1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Консултации со гинеколози

Дискусија во 'Прашај гинеколог' започната од bilkata, 19 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. lalence2

lalence2 Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo sakam da ja prasam Dr Hadji Lega da mi dade sovet.Jas sum bremena 21 ned i priska 1 ne pravev posto nikoj ne me prati,koga se prefrliv kaj dr ginekolog vednas me prati na priska 2 posto bese stignato vremeto za priska2 ,e sega tamu ilzeze zgolemen rizik od Down-ov sy.Inaku imam 30 god,bez familijarna anamneza za genetski bolesti.Mi predlozi maticnata amniocenteza no odbiv,na skiringot vo 21 ned doktorkata ne mi kaza nisto posebno ni za bebceto ni dali ima sansi da go rodam so Down Sy,bukvalno nisto,nemozese da go vide i srceto na bebceto ubavo.Doktorke sakam da znam dali ima sansi da rodam bebce so Down ,pozdrav

2. lalence2

lalence2 Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    i zaboraviv da ja prasam doktorkata dali da odam i kaj drug doktor za skrining ili da se zadovolam so ovoj.Fala odnapred doktorke.
    Pozdrav

3. noelle

noelle Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    пред 2 недели имав спонтан абортус во 6 гестациска недела и ми е правена вакум аспирација со локална анастезија, после неа со ехо ме проверија и рекоа дека сум исчистена, линијата се познаваше, крварев неколку сати после неа и по некој ден крварењето започна пак и беше многу слабо и траеше 7 дена, за тоа време имав слаби болки кои можев да ги поднесам,како превентива од инфекции пиев вибрамицин, кога бев на контрола матичната ми рече дека имам некоја течност и дека не е ништо страшно дека ке истечи ама мене сепак ме плаши фактот од што настанува таа течност, но поради болки во стомакот кои сеуште ми траат и во грбот ме испрати на испитувања брисеви, уринокултура, крвна слика и урина...(пред 2 месеци правев Пап кој беше во ред)
    крвната слика е во ред, во урината се најдени голем број на плочести и округли епителни клетки, кристали на Ца оксил и присуство на бактерии, во меѓувреми ги чекам резултатите од брисевите и уринокултурата, претпоставувам дека болката во стомакот и грбот можи да ја предизвика некоја бактерија и песокот, но сепак ме плаши таа течност која се наоѓа во матката и има големина на лешник, дали ке исчезни или пак е нешто повеќе

4. natasanatasa

natasanatasa Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    0
    sakam da prasam zosto neklko meseci mi docni ednas mi docnese 10 dena a ne sum bremena i imam mngo cesto bolki vo stomakot pred da dobijam mesrtuacija edna nedela pred dami dojde nekogas i pomalku nekogas poveke

5. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Лаленце 2 тука гинеколозите веќе не одговараат. Совет: наместо да чекаш мислења од докторите или од нас(ние секако не би знаеле што да ти кажеме) отиди на второ, трето,... петто мислење бидејќи се работи за иднината на твоето бебе. Не се задоволувај само со едно мислење. Јас имав киретажа во 10 недела (плодот не се развивал) и за два дена ме прегледаа 5 гинеколози. Точно е дека сите ми го потврдија истото, но јас неможев да издржам додека не бидам 100% сигурна што да правам. :( Дај боже се да биде најдобро за тебе и за твоето бебе но најдобро осигурај си се.

6. cvetelina

cvetelina Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    54
    zdravo pocituvani: imam 26 god i dosega imav redoven mesecen ciklus no ovoj mecec i prethodniot imav premnogu bolka vo dolniot del na stomakot, site mesecni ciklusi mise vo traejne na 7 dena no ovoj mesec 3 dena cetvrtiot den mi zapre krvarejneto da sledniot den uste malce i vejke na 5 ot den nemav nisto dali e mozno da bidam bremena iako imav dobieno? i dali vo nekoj slucaevi toa e normalno? pozzz :?:

7. artemis

artemis Популарен член

Се зачлени на:
    16 јуни 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    324
    Мислам дека под итно треба да провериш ако има зголемен ризик. Не чекај. Во многу високоразвиени земји тој тест веке е задолжителен. Провери си. Немој да се плашиш, полошо е да се измачуваш и тоа направи го што побрзо. Овде тој совет може да ти го дадеме. Бар јас така мислам. Се најдобро.

