1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Менструација

Дискусија во 'Прашај гинеколог' започната од Era, 19 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. FreshGirl

FreshGirl Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Не е можно од диети

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Belieberka666

Belieberka666 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    144
    Имам 17 год последен пат добив крајот на јануари. Ми траеше 7 дена од кои во првите 4 имв неподносливи болки. Од тогаш па наваму немам добиено. Ме интересира дали има потреба да посетам гинеколог. Инаку за прв пат добив пред година и пол.

3. kafekafe

kafekafe Нов член

Се зачлени на:
    8 јуни 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo,
    Vo panika sum ! Mi kasni 3 dena, imam nekoj grcevi vo predelot na matkata, slicni na onie pred da dobies...isto taka, povremeno imam i bolki vo desniot jajnik. Mnogu sum nervozna, samo vikam po doma, strav mi e da ne sum trudna od edna strana, od druga strana, se plasam da ne e e nekoj zdrastven problem, cisti i slicno...Ve molam za odgovor

Pozdrav :)

4. fifi16

fifi16 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2013
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    178
    си имала незаштитен секс? доколку си имала, и доколку тој свршил во тебе, голема е можноста да си трудна, направи си тест... а доколку не, тогаш може да биде од стрес, нервози, немој да се грижиш и ќе ти дојде....

5. devojka54

devojka54 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    44
    Здраво девојки. Не знам дали некоја до сеа имала сличен проблем,а ама ако да, ќе ве замолам за помош. Фала однапред. :)

Значи менструацијата ми е редовна, барем ми беше до пред пола година. Ми доаѓаше секој месец, +-3-4 дена, ми траеше по недела дена, без некакви посебни болки. Значи беше во ред.

*Проблемов* почна пред нова година. Значи требаше да добијам околу 15ти декември.Наместо тоа, добив на 01.01, значи доцнеше 2 недели. Ги имав сите симптоми како обично- болки во гради, зголемен апетит и раздразливост, ама си почекав 2 недели.
    После тоа, се беше во ред и последен пат добив на 18ти април. Значи сега ми доцни веќе 3 недели.
    Што би можело да е причината? :(

6. jonbonjovi

jonbonjovi Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    Баш е можно да ти е од диетата. При намален внес на храна телото се штити и се труди да зачува што е моѓно повеќе храна и материи за мозокот, срцето црн дроб бубрези и други важни органи. Има недоволно материи и дисбаланс во организмот, затоа често девојки со анорексија воопшто немаат менструација. можеби треба да си ја смениш диетата, да внесуваш повеке јаглехидрати и протеини ;)

7. IvanovskaM

IvanovskaM Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    245
    Треба да внесува повеќе масти ако сака да има редовен период. Девојките кои се на диета протеини и јаглехидрати внесуваат секако, внимаваат на мастите. И од лично искуство, кога ќе намалам на шеќери не само што добивам, туку добивам и на време и помалку болки имам. Ама кога ќе намалам внес на масти тој месец 100% не добивам, т.е. не добивам се додека не почнам да внесувам малце од малце масти. Затоа и скоро никогаш не ги кратам, кратам само на јаглехидрати.

На Divajn му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Histerica1

Histerica1 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    2
    Девојки!Дали на некоја од вас и се има случено да и отскокне еден месец ,а притоа да е сигурна дека не е бремена и да ги има сите симптоми како пред да добие?Цел јуни не добив,и веројатноста е голема да е од стрес да,но сепак секојдневно ме боли стомак уште кога почна да ми доцни ,и градите исто така ме болат,имам огромни промени во расположение -буквално сите симптоми,а досега ми има доцнено по 15-16 дена но никогаш да ми отскокне месец..Ви се случило ли вам така?

9. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.018
    Секако дека не, ова е нешто пред што не се замижува, еден месец е веќе пропуштен циклус а не задоцнување. Оди на гинеколог.

10. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.877
    Допаѓања:
    81.139
    Мене ми се случи така лани, бев на преглед но не ми пронајдоа ништо конкретно и на крај правев крвна слика, на која се покажа дека железото ми беше доста опаднато.
    Не знам дали и колку би имало врска, но после витаминската терапија која ја добив, ситуацијата се среди. Не би било лошо да направиш еден рутински преглед. :)

На ivic85 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Histerica1

Histerica1 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    2
    Јас имам другарки на кои што им се има случено ова и после тоа циклусот нормално им се одвивал,но сепак сеуште не ми е регулиран циклусот и затоа се загрижувам,но ќе почекам уште малце,не одам веднаш на гинеколог.

12. lana.18

lana.18 Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    4
    Здраво ,дали е нормално да ви дојде менструација два пати во еден месец? :?:
    Минатиот месец ми дојде два пати ,а понекогаш ми доаѓа многу порано ,Дали има нешто ?

13. lana.18

lana.18 Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    4
    Здраво,во последно време мојата тетка е многу нервозна,и ја фаќаат жештини ,седнав да видам на интернет ги има истите симптоми од менопауза...Дали е можно да ја остави ? Таа има околу 38-39 години :/

14. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.018
    ^ Лана, за првото прашање, не е баш нормално, хормоните ти се пореметиле малце, ама ако не ти се повтори ова не се оптеретувај, ако се повтори оди на гинеколог ќе ти препише нешто за регулирање.

А за тетка ти, да возможно е. Има жени и после 35-тата што влегуваат во менопауза, тоа е индивидуална работа од жена до жена. На некои може да им престане на 35-6, на некои на 50-тина дури. Обично е генетски кога ќе настапи менопаузата, така да ако има роднина на која рано ѝ престанало, воопшто не е чудно.

15. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891
    Дали е нормално или не незнам.Ама мене ми има дојдено :^). И заради тоа ми го зафркна цело лето |( .И да ако е само еднаш не се сеќирај,ако се повтори оди на гениколг ;)

16. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.509
    Допаѓања:
    17.520

И мене ми се случило ова . Не е нешто загрижувачко зашто во текот на една година треба да ти дојде 14 пати . А тоа значи дека во некои месеци ќе се случи да се ти дојде два пати . :)

И јас прво бев збунета поради тоа . Но подоцна ми кажаа и нема место за грижа . :)

Но сепак ако си загрижена , консултирај се и со гинeколог .

17. Amely

Amely Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2014
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    129
    Што ако добием на одмор?

На Cutiee9 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    ^ Ќе си траеш, нема друго. :worried: Можеш тампони да користиш ако сакаш да се бањаш, ама гледам мала си, па не е препорачливо.

И јас имам едно прашање. Обично ми трае 4 дена, но потоа уште ден-два имам кафеав исцедок, како застоена крв, и ептен ми е гадно. На други истото им се случува ли? И има ли начин да се спасам од тоа?

19. Saki15

Saki15 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    142
    Незнам зошто вака се случува.. Значи имам редовна меснтруација и секогаш ми идело на време се дешавално да закансе 1 , 2 дена но не повеќе.. Сега јуливо требаше на 9 да добијам, но сега е 21 и ништо :| а на 28 одам на одмор па страв ми е да не ме зезне а баш си имав испланирано :worried:

20. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.080
    Допаѓања:
    26.865
    И кај мене е исто али јас коа имам кафеав исцедок се бањам ништо не е пошто тоа многуу смрде. :puke:

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.