Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Имам момче од друга вера и не сакам да го изгубам

Дискусија во 'Љубовни проблеми' започната од unhappyy, 10 април 2011.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Sanya20

Sanya20 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2016
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    241
    Prvo izvinete od tel sum.
    Aj bez takvi gluposti da ne ja rasipuvame i ova tema sea Amerikanci,ova ona gluposti.Se znae temata za sto e mnogu ednostavno,za ljubovta taka da ne pisajte i kopirajte tie drugite sto nemat takov problem,samo da se prepukuva temata,ako vi se davat soveti davajte ako ne preskoknete.

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.668
    Допаѓања:
    79.681
    Во вакви теми сум секогаш испровоцирана да се вмешам. Да не ме сфатите погрешно, ќе се изразам најфино што можам за да нема навредени од мојов пост.
    Имав и јас ваква врска и можам да кажам се онака како што точно е. Затоа не се трудете мене да ми идете контра, искуство е во прашање. И бидејќи е искуство, ќе кажам да не глумите многу Запад и да прифаќате она што е прифатено таму, овде работите поинаку стојат. Бидејќи е искуство во прашање, ќе ви кажам да не почнувате такви врски никогаш, по никоја цена. И како што пиша девојката дека секогаш ќе им отвара очи на нашите, за што би и симнала капа, ни требаат повеќе со ваков став, јас не само очи туку и со сета сила би се борела за нив ако треба.
    Не се ништо подобри ни врските Христијанин - Муслиманка или која и да е друга вера. Само што, ние сме некако попопустливи и повеќе ги прифаќаме ,,модерните времиња'' а не треба така.
    Луѓе, дајте бе почитувајте си ја верата своја и не се мешајте...да требаше така секој со секого да оди не ќе постоеја различни религии и припадности. И запаметете дека во Македонија сме а не во Америка.

На PaLaVa, melnicanecot, Orthophill и 5 други им се допаѓа ова.
  3. ilina-m

ilina-m Активен член

Се зачлени на:
    20 август 2016
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    56
    Темава отиде накај мешан брак, немам ништо против искрена љубов брак и деца
    ако не е од љубов најдобро да се избегнува, фамилиите на балканов и проблемите со свекрвите јатрвите се комплицирани, ако се сите исти комплицирано е камо ли ако падниш како падобранец во друга етничка група нема да е лесно.. се вреди ако партнерот те сака и го сакаш

Паров за кој беше отворена темава немаше врска со љубов, ни до љ не беа стигнати.

4. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.683
    Допаѓања:
    6.578
    Сакам да кажам мое лично искуство поврзано за темава. Беше пред 5-6 години, мислам онаа прва детска љубов, учевме во исто школо, тој беше една година помал од мене. Го гледав низ ходници, и правев се' за да му го дознаам името, и како е на тогаш познатото MSN. Му пишав, и ми текнува ми рече, од кај ме најде, грешка си, друг си барала сигурно, не ми пишувај. Ама, јас не, упорна - тебе те барав. Почнавме да збориме со денови, и тој еден ден ми рече, јас и ти не можеме да бидеме заедно, ти си христијанка, а јас сум муслиман. Во тоа време, не ги гледав така работите, воопшто не ми беше важно тоа. Почнавме да излегуваме и тој период ме потсеќа на некоја невина и чиста детска љубов, ништо друго. Се држевме за раце, се гушкавме, го тегнев за образи, пошто му беа најубави :D ,по некој бакнеж тука и таму... После почнаа некои детски муабети од типот другар ми те виде со друг, ти си ваква, ти си онаква.. Па скарај се, смири се, трчаше по мене по улици и ме прашуваше дали уште го сакам... Ех. "Раскинавме" после тоа, ама пак го продолживме контактот, и после година дена пак се смиривме, за јас да изгубам интерес и на некој начин се разделивме, не ни памтам веќе како беше точно. Кога ќе го сретнам сега на улица, се разминуваме, понекогаш има некој долг поглед, ама никогаш зборови. :)

