Менструација

Дискусија во 'Прашај гинеколог' започната од Era, 19 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. FreshGirl

FreshGirl Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Не е можно од диети

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Belieberka666

Belieberka666 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    144
    Имам 17 год последен пат добив крајот на јануари. Ми траеше 7 дена од кои во првите 4 имв неподносливи болки. Од тогаш па наваму немам добиено. Ме интересира дали има потреба да посетам гинеколог. Инаку за прв пат добив пред година и пол.

3. kafekafe

kafekafe Нов член

Се зачлени на:
    8 јуни 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo,
    Vo panika sum ! Mi kasni 3 dena, imam nekoj grcevi vo predelot na matkata, slicni na onie pred da dobies...isto taka, povremeno imam i bolki vo desniot jajnik. Mnogu sum nervozna, samo vikam po doma, strav mi e da ne sum trudna od edna strana, od druga strana, se plasam da ne e e nekoj zdrastven problem, cisti i slicno...Ve molam za odgovor

Pozdrav :)

4. fifi16

fifi16 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2013
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    178
    си имала незаштитен секс? доколку си имала, и доколку тој свршил во тебе, голема е можноста да си трудна, направи си тест... а доколку не, тогаш може да биде од стрес, нервози, немој да се грижиш и ќе ти дојде....

5. devojka54

devojka54 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    44
    Здраво девојки. Не знам дали некоја до сеа имала сличен проблем,а ама ако да, ќе ве замолам за помош. Фала однапред. :)

Значи менструацијата ми е редовна, барем ми беше до пред пола година. Ми доаѓаше секој месец, +-3-4 дена, ми траеше по недела дена, без некакви посебни болки. Значи беше во ред.

*Проблемов* почна пред нова година. Значи требаше да добијам околу 15ти декември.Наместо тоа, добив на 01.01, значи доцнеше 2 недели. Ги имав сите симптоми како обично- болки во гради, зголемен апетит и раздразливост, ама си почекав 2 недели.
    После тоа, се беше во ред и последен пат добив на 18ти април. Значи сега ми доцни веќе 3 недели.
    Што би можело да е причината? :(

6. jonbonjovi

jonbonjovi Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    Баш е можно да ти е од диетата. При намален внес на храна телото се штити и се труди да зачува што е моѓно повеќе храна и материи за мозокот, срцето црн дроб бубрези и други важни органи. Има недоволно материи и дисбаланс во организмот, затоа често девојки со анорексија воопшто немаат менструација. можеби треба да си ја смениш диетата, да внесуваш повеке јаглехидрати и протеини ;)

7. IvanovskaM

IvanovskaM Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    245
    Треба да внесува повеќе масти ако сака да има редовен период. Девојките кои се на диета протеини и јаглехидрати внесуваат секако, внимаваат на мастите. И од лично искуство, кога ќе намалам на шеќери не само што добивам, туку добивам и на време и помалку болки имам. Ама кога ќе намалам внес на масти тој месец 100% не добивам, т.е. не добивам се додека не почнам да внесувам малце од малце масти. Затоа и скоро никогаш не ги кратам, кратам само на јаглехидрати.

На Divajn му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Histerica1

Histerica1 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    2
    Девојки!Дали на некоја од вас и се има случено да и отскокне еден месец ,а притоа да е сигурна дека не е бремена и да ги има сите симптоми како пред да добие?Цел јуни не добив,и веројатноста е голема да е од стрес да,но сепак секојдневно ме боли стомак уште кога почна да ми доцни ,и градите исто така ме болат,имам огромни промени во расположение -буквално сите симптоми,а досега ми има доцнено по 15-16 дена но никогаш да ми отскокне месец..Ви се случило ли вам така?

9. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.018
    Секако дека не, ова е нешто пред што не се замижува, еден месец е веќе пропуштен циклус а не задоцнување. Оди на гинеколог.

10. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.865
    Допаѓања:
    81.114
    Мене ми се случи така лани, бев на преглед но не ми пронајдоа ништо конкретно и на крај правев крвна слика, на која се покажа дека железото ми беше доста опаднато.
    Не знам дали и колку би имало врска, но после витаминската терапија која ја добив, ситуацијата се среди. Не би било лошо да направиш еден рутински преглед. :)

На ivic85 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Histerica1

Histerica1 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    2
    Јас имам другарки на кои што им се има случено ова и после тоа циклусот нормално им се одвивал,но сепак сеуште не ми е регулиран циклусот и затоа се загрижувам,но ќе почекам уште малце,не одам веднаш на гинеколог.

12. lana.18

lana.18 Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    4
    Здраво ,дали е нормално да ви дојде менструација два пати во еден месец? :?:
    Минатиот месец ми дојде два пати ,а понекогаш ми доаѓа многу порано ,Дали има нешто ?

13. lana.18

lana.18 Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    4
    Здраво,во последно време мојата тетка е многу нервозна,и ја фаќаат жештини ,седнав да видам на интернет ги има истите симптоми од менопауза...Дали е можно да ја остави ? Таа има околу 38-39 години :/

14. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.018
    ^ Лана, за првото прашање, не е баш нормално, хормоните ти се пореметиле малце, ама ако не ти се повтори ова не се оптеретувај, ако се повтори оди на гинеколог ќе ти препише нешто за регулирање.

А за тетка ти, да возможно е. Има жени и после 35-тата што влегуваат во менопауза, тоа е индивидуална работа од жена до жена. На некои може да им престане на 35-6, на некои на 50-тина дури. Обично е генетски кога ќе настапи менопаузата, така да ако има роднина на која рано ѝ престанало, воопшто не е чудно.

15. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891
    Дали е нормално или не незнам.Ама мене ми има дојдено :^). И заради тоа ми го зафркна цело лето |( .И да ако е само еднаш не се сеќирај,ако се повтори оди на гениколг ;)

16. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.508
    Допаѓања:
    17.518

И мене ми се случило ова . Не е нешто загрижувачко зашто во текот на една година треба да ти дојде 14 пати . А тоа значи дека во некои месеци ќе се случи да се ти дојде два пати . :)

И јас прво бев збунета поради тоа . Но подоцна ми кажаа и нема место за грижа . :)

Но сепак ако си загрижена , консултирај се и со гинeколог .

17. Amely

Amely Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2014
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    129
    Што ако добием на одмор?

На Cutiee9 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    ^ Ќе си траеш, нема друго. :worried: Можеш тампони да користиш ако сакаш да се бањаш, ама гледам мала си, па не е препорачливо.

И јас имам едно прашање. Обично ми трае 4 дена, но потоа уште ден-два имам кафеав исцедок, како застоена крв, и ептен ми е гадно. На други истото им се случува ли? И има ли начин да се спасам од тоа?

19. Saki15

Saki15 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    142
    Незнам зошто вака се случува.. Значи имам редовна меснтруација и секогаш ми идело на време се дешавално да закансе 1 , 2 дена но не повеќе.. Сега јуливо требаше на 9 да добијам, но сега е 21 и ништо :| а на 28 одам на одмор па страв ми е да не ме зезне а баш си имав испланирано :worried:

20. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.070
    Допаѓања:
    26.800
    И кај мене е исто али јас коа имам кафеав исцедок се бањам ништо не е пошто тоа многуу смрде. :puke:

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.