Зошто?
    Бидејќи ако се верници девојката еден ден ќе треба да ја прифати неговата религија. Зборувам за чинот - стапување во брак.
    Вообичаено во Македонија во 90% од случаите е така. Значи девојката со прифаќање на тие нови правила, автоматски подлежи на нови промени, а во голем број случаи за жал драстични.
    Од типот постови, празници, обичаи итн.
    Особено ако живее со свекор, свекрва тешки традиционалисти - наебала. :|
    Па дури и да не е така, повторно во голем процент треба да се лиши од христијанските обичаи. Или пак ако ги прави и двата адети на пр. за Велигден и Бајрам, и со тоа се согласува сопругот, размислете каква слика ќе добие тоа дете ако воопшто го имаат?
    Како општеството ќе го прифати? Секогаш ќе го гледаат со помала доза на вредност и ќе биде ,,таргирано'' затоа што не се презива Стојановска туку Амети!
    Да си дете од мешани родители во ова општество е рамно на колатерална штета. Шансите за успех не се минимални, и тоа ќе зависи од воспитанието кои ќе го дадат родителите НО, никогаш нема да биде третирано еднакво во друштвото, и секогаш ќе постојат луѓе кои ќе судат и имаат прерасуди.
    Тоа ви е слично како да си хомосексуалец во Македонија, иако се сосем две грубо направени споредби.

Зборот ми е, не ми се допаѓа исламската религија воопшто, образложив погоре зошто.
    Не ми се допаѓа ниту една религија, или религиска група (секта), која поставува ригорозни кодекси околу функцијата на родовите и воспоставува мерило за контрола и морал.
    Исламот, реално може е далеку од она што го ,,пропагираат'' и фураат Албанската популација во Македонија, (Што и да фураат е ЛОША СЛИКА ЗА ИСЛАМОТ, НАСИЛНА ВО ПРВ ПЛАН).
    Но како и да е, самиот ,,вел'' или марама за прикривање на главата на жената, ми е доволен индикатор дека овде нешто не штима.
    И да е опционално, доволно е според мене да биде понудено за да ми разбуди одбивност бидејќи има претензија да потчинува, ,,ограничува'' лични права и поведение.

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  10. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.100
    Што се однесува до децата од таквите бракови. Сум приметила дека како се тие прифатени зависи многу од тоа како ќе се постават. А како ќе се постават, често зависи од самодовербата на родителите и увереноста дека и покрај осуди од средината го направиле вистинскиот чекор, односно од нивната емоционална зрелост како што опиша некој погоре.

Познавам девојче од мешан брак со интернационално име, без прифатено религиско убедување кое е и те како прифатено од сите подеднакво во друштвото. Нашетана, образувана, модерна во облекување, се гледа чувано девојче, растено во дом со љубов. Нејзе да и` посочиш „презимето ти е вакво или такво“, она би ти одговорила „Добро. И? Teбе презимето ти е тоа и тоа. И што сега? “ Многу е важно со каков пристап се влегува во таков брак затоа што од тоа и зависи со каков пристап ќе пристапиш кон воспитување на децата од таков брак.

Инаку за бракот дали ќе е во црква или џамија, познавам многу луѓе и од иста вера што имаат само граѓански брак склучено, така што...

На Hipica, nena2010 и makedonkamak им се допаѓа ова.
  11. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.277
    За првиот параграф, те поддржувам Теси, апсолутно си во право. Јас тоа не се ни обидов да го негирам.
    Но, што се однесува до друштвото..Дали си размислила дека можеби тоа нејзино друштво кое тврдиш дека ја прифаќа, само остава таков впечаток?
    Размисли. Може илјада слики да постираат по социјалниве мрежи, да одат по кафиќи, да се забављаат, и оставаат впечаток на перфектно друштвенце, а од друга страна да имаат само материјална или било каква друга корист од девојчево. Сешто е ,,брилијантно'' може да е и труло, не? :)
    Можно е, значи потенцирам - можно, не мора да значи, ама сепак дур се дружат со неа потајно во себе гаат предрасуди кои повторно произлегуваат од нивните родители дома кои од деца им дубат во глава дека овој свет е црно - бел и не постои друга боја во него.
    До некаде во право си,еве да претпоставиме дека овие топ ја прифатиле, но од страна дали сите ќе ја гледаат со исти очи надвор од тој круг на пријатели?
    Офф топик чисто за информација, чу за случајот ,,Куртишова''? Изгуглај, погледни видео ќе ти стане јасно. А потоа обрни внимание на последниот контра аргумент кој го даде нашата поштована министерка Јанкуловска.
    Тие предрасуди и стереотипи нема да бидат искоренети и тоа е факт, колку год ние да пробуваме светот да го видиме обвиен во розова хартија. :)

12. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.100
    И твоево држи вода, ама ни јас не сум 100% сигурна моето добро друштванце што ми мисли зад мојот грб ако сум Македонка по мајка и татко.

