Менструација

Дискусија во 'Прашај гинеколог' започната од Era, 19 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Schmetterling4

Schmetterling4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    51
    Ако имаш 15 години колку што ти пишува мислам дека не е ништо страшно се уште треба време за да ти се стабилизира.Ама најубаво би ти било да си посетиш гинеколог.Иначе и јас имам нередовна менструација на секој 2 или 3 месеци добивам иако еве веќе 20 години имам.Пред пола година бев на гинеколог и ме прегледа преку ехо и се беше во ред.Ми рече дека најверојатно ми е наследно бидејќи и мајками била иста како мене а имам поголема сестра кај неа е нормално секој месец.Кај секој е различно.
    Е сега последниов пат бев многу исплашена бидејќи последно имав на 1 октомври и дури сега т.е. вчера добив.Тоа се скоро 5 месеци.Да ми помине повторно мислам дека ќе си посетам гинеколог.Иако мислам дека знам од што ми е од нервирање ,пиење апчиња за смирување незнам колку диазапами испив и промена во тежината многу ослабев од 52 кг стигнав до 46 не се многу но за моево тело и те како се.Имам читано дека и промената во тежината влијае многу.
    Ништо нема да изгубиш ако посетиш гинеколог. :)

Еве и еден линк може ке ти помогне.
    http://www.femina.mk/%D0%B7%D0%B4%D1%80 ... 0%BD%D0%B8

2. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Каква стабилизирање, ова не е играчка работа....се знае како треба да функционира нормален женскиот организам, секое недобивање по 1-2-3-5 месеци не е во границите на нормалата и треба да се посети лекар гинеколог, неможе тука да се правиме ние поголеми од лекарите и да си кажуваме ова она, со здравјето не се поигрува и точка.
    Немој да се тешиме сега овде и убедуваме дека ова е нормално, тежина, апчиња, стабилизација......влијаело на нередовна менструација-како да не.
    Нередовната менструација е резултат на хормонски дисбаланс и показател дека во телото некои процеси не се одвиваат нормално и треба се свати сериозно.... на лекар да се оди.

На bubamara12345 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SweetChild

SweetChild Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    1.597
    Допаѓања:
    2.987
    ^4 месеци се во прашање,и тоа неполни четири,не се 5 како што има македонка пишано погоре.Ќе почекам уште малку ќе видам.
    Минатиот пат на матичната и спомнав,ми рече дека ќе се стабилизира,до хормоните е,а и наследно-и на мајка ми и било така.
    Фала ви..

4. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    пак бе девојче 4 месеци малку ти се тебе...терај и понатаму седи дома и чекај.....незнам мајкати како не реагира на ова.....браво, ај ке се убедуваме сега не е ништо...убаво така нека ти биде-како што ти мислиш.

На bubamara12345 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SweetChild

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    1.597
    Допаѓања:
    2.987
    ^Мајка ми е информирана,и збореше со матичната и го доби одговорот погоре.И порано ми се случувало по 3 месеци,затоа не ми е нешто wow чудно.
    П.С-Прашав за совет,а не за солење памет. |(

6. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    никој не ти соли памет, ама здравјето не е играчка работа-толку од мене.немам намера сега да се убедуваме дека е нормално човек да не добива, запрашај се зошто не добиваш, од која причина? толку.

7. SweetChild

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    1.597
    Допаѓања:
    2.987
    ^Затоа што на пример имам 15 години? Пубертет,хормони,стрес,нервоза? Имам слушнато и дека антибиотиците влијаат.
    Немам ни јас намера да ме убедува некој во нешто,свесна сум дека здравјето не е играчка.

8. Cholipam

Cholipam Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    445
    И јас сум го имала овој проблем, и сум се консултирала со многу лекари одговорот е дека во првите 3-4 години од првата менструација циклусот може да биде и нередовен, што не значи дека има некој проблем или ке има понатака. Терапија не се препорачува, но ако има повеке од 4г. (од првото добивање) веке е препорачливо да се консултираш со лекар :)

9. Schmetterling4

Schmetterling4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    51
    Значи не е ништо страшно што нема редовна менструација.Сепак тек е на почеток има само 15 години.Немора да значи одма дека има некоја болест или којзнае што.Многу работи влијаат тука.Но сепак не треба да се исклучи можноста да си посети гинеколог.Ако ти е за срам ништо нема ни да погледне преку ехо, брзо е и едноставно.
    И недајбоже да ми ја видите мојата тетратка кај што запишувам кога добивам, ќе паднете во несвест.А сепак се е во ред со мене, сега за сега барем. :)

10. srekaa

srekaa Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2013
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    2
    dali e loso mastrubiranje za vreme na menstruacija ?

11. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    244
    дали е нормално пецканје на мускулити но само во пределот на стомакот, посебно на јајниците за време на ПМС? имам повремени пецкања на јајниците мочоводите... направив контроли и се е во ред но сепак ова ми се случува прв пат па затоа сакам да ве прашам да не има некоја искуство? фала однапред ;)

12. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Пак ми доцни,вчера требаше да добијам,нерва ме пука аман веќе |( последниве два месеци јако ме зафркава,незнам што да правам :?:
    Да си закажам на гинеколог...нема што да ми даде за пиење(за нервозава/да добијам) зошто го дојам малиот ...

13. Stella.21

Stella.21 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    2
    Во текот на менструацијата првите 2 дена ми излегуваат големи грутки крв од матката, значи не течност туку топчиња, дали на некоја ии се случува исто, нормално е или ? :|

14. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Ми дојде за прв пат на 23.1.2014 и ми траеше до 14.2 ама последните неколку дена ми беше по само неколку капки. После не цели две недели(денеска) ми дојде пак(по втор пат) |( и ми е многу силно. Дали е нормално ова, додека да се стабилизираат јајниците и матката? :?:
    И имам полицистични јајници.
    :sweat: :sweat:

15. pikolino

pikolino Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    55
    Polovina mesec da ti e prisutna neznaam dali e normalno ova pojdi si na genikolog

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lavli5

lavli5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    39
    Незнаев каде да го поставам прашањево.. Мислам дека е соодветна темава.
    Имав добиено на 12.02 и ми траеше 6 дена. После неколку дена од завршувањето имам редовно кафеав исцедок. Од што би можело тоа да биде?
    * Да споменам дека сум сексуално активна... :)

17. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.561
    Нормално е не се секирај :)

Еве да ти кажам зошто е нормално да не се секираш, бидејќи незнаев како соодветно да ти објаснам најдов на фемина еве ти и линк http://www.femina.mk/здравје/интимно/што-секоја-тинејџерка-треба-да-знае-за-менструацијата

Еве ти го тоа што сакав да ти го објаснам
    ...Иако исцедокот за време на менструација најчесто се нарекува менструална крв, поправилно е да се нарекува менструална течност, затоа што покрај крв содржи и цервикална слуз, вагинални секрети и ендометријално ткиво.

18. Lilith13

Lilith13 Нов член

Се зачлени на:
    26 февруари 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Незнаев каде да го поставам прашањево.
    Дали би било проблем ако правам вежби за стомачните за време на циклусот? :)

19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.103
    Мислам дека нема врска тоа со менструацијата, ама ќе те боли после ( претпоставувам). Не ме земај за збор.

20. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.353
    Да ти кажам и мене ми се има случено истото,и прашав на гинеколог и ми рече дека тоа било некое допрочистување,бидеќи мене менс ми трае 4-5 дена првите 2-3 ден ми тече убаво а после кафеаво само неколку дена некогаш немам ич после ете го пак :lol: :lol:

На cinderella5 му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.