Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Имам момче од друга вера и не сакам да го изгубам

Дискусија во 'Љубовни проблеми' започната од unhappyy, 10 април 2011.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Bajadreka

Bajadreka Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    неговите знаеа и не ја забранија врската, немаше потреба да ја меннуваме верата моите не го сакаат зошто не е моја вера. Јас навистина го сакам ама моите не ми помагаат кога ке го спомнам ми велат дека јас несакам да го заборавам, они мислат дека јас сакам да ја сменам верата.

2. perlaa

perlaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2011
    Пораки:
    1.223
    Допаѓања:
    788
    Сега ти не сакаш да ја смениш верата ама си помислила ли дека ќе се венчате? Што ќе славите Божик или Бајрам? Али, Мухамет или сосема некое друго име ќе има вашето дете и ти сеуште ќе си православна :^)
    Сега сте дечко и девојка и нормално тој ти вели не мора да смениш вера ама утре во брак нема да е така сигурно.

3. DeepBlue

DeepBlue Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    1.097
    а што мислиш нема да те забули :^) мислиш ако маж ти отиде у странство или недај боже нешто му се деси свекорот нема да ти се качи :^) на нивните не им смета што си ти хриситјанка? а мислиш би дале една од керките на некој македонец :^)
    мислиш твоите не ти мислат и ти зборат за твое добро за да не се зацрниш и упропастиш животот :^)
    мислиш сите лоши зборови што ги збори народот за нив се измислици :^)

не не очигледно ти ништо не мислиш туку леташ со паметот несвесно за последиците од целава оваа работа ;)

4. Pelikuna

Pelikuna Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    1.961
    Допаѓања:
    2.022
    Колку вистина има само во напишаното.Бев сведок на таква врска,односно девојчето ми беше комшивка и одеше со муслиманин.И ветуваше и и симнуваше звезди бла бла.
    Родителите и забранија и и рекоа дека ако отиде во тоа семејство нема веке назад.Ке мора да ја смени верата а таа толку наивна верувајки на зборовите на својот дечко дека нема потреба од менување на вера отиде и се омажи со него.Наседна.Родителите видоа не видоа се откажаа од убедуавње.
    Што се случи потоа?
    Немаше месец дена,почнаа да се појавуваат гласините.Маж и ја малтретираше нејзе зошто не сакала да ја смени верата,заврши во болница.Таа го потсетувала за тоа дека не бил таков договорот за менување но никој не ја прашал.
    Ги беше повикала родителите и тие само и рекле:Tи сакаше таму,сега трпи и молчи.Што се случи не знам повеке.

Затоа девојко внимавај што правиш зошто со еден погрешен чекор ке сменеш многу работи.Можеш да си упропастиш животот.А тогаш никој нема да може да ти помогне.Млада си гледам,имаш цел живот пред тебе,не дозвволувај една неправилна одлука да ти го смени животот.

Јас не велам да го оставиш ниту да бидеш со него.Ама размисли убаво да не си лупаш на крај глава од зид.

5. Bajadreka

Bajadreka Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Фала на советите искрено јас и он не сме повеке заедно. Тешко е но болје сега кога се само 8месеци. Се надевам со тек на време ке помине се :)
    барем јас се надевам дека ќе помине се не верувам дека ќе бев забулена не е ни неговата мајка современо семејство се... но тоа е тоа бидна се разделивме

6. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
  7. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.124
    Јас само да кажам дека го има и ова. Наши познаници, тој турчин таа македонка. Два сина. Едниот Дејан другиот Дениз. Дејан православен христијанин, Дениз муслиман |( кога го дознав ова само си реков Боже господе што се нема по светов :|

На Bajadreka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ognenija

Ognenija Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2012
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    586
    Ова е навистина смешно. Едното братче муслиман другото христијан, едното да оди во џамија другото во црква. Подобро атеисти да ги оставиле, па тие сами да си одлучат во што ке веруваат отколку вака.

На srcekrsacka, Veronika90 и verica81 им се допаѓа ова.
  9. Domino

Domino Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2010
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    1.038
    Огненија, се согласувам со тебе.
    Не е воопшто добро така да се прави на дете. Мислам, самото дете ќе расте со тој притисок и ќе чувствува разлика. А плус, од каде знаете можеби ќе ви се родат три деца и тогаш што правиме? Третото пола-пола ќе биде или? :^)
    Сметам дека кога веќе има религиска различност и едни партнери од различна вероисповед имаат деца да ги остават децата сами да одлучат што ќе бидат кога ќе бидат доволно возрасни за тоа. И без да подбуцнуваат родителите во стилот: Сине, стани муслиман и ќе ти дадеме колачиња. |(
    Нека реши детето сама, макар и да остане атеист или да заврши како будист најдобро е така.

