Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Фрлање по тротоари ми беше онака кажано, не буквално. Мојава уште се нема фрлено на тротоар, директно на улица. :rofl:

На mal.ecka, Lianna Anna, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.138
    Допаѓања:
    180.958
    Сеуште?:o
    Вие мора потомци на гемиџиите да сте:rofl:

Ај ево ви
    :bandit:

На gjoker4e, Ava.84 и Chantal им се допаѓа ова.
  3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Деца се арни ама времето не го бива, многу ладно :rofl:. Од септември големата е забаваче, најголеми се веќе во групата, кога порасна како вчера да беше најмала:o.

Туку едно прашање, ги учите ли децата за педофили и други криминални профили?Како им објаснувате?Јас ужасно се плашам од ненормални луѓе и сакам полека да ја спремам , ама не знам како:$. Градот е огромен и има секакви ненормални и постојано исчезнуваат деца.Може темата е за друго место да биде поопширна дискусијата , ама не знам каде да пишам.
    Во Де има регистар на педофили и тоа на два вида .Едните никогаш нема да нападнат дете , а другите се опасните.Така да не гледам вакви емисии поарно:bandit:.

На Lianna Anna, Biljarkata и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Ава ме исплаши со ‘постојано исчезнуваат деца’.
    Сега скоро имаше некоја група откриено нели и бебиња кај што имало, ептен ми се слоши па не успеав да дочитам до крај…
    Јас и кажувам да не се оддалечува од мене дека некој може да ја земе и нема да можам да ја најдам и дека ако некој ја викне за да и даде сладолед или нешто благо што и да е да не оди, ама некако гледам дека не ме разбира. Па си велам како да ме разбира кога јас дури сега почнав да разбирам откако станав мајка. Кога велеа најлесно е додека е бебе… најлесно било ама кој да сфати без искуство. Па кога ќе почнат сами да шетаат… Не сакам да и забранам и да ја затворам дома ама тоа е период кога не можам да ја заштитам. А буквално никаде не е безбедно… Најтешка тема ми е оваа… мн често размислувам и се измачувам, се плашам… дури сега ги сфаќам мајка ми и татко ми, а како тинејџер во 6 сабајле дома си идев, не знам како преживеале. Ни треба една ваква тема кој е расположен да отвара…

На mal.ecka, felisitas, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.138
    Допаѓања:
    180.958
    Одлично прашање на кое немам одговор. Моево ќе биде второ одделение, уште не сум го праела муабетот и уште висам со неа пред зграда. До кога, немам одговор:doh:
    Мислам и да почнам да и објаснувам , прво не знам дали ќе разбере, второ ми е страв да не и развијам фобија, па да нејќе надвор. Доволно од коронава трауми има и тенденцира да дреме пред таблет. Ќе си висам по игралишта до даљнег.
    Е, ми кажаа имало некој смарт саат за деца, со функција да го следиш локациски кај е детето и со опција од саатот да ти телефонира, ама уште го немам научено кој е. Ко ќе го купам ќе споделам искуства.

На mal.ecka, Lianna Anna, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Ама не дај боже ако дојде до беља ни саат не помага.
    Едно дете 4 години идеше нон стоп со токи воки во шпилплац.
    Мене ме мачи што школото нема ограда, а од двете страни на дворот има улица па цело време филмови си правам. Некој може да излаже да рече јас сум наставник и мораш со мене да дојдеш. Да не ни треба повесела тема? Главата ме заболе од размислување и страв. :sweat:

На mal.ecka, felisitas и Ava.84 им се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    @gjoker4e Von den 14.614 im Jahresverlauf 2020 vermissten Kindern wurden 14.223 (97,3 %) wieder angetroffen/aufgefunden.
    Иако ги нашле сепак прво исчезнале.
    За лошите шо можат да ја украдат и кажувам од 1год.Ама не разбира мислам.
    Мене и на школо да ја пратам ми е страв:tmi:. Значи не сум сама.
    А што може да помогне еден смарт воч не знам @Biljarkata .Ако некој ја нападне, што ќе може да направи со него ништо, па и ти нема да можеш да долеташ и да знаеш каде е?

Па ни треба повесела тема ама па да знаеме дека не сме сами и ненормални сите ги имаме исти стравови.
    Туку на оваа тема колку сум забегана.Имаме во Мк во ист двор стрини.Свеќи ја оставила големата кај стрината , а таму внук и на некои 13 години .Леле она ми кажува јас пребледев во секундата.Мм правеше на скајп муабет со сестра му и му реков само ќерка ти е кај нина ти.Овој одма и рече на мајка му да си ја земе .Леле детето не седеше 5мин на гости јас филмови уште какви не си направив.Цела се тресев од страв.А децата си играле не лути се човече(facepalm). Јас не знам како кога ќе каже на диско да оди што ќе правам, ќе одам ли со неа на диско.Прво ботокс ќе си ставам и другарка ќе и се правам(facepalm).Готово смислив план:tmi:.