Точно е дека кај некои луѓе предрасудите ќе останат вкоренети, но затоа велам пристапот е важен. Дали детето ќе го фокусираш да се тресе од јавното мислење или пак ќе го фокусираш кон надградување на самиот себе. На крајот на денот, без разлика на се`, па и цареви да сме, најискрено и најарно ни` мислат оние дома. Ако не е мешан брак, ќе биде нашата материјална состојба, ако не тоа, ќе биде нашиот физички изглед....сега секоја од овие разлики влијае со различен интензитет во различна ситуација, во различен круг на луѓе, признавам.

Не велам дека сите мешани бракови се розеви. Напротив, потребна е голема зрелост во пристапот за да се одржи врска со такви различности. Дали тие различности ќе не` обогатат за искуство повеќе или ќе не` скаруваат зависи од нашиот пристап. Сум против тоа дека секоја која се заљубила во некој од друга вера треба да биде етикетирана и нарекувана со погрдни зборови и предвремено осудување на сите вакви врски на пропаст, без исклучоци.

На daylight и Dentina им се допаѓа ова.
  13. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.277

Јас зборувам за она што го гледам првенствено во нашата држава.
    Не генерализирав до крајни граници, само дадов пример како е во поголемиот дел, особено во оние рурални средини од кои просто не можеш да бараш ,,обогатување'' и фин и здрав производ од врска со мултиетничка основа, бидејќи луѓето кои одбрале ваков тип на веза, сакале или не се тренирани уште од мали нозе како да судат и порано или подоцна пука тиквата.

За ова со друштвата си стои, :!: и поддржувам. Еден куп лицемерни луѓе денес бре, :^) слободно може да си земеш една лопатка и да ги ринеш. И за жал така е, секогаш луѓето ќе најдат причина за да судат без оглед на што и да правиш. Но, со особена сласт ќе го прават ако кога конкретно станува збор за ова што ние до сега зборуваме, за она што ,,отстапува'' многу од правите линии кои ги зацртале во својата глава. Кои ќе болат најмногу како што пишав и погоре, бидејќи се однесуваат на дискриминација. А оттука произлегува и загрозувањето на личниот идентитет, односно да имаш помала вредност како човек.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.325
    Допаѓања:
    113.980
    Се се сведува на тоа колку е религиозни и двете страни. Еве јас не сум религиозна, не сум била во црква кој знае од кога, ниту па ми значи нешто венчавката во црква. велигден, Божиќ не ги гледам како некои религиозни празници, не постам не се причестувам, туку ги гледам како денови кога се зближува семејството. И сум за мешани бракови. Не ми е тешко ни јајце на вапцам за Велигден, ни баклава да засукам за Бајрам сум кажала и си стојам зад тоа. Е сега ако е некој религиозен, било на која вера да припаѓа, тешко дека би влегол во брак или врска со човек од туѓа вера. И тука нема ништо лошо. Но, етикетирање, овие се вакви зашто веруваат во Алах, оние се такви зашто веруваат во Буда, Ганеш или било што друго е крајно дегутантно и неразумно. Сакајте си ја, ценете си ја верата ама не плукајте по туѓите вери, особено ако не ги познавате доволно. Бидејки ги имам прочитано и Библијата и Куранот можам да ви кажам дека основните начела се исти. Чесност, верност, не убивај, не кради, почитувај постари, родители и се останато. Се она друго кое го гледате, убиства на ќерки, крва освета, нема врска со Исламот. Тоа се обичаи или таканаречени Торе, кои се застапени во Сирија, Иран, Ирак, па и во делови од турција иако таму сега е многу поригорозно и не може секој да се шета и да убива а да не помине казнето. Како во христијанството што има паганизам, има и во исламот и во други вери. Ако така одиме, невестите во бело влегуваат во црква, со стомак до заби, а белиот фустан значи, невиност, чисто. Еве тоа е прво сквернавење на сопствената вера кое сега ми текнува, а сигурно ги има и повеќе.

