1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Консултации со гинеколози

Дискусија во 'Прашај гинеколог' започната од bilkata, 19 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.236
    Допаѓања:
    284.123
    Знам како е со термините, ама под изговор итен случај секогаш можеш да имсе убациш предпладне најчесто. Се почекува малку, ама ќе те примат.
    Подобро таму да седиш одколку дома со нервози.
    А за бенката барем германија е лесно нивното отстранување. Јас имам многу досега отстрането. Делумно од естетски причини, делумно како превентива од рак на кожа.
    Лошо е што мора кај приватен, инаку не добиваш термин. Првен ти врши целосен преглед на телото, т.с ја гледа секоја бенка и отценува која од нив е опасна и има веројатност во иднина да се равие во нешто поопасно.
    Овие бенки им се врши биопсија и се отстрануваат. Со две три кончиња го затвора местото. Мене ме кошташе 100 ев. по бенка.
    Оние што беа од естетски причини и по волуменозни како со лажица ги вади и потоа со ласер затвора местото. Цени биле од една за 100 до 5 за сто. Зависи од местото, големина...Става инекција да го умртви местото и псоле минута се готови за вадење. Брзо и безболно.
    Последен пат бев во 4 недела од бременоста(не ни бев свесна). Две вадев поради опасност во иднина да се добие добие рак на кожа(мали беа и немав никаква мака, ама ја имаа сменето бојата, некако црни дури беа. воопшто не би помислила дека се опасни) и 5 со ласер од естетски(и овие мали, минимално испакнати...ама оти да не беше работата). Докторот ми рече дека не само што не е опасен третманот во текот на бременоста (бидејќи бев уплашена да не има ефект), туку ис е препорачува вадење на бенки пред/во бременоста. Бременоста може да активира некои бекми и дека во првите недели тиеможат дури и да предизвикаат спонтан.

2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.548
    Epa taa na grbot mene mi se aktivira, mi bese ramna so kozata i pocna da be bocka i cesa, bev kaj toj doktor Boris Stojkovski od Sveti Nikole, toj mi ja vide i rece pocnala da raboti mozam da ja tretiram da se isusi.i da padne. Epa mene mi padna bemkata, ama osekam kako da ima nesto vnatre koga ke go dopram, kako da bocka, sigurna sum deka ne padnala celata od koren. A zgora na toa uste me cesa i bocka a plus i cel grb sega pocna da me bocka, da me stega. Sea se plasam nesto podkozno da ne si raboti toa cudo nedaj Boze. Termin duri na 1vi dekemvri imam. Aaamaann koj ke ceka do togaaas :headbang:

3. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.236
    Допаѓања:
    284.123
    Немам искуство со сушење на бенки, кај мене од корен темелно ги вадеа. А мислам и дека е најсигурно така.
    Терминот Мак. или Германија ли е?
    Ако е Германија ќе ти направат и биопсија и ќе ти поврдат за темелноста и прецизноста на зафатот, т.с дали се е извадено.
    Не верувам дека е нешто опасно, само ете се активирало во текот на бременоста како што ми кажа и мојот кожен лекар, а кај тебе наместо површинско горење треба најверојатно само од корен да се отстрани.

И кај мене не беше ништо страшно, само ете опасност во иднина дека можеби би се развило.
    Докторот од око ја гледаше или со нешто како лупа?
    За да препознае дали е обична или е потребен псоебен третман.
    ЈАс бев целосно соблечена и секоја бенка на телото како со една лупа ја гледаше за да класифицира помеѓу обични или можеби во иднина опасни.
    Што ти кажа пред горењето?
    Изврши ли биопсија?

4. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Кај мене прво беше мазна со кожата а сега приметувам дека пораснала не е веке рамна него испакната е,инаку на десната града ми е од десна страна(значи накај мишката).
    Сега ве читам и страв ме фаќа,треба ли да одам на лекар?

5. lili.g

lili.g Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2014
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    30
    Zdravo.Da prasam I Tuka.Imav pred Edna godina abortus.komplikacii nemase.ciklusot mi e redoven.Na posledniot pregled na 19-20 den Od ciklus endometriumot mi bese 10 mm i matkata malku povlecena nagore.Dali Imam Sansi da zabremenam povtorno,so verenikot sakame bebence

6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.548
    Vo Germanija e. I jas toa mislam deka ostanalo nesto pa treba so noz da se vadi. Inaku doktorot kaj so bev e veke vo penzija, ama odi od grad na grad i gi gori bemkite na ljugeto. taa so mi ja gorese na preponot uspesno mi padna nemam nikakov problem, ama taa na grbot sto mislev deka e gotovo me e*ava sega. So lupa gi gledase i rece, pocnala da raboti zatoa te bocka te tupka, mozam da ja otstranam i aj se nafativ, ama sega nesto ne e kako so treba. Se plasam nesto da ne se pretvori poveke pu pu Bog da cuva. A so e biopsija???
    @vickyy90 i mene taka mi bese ramna cel zivot i nemam nikakov problem, ama posle od ko se porodiv primetuv deka mi e ispaknata na nadvor kako ranicka i pocna da me tupka nesto slicno kako puls takvo tupkanje i da me bocka. Poseti najdobro lekar. Stom izlegla nadvor znaci aktivirana e. Poseti lekar.

