Насилство над жената

Discussion in 'Психологија' started by pupi.girl, Aug 9, 2013.

1. Valeria50

Valeria50 Активен член

Jas kako psiholog sekogas imam opravduvanje za necija losa postapka. Razlikata e vo toa dali moeto "opravduvanje" ke go nagradam so psiholoska seansa ili prijavuvanje kaj nadleznite institucii. Bez pardon za sekakov vid tortura - nikoj ne zasluzuva da bide maltretiran, a ako provocira, postojat civilizirani nacini na sankcioniranje. Zrtvite na kakov i da bilo vid nasilstvo se soocuvaat so teski posledici, novosozdadeni stravovi i inhibicii.

Maša8 likes this.
  2. crimson

crimson Форумски идол

Најчесто не се работи за испровоцирана реакција во афект, бидејќи најголемиот проблем е во семејства каде што континуирано се повторува насилството, и во најголем број на случаи е врз жена.
    Затоа и феминистките главно се фокусираат на проблемот со насилство врз жена, иако се борат за еднаквост. Не затоа што некој мисли дека мажите е океј да ги трескаме од земја. Ама можеме да се правиме слепи и глуви, и да си ги читаме огласите за „машки инженери“ и „девојчиња за работа“. Да, состојбата е значително подобрена од минатиот век, што не значи дека се е готово.

3. Valeria50

Valeria50 Активен член

Nasilstvoto.nema maski i zenski rod, ednostavno site treba da go "tepame" so sankcii.

4. crimson

crimson Форумски идол

Насилството секако ќе постои, врз машки или женски. Меѓутоа ние зборуваме конкретно за насилство врз жена во темава, а се разбира дека било какво насилство е за осуда.

5. Valeria50

Valeria50 Активен член

I jas zboruvam za nasilstvo vrz zena, no temava e cesto eksploatirana od pogresen agol, so akcent na fizickata fragilnost na zenata, vizavi intelektualnata stamina - vo osnova, ne postoi pravilo za agresivnosta, nekogas e "sobrana" od doma, no najmnogu i pred se, zavisi od matricata na afekt sto ja nosime vo sebe. Inaku se zalagam za drasticni i dolgotrajni kazni za nasilnistvo.

6. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Повторно заобиколувања и празни осуди, не сакаш да одговориш на моето прашање, затоа што одговорот не ти оди во прилог.
    Моите ставови се секогаш издржани и на место, во секое време можам успешно да ги поткрепам со аргументи (колку и да не ти се допаѓа тоа), не се правам уникатна, туку сум реална, и во никој случај насилството врз жените не се одвива поради мене (најголемата глупост :D, прва напишав дека на насилникот не му треба вистинска причина да удри и дека против таквите треба да се реагира, само не ви се чита тоа некако), а твоите раце не се почисти од моите кога се работи за дискриминираната жена. Што ти како декларирана феминистка промени, дали го намали насилството врз жените, постигна нешто повеќе од мене? Одговорот е негативен и тука пропаѓаат твоите редовни обиди да се претставиш како морално супериорна (на форум пред луѓе кои не ги познаваш) константно осудувајќи ги туѓите размислувања. Јас можеби индивидуално како човек сум се нашла во ситуација да помогнам повеќе од некој што само зборува во име на фемистичка идеологија, ама ајде, нема начин да се докажуваме на форум.

alexa_dimoska likes this.
  7. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Можеби, можеби, можеби... Колку што јас тебе те познавам и знам дали и колку си помогнала некому (а тоа секако е 0%, воопшто, ич) – толку и ти за мене знаеш. Не го заборавај тоа ;)
    Себе немам намера да се фалам за да докажувам поента на упорни мрчатори, ама еве пред неколку недели една истакната декларирана феминистка што лично ја познавам, на улица сведочела на малтретирање на девојка од страна на дечкото, викнала полиција и останала во таа опасна ситуација таму додека не пристигнале. Еве ова е непосреден пример, а да не зборувам па за тоа колку поддршката (да, јавна психичка поддршка – а не вашето „рационализирање“ за провокации и бакрачи) е важна за жртви на семејно насилство, сите тие кампањи за кревање на свеста за пријавување во полиција и сл.
    И секако дека јас на вакви личности ќе се восхитувам, а не на уфилмани мизантропи што секаква идеологија им е испод чест и целта им е да исплукаат секого.

