1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Менструација

Дискусија во 'Прашај гинеколог' започната од Era, 19 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Schmetterling4

Schmetterling4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    51
    Ако имаш 15 години колку што ти пишува мислам дека не е ништо страшно се уште треба време за да ти се стабилизира.Ама најубаво би ти било да си посетиш гинеколог.Иначе и јас имам нередовна менструација на секој 2 или 3 месеци добивам иако еве веќе 20 години имам.Пред пола година бев на гинеколог и ме прегледа преку ехо и се беше во ред.Ми рече дека најверојатно ми е наследно бидејќи и мајками била иста како мене а имам поголема сестра кај неа е нормално секој месец.Кај секој е различно.
    Е сега последниов пат бев многу исплашена бидејќи последно имав на 1 октомври и дури сега т.е. вчера добив.Тоа се скоро 5 месеци.Да ми помине повторно мислам дека ќе си посетам гинеколог.Иако мислам дека знам од што ми е од нервирање ,пиење апчиња за смирување незнам колку диазапами испив и промена во тежината многу ослабев од 52 кг стигнав до 46 не се многу но за моево тело и те како се.Имам читано дека и промената во тежината влијае многу.
    Ништо нема да изгубиш ако посетиш гинеколог. :)

Еве и еден линк може ке ти помогне.
    http://www.femina.mk/%D0%B7%D0%B4%D1%80 ... 0%BD%D0%B8

2. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Каква стабилизирање, ова не е играчка работа....се знае како треба да функционира нормален женскиот организам, секое недобивање по 1-2-3-5 месеци не е во границите на нормалата и треба да се посети лекар гинеколог, неможе тука да се правиме ние поголеми од лекарите и да си кажуваме ова она, со здравјето не се поигрува и точка.
    Немој да се тешиме сега овде и убедуваме дека ова е нормално, тежина, апчиња, стабилизација......влијаело на нередовна менструација-како да не.
    Нередовната менструација е резултат на хормонски дисбаланс и показател дека во телото некои процеси не се одвиваат нормално и треба се свати сериозно.... на лекар да се оди.

На bubamara12345 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SweetChild

SweetChild Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    1.597
    Допаѓања:
    2.987
    ^4 месеци се во прашање,и тоа неполни четири,не се 5 како што има македонка пишано погоре.Ќе почекам уште малку ќе видам.
    Минатиот пат на матичната и спомнав,ми рече дека ќе се стабилизира,до хормоните е,а и наследно-и на мајка ми и било така.
    Фала ви..

4. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    пак бе девојче 4 месеци малку ти се тебе...терај и понатаму седи дома и чекај.....незнам мајкати како не реагира на ова.....браво, ај ке се убедуваме сега не е ништо...убаво така нека ти биде-како што ти мислиш.

На bubamara12345 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SweetChild

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    1.597
    Допаѓања:
    2.987
    ^Мајка ми е информирана,и збореше со матичната и го доби одговорот погоре.И порано ми се случувало по 3 месеци,затоа не ми е нешто wow чудно.
    П.С-Прашав за совет,а не за солење памет. |(

6. makedonkamak

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    никој не ти соли памет, ама здравјето не е играчка работа-толку од мене.немам намера сега да се убедуваме дека е нормално човек да не добива, запрашај се зошто не добиваш, од која причина? толку.

7. SweetChild

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    1.597
    Допаѓања:
    2.987
    ^Затоа што на пример имам 15 години? Пубертет,хормони,стрес,нервоза? Имам слушнато и дека антибиотиците влијаат.
    Немам ни јас намера да ме убедува некој во нешто,свесна сум дека здравјето не е играчка.