На anonimnafeminkaa, Hipica, gothchick и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.277

Кога зборуваме за недоследности, може едно чудо да се најдат и во двете најголеми религиски книги. И во Библијата и Куранот.
    Двете имаат фини изложувања за еден скромен човечки живот без премногу земски наслади, и ограничувања. Но, вистинското прашање е колку од сиот тој вложен труд држи вода?
    Од друга страна, реално гледано кај Куранот автоматски пропаѓаат сите тие фини изнапишани ствари, на онаа познатата изречица ,,Заб за заб око за око''
    Настрана од тоа, ја имаме Библијата каде сеуште се води дискусија дали е вистинска божја реч, или е конструирана од пагани, филозофи, свештеници кои само се обиделе да го додефинираат Бог, и да го прикажат доброто како вредност, иако во неколку наврати безуспешно.
    Сличен е случајот и со Куранот.
    Бонус ствар - Адам и Ева, (у верзија на Куранот со други имиња), и нивните деца како јаготка на шлагот му доаѓаат!
    Повторно никој не успеа да ми образложи како се размножувале? Со некои трети super beings Алфа и Омега? |( Епа кај се тие бе луѓе? Оти не стојат и нивните имиња? |(
    Ако биле брат и сестра, (крвно сврзани) тогаш актот е инцест и точка. Нема врска дали во тој период се сметало тоа за зло или не, исходот според денешните стандарди е тој.
    Целата соддржина на ваквите книги ми е као Бранко му рекол на Киро, а Киро на Панче ама Панче не сварил. Рекла - казала муабети. :devil:
    Настрана од ова проблемот е што луѓето ги голтаат овие ствари без да ја проверат релевантноста.
    Не можат ништо да потврдат, а религиските фанатици молат да се потпираме на интуиција. :!:
    Ете затоа не сакам религии!

Но, особено ми паѓа во очи Исламската. И не може никој да ме убеди дека голем дел ја почитуваат својата религија кога кај нив владее теророт во секој поглед, и улогата на жената е потчинета.
    Докази еден куп. Прошетај Битпазар, Чаршија и ќе видиш на секој втор чекор забулени кутри женички со ќерките, снаите, другарките под рака си се шеткаат сонувајќи за слобода, и никогаш не пружајќи отпор од страв.
    Тоа може е во Македонија, Турција, Иран, Ирак не велам не. Можеби во останатите држави водат сосем регуларен живот.
    Но, од каде сета таа агресија во Исламот ако Куранот не ја поттикнува? Што го тера голем дел од народот да има желба за насилство, да родоскрнави и да развива други умоболни појави?
    Одговори ми на прашањето зошто нашите не развиле агресија во толку голем дел? Не те прашувам од политичка гледна точка, него општо.
    Морав да ја упростам стварта бидејќи не може да се бара еднаквост, кога се отидени леб преку погача и ништо не им е доволно. Егото им расте без контрола и совест на одредени исламски поединци, а тоа е веќе загрижувачки.
    Не можам да го видам она убавото и светлото во нивната внатрешност, кога прават спротивни ствари од доброто кои бодат очи и ти го кварат портретот.
    Ги имаме основните услови за живот во нашата држава, не?
    По слободна волја е овозможено образованието, правото на живот, поседување имот итн.
    Ама тоа никогаш не е доволно, и ние сме принудени да толерираме се.
    Токму поради ова сум крајно против тоа членови од две религии да бидат во врска.
    Иако тебе не ти е тешко да правиш баклава и вапцаш јајца и преферираш љубовта да остане универзален двигател кој ќе ги прави промените, светот не е така убав. Не за оние кои умираат и страдаат од некакви си изречици кои погрешно ги толкуваат и не го знаат нивното значење.
    И само може да мислиш дека си се апстрахирал од шаблонот, ама не, во него си и ќе останеш тука дур си жив.
    Па, и да не си религиозен, што е случај кај мене и тебе, пак ќе постои таа доза на критицизам независно дали добар или лош кон работите, како и нивно согледување согласно на реалните збиднувања.

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Psihologue

Psihologue Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    57
    Многу зборови, а малку поента. Толку глупости на едно место не сум прочитал Ти повеќе ме навредуваше отколку што ми докажа нешто ;)

Никој не зборува тука за мешање брат со брат или први братучеди. Тоа го имаш во афрички и азијски земји.