Но, ајде сега малку од сегашна гледна точка... Да, го сакав, баш она детското, искрено сакање но тогаш не ги знаев работите што ги знам сега. Кога си дете, не размислуваш што се случува во светот околу тебе, за религија, политичката ситуација, односите помеѓу различните религии и националности. Јас сум агностик, но овде не се работи толку за религијата. Повеќе се работи за нивната култура, обичаи, традиции - кои тие ги почитуваат многу повеќе отколку ние нашите. Тоа е сосем различен свет, во кои ние едноставно не припаѓаме, колку и да се тие навидум модерни, па и тој и неговата фамилија да те прифаќаат, не се либерални како нас и никогаш нема да не гледаат со исти очи, па макар ние смениле име, презиме, вера.. Џабе е. И кога ќе размислам, еве и денес да се смирам со него, кога и ако дојде ден за некој посериозен чекор, тој секогаш ќе го одбере неговото семејство пред мене, ако дојде до некоја побуна. Тоа е зошто тие многу повеќе ги почитуваат и се држат до семејните вредности, отколку христијаните. Ова можеби поизразито се случува во нашето општество, ете можеби во Америка, странство не е така, но кај нас, за нечија жал, така било и ќе остане уште долго.

Имам другарка која е во врска со турчин, се согласуваат околу се', си одговараат на секое поле, фамилиите знаат за нив, дечкото комуницира со мајката на девојчето и она со неговата, си тераат одмори заедно и се'.. Но, и самите знаат дека ова е нешто во моментот, и утре може да го нема, некако ко да се во врска а планираат кога ќе раскинат, а тоа е најлошото. Дечкото има 23 години, и кај и да е ќе го притискаат од дома да се ожени, и брат му ја има земено жената млад, а сигурно нема да ја земе другарка ми... Само непотребна болка ќе испадне и за двајцата на крај. Јас моментално сум среќна за другарка ми зошто е и таа среќна, го знам и него, злато од човек е, но пак јасно и имам кажано дека не се согласувам баш со овие врски од сите овие горенаведени причини.
    Знам и уште вакви примери, албанец и македонка кои одеа 5 години, од свои 17 години, и сега раскинаа. Зошто? На девојката после 5 години и "текнало" дека тој е албанец, а него од дома го притискаа да си најде негова и да се жени во скоро време. А ете, стварно се сакаа.

А за овој мојов.. Не знам. Имам ептен контрадикторни чувства и околу него, и околу целава оваа тема. Чувствувам истовремено и некое гадење и одбивност према него кога ќе го видам, и кога ќе се сетам што целиот негов народ мисли и прави против нас, и јас ете утре него за рака да го држам.. а од друга страна чувствувам некоја топлина и би сакала пак да го гушнам како порано. Ама, фала богу, се' си останува само во мојата глава. :)
    Не знам, ретко што добро излегува од овие врски.. Подобро немојте.

На Rama и ilina-m им се допаѓа ова.
  5. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Никогаш, во никој случај не би ја продал мојата вера за љубов која кога тогаш ќе заврши со разделба. :)

На PaLaVa, melnicanecot, Ицолгудбејбе и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Charmingpeach