На Ognenija му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bajadreka

Bajadreka Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    На крај така и се договоривме да ги оставиме сами да одлучат. Мегутоа мојата мајка реши јас да бидам сама и облеана во солзи и тага. И покрај се јас го сакам многу.

11. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Абе оди таму, 19 години во газот, го сакала. Многу знаеш ти што е сакање.
    Ајде замисли дека треба цел живот со него да го поминеш, кога по некое време веќе и љубовта избледува (вие ќе се сакате зошто сте заедно и сте оформиле семејство, но не е исто како на почетокот имате други приоритети тогаш) , верувај ни еден муслиман нема никогаш да прифати жената да не си ја смене верата, и нема теоретска шанса да го слави велигден со тебе. Какви фанатици се, боже пази.
    А ти ќе си ја лупаш еден ден главата, верувај. Понастрана и гледај си по своето, од толку православни македонци кај се загледувате бе по муслимани , албанци, турци?? :@
    За година-две ќе се радуваш на оваа одлука, и ќе им заблагодаруваш на родителите што не ти дозволиле вакво нешто.

Знам и јас за еден случај , православна христијанка мажена за муслиман, нормално на почеток ѕвезди симнување, и потоа дури ја тераше името да си го сменела во некое муслиманско!! Што се случи, не знам.
    Знам муслимани кои се современи и оние позаостанатите, што на 15 години обавезно ги верат децата. Од селото од кое што потекнувам знам, пошто пола - пола е селото.
    Разлика од тие позаостанатите единствено е што се облекуваат помодерно, како нас, не се забулени повеќето, ама верувај кога станува збор за верата се големи копилиња, не се даваат и крај. Или ќе ја смениш верата во нивна и готово. А дека заедно ќе слават божик и велигден и ќе одат в црква, мало морген. Не современ, не заостанат, нема шанса.

На srcekrsacka, 1209, lolyta777 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.602
    Ова е една од темите за кои сум сменила мислење.
    Силно верувам во Љубов и искрено сум убедена дека може да премости (скоро) секакви разлики.
    Ваков мешан брак, христијанка-муслиман не успева на нашите простори.
    Просто е невозможно, како да се мешаат масло и вода.
    Немојте ве молам да ми кажувате примери од типот Амернис и Борјан или Тамара со тој новиот фраер... просто немојте да си го залажувате мозокот.

Родителите ќе бидат пречка, пријателите, роднините, комшиите, општеството, сите!
    И со право.
    Погледнете си ја историјата. Не мора да одите подалеку од конфликтот во 2001 година.
    Погледнете ја сегашноста, чукнете си ја малку главата, па сами пресудете дали постои реална атмосфера за вакви мешања кај нас.
    Не мислите дека утре ќе имате дете? И како ќе се чувствува тоа?
    И која религија ќе ја прими? А вие со цел памет сте убедени дека ќе останете на вашата или дека во домот ќе зборувате двојазично?

Не оди, не успева, не доликува, просто ми е жал, зашто се коси со моите принципи, јас за љубов би сторила се', и поддржувам многу работи, ама оваа граница чинам нема да ја преминам никогаш!
    И нека звучи ограничено колку сака, треба оваа реченица да си ја впишеме во генетскиот код, да се труби на децата уште од раѓање!
    И кај нив и кај нас.
    Нема мешање и точка.

Па нека повелат сите со коментари, дека вака се сеело омраза и се создавале немири.
    Нека. Другпат ќе си раскажуваме приказни со среќен крај за добра ноќ.

На Mari1992, srcekrsacka, Monna.Monna и 11 други им се допаѓа ова.
  13. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Све, све ама како бре све православни девојки се вљубуваат во албанци?
    Како бе некоја албанка не се вљуби во православен христијанин, па да се мажи, па да смени вера...
    Ама не, кај нив така и одма игра чивтето.
    Само што ние овде ко што Трендафилка кажа ќе си правиме бајки, ќе мешаме нешто што уште долго нема да се меша.

Не сонувајте моми, реално размислете, не е се ко на филм, друго немам што да кажам еве Тренди кажа све што имав да кажам.

На srcekrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Конечно да сретнам мислења кои се исти со моите.