Чистината на расата значи и квалитетна генетика и интелегенција. Мулато и местизо популација покажува значително помалку квалитети на сите испитувања во Америка. Белците таму сеуште ги бришат сите ко гомна по квалитет на образование, технологија, медицина и се останато. Ете земи ги Јапонците и Корејците на пример. Премногу интелегентни народи, но 99% чисти и незатруени со непотребни гени.

Јас не сум Германец или Швеѓан, па сам да се фалам со тоа, но факт е дека се супериони, факт е дека се далеку попаметни, а за тоа говорат и нивните држави каде што сите вие го печалите лебот.

Зошто Брејвик? Зошто не зборуваш за сите великани од Европа по физика, хемија, наука, медицина, математика и останато? Ете земи читај книги и трудови од James Watson, најголемиот научник и биолог на сите времиња во светот и ќе ти биде јасно што зборува тој човек со научни факти и докази. Во 50-те години го обвинуваа за расизам во Америка слични хипстер фрикови како тебе само затоа што човекот бил реален научник и не се следел според емоции, туку според разумот.

Можеш да ме игнорираш до утре сабајле и да навредуваш , но ниту една моја поента не можеш да разбиеш, затоа што си хипстер затруен со глупости од телевизија.

Ќе видиш што ќе биде со Европа и Америка за 50 години кога тие гомна од Африка и Азија ќе ги донесеш во Европа и мешаш со европски жени. Квалитетот на идните генераци ќе опадне за 80% како и квалитетот на животот. Ќе се создадат имбецилни мешанци со ниска интелегенција коишто реално нема да можат да создадат никаков квалитет на живот. Типичен пример ти се Средна и Јужна Америка. Тоа веќе се приметува секаде. Тука не е проблем религијата која можеш да ја менуваш секој ден ако сакаш, туку во прашање е генетика, интелегенција, физиономија она што им давало благодет во Европа милениуми и милениуми. Како што има раси во кучиња и животни така има и кај луѓето.

Во Европа најпаметните најслабо се размножуваат на сметка на најглупавите (Африканците) коишто највеќе се размножуваат што ќе доведе до уште поголема сиромаштија и бедотија. Тие најпаметните утре ќе нема кој да ги замени на сметка на најглупавите коишто ќе бидат 5 пати повеќе. Веќе нема да имаш научници, туку бедни квартови во Париз полни со криминал и силување. Ако јас лажам гугл не лаже. Истражи, прочитај и види.

Мене овде на форумот ниту една не ми е мајка или сестра, па да ми значи нешто во животот, но не можам да дозволам некој да ме фарба со глупи неиздржани тези.

Каде се тие Африканци и Азијати најпаметни? Нормално во Европа кога човек од Европа ги образува, припитомува, им дава услови да живеат т.е. командува со нив. Да ги пуштиш сами за 10 години Лондон ќе го направат Детроит.

Се се сведува на бедни примери “јас познавам такав пар“. Во наука и технологија нема такви изрази. Зборувате премногу маалски муабет собрани од некои тинејџ серии за ронење крокодилски солзи, но ова е женски форум. Јас потполно ја сфаќам разликата . Затоа и на жени слабо се дава власт, затоа што се следат според емоциите, а не разумот. Голема е разликата.

Тоа што на телевизија се форсираат по телевизии, филмови и останато е се само да се претстави таквиот начин и мулти култура како идеален иако реалноста е сосема спротивна.

Не мора да се обидуваш да објаснуваш спротивно. Реалноста ја отсликува моменталната состојба. Не е поента тука да мериме кој е позгоден или поубав, туку за тоа дека не е убаво сурати да се мешаат. Јас кој читам доста психолошки книги, се занимавам со одреден вид на наука, максимално посветен да проучувам некои трудови длабоко сум навлезен во овие води. Ваквиот тренд кој се пропагира за мешање на различни култури и раси е смртоносен и носи неквалитетен живот без разлика дали некој е добар или лош. Нормално е дека секаде имаш добри и лоши луѓе, но хуманоста тука не игра главна улога, туку природните закони на преживување на посилниот. Ако цело време посилниот го спушташ на ниво со послабиот преку закони и квоти немаш прогрес во општеството, затоа што менуваш природни закони на неприроден начин. Затоа еднаквоста како сама појава е тотално неприродна. Јас немам комплекс да кажам дека Западна Европа е далеку поинтелегентна и посупериорна од на пример Балканот ( ете само колку Турците го имаат уништено Балканот со својата примитивна култура и цивилизација), но од друга страна колку одиш северно гледаш се поголема цивилизација, затоа што тие цивилизации немале допирни точки со неевропски цивилизации.