Ајде поздрав, и пази да не „испровоцираш“ некого со твојата негатива и дрскост, оти после „оправдание“ ќе си има. (facepalm) :hai:

Lolo5, Srckata28 and DAngel like this.
  8. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Кое подигање на свеста? Вчера на вести слушнав дека секоја трета жена во Македонија била жртва на некакво насилство. А феминистки има повеќе од било кога. Не мачкај очи дека нешто постигнувате. Со должна почит кон исклучоци, ама во најголемиот дел случаи се работи за личности кои чисто билдаат его и гласно лечат комплекси претставувајќи се како некакви борци, а придонесуваат 0.

Не се секирај за мене, имам симпатична фаца, ме сакаат луѓето. Но тој погрешен правец на дискусија по кој тераш, како и обично обидувајќи се да ги оцрниш и наклеветиш членовите со кои не умееш да најдеш заеднички јазик, нема врска со темата - Насилство врз жената. Ниту со празни коментари чија цел е обична провокација и изнудување офтопици, некако помагаш повеќе од нас тука, кои не прогласи за релативизатори без да процесуираш убаво што воопшто пишувавме. Твојата потреба за непријател на чија сметка ќе се докажуваш, е посилна од секое рацио.
    Ајт, поздрав и до тебе.

Lolo5 and Bitter-Sweet like this.
  9. blonde_supergirl

blonde_supergirl Истакнат член

Да чкртнам овде нешто. Не ми е родител никој освен татко ми (и мајка ми) за да ме тепа, тоа не му се случувало на него, а камоли некојси да си дозволи такво нешто само затоа што бил наводно, испровоциран или оти се напил некоја чашка па си лечи фрустрации. И јас можам да бидам испровоцирана па не мавам, така да нема зошто да ме мава некој само затоа што сум физички послаба од него. Така да не оправдувам безразлика кои се причините.

♣ Alba Viduam ♣ and sjdgo like this.
  10. Caci55

Caci55 Истакнат член

Не се оправдува и треба одма да се пријави и да се бега од насилникот.

11. hellocity

hellocity Популарен член

Парични казни и оштета да се плака за тоа над жената што го трпи насилството, јас гарантирам дека 1 во 100 жени ке биде матретирана.

12. anageluska

anageluska Нов член

Jas sum zrtva na psihicko i samo zakanuvanje za fizicko maltretiranje. Nekolku doktori se zapoznaeni so slucajot mi velat kuti si koga vika i vrega i napi si se neshto za smiruvanje. Gi prashuvam doktorite zoshto nema zakon da koga ke se prijavi nasilnikot da mora da posetuva izvesen period psiholog da prima soodvetna terapija, ne mozat da mi odgovorat samo digaat ramenici,takva ni bila drzavata.

WildMk likes this.
  13. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Ти ја кажуваат вистината. За жал државата ни е тешка вуко*ебина каде ништо не функционира како што треба. Освен ако немаш добри врски се разбира. А ако ги имаш и тежок насилник да си нема да бидеш казнет. Колку кутри жени само трпат секаков тип на насилство од причина што немаат моќ да ја изнесат правдата на виделина. Кај нас секогаш насилникот е во право. Од таа причина многу жени и се плашат да пријават, ништо нема да му направат а после само повеќе ќе се сили и одмаздува. Нека направи некој нешто на жена во развиена држава со функционален правен систем па бел ден нема да види, ќе окапе по затвори. Сите напред одат, ние назад се враќаме. Мизерии!

WildMk likes this.
  14. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

15. pdb123

pdb123 Популарен член

Fallen.Angel likes this.
  16. najjacha

najjacha Истакнат член

17. Maro87

Maro87 Популарен член

18. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Нека ми ги пуштат малце овие
    Имам другари што радо би им ги искршиле рацете и нозете, а ја би забите да им ги сомелам и на двајцата квази мажи.
    Тоа не е мушко бре, ПИЧКИ.
    Мора еден ќутек васпитен да им се удри

"Zoki" and Fallen.Angel like this.
  19. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

ДА.. Тоа е видеото...

Feminka22 and pdb123 like this.
  20. hellocity

hellocity Популарен член

Па фала богу конечно да се превземе нешто против насилството над жената да не е табу тема

Feminka22 likes this.