Charmingpeach Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    26
    Би сакала и јас да го дадам моето мислење на темава. Во врска сум со Албанец веќе 2 години и двајцата имаме 22 години така да не е некое тинејџерско глупирање и слично. И двајцата знаеме дека еден ден ќе дојде крај на нашата врска бидејќи по муслиманската вера он треба да земе невина девојка од неговата вера а според мојата вера(христијанка,католик) јас треба да земам некој од мојата вера. Видов погоре дека пишувате треба да се бориш за љубовта, но треба да гледаш и од друга страна а тоа е ако личноста со која си во врска е премногу посветена на верата и не прави гревови, тогаш ти не можеш да ја тераш и присилуваш личноста која ја сакаш, почитуваш да иде против својата вера, против својата фамилија и против себе. Алал да им е на тие луѓе што успеале во мешани бракови многу сум среќна дека барем некој успеал во тоа но за жал и неговата и мојата ситуација не дозволуваат ниту да сонуваме за тоа. За сите вакви врски според мене има само 2 решенија а тоа се или раскини додека можеш односно додека чувствата не се толку развиени или ќе идеш до крај додека едниот од вас не треба да стапи во брак.
    Исто би сакала да дадам совет за сите девојки кои се во слична ситуација како мојата, кои секојдневно се сретнуваат со луѓе кои ги осудуваат кои им зборат зад грб поради тоа што се во врска со муслиман. Кој ги е*е сите нив само ти лично можеш да знаеш зашто го сакаш зашто си со него и зашто поминуваш низ пекол само да бидеш со личноста која ја сакаш. Не ги гледајте и слушајте луѓето од страна глејте си во својата глава и во своето срце и постапувајте како што вам ви одговара да бидете среќни. :)

На Crna Dama, violetblue и elimkd им се допаѓа ова.
  7. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Па нормално дека ќе си земе жена од неговата вера, а ти ќе му служиш како секс играчка се додека не му дојде време за женење, а кога ќе се ожени, нема ниту да се сеќава на тебе.

Последна измена: 25 јануари 2017
    На Tanjamm, realGirl, deskarada и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Abril

Abril Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Јaс сум верник и никaкo немoжaм дa рaзберaм вaкви мешaни врски.Јaс сум се рoдилa кaкo христијaнкa и тaкa сaкaм дa умрaм.Oд тoлку мaжи/жени нa светoв....Имaв другaркa кoјa се oмaжи зa aлбaнец бaшкa тoa бегaлкa и кoгa дoјде време зa пoсти тaa неќелa дa пoсти.И брaкoт се рaстури.Кoгa ќе пoчнеш пo тoј пaт еднoстaвнo немoжеш a дa не ги пoчитувaш прaвилaтa нa тaa верa.Тoчнo е декa нa срцетo не му се нaредувa,нo мислaм декa верaтa би јa стaвилa пред љубoвтa.

На Tanjamm, deskarada, okcenzi и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.079
    Ти со ова сакаш да им дадеш некоја поука на девојкиве или сакаш да испаднеш демек борец за љубов без граници во верата ама на крај заебана. Не сватив која е целта во постов твојкога врската твоја со албанец нема иднина но кој ги е.е другите што мислат.

На bittersweet, Tanjamm, realGirl и 9 други им се допаѓа ова.
  10. Charmingpeach

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    26
    Мојата цел со овој пост е да пробам да помогнам некако на девојки што се наоѓаат во ситуација како мојата пошо постојат луѓе како тебе. Вау борец за љубов сум испаднала па ја нигде не кажав дека сум борец ниту објаснив нешто повеќе за мојата врска, делот што го цитираш ти беше ставен во делот за совети за други девојки. Нема иднина бидејќи нема да го гледам човекот кој го сакам цел живот да се кае зашто направил грев и зашто го погазил се она во кое верувал а не ради луѓе од страна. Другпат читај поубаво и со сфаќање а не со предрасуди и спремен за карање ;). Пријатен ден.

