Нашите родители се против мојата врска албанец-македонка

Дискусија во 'Љубовни проблеми' започната од SONCE..SONCE, 1 март 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.732
    Допаѓања:
    122.346
    Offspring, јас имам растено на Бит пазар и сум имала прекрасни пријателства кои ги одржувам до ден денеска со албанци. Зар заради политички игри да го заборавам сето добро кое ми го направиле?? Извини ама јас не можам да избришам 15 години живот со тие луѓе заради политики. И да знаеш дека баш од албанците имам видено повеќе арно отколку од македонци. Има ногу ситуации ама не е ни место а и ни тема за да ги кажувам. И да, ако уте имам ќерка и ми каже дека сака да се мажи за човек од друга раса, вера и националност само едно ќе ја прашам: Дали си среќна и дали те почитува? Ако ми рече да со полна душа ќе и дадам благослов. Исто и ако имам син. Имам примери со межани бракови кои фукнционираат прекрасно. каде се слават две религии и Божик и бајрам и велигден и рамазам. Се е тоа до карактерот и паметот на луѓето.

На marama, nesa, Rose96 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Те разбирам совршено, реков и јас сум за соживот, сум имала пријатели Албанци, но мешани врски неможам да поддржам. Не генерализирам дека се сите Албанци скотови, затоа што и од Македонците такви ги има, но разликите се огромни, воспитувањето, верата, менталитетот, обичаите, размислувањето. Се е различно, премногу и тоа не се разликува минимално, туку огромни разлики се во прашање, да не речам тотални спротивности. Да не ме разберете погрешно, немам против соживот, и јас сакам да живееме сложно, но врски мешани не поддржувам, поради разликите кои постојат :)

3. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.525
    Допаѓања:
    92.156
    Сакам само еден пример да дадам и повеќе не коментирам на темава. Кога татко ми бил на смртна постела, дедо ми бил во село. Немал никаков превоз до градот, за да фати автобус до Скопје и пешки одел до автопат час и нешто. Кога стигнал на автопатот, можете да замислите во каква состојба бил, стопирал но никој не му застанал. По половина час застанала некоја кола и човекот бил албанец, дедо ми го замолил да го однесе до градот да фати автобус за Скопје, а овој кога слушнал што е работата го донел до Скопје, до болница. Дедо ми често вели, важно е човек да е, а дали е албанец, ром, турчин не е важно.

На eloves, fierce, nesa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. melanie27

melanie27 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2010
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    255
    ахххххх.....ја прочитав цела тема и воопшто не зажалив.
    Најпрво, ме вративте 10 год назад, во времето кое се обидувам да го заборавам, ама некако не иде зашто ми остана како белег на коленово. Во 2001, моја баба беше киднапирана и држена во заложништво една недела, чичко ми сеуште има психички проблеми затоа што беше резервист во арачиново, дедо ми остана без куќа во тетовско село зашто му ја запалија до темел......братучет ми беше повреден на 11 септември во њујорк итн....многу е ;( ;( ;( и се ова е производ на муслимани !

прочитав нешто као An eye for an eye makes the world go blind ......а колку пати сме слушнале на вести како некој тип со калаш потепал се во чајџилницата ...поради крвна освета. И многу други такви примери.

јас сум религиозно воспитана, што не значи дека ме учеле да маразам нечија религија, туку напротив, да ги почитувам.
    кај мене дома секогаш се почитувале оние 10 божји заповеди, а тука спаѓа и ,,почитувај ги своите ближни,, што значи дека никогаш ама никогаш нема да ги натерам да се почуствуваат повредено или понижено поради мене (а камоли поради некој си дечко)

Европа.......живеев 2 год во европа т.е 1 год во швајцарија и 1 во германија....и верувајте и таму постојат овие предрасуди во врска со муслиманите. најголемите проблеми таму се предизвикани токму од нив. пр. во швајцарија строго е забрането да се носат фереџиња и од прошлата год да се градат џамии (што кај нас ги има на секој метар)
    и кој апсурд сум доживеала да сретнам таму.....во диско, пијана црнкиња се обидуваат да ја извадат надвор вратарите, а она ги навреди и тоа со еден за нив многу навредлив збор ALBANER. а вратарите не беа албанци туку и тие беа црнци :)

што значи, врска македонка+муслиман=НЕ НЕ НЕ

пс. имам дечко македонец, и секој наш верски празник си го прославуваме со љубов, со неговото и моето семејство. без расправии, со љубов и разбирање....поточно ...во совршена хармонија :inlove:
    и доколку ова не беше така , сигурно немаше да бидеме срекни како до сега

На Agrona, pumpkin и NellPam им се допаѓа ова.
  5. renata76

renata76 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2010
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    34
    Ма немој!!!!!!!

Тоа твое време и многу други сакаат да ја заборават!!