На Lianna Anna, SanelaS, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.138
    Допаѓања:
    180.958
    @gjoker4e на училиште школото е одговорно за децата, никој нема да влезе во школо и да земе дете, барем кај мене е така. А за од училиште ќе си ја земате дури е мала, ко ќе потпорасне ќе разбира повеќе.
    Абе растат децата, не остануваат исти со паметот:). Ќе видите после прво одделение колку поумни ќе бидат, дури да не ти се верува:inlove: Дотогаш сегде со нив, после ќе праиме муабет:hug:
    Дај кажете сега, ботокс или хијаурон8-| ?(некое сигурно грешно пишав, оти многу се разбирам у третмани за лепота:tmi:)

На Ava.84, Lianna Anna и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.138
    Допаѓања:
    180.958
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Хијаурон (бре и името грешка му го знам) или ботокс не знам, ама знам дека ќе се маскирам ако треба И мм ќе го маскирам тој едната , јас другата да ги следиме:emo:.
    Туку мажите тресулајки ли ви се?Овој мојот бетер од мене , ја учи големата да се бори:worried:.А оваа па не се плаши од непознати силна била таѕо го тепала:punch:.Боже боже , кој ќе се разбере со нив на 13 години:drunk:.

На SanelaS, gjoker4e, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.059
    Што ве задеси? Ве нема по 100 години, па ќе се изнапишувате. :D
    Саат купив од eBay. Катастрофа жива беше и не работеше секогаш џпс. Завршив со тоа што и дадов телефон иако за доста попрактичен го сметам саатот. Телефон додека го извадиш, го најдеш па вртиш број. Би ти препорачала саат на претплата, водафон или телеком. Види која мрежна покриеност е подобра, заради џпс. Скоро гледав за малата, имаат опција број за итни случаи, само едно копче се клика и одма те поврзува, опција родител и нормално џпс. Преку апликација се поврзува со телефонот на родителот. Батеријата наводно држи долго. Толку и сосема доволно за дете. Ќе се чувствуваш посигурна, а секако дека има шанси, макар и минимални, да се најде и за лоша ситуација.

Ама 13 месечно дете се фрла на тротоар оти не разбира како поинаку да ги изрази емоциите. Има тантрум.

Не е живеењето во заедница толку причина, колку што се различните методи на воспитување. Иако и другите членови имаат влијание врз развојот на личноста. Нормално дека воспитувањето има голема улога, родителите ги поставуваат основите. Децата се слика и прилика на родителите. Многу е важно, воспитните методи да бидат усогласени, а не секој различен. Од особено значење е и влијанието на околината и надворешна како друштво, училиште итн и внатрешна како браќа, сестри кои апсолутно влијаат на оформување карактер, особено ова браќа, сестри. А неретко и по некоја баба и дедо (значи да, Џокерче, да) или останата поширока фамилија. И гени имаат улога. Со предиспозиции и/или ризици кои апсолутно не мора да значи дека ќе се случат. Околината е многу важна. Три деца имам, сите тројца ги воспитуваме на ист начин со сопругот (сами) и сите тројца се различни. И сите тројца ми се фрлале на тротоар. Добро сега само малиот. :D

Во врска со другото, можеби сум претерала, ама почнав негде околу 3, 4 годишна возраст да објаснувам за tricky people, каде спаѓаат и непознати и познати. Онолку колку разбираа, толку. Бидејќи нема правило само за непознат. Немав поим од каде и како да почнам, па барав совети на интернет. Стравот на родителите влијае и на децата, па внимавајте како објаснувате!

Две чудни ситуации ми се имаат случено пред мои очи со децата. Количката со бебето ми ја повлече жена, а на поголемата и има застанато кола, типот и прозор и врата отвори додека не ме виде дека трчам натака. Ова ми е уште траума.

Не можам да се допишам од малото, да го легнам барем. На рати пишувам од прееска, се изморив.

На Mari*, SanelaS, Chantal и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.138
    Допаѓања:
    180.958
    Јас сум хепи^_^.
    После толку зборење дека сакам да се селам у Хрватска, Гугл ме слушна, па ЈуТјуб почна да ми вади видеа-12 ствари што не треба да ги правите во Хрватска, 10 работи што ме променија во Хрватска и слично:o :D. Кај и да е Гугл ќе ми ги услиши желбите и ќе ме пресели на море, па еве дури чекам
    ... среќна сум и пишувам:rofl:

На Mari*, Lianna Anna, SanelaS и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Абе само 3ри си пишуваме и си се лајкаме, другите си траат:D.
    Затоа те викнав тебе да ни биде поинтересно:D.

А ова со детето баш ме исплаши:sweat:.

Јас вафли вртам,ама бебе ми плаче па трчам да презаспијам|(.

Туку задолженоста на Де нагло пораснала, со тоа и инфлацијата и
    од 3% на 3,8%.Корона протести има во мое маало секој петок, а вчера имало и во центарот.
    Сега уште временска да ви кажам и да спијам:yawn:.

Туку да ви кажам за ауслендебехурде, пред еден месец живци ми искинаа.Ми го згрешија името на големата во ауфенхалтот ради фамозното Y.
    Ако ставате имиња немојте да ставате Y оти во мк има Ј.Сега не знам како да ми го корегираат името , пробав преку адвокат, не работел такви ствари:@.