На okcenzi и kristince51 им се допаѓа ова.
  17. Lavander

Lavander Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    91
    Психолог аргументите ти држат вода, за некои работи целосно се согласувам со тебе, ама не им е местото во оваа тема.

18. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.100
    Дечки, најдобронамерно ова. Праиме муабет за врски меѓу припадници од различни религии, не за нации, физиономии и генетики. Религија... нешто за кое човек може да смени мислење по 20 години на пример. Остајте тоа што во одредена нација има мнозинство припадници на оваа или онаа религија. Значи праиме муабет за влијанието на разликата во религиите која си носи и разлики во начинот на живот, дел од ставовите и слично врз една врска/брак. За разлика меѓу нации, раси и гени може слободно да се отвори друга тема, затоа што баш најголема грешка е кога се ставаат овие во ист кош. Физиономијата и генетиката не ги бираш, во што ќе веруваш е слободен избор и духовен повик. Дури и во хипотетички средини во кои се наметнува истово. Ти можеш пред мама и пред тато и пред комшиите да велиш едно, но религиозно да се чувствуваш поинаку и во првата слободна прилика и јавно да се декларираш како припадник на одредена религија.

Сите сме начитани, но и меѓу научниците имало луѓе кои се приклонувале кон спротивставени теории затоа што читањето и истражувањето им одело во друга насока. Ако некој мисли различно од вас, не значи дека сте попаметни од него. Троа смирете топката.

Offtopic: И Хитлер се залагал за чиста раса, па до каде отишол со неговите идеи.... а интересното е што ни тој ни чичко Менгеле имале плави коса и очички. Башка, кој народ има само еден предок? На една територија имаш староседелски племиња, па новонаселени, па трговски патници, па ова па она...

На Lavander, nena2010, Adina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Psihologue

Psihologue Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    57
    Да, точно така. Твојот црномурест Арап, Индиец, Иранчанец, Сомалиец, Турчин, Пакистанец може за 10 години да стане христијанин, твоите деца да се христијани, но неговата физиономија како и на твоите деца никогаш нема да бидат кауказоидни т.е. белечки, туку твојот маж ќе си остане црномурест монгрил, а твоето дете генетски отпадок спрема многу научници. Утре кога ќе треба да му пресадуваш коскена срж нема да можеш да му најдеш сроден донатор, затоа што неговата крв и генетика е нечиста како и било кој орган кој треба да се донира. Тоа е една од аномалиите иако ги има многу.

Од друга страна имаш христијани во Средна и Јужна Америка, но пак претежно местизо или мулато популации коишто се генетски отпадоци, а тоа се гледа по нивниот квалитет на живот. Исто Црнците во Америка се христијани, но се де факто најкриминални и најнеинтелегентни суштества заедно со Порториканци и Мексиканци. Од друга страна Јапонците и Корејците каде и да живеат се одликуваат со голем степен на цивилизација и култура, но ако и тие почнат да се мешаат ќе се уништат комплетно.

Средна и Јужна Америка се христијански држави и доминантно местизо и мулато популација ( мешанци), но се меѓу најопасните држави во светот по број на криминал, дрога, силувања, убиства што доволни говори фактот дека религијата не игра главно прашање , туку расата и генетиката.

Не мора некој што си ја сака својата нација, раса и култура дека е по дифолт љубител на Хитлер. Тоа се нон сенс глупости коишто ги пласираат сите новинари и такви хипстер либерали т.е. идиокритети. Јас не сум љубител на Хитлер во ниеден случај, затоа што пред се сум Македонец и си имам свои македонски херои коишто се бореле за слободата на мојот народ, но од научни факти Хитлер воопшто не грешел кога во прашање била расната чистота, љубовта и спојување на човекот со природата и природните закони, создавање на чиста германска држава и нација. Тој бил голем љубител на животни и се залагал за максимално зачувување на природата. Во неговото време Германија доживува најголем економски, социјален, демографски процут со силна, снажна, здрава младина. Со убави, здрави, слаби, витки Германки, добри мајки и останато за разлика од тоа што денес го гледаме сосем спротивното.