8. Cholipam

Cholipam Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    445
    И јас сум го имала овој проблем, и сум се консултирала со многу лекари одговорот е дека во првите 3-4 години од првата менструација циклусот може да биде и нередовен, што не значи дека има некој проблем или ке има понатака. Терапија не се препорачува, но ако има повеке од 4г. (од првото добивање) веке е препорачливо да се консултираш со лекар :)

9. Schmetterling4

Schmetterling4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    51
    Значи не е ништо страшно што нема редовна менструација.Сепак тек е на почеток има само 15 години.Немора да значи одма дека има некоја болест или којзнае што.Многу работи влијаат тука.Но сепак не треба да се исклучи можноста да си посети гинеколог.Ако ти е за срам ништо нема ни да погледне преку ехо, брзо е и едноставно.
    И недајбоже да ми ја видите мојата тетратка кај што запишувам кога добивам, ќе паднете во несвест.А сепак се е во ред со мене, сега за сега барем. :)

10. srekaa

srekaa Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2013
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    2
    dali e loso mastrubiranje za vreme na menstruacija ?

11. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    244
    дали е нормално пецканје на мускулити но само во пределот на стомакот, посебно на јајниците за време на ПМС? имам повремени пецкања на јајниците мочоводите... направив контроли и се е во ред но сепак ова ми се случува прв пат па затоа сакам да ве прашам да не има некоја искуство? фала однапред ;)

12. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Пак ми доцни,вчера требаше да добијам,нерва ме пука аман веќе |( последниве два месеци јако ме зафркава,незнам што да правам :?:
    Да си закажам на гинеколог...нема што да ми даде за пиење(за нервозава/да добијам) зошто го дојам малиот ...

13. Stella.21

Stella.21 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    2
    Во текот на менструацијата првите 2 дена ми излегуваат големи грутки крв од матката, значи не течност туку топчиња, дали на некоја ии се случува исто, нормално е или ? :|

14. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.463
    Ми дојде за прв пат на 23.1.2014 и ми траеше до 14.2 ама последните неколку дена ми беше по само неколку капки. После не цели две недели(денеска) ми дојде пак(по втор пат) |( и ми е многу силно. Дали е нормално ова, додека да се стабилизираат јајниците и матката? :?:
    И имам полицистични јајници.
    :sweat: :sweat:

15. pikolino

pikolino Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    55
    Polovina mesec da ti e prisutna neznaam dali e normalno ova pojdi si na genikolog

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lavli5

lavli5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    39
    Незнаев каде да го поставам прашањево.. Мислам дека е соодветна темава.
    Имав добиено на 12.02 и ми траеше 6 дена. После неколку дена од завршувањето имам редовно кафеав исцедок. Од што би можело тоа да биде?
    * Да споменам дека сум сексуално активна... :)

17. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.263
    Допаѓања:
    34.559
    Нормално е не се секирај :)

Еве да ти кажам зошто е нормално да не се секираш, бидејќи незнаев како соодветно да ти објаснам најдов на фемина еве ти и линк http://www.femina.mk/здравје/интимно/што-секоја-тинејџерка-треба-да-знае-за-менструацијата

Еве ти го тоа што сакав да ти го објаснам
    ...Иако исцедокот за време на менструација најчесто се нарекува менструална крв, поправилно е да се нарекува менструална течност, затоа што покрај крв содржи и цервикална слуз, вагинални секрети и ендометријално ткиво.

18. Lilith13

Lilith13 Нов член

Се зачлени на:
    26 февруари 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Незнаев каде да го поставам прашањево.
    Дали би било проблем ако правам вежби за стомачните за време на циклусот? :)

19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.168
    Допаѓања:
    177.089
    Мислам дека нема врска тоа со менструацијата, ама ќе те боли после ( претпоставувам). Не ме земај за збор.

20. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    28.215
    Да ти кажам и мене ми се има случено истото,и прашав на гинеколог и ми рече дека тоа било некое допрочистување,бидеќи мене менс ми трае 4-5 дена првите 2-3 ден ми тече убаво а после кафеаво само неколку дена некогаш немам ич после ете го пак :lol: :lol:

На cinderella5 му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.