6. renata76

renata76 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2010
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    34
    Девојки овде се зборува за љубовни проблеми а не за конфликти и последици....лелелелеле :x не можам да ве сфатам искрено :x :x

7. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Конфликтот е споменат како последица зошто мешани врски неможат да функционираат најчесто и зошто најчесто истите тие врски не се поддржувани.

На melanie27 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. renata76

renata76 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2010
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    34
    Епа тогаш не се мешајте во такви врски,

ама нешто ми мириса овде мене, изгледа некој од искуство зборува....... :lol: :lol:

9. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Да не ќе ми забраниш да коментирам на темава, случајно? форум е ова, и ќе зборувам додека имам за зборување и додека мислам дека треба да зборувам. ако не ти се допаѓа моето мислење, имаш скрол на маусот. Ајт.

На milky-candy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. melanie27

melanie27 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2010
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    255
    прво, лично искуство немам а и не дај боже да имам , а со туѓи искуства и те како сум запознаена, и веруј ни едно не е убаво и идилично како во некои ретки ситуации напишани овде, а што е по трагично имам пријателка турчинка и во врска е со албанец....нејзиното семејство е против (девојката е образована , богата, со одлична кариера а пред се преубава ), што значи немаме само ние македонците предрасуди

11. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.903
    Претходно имам коментирано на темава, сакам само да се надоврзам...целосно се согласувам со Оффи, во средно и на факс имав другари и колеги кои беа Албанци и Турци, да се дружевме, доаѓале кај мене дома, јас сум одела кај нив на баклава, сме си ги почитувале верските празници, сме излегувале заедно, заедно одевме во бифе, пиевме кафе, сме се зезале, сме препишувале заедно на тестови и колоквиуми, сме си помагале, сме си шепкале на испрашувања, ...но никогаш не сум ни помислила да имам љубовна врска со било кој од нив, иако морам да признаам дека навистина добро изгледале, дури не би ни помислиле дека дечкото е Албанец или Турчин..Едноставно така сум воспитувана, да си ја сакам религијата, да си ги славам нашите празници, да си ги почитувам обичаите...не сакам комплицирани врски и не верувам дека во нашава ни мила Татковина толку сите сте со широки погледи :^) ...Соживот, мир и хармонија ДА, но и почитување на традицијата... кажав и пак кажувам не би се помирила моето дете без разлика дали е машко или женско да биде во врска со муслиман, значи муслиман, а не Албанец, Турчин, Пакистанец итн. итн.
    Поздрав и секое добро.
    Оффи имаш од мене подршка :)

На Lacrimosa, Alanna, RainBow и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.732
    Допаѓања:
    122.346
    Почитувам сечие мислење и ставбило да се исти намоите или сосема спротивни. Само едно ќе ви речам поплукајте си во пазува, зашто од тоа што бегаме тоа не снајдува. Така да, ако некој си се сака нека си се сака. И јас сум христијанка и попска правнука од фамилија која е голем почитувач на религијата ама ете таква сум да не можам да кажам НЕ одма. Сепак не знам што носи животот.

13. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    Ќе илустрирам нешто преку вистинска случка, на која сведок бил мојот дедо. Ова цела моја фамилија го знае...
    Дедо ми кога бил регрутиран во некоја војска порано(не знам точно каде и за што...) таму во касарната имало двајца најдобри другари - неразделни, едниот македонец , а другиот чистокрвен албанец...Биле блиски како браќа родени, постојано си помагале и се подржувале еден со друг...И така тоа траело долго време...Некој ден имале војниците таму некој свечен ручек и сите биле собрани на некоја голема маса, а и тие водниците биле присутни..И така сите опуштено си јаделе, се зезале, се смееле...Албанецот и Македонецот седеле еден до друг и се смееле за нешто..Сакајќи овој нашиов да се нашали, земал на вилушката парче свинско месо од кое капело масло и на албанецот му прснал во тањирот, кај што јадел пилешко...Албанецот станал, ја земал пушката и пукал во нашиот како во див зајак...Го погодил со два метка во глава и овој паднал на масата и мозокот му се распрскал по целото јадење...Мислам дека нема потреба повеќе да коментирам и да објаснувам...Со овој пример може да се направи една и паралела со врска албанец-македонка...
    Чиста вистина е оваа случка и уште кога сум била мала сум ја слушала и од дедо ми и од моите родители и тоа доволно ми говори за сржта на албанците... :tmi:

14. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.283
    Дефинитивно имате некои страшни претстави и предрасуди за Албанците :o Аман бе луѓе па не се сите такви како тие од 2001 год, секаде има лоши луѓе, колку нелуѓе има кои се Македонци па не ги напаѓате нив.