Лани, баш некаде овој период бев нападната како сум ограничена што не подржувам мешана врска и брак и ме направија лом како може да сум денес во 21 век. толку затуцана и заостаната, па дури и сум им се згрозила и сум била звер што сум пишала дека ќе ја одерам ќерка ми на плоштад ако оди со муслиман (иако беше фигуративно кажано).

Јас останувам на моето и не дај Боже еден ден да морам да се борам со вакви проблеми, ама никогаш, никогаш нема да се согласам некое од моите деца има допир, макар и најмал, со муслиманската религија.
    Не ширам национализам и верска нетолеранција кој како сака нека си прави, кој како го води умот, ама мое дете ќе биде воспитувано во Христијански дух, да се сака и почитува себе си, својата религија и националност.
    И да, попрво би се откажала од сопственото дете кое сум го гледала од 3 кг. мевце, над кое сум се тресела, бдеела, и при една единствена кивавица и затнато носе сум дежурала цела ноќ отколку да се согласам муслиман/ка да ми влезе дома и да глумам лудило колку сме сите среќни и задоволни со нашиот либерализам.
    Не сум за мешан брак/врски и точка. :!:

На thelittle17, Moira, Trendafilka и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Не си единствена ... истото го мислам и јас ...
    само едно ке кажам оддд толку Македонци каде бе баш со таков
    значи треба да се дружиш со такви за да стапиш во контакт со нив
    и да се "ЗАЉУБИШ"
    која љубов бре кога јас нема да се гледам со мајками и татко ми што целиот живот се мачеле за мене
    не сум за вакви врски и никад нема да бидам...

16. Alesii

Alesii Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    841
    Не би можела да ти помогнам..Некако е глупо на 17 години го запознаваш и одма се земаш со него :!: :?: И башка од друга вера..ДЕВОЈКО РАНО ТИ Е ..УЖИВАЈ ВО ЖИВОТОТ..ДОДЕКА СИ МЛАДА :P

17. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Земајте се бе, е*ете се со муслимани. После месец, два кога ќе ви дојде цела негова фамилија од машка страна на врата да ве туцаат ќе се чукнете по главчето и ќе плачете по мама и тато што ве молеле да не се будалите. Прво прочитајте и дознајте малце за таа религија и нивните обичаи, кои за нив си се нормални, а за нас грозоморни. Па тек после потврдете си дека љубовта е побитна од се.

18. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    315
    Не сум проив мешаните бракови христијанка и муслиман или мислиманка и хрисијан ги подржувам таквите врски и бракови. Имам неколку другарки муслиманки (не се албанки) и немаат громорозни обичааи и традиции.

19. kukli4ka2

kukli4ka2 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2010
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    21
    Зошто мислите дека одма некој и ќе ве тепа, ќе ве натера да ја смените верата, па ќе ви забрани да го славите ВЕлигден, ...? Зошто? Љубов е тоа? Никој од вас не познава нити еден муслиман од која и да е етничка припадност, немате некои комшии? Ако имате тие толку се лоши?
    Како така велиме љубов, а зборуваме за забрани, за откажување од вера од се што сме имале претходно, но има и такви работи не можеме да кажеме дека нема. Ако станува збор за двајца возрасни и свесни личности тогаш нема што да се зборуваа ако решиле да се заедно, тие сами се одговорни. Зошто на вашиот дечко или девојка би му забраниле да оди во цркваа ли џамија тој не останува цел живот таму. Нити една вера не вели да правиме лоши работи. Дали знаете само колку многу се мешани верите ете христијанска и муслиманска и покрај тоа што мислиме дека сме разлчни и муслиманите Исус го сметаат за светец и го слават, слават некои Ѓурѓовден (не велам за Роми) и др некои празници а исто така и обичаи што сите ги првиме. Но сепак се две вери мора да има разлика. Но пак велам никаде не вели да правиме лошо, сите вери не учат да сакаме, да почитуваме, да бидиме добри личности...
    Сепк секој има право на избор и ние тоа не смееме да го занемариме и да пишуваме со навреди, потценување и сл.

20. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.648
    Најпрво би рекла секој има право на избор!
    Само би потенцирала, не секогаш треба да се слуша само срцето! Некогаш треба да се донесуваат разумни одлуки! Земи еден лист, и напиши кој се предности а кој слабости!.....
    Јас ја оправдувам ваквата врска, само во случај кога двајцата не се премногу побожни, и либерални!
    Само тука не би ја категоризирала таа група на врски помеѓу 15-18 годишни! Алудирам на веќе изградени личности ( секако секоја чест на исклучоци )

На srcekrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.