@elimkd, твојот прв пост можеби убаво звучи како изрека во која навистина може да се пронајдат многу деца емотивно запоставени од своите успешни во кариерата родители, но всушност кога ќе размислиш подобро е голема генерализација во спротивниот правец. Како прво, во темава како што кажа Ана, зборуваме за ниво на образование - со кое не мора секогаш да иде преокупираност со кариера, а уште помалку па стопанисување со големи компании и такви чуда. А, под тоа дека образованието не влијае на тоа колку добар родител си, се подразбира и обратното - дека и високообразованите не се како родители далечни од децата и не ги запоставуваат, исто како што не важи стереотипот дека сите богати се арогантни на пример. Да не претеруваме сега во крајности и да глорифицираме пониско образование во денешно време
Од образование до образование, од диплома до диплома, од работа до работа и кариера до кариера разлики има големи па дури не се издефинира подобро -џабе везете.
Реализацијата како родител нема врска со степенот на образование . Дете се раѓа до некој одреден период во животот , а човекот учи додека е жив .
Не сум млада, и немам високо образование. И неформално знаење е исто од корист, како формалното.... Кога е во прашање родителство. Ако некој е инжинер, значи дека е инжинер, не значи по дифолт дека е добар родител. Не се децата ... не знам... метални конструкции (машински инжинер) ... Пример.
Познавам и родители со факултети и такви без и нема разлика образованието. Можеби тие со факултет нашле подобри работни места и сега имаат пари да го влечат детето по сите курсеви на белиот свет - но тоа не значи дека другите немаат. Родителствувањето не зависи од образованието. Парите имаат улога во тоа што можеш да му овозможиш - но на денешно време и тие не зависат од образованието. Од друга страна повеќе зависи колку квалитетно време поминуваш со детето. Некои ми викаат цел ден сум дома - тоа е супер. Али во исто време и да чистиш и да пеглаш переш и правиш јадење, а и сите серии да ги гледаш - а тоа да не е вклучено во ништо - џабе што си цел ден со него - тоа е само.
Nie imame 3 deca i do den denes posle 11 godini igrame karti so niv,igrame sah,na bukvata na bukvata,pravime kvizovi, vezbame,citame,zivotnite ni se omileni pa gledame i ucime se za niv... Prilicno losi profesii imame so soprugot no gledame sekoj sloboden moment da e ispolnet so niv. Mozebi ne sme finansiski sposobni da setame kako bogatasite sekoj vikend i ne setame. No pojadokot,rucekot i vecerata ni se preslatki i samo so edna diploma na eden od roditelite,dr e so sredno,pa toa ne go pravi pomalku roditel... Naprotiv pozabaven e vo momentite koga jas napinjam da citame,ucime i sl.. Se sme postignale sami i nema za sto da zalime.jas zavrsiv so bebe fakt i magistrirav pa nikogas ne go smetam toa za precka deka bi bilo vaka ili taka dokolku ne se soglasev na brak. Naprotiv mi davase volja i sila da zavrsam pobrzo, posle 2 nedeli od carski bev na ptviot ispit i diplomirav prva od generacijata. Toa nema vrska so toa kakov roditel sum. Moram da bidam i losa i dobra za da razlikuvaat sto e loso a sto dobro? Sinko ubavo znae se i jasno mu e kako sme ziveele sto sme pominale i kako e sega,dovolno e golem i nekogas kazuva raboti sto me iznenaduvaat pa samata negova percepcija i zelbata da im pomaga na site mi kazuva dali sum dobra ili losa vo negovite oci. Srednata kerka isto taka,taa e vrzana premnogu i od vrata znae kako sum go pominala denot,dali mi se place ili pukam od nervoza... Dàli za toa im treba faks na decata,apsolutno ne.!!! 3 e najmalo nema komentar za nego.