На piksooki му/ѝ се допаѓа ова.
  11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.730
    Допаѓања:
    168.732
    Јас не сум никој и ништо да судам за тебе или за некој друг, воопшто не ми е грижа дали некој оди во мешани врски и бракови или не. Само сакам да те прашам, ако и двајцата знаете дека еден ден ќе дојде крај во вашата врска, тогаш зошто одите две години? За после да неможите некој друг да најдите, да си ја потрошите младоста? Зошто? Ако со некој не гледаш иднина зошто си со тој некој безразлика на вера, пол, националност?
    И во право си, тука има две решенија ама не тие кои ги пиша ти, и вие сте релативно долго време за изборот да го направите што поскоро:
    1) Останете заедно, венчајте се безразлика на околината.
    2) Раскинете дури сте млади за да можите да запознаете некој друг/а доволно добро за да можите да оформите семејство.
    Од една страна велиш да го пратат другите своето срце, и да прават тоа што ги прави среќни, а од друга страна велиш да бидат заедно дур едниот да треба да стапи во брак?
    Некако овие работи не ми се поклопуваат.

На deskarada, Abeja, mssuniquee и 12 други им се допаѓа ова.
  12. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.079
    Мислам дека на тебе ти фали читање дефинитивно, постјат да луѓе како мене но постојат нажалост и луѓе како тебе жалосно на родителит, луѓе без цел.Демњк некоја поука делиш

На bittersweet, Tanjamm, Abeja и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.079
    Ко би сватил човек личност која во самиот став е контрадикторна. Човек без цел

На Tanjamm и theowndemon им се допаѓа ова.
  14. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    Ова ми делува како некој/a да удира со глава во ѕид, а знае дека никогаш нема да го сруши ѕидот, туку само ќе биде повреден/а.

Последна измена: 25 јануари 2017
    На Tanjamm, Abeja, mssuniquee и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Charmingpeach

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    26
    Заедно сме бидејќи се сакаме премногу без разлика што кога тогаш ќе дојде крај, бидејки некогаш љубовта е толку силна и искрена и не можеш да се откажеш и бидејќи постои меѓусебно разбирање и почит и помош кое никогаш до сега не сум го видела ниту кај другарка, другар или поранешен дечко. Заради овие причини не можеме да се одвоиме додека не дојде времето за тоа.
    И повторно не ме разбирате ќе пробам пак да го објаснам
    Мојот дечко е премногу посветен на верата и не сака да прави гревови и грешки, неговото женење со мене е голем грев за него. Како ќе можам да се поднесувам себе и да викам дека го сакам и го почитувам ако сум му дозволила заради мене да направи грев? Заради тоа ќе бидеме заедно додека еден од нас не стапи во брак. Да, кажав другите да го пратат своето срце што значи ако сакаат да бидат во врска со муслиман нека бидат, ако сакаат да се земат нека бидат нека го следат она што нивното срце и глава им го вика. Моето срце и глава викаат биди со него додека не дојде време за брак бидејќи не сакам грев да прави поради мене.
    Сега јасно е?

16. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.784
    Допаѓања:
    6.614
    zosto togas si vo vrska so nekoj koga znaes deka krajot ke dojde?go sakas,te saka.ne mozes da se odkazes.ama znaes deka kraj ke dojde.ova e gubenje na vreme.

На theowndemon, Petar80 и Sashko1992 им се допаѓа ова.
  17. Charmingpeach

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    26
    Не сум контрадикторна прочитај го мојот последен одговор и ваљда тогаш ќе ти се просветли што сакам да кажам. Нит ме знаеш нит ме познаваш да кажеш дека сум човек без цел

18. Sashko1992

Sashko1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    1.524
    А дали имате секс?, и ако имате дали и сексот со тебе за него е голем грев како што е грев женењето?.

На Tanjamm, PaLaVa, sjdgo и 4 други им се допаѓа ова.
  19. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.784
    Допаѓања:
    6.614
    procita i sam.tipot mora nevina da zeme,a dodeka zeme nevina se zanimava so nea.

На Tanjamm, deskarada, sjdgo и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Charmingpeach

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    26
    Губење време можда на тебе ти изгледа, според мене да бидам со човек кој ми помага во се, ме поддржува, кој ми помогнал да ги остварам моите цели и сонови и кој е тука за се ми изгледа на човек кој треба да го задржам покрај себе додека е можно.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.