Еве како да ја критикувам и мразам :fubar: Албанката која пееше сега на Идол кога се гледа девојчето дека е баш нормално и современо и не се разликува од Македонките, како што видов и тоа носеше кратко фустанче, нејзините што ги снимаа беа сосема ок, а и кога ја снимаа мајка и мислам дека чув македонско име, што значи дека тоа е мешан брак па гледам жива и здрава беше жената, аман веќе од вашите стереотипи, абе гледајте малку и лево и десно, не само право.

Треба да гледаме дали луѓето се ЛУЃЕ, а не од која религија и националност се ;)

На JuLleE, Doozy, nesa и 4 други им се допаѓа ова.
  15. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.239
    Допаѓања:
    67.750
    Мислам дека сите знаеме дека има и од нив добри луѓе, како и секој народ, така и кај нив. јас тоа не го оспорувам. И сум имала и колешки албанки, сме се дружеле. Ама тоа е тука, како слон сред соба :)
    За врска е муабетот, не е за тоа каков народ се, дали има и кај нив добри и лоши. Станува збор за врска помеѓу албанец и македонка, тоа е она што јас го оспорувам и сум против.

На Offspring и lolyta777 им се допаѓа ова.
  16. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Пред некој ден кажав дека се племе. Да, племе се. Со искучоци нормално. И од нашите има идиоти и тоа какви, али тука зборуваме општо за нив. Гледам овде во Струга со гооодини коментарите и свиркањата биле само нивни! Па тоа како женско невидено со години, понашај абе да се крстиш!
    Сум имала пријатели албанци, имам комшивка албанка која е многу фина. Сум имала пријател, али никогаш не би помислила да имам нешто повеќе од тоа со него.
    Разбирам дека сега е модерно време, али безвеза ми е на ваква тема да се правам некоја со широки и модерни сфаќања. Овде, не ми оди тоа! Не можам да преминам преку конфликтот во 2001-вата, и тоа што полека ни земаат се во државава, не можам. Па уште голема албанија ќе правеле, мрш таму!
    Се прашувам кога темава би била на албански форум, дали некој таму би искоментирал дека не е ништо страшно АЛБАНКА да биде во врска со македонец? Не верувам дека некој би поддржал таква врска, ма нема шанси, им ги знаеме ставовите во врска со тоа.
    Албанците биле супер, невините тие. Зашто да се нема врска со албанец? :wasntme:
    Што е до нив, би не уништиле сите до еден македонец да не нема, а ние ќе прифаќаме врска со нив?
    И нон стоп слушам коментари за луѓе што ги познавате, дека таа е македонка тој албанец, од никој не видов дека познава некого албанка и македонец што се во брак? Нормално, ништо чудно, се знае тука ко и се простите. Ако постои таков брак, тогаш сигурно албанката е бегалка, избегала за нашиот.
    Не верувам дека албанско семејство би дала нивна девојка во наше семејство!

На senza.parole, vendiii, Offspring и 2 други им се допаѓа ова.
  17. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    Како албанец би коментирал на ваква мешана врска - ОООО КУКУ НОНЕЕ... :makeup:

18. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Имав една другарка албанка и сметав дека ми е многу добра другарка.Се почитувавме барем,колку-толку,но на крај се скаравме за трета личност и нашето пријателство заврши со насилство.На Албанците насилството им е секогаш најдобра опција.ФАКТ ! Пази во што влагаш. :|

19. vendiii

vendiii Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    2.465
    Лакримоса реков веќе нема да коментирам ама морав се согласувам со тебе од збор до збор буквално се што кажа е чиста вистина ма добро де (некои има со модерни сфаќања ) :^) :puke: :x кои за среќа нивна не биле во ситуација да се плашат да излезат од дома или да се плашат во конфликтот дали ќе им влезат низ врата или прозор и дали ќе ги силуваат или убијат не сте почуствувале солзавец како е дома кога ќе ти влезе и кога домашните ти ги носат специјалци за да може ВО СВОЈ ДОМ НИ УБИЕЦ НИ КРАДЕЦ ДА СИ ДОЈДЕ !!! Сето ова го имам осетено на сопствена кожа :x Тогаш драги мои феминки со модерни сваќања немаше овој ми е другар овој ко брат овој комшија ги земаа пушките и се свртија кон нас МАКЕДОНЦИТЕ . Кога се работи против нас тогаш сите од нив едно се прават ... ;) Уште еднаш да си ја поздравам лакримоса и останатите кои не ја заборавија блиската 2001 кога секојдневно слушав за МАСАКАР НА ЖИВОО АЛОО БЕЕЕ силувања убиства чуварите ни криви ни должни разнесени со динамит !!! сето тоа не го сторија ни германци ни шпанци ни американци туку АЛБАНЦИ душа ме боли кога ќе се сетам и навистина се разочарав како токлу брзо се заборава не рекле попусто да осетиш на своја кожа друго е ...

На Offspring и Lacrimosa им се допаѓа ова.
  20. cindy

cindy Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    166
    при толку убави македончина , тутунарчина :) кај најде баш албанец?

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.