На mal.ecka, gjoker4e, Lianna Anna и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    :hai: јас само лајкам, немам многу што да кажам. Мојот редовно на најјако плаче кога си одиме од шпилплац. Ама затоа во комшилук две фамилии (југоисточна Европа) ми имаат кажано дека не ги носат децата на игралиште зошто плачат кога си одат накај дома.

Тука деца од 5години гледам сами на игралиште или и помали со 7-8 годишни браќа и сестри. Засега мислам дека нема шанси пред 7 да го пуштам сам ама и тоа ќе видиме све во свое време. Туку Лианна ме смрзна со случката.

Највеќе пишав за буквите. Незнам како ти е во пасошот, јас во презимето имам и "ш" и "ќ" и проблемот го решив кога вадев нов ауфентхалт со нов пасош каде што означив презимето да ми биде и српски. Додека шетав со шугаво презиме си викав како за џабе го сменив презимето во брак кога на крај пак функционираме со различно.
    Мислам за Фри пишуваше за проблем со "Y". Побарај на лупата можеби ќе најдеш некој совет. Мислам она на македонски ја имаше заведено со наше у или нешто така за да биде правилно со транскрипција. Ама тоа е касно кај тебе. Не ти помогнав ништо знам (facepalm).

На gjoker4e, Lianna Anna и Ava.84 им се допаѓа ова.
  15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Си пишав со фир тогаш ама они имаат пасош на албански, а ние на турски.Во пасошот ми излезе името, ама долу на пластиката е со Ј и типецот го зеде тоа име .А првиот престој беше со Y. Најнервозно беше што се каравме со него 1ч , а за малата не ни побара документи иако носевме еден куп.Му текна на типецот и пиша името до сега со Y е греша точното е со Ј(facepalm).Ни извади таков документ.Мм без да види му вика фала.Јас кога видов што направи ќе го заколев таму.Ама велем ќе најдам друг начин како да го исправа , во затвор децата ќе ги срамам.Па се воздржав8).И сега еден месец се нервирам уште немам решение:envy:.

На gjoker4e, Lianna Anna и Chantal им се допаѓа ова.
  16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.077
    Допаѓања:
    5.794
    I jas ve citam ama.nemam nesto pametno da posovetuvam i da pisam .Za frlanje po trotoari uste od mali noze e spremen takvo mi e deteto so motorce vo gazot rodeno i ineatlivo (kako majka mu).Za se nesto treba od mali da se razgovara se dodeka ustata pena ne fati..I mene me ziv strav za nataka i kontaktite so nepoznati, pedofili itn ...Gradot kade sto ziveeme iako e mal e strav i trepet ,prv vo nasilstvo i krazbi itn.Uredotbza stranci mene redovno mi gi kinat nervite po mnogu osnovi...i sega sme vo procedura se nadevam za posleden pat.Pisuvajte pocesto obozavam da citam iskustva, desavki. srekni i novi zivotni momenti.

На Biljarkata, Ava.84, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Што се случи, јас заспав и заспа и дискусијата:D.

Туку одам во градинка само 2 деца и 2 воспитачки, на одмор сите.Ме прашаа дали ќе сум ја пуштила ќерка на Ausflug 5 дена на некое езеро во наша близина, догодина во јуни .Јас потпишав не ни размислував.Па сега си викам да не е многу мала, дали ќе сака?Биле ли вашите деца и дали би пуштиле толку далеку, а толку мало дете?Сега кога ќе му кажам на мм кој знае како ќе реагира, може ќе иде да си ја зима за спиење:D .
    Од др страна ми текнува дека мене во основно школо секаде ме пуштале , ама моево ќе биде 6год без еден месец.Некако мало ми :(.

На Chantal и gjoker4e им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.138
    Допаѓања:
    180.958
    Ти заспа, мене принудно ме разбудија|( :yawn:
    Мојава уште не сум ја пратила ама догодина 8 ќе има и сигурно ја праќам. Здткана сум безвезе, дали ќе јаде, како ќе биде, па сега со маски ли ќе ги држат...не ми беше за пуштање. Демек ќар што ја имам дома-лудница, една гола праска 3 саати ја јаде, за лубеница цел ден се расправаме:@. Нека јаде леб и паштета таму, ич не ме занима веќе(lalala)...
    За твоето- зависи колку е самостојно. И би било фино да биде со деца што ги знае.

На Lianna Anna, Chantal, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    Мене само времетраењето би ми било проблем, максимум два дена би ја пуштила. Пет дена како вечност ги прочитав. (waiting) Не се почнува наеднаш со пет дена за прв пат…а ако се разболи некое? Најдобро е еден ден, па втор пат со спиење…

На Chantal и Ava.84 им се допаѓа ова.
  20. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    955
    Извини вака што упаѓам и се мешам ама јас би те советувала да не го даваш така детето. Пред 1, 2 год. имаше големи скандали за педофилство мислам Германија. Се работеше за деца на кампување и сл. Размисли си и ако најдеш нешто прочитај, ама уште еднаш би ти рекла да размислиш баш поради тоа.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.