Мислам дека степенот на образование не е поврзан правопропорционално со успехот како родител. Мислам дека повеќе удел во растењето и воспитувањето на децата има емоционалната и социјалната интелигенција на родителите отколку парчето хартија. Но кога дипломата обезбедува работна позиција која е подобро финансиски вреднувана и родителот знае како тие приходи правилно да ги вложи во растот и развојот на своето дете, тогаш делумно можам да кажам дека поедуциран родител кој преку дипломата повеќе заработува и пред се вложува во своето дете е делумно поуспешен родител. Нема некое универзално правило за ова, сепак се е личен избор на родителот а понатаму и на детето кога ќе стане рационална единка. Може родителот да смета дека совршено вложил во растот иразвојот на детето, а тоа кога ќе созрее да не мисли така и други веројатности се можни. Така да најважно е задоволни и здрави деца се друго се создава низ животот и надоградува. Исто и образованието секојдневно се надоградува и формалното и неформалното, така да може е малку неблагодарно 100% заклучоци да се даваат и вадат од темава.
@danichap мислам дека има 2 факултета, а децана и се пресреќни и преисполнети. Ова на Ели е толку грешно, што не е свесна... ама нека се теши дека колку помалку е образована, толку посреќни ќе и се децата. Баба ми беше неписмена, може затоа вујко ми е алкохоличар и е среќен )))))))))))
И ја изглеа ќе израснам несреќно дете зошто имам мастер од топ 10 универзитет у свет и добро платена работа. Не знам ни зошто го раѓав.
Си го осудила на вечна несреќа. мене вториот мастер ми е исто на светски признат факултет , ама ај викм маж ми е со средно, па може ќе биде исполнето детево, иначе да го дадам на неписмени родители...
Blazesi mu na vujko ti i mojot se vbrojuva vo niv.. No na obrazovani roditeli,dedo mi bil direktor a baba mi rakovoditel na smetkovotstvo.Pa za vo vreme koga imalo mn nepismeni,tie bile preuceni pa sto... A toj izleze probisvet so dva propadnati braka ,dve deca sto ne go ni gledaat i visok si e sam so sebe doma. Nema vrska obrazovanieto... Se e do okolnosti vo zivotot,drustvo i zvezdata kakva ti e sto vikaat starite.
Јас пак имав другар кому родителите му се со високо образование, сестра му сега и докторат бранеше, а тој е со 8мо одд. Типов нема да речеш дека нема образование, си работи, збори англиски, има познавање од доста области, се тоа ок, но од друга страна во него се гледа таа искра на несамодоверба. Може ке погрешам ако ги осудам родителиве дека е нивна вина што тој е со таков степен на образование...
Donekade da,donekade ne. .. Za takvi ekstremi nikoj ne bi znael da kaze sto go stramnalo na negovi 15god da ostane so osnovno... Negovite se vinovni do odreden stepen ne go nasocile,a i na kraj kraeva ako toj ne uci i se zapise sredno ili faks a pa ne odi voopsto ist e rezultatot nema skolo,se zapisal zasto go naterale. Sto moze dete na 15god da donese odluka samo za sebe,a go kosta cel zivot...ete mu dozvolile. Mozebi toj e ekstremno pameten i go biva eve mozi za jazici,(primer samo), Sega so godinite bi mu bilo sram da se zapise pretpostavuvam,a se kae za glupostinata sto ja napravil! Rasmisli moze ke se prosvetlis,ke otkrieme golema zagatka i nie so tebe. Se salam. Neka se zdravi i ziviii...site imame nesto sto ne pravi srekni, cesto toa ne se pogodyva so rabotite sto dr gi pravat srekni...pa zatoa e svetot da sme razlicni,da ucime,da se nadograduvame i da rasteme zaedno so niv..nikoj ucen ne se rodil. Eve jas ucam sekoj den so moite deca,skros se razlicni,edniot saka da crta dr znae se za zivotni.... Jas sum antitalent za crtanje..primer..sig ne go nasledila toa od mene
Не мислам дека самото ниво на образование не мерило колку некој би бил добар и успешен родител. НО, мислам дека нивото на образование и амбиција кај една жена може да бидат пренесени на нејзините деца и со тоа да ги поттикне да целат кон подобро. Исто така во голем дел од случаевите добро образованите жени се поеманципирани и со тоа помалку подлежни кон зависносност финансиски и општествено од нивните сопрузи/машки глави на семејството, па со тоа и да трпат семејно насилство и разни други тортури кои се пренесуваат и влијаат лошо врз развојот на децата.