8. maja7v

maja7v Активен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo, sakam da ve prasham dali pri zemanje na krv ( na pr. za ispituvanje na zelezo ) moze da se otkrie i eventualna bremenost ili za da se otkrie bremenost se pravat posebni ispituvanja na krvta ?

9. Beautiful-Princess

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Посебни испитувања, односно се испитува дали во крвта ти е присутен хормонот bHCG. Тој се лачи само кога си бремена, односно така се знае дека си бремена. ;)

10. maja7v

maja7v Активен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    toa znaci deka so hormonsko ispituvanje na krvta moze da se otkrie ili ... ? I kolku vreme treba da pomine od posledniot odnos za da moze da se otkrie bremenost preku ispituvanje na krvta ?

11. Beautiful-Princess

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Најдобро е да почекаш да ти касни бар 2-3 дена. После тоа ќе отидеш и ќе кажеш да ти направат тест за бременост преку крвта, и отприлика за 2 саати имаш резултати. ;)

12. Angel4eeee

Angel4eeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2013
    Пораки:
    529
    Допаѓања:
    336
    Zdravo,sakam da prasam zosto veke edna ipol godina i vise nemam dobieno otkako dobiv prv pat imam 20 godini kazete mi rizicno li e toa ? :whew:

13. dzeki-1

dzeki-1 Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo sakam da prasam imam vrtoglavici skoro tri dena i mi e loso postojano ,jadam se normalno, ne povrakam uste no isto imam promeni vo raspolozenieto a mi zavrsi pred neceli 5 dena a ne sum imala vo ovie 5 dena nisto dali ima sansi da sum bremena?i st da pravam

14. Beautiful-Princess

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Ако не си имала ништо тогаш нема шанси да си бремена.

15. Sara1993

Sara1993 Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    :)

Zdravo da prasham imavme odnosi so dechko mi posle 5 den i menstrualniot ciklus mi beshe zavrsen no potoa primetivme deka imam kafeav iscedok dali e toa normalno ili pak sme trebale uste da pochekame .. :)

16. marjanco

marjanco Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    прашање до Д-р Игор Алулоски.

имаме ситуација цин3,направено биопсија,препорака е итно да се направи конизација.
    резултатот е dysplasia epithelii cervicis uteri gradus gravis
    najintenzina promena najdena vo dostaveniot materijal odgovara na teska displazija na cervikalniot epitel

имам многу прашања,но ќе се обидам да бидат само неколку.

дали е болна самата постапка и колку време се прави конизацијата?
    дали бара дополнителни лекувања после тоа?
    дали кај вас се прави тоа и дали е се чека многу бидејќи ми е препорачано да се направи што може побрзо.

ве молам за побрз одговор.

17. angelina1

angelina1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    25
    Пијам Јасмин во моментот,од пакувањето имам уште 3 пилули,сакам да добијам мензис порано,да го сменам датумот,може ли да го направам тоа и дали е во ред,ќе добијам ли мензис по 2,3 дена исто како што би се случило после 21 пилула?

18. pokahontas83

pokahontas83 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    79
    Zdravo imam prasanje za doktorot
    imam 29 godini i seuste nemam rodeno,pred 1 mesec pravev pap test mi najdoja cin 2,po 1 nedela go povtoriv pap testot kaj drug doktor tamu nemase cin,imase samo ASCUS.napraviv hpv tipizacija ,izleze deka imam visoko rizicen 31 ,doktorot mi dade glizigen sprej i sirup za imunitet,dali e toa dovolno za da se unisti virusot?
    ili treba da zemam i drugi lekarstva?,mnogu se plasam bidejki seuste nemam rodeno
    blagodaram odnapred

19. marjanco

marjanco Активен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    ќе си земам за право да одговорам за дел од прашањето додека го чекаме одговорот на докоторот.

вирусот неможе никако да се уништи,за жал.
    само може да се намали неговото влијание со зајакнување на имунитетот преку пиење витамини и водење по релаксиран живот,без стресови и нервози.
    едно од правата на пациентите е и барање на второ мислење ако не сте задоволни со првото мислење од докторот.

со среќа.

20. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    докторите одамна не одговараат на овде :?:

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.