7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.236
    Допаѓања:
    284.123
    При биопсија се зема приморок од органот/местото и се подложува на посебни видови лабораториски испитувања како прв стадиум од воспоставување на детализирана дијагноза.
    Најчесто при елиминирање/утврдување на постоење на тумори или сл.
    Мене кога ми ги вадеше бенките, зеде примерок кој го прати во лабораторија за да испитаат.
    Некои видови на бенки е доволно површинско отстранување, а кај некои и потребен друг вид на зафат за длабински да се отстранат. Докторот треба да разграничи каков вид на бенка има пред себе.
    Затоа кај мене едни ги шиеше со конци после отстранувањето, бидејќи при зафатот длабински ги вадеше, а други површински само со ласер ги стругна.
    Баш тие кои беа со мал оперативен зафат отстранети беа минимални, не беа волуменозни и немав ама никакви пречки или проблеми. Само ја имале сменето нијансата и беа не типично кафени туку прилично потемни.

Последна измена: 14 ноември 2014
  8. lili.g

lili.g Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2014
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    30
    Ne sum imala licno iskustvo so benki no Znam deka mozat da napravat dosta komplikacii I da predizvikaat seriozni problemi.pregled Kaj lekar specijalist ke ti bide najispravno I najsigurno resenie.NIKAKO NEMOJ DA SI DOZVOLIS TRETMANI KAJ BABI I NADRILEKARI...ALTERNATIVNA MEDICINA I SLICNO!!

9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.548
    Mene bemkite mi padnaa i jas gi cuvam tie crnite luspicki sto se. Mi se zamoteni vo salvetka. Planiram da mu gi pokazam na doktorot, mozebi ke moze toa da se ispita.

10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.236
    Допаѓања:
    284.123
    Mislam deka e podobro aktuelnata sostojba da se ispita, t.s da se zede Biopsija od mestoto kade sto Bila benkata. Vnatresno da se vidi dali sega se e vo red.

11. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.548
    Ke vidime so ke kaze doktorot. Fala ti za mislenjata :)

12. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Уфф женски ме уплашивте сега :worried:
    Ке видам деновиве ке закажам на дерматолог па ке видиме што ке испадне.А ако од што можело да се акативира?
    И како оди постапката на отстранување(ако недај Боже треба)
    Знам еден случај човекот почина неколку дена откако ја отстрани бемката.

13. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.548
    Da ti kazam ne sum mnogu upatena u tue raboti, ama stom reagira mora da se pregleda i otsrani zaradi moznii komplikacii nedaj boze, da ne se pretvori vo melanom. Nema sto da se plasis, ne e nisto strasno ili so laser ili so kiselina ili po hiruski.pat ja otstranuvat. Jas bev kaj toj doktor sega veke penzioniran. Inaku toj e sportski lekar, Epidemiolog i akupunktolog. Odi si na kozen i toj ke te pregleda. Nemoj kako mene. Jas bev oti.mnogu moi bliski.se zadovolni od nego i.uspesno.im otstranil bemki. Ama mene nesto me zaebava. Aj belkim ke bide vo red se, go molam Boga.

На vickyy90 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.236
    Допаѓања:
    284.123
    Мојот кожен лекар ми кажа дека некои бемки се активираат во текот на бременост и дури може да бидат причина за спонтан и покрај тоа што ние ама баш никаква мака сме немале од нив. Не дај боже човек нема ни да знае дека тие биле причината.

Други причини за активирање не знам, сигурно има.

Процедурата е 2 минути работа. Јас еден куп имам извадено, нема потреба ама баш за никаков страв или возбудување.
    Со шприц те боцка на местото (минимално пецкање) и го умртвува. Минута покасно или со ласер ја отстранува или со друг инструмент(за длабинските), фластер озгора...и тоа.
    Баш 2 минути работа.

На vickyy90 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. angelinaskopje

angelinaskopje Активен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    1
    Bremena sum deseta nedela imam bolki vo prepuni pijam dabroston I primav inekcija progesteron Bev na lekar se e vo red imam bolki ve molam za vase mislenje odgovorete mi

16. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.236
    Допаѓања:
    284.123
    Болките во оваа фаза од бременоста се нормални поради ширењето на матката и промените кои ги доживува телото.
    Штом докторот ти рекол дека е во ред, значи е во ред. Лежи, одмарај, магнезиум по 300мг на ден(исклучок може и 450мг на ден при појаки болки/грчеви).

Сепак ти треба да знаеш да го разграничиш степенот на болка. На скалилото од 1 до 10 се знае кои се нормални а кои би биле критични и би било потребно да се алармира доктор.

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  17. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Зошто пиеш Дабрастон? Имаше ли крварење или кафен исцедок?

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Pearls

Pearls Активен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    13
    Значи во последно време при сексулни односи многу често ми се појавува печење бев на гениколог пап ми е ок ми најдоа бактерија ја лечев тоа ок мина, и по некое време осетив печење отидов на гениколог ми кажа почеток на инфекција демек ништо страшно, ми даде вагиналетки потоа немав проблеми , но понекогаш од време на време се дешава да пак да осетам печење ,само при односи дАЛИ некој имал ваков проблем и знае што може да е

19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Пошто темава е за да одговорат гинеколози,прво да ти кажам дека одговорите што ке ги добиеш ке се лаички од нас членовите.
    Ако се работи за односи секогаш со ист партнер не е лошо и партнерот да посети гинеколог.
    Ти се лечиш па пак се појавува,а тој не,што значи може инекцијата да ја има и тој.

На makedonkamak и Pearls им се допаѓа ова.
  20. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.548
    Da, pobaraj i toj da ispita. Istiot problem go ima, se lecam ama ne se dolecuvam. Pro naredna poseta na ginekolog ke baram i mm.da se ispita.

На Pearls му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.