Имам, велипоје, шкемби каваје, ксамил. Сите си се различни, зависи што бараш. Некој ако бара луксуз и совршенство албанија тоа не е. Не е пример како турција. Мене за со дете ми треба асален ефтин смештај и плажа со песок и плитка вода. Цени солидни, бар беа пред короната. Ама за журки пример не знам како е зошто на одмор никогаш не сум одела на журки. За тоа е мислам Саранда. Има делови кои се уште треба да се средуваат. Англиски многу многу не знаат. Во некои делови пример ќе те разберат и на македонски(ова зошто има многу туристи од кај нас). Во секој случај, пак ќе кажам зависи што очекуваш.
Фала на одговорот. Не барам луксуз, соба или апартман и да е чисто само и можеби да е блиску до плажа ако не се оди со кола. Ние сме млад пар ама не одиме многу на журки, повеќе сме за на плажа или да се прошета наоколу шо има да се види. Читавме дека е поевтино и ни кажаа другари кога одеа минатата година дека топ било. Во врска со плажите читам некаде имало песочни некои градови, некои со камења. Е сега тука сме 50 50 ако не се ептен длабоки оти јас не можам долго да пливам посебно не во длабоко. Прочитав од минатите години дека било евтино и да се јаде надвор. Ме интересира дали има автобуси до блиски градови и колку коштаат? И шо мислите дали повеќе се исплаќа да се оди со сопствен превоз или со туристичка агенција?
Само со сопствен превоз, преку Косово е топ патот. За вас би го препорачала ксамил, има приватни плажи песочни, има и многу настрана што се од различен тип но колку што знам се подлабочки. Има една после ксамил на граница е со грција, баш е убава природна плажа. Дерми, Валона, Шпиље, Орикум исто така ги фалат. Значи ние во просек сме поминувале со преку сила 400 евра за сите, одиме со кола, смештај околу 20-25 евра ама со доручек. Ќе ги шеташ градчињата блиску се, затоа е најубаво со своја кола. Само еве што ми текнува сладоледот е многу скап. Велипоје е па на граница со Црна Гора, односно е истата плажа од Улцин, ги дели ада бојана. Има шеталиште покрај море, има паркче, луна парк. Плажата е цела песочна, плитко и топло. Инаку и јас како тебе не сум по пливањето, сакам да уживам а не да му ја мислам дал ќе се зденам на некој камен. Смештајот наш, беше 25 евра со доручек, соба со кујна со дупки кревет, еден на спрат и уште еден единечен, трпезариска маса, купатило, плус надвор имаше маса и плинско. Хотел Отрант се викаше. Има покрај плажата доста вилички кои ми се допаднаа а се преблиску до плажа,но е повеќе гужва и се повеќето без двор. Ксамил, ако решите, ти ја препорачувам green house малце е на страна ама има своја плажа, дворче и во дворот паркинг. Саранда за смештај не би, зошто е како да си во центар на охрид а плажа асална нема. Другите што ги спомнав не сум била. Верувај, Албанија е буквално само за одмор.
Ако ти кажам дека поминав со 250€ одмор (без израчунат смештај) во Албанија во јули со јадење, пиење, шетање со кола секој ден на различна плажа, ќе ми веруваш ли? Туризмот во Албанија моментално е во подем. Дури и инфраструктурата им е подобра од порано, со магариња на патот. Според твоите барања и потреби, би ти препорачал да одиш во Ксамил. Тоа ти е мало село, но многу модерно, налик на Сончев Брег, но без журките. За пар е одлично. Ти препорачувам да одиш во јуни или септември, за да не се зезнеш како мене во гужвите во јули. Сместување најди си преку букинг, како што направив јас. Плажите во Ксамил се топ, не се длабоки, песочни, со чиста и тиркизна вода. Ти препорачувам да одиш со кола, бидејќи има многу убави плажи и во околината на Ксамил. Јас ги прошетав 90% од плажите во околината на Ксамил. Тука е Бутринит националниот парк, Саранда и замокот Лекурси од кој се гледа панорамски целиот град. Саранда ти е преубав град, но со лоши и каменести плажи. Патот до Ксамил е добар, се оди преку Струга, а од Елбасан па натака ти е автопат. Ѓирокастро е град под УНЕСКО и мораш да го посетиш, а и тврдината исто. Друго ако те интересира, слободно прашај ме.
Здраво на сите за многу години Празникот Ме интересира искуство за број на патници во кола знам дека по закон е 5 лица но дали некој бил во ситуација 4 возрасни 1 дете од 5г во седиште и дете од 1.5 за Албанија
Ако ве сопре полиција така ќе ве ошурат. Ај тоа, туку тотално небезбедно е возење на тој начин. Треба двете деца да си имаат седишта посебни.
Баш поради тоа што не сака да седи во седиште и е мал морам да го држам во раце и со триста реквизити се занимаваме да седи мирен џабе ми е седиште. Прашањето ми беше сосема во др правец свеснл и на свој ризик искуства од членови во групава Сепак фала
Сакам да одам летово на одмор во Грција, со две мали деца, па би сакала некој да сподели искуство, од кое место сте задоволни? Или мижеби има посебна тема за ова??
https://forum.femina.mk/threads/Каде-на-одмор-со-бебенце.17635/#post-1634804 https://forum.femina.mk/threads/На-одмор-со-мали-деца.7173/page-19 Можеби во темиве можеш да најдеш повеќе искуства што ќе ти помогнат