Зошто сите држави со комунистички т.е. социјалистички идеали пропаднаа во коишто се пропагираше еднаквост меѓу полови, еднаквост меѓу раси и нации, еднаквост меѓу култури? Затоа што тоа се нон сенс научни глупости коишто немаат цврста подлога. Секогаш и во секое општество на крајот ќе се гледаат расните и национлните разлики колку и да се обидуваш еден Црнце, Арап, Индиец, Пакистанец да го претставиш како интегриран во европското друштво. Денес во Европа најопасни градови за живеење се баш тие со мнозинство или значителен процент на имигрантско население и не поради економски причини, туку поради својата култура и менталитет. Се дур таквите ги помагаш социјално да се размножуваат на сметка на попаметните коишто се уништуваат ќе следува деструкција на општеството. Тие држави ќе пропаднат. Не е ни првпат, а ни последен.

Денес во Европа и Америка владее политичка коректност т.е. се гуши секоја слобода на говор и секој оној што се залага против мулти културата т.е. уништување на нашите држави и традции се шиканира на секој можен начин.

Вчера листајќи некои онлајн српски интернет весници налетав на многу интересно интервју со Гери Олдман, многу добар холивудски глумец, кој дава свое гледиште во каква насока се движат нашите култури за тоа што јас конкретно зборувам. Текстот е на српски.

Politička korektnost je obična je*ena šala i čista hipokrizija iza koje se svi krijemo. Mel se napio i lupetao svašta, i šta onda? Kao da se to svima nama nije dogodilo. Kao da policajac koji ga je zaustavio nikada nije izgovorio reči “crnčuga” ili “je*eni Ješa“! Gibson je u gradu kojim vladaju Jevreji, vređao Jevreje, i to mu dođe kao da je sekao granu na kojoj sedi. Međutim, njemu ta grana više ne treba, ima dovoljno para da bude samostalan, i zato je postao izgnanik, kao da je leprozan. A Alek je uvredio tipa koji ga je smarao na ulici, i neka ga je nazvao pederom! Izluđuje me neiskrenost i dvostruki standardi.

Oldmen je zatim osuo drvlje i kamenje i po rijalitijima, muzičkim zvezdama, ali i svom filmskom opusu.

- Rijalitiji su primer mediokriteta i društvenog propadanja. Pogledajte samo ko su heroji današnjih klinaca. Neki idiot koji ne zna da peva i piše pesme ili debilka koja tverkuje i meša guzom pred jedanaestogodišnjacima! Nervira me kada mi ljudi priđu i kaži: “Bio si sjajan u tom filmu”, a ja im kažem: “Sviđa vam se to sra*e?!” – izjavio je glumac koji je na molbu da prokomentariše papu, rekao: “Je*eš papu!”.

Naravno, posle ovog intervjua na Oldmana se sručila lavina kritika, pa je on morao da se izvini zbog svojih izjava koje su, kako kaže, možda bile uvredjive.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  20. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.639
    Допаѓања:
    22.100
    Не ни претпоставував дека си љубител на Хитлер, затоа што и он не бил љубител на нашиве народи на времето. :D За парадоксот на концептот на совршена раса праам муабет. Затоа го спомнав.

Да супер било у време на Хитлер. Жената за да биде општествено прифатена, требало да биде скромна, да поќутуе на мажот и да роди од 3 до 8+ деца и да биде образувана и потхранувана со идеи кои на мажите им одговарале. Жената и нејзините права цутеле. Ама битно вита и убава била, да му се допадне на мажот поише.

http://www.fakulteti.mk/mobile/news/13- ... ka_sopruga

Некои мажи би сакале да се врати тоа време ама н'цки. Молете Бога да не се повтори историјата во обратна насока. Тоа што се дешавало по логорине било се` освен правилно.

Хммм, aко белата раса е совршена, дали затоа жените од бела раса подлежат на поголем ризик од остеопороза од латино и афроамериканките на пример? Секоја раса си има свои придобивки и слабости од здравствен аспект. Совршен човек и совршена раса и раса отпадок не постојат како категории.

Уште нешто. Шакира, дете од мешан брак има IQ 140, знае 4 (или 5) странски јазици, меѓу кои и арапскиот којшто е еден од најтешките... тоа што си се прослави со бели денс и певливи песнички е башка муабет. :)

И јас си ја сакам расата и физиономијата, не би можела да се замислам поинаку, но признавам дека не е совршена, како што и не постои совршена.

Предлагам на темава да и` се прошири насловот (Врски/бракови меѓу припадници од различни вери, нации и раси). :)

На daylight, mimiiiii, imelda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.