Реално секој има право да си ги расте децата како сака. Не може да ви смета ако некој одлучил да го изнесе своето дете на парада, исто како што мене не може да ми смета што некој го расте своето дете со конзервативни вредности. Тоа се фамилијарни вредности/размислувања кои 90% од времето се пренесуваат генерацијски и не знам дали е позитивно или негативно, ама не е ништо чудно. Сигурно не очекувате родител што прифаќа геј луѓе да крие виножита од своето дете, и обратно.
Што се однесува до прашањето за Палестина, не знам зошто сте зачудени. Прајдот е еден вид на протест и секогаш главна цел е да се заштити послабото, маргинализирано лице. Е сега, нормално дека во Палестина геј права не само што не постојат, туку напротив, самото бидување геј е казниво. Меѓутоа тоа не значи дека треба да сме нечовечни и само немо да гледаме како Израел ја брише Палестина од земјата. Под камен да живееш ќе начекаш репортажа од тоа што им се прави, Израел не таргетира само воени бази, туку убива и цивилно население, убива жени, деца, руши болници, училишта и не го прави тоа кратко, туку со години, години наназад. И тоа што е најиронично, некогаш и тие биле на местото на Палестина, кога Германците ги убивале на најподмукли начини. Иако ние не сме политичари, гласот на народот низ светот е огромен фактор, еве голем број на земји го осудуваат Израел и го тераат веднаш да прекине со огнот. Иначе не е само прајдот, политички пораки се пренесуваат на секое поголемо шоу, еве така да го наречам, политика има и во европсково првенство и на Олимпијада, имаше на Евровизија а ќе има и понатаму. Мене воопшто не ми сметаа луѓето со знамињата, имаше и неколку девојчиња со куфии, пак ќе речам секој има слобода на изразување и да каже што сака.
Има тема за Израел и Палестина. Зјае празна пустата, од солидарност. https://forum.femina.mk/threads/Напад-на-Хамас-врз-Израел.34687/ Се вика ко што се вика, исто од солидарност. Едните убиле 1000 луѓе, другите 30.000 или колку, никој не брои веќе, небитно.
Што да кажам? Хорор. Хамас е партија - терористичка организација, освен тоа да се поапсат сите одговорни за тоа не знам што друго би искоментирала. Утре паравоени фармации на Мицко ако одлучат да направат таков поход низ некоја држава и после таа држава ни се свети тука на сите нас цивили, не убива жените, ги убива децата, ги бомбардира болниците, училиштата, запира доток на чиста вода за пиење, напаѓа safe zones, тоа океј ќе е? Ако некој после тоа вее знамиња за да прекинат да не убиваат ќе им речеме оти?
Реков, никогаш војна не е одговорот. Но, како и зошто ЛГБТ ги поддржува само Палестинците, а никаде нема поддршка за Израел и погинатите и киднапираните е премногу чудно. Со оглед дека секојдневно се прават нереди во Европа инспирирани од муслимани и нивните протести, некој ги финансира и спонзорира. Значи некој ја финансира и парадата за да шири таква пропаганда. Излези бре на улица за ќеф, што вееш триста знамиња, меѓу кое едно кое припаѓа на земја која ќе те исчезне за две секунди. Уствари за што парадираат сега? Геј права, геј бракови, геј деца, ама и успат Палестина. А да ги прашаш Америчките квирови што го шират ова, каде е Палестина, дали знае што се шеријатски закони, дали знае во муслиманска земја кои му се правата, те гледа ко теле. Па за што протестираш глуп еден.
Абе ај остај педериве шо маат знамиња. Ама на овие другиве, шо им пречат педерите, не ми е јасно. Они си се педери за нив и никој не повредуваат со нивниот педерл'к. А од друга страна ја подржуваат Палестина, греота било. Ќе видиме колку ќе ви биде греота кога и во Мк кога ќе почнат да ви идат. Ете, дојдоа 20 непалци и цела држава дозна. А палестинциве и арапиве се котат ко зајци, нема застанување кај нив. Заради нив, на пола Германија и е страв надвор да излези, после 9 саат нема скоро никој, само они се берат во банди. Многу се глупи луѓево. Лаат на погрешно дрво, и накрај тоа ќе им се тресне од главата.
Епа штом војна не е одговорот, не гледам зошто е погрешно да се повикува на прекинување на истата. Можеби ако се прекине нема да има потреба да мигрираат и да доаѓаат во нашата мила Европа. Не мора да се бара решение на проблемот ако воопшто не се прават проблеми, ама зошто да е просто кога може да е комплицирано. А исто така прочепкав низ темиве, не сте толку загрижени за Израел и Палестина. Туку проблем е парадата и зошто луѓето мавтале со знамиња. Конкретно ме заинтересира што си пишувала во темата за Израел и Палестина, и кога отворив да видам што си пишала... Не си пишала ништо. Немате вие проблем со квир луѓе што поддржуваат одредени политики, вие имате проблем со квир луѓе.
Прво ништо не ни згрешиле непалците, сосем во ред луѓето дошле за леб да заработат, утре да ми требаат и јас непалци ќе земам затоа што нема никој од нашиве кој да работи. Второ, за Палестина, па макар и крвен непријател да ми е не посакувам децата да му страдаат за корка леб и чиста вода. Тоа што го прави Израел е на ниво на етничко чистење, нешто слично на тоа нас што ни го имаат правено Грците во Егејска Македонија. Всушност исто. Мојата фамилија била етикетирана како терористички колаборационисти и така им ги одземале имотот и дуќаните и моите биле оставени и на улица и протерани од своето родно место. Од фамилија на трговци, стигнале до тоа да едвај да преживеат. Зошто мислиш дека македонец како мене треба да се сочувствува со агресорот Израел, а не со жртвата Палестина. И НЕ ЗНАМ КАКО СТИГНАВМЕ ДА ЗБОРИМЕ ЗА ПАЛЕСТИНЦИ ВО ЛГБТ ТЕМА???
Боли ме курац мене за Израел и Палестина, шо сакаат нека си праат само нека престанат да доаѓаат наваму. Јас се надоврзав на муабетот на членката погоре. Муабетот беше дека педерите вееле знамиња на Палестина. Педерите ја подржуваат Палестина а палестинциве ги убиваат на педерите. Ова многу кажува за тоа кои какви луѓе се.
Ако не сум напишала нешто во некоја тема, не значи дека не следам будно што се случува. Баш поради бројните видеа од очевидци и од Хамас, се виде што се случуваше на тој кобен ден. Повеќе од очигледно е дека никој друг не ги видел. Особено не, спонзориранине и изгубенине. Затоа што не може да останеш рамнодушен на тие случувања. Ти беше доста гласна во темата за мечката. И првото мислење ми беше, зависи каде сум, ќе изберам врз основа на тоа. Да сум во Палестина, нека ме јадат мечки, тигри, мршојадци да се дојадат. Сега ти го судиш Хамас, ама побарај видеа каде самите Палестинци се радуваат на смртта на младите луѓе. Ти звучи уште нормално? Се радуваш и славиш, додека влечат малолетничка крвосана во кола. Пеплосани цели фамилии. Јебало те Палестина, животни крволочни. Единствено жал ми е за децата нивни што се родиле во изветоперена земја. Геноцид вршеле. Да беа педерите таму погласни, видливи и побројни, самите себе геноцид ќе си извршеа. Имам проблем, да. Имам проблем со квирови што посегнуваат по деца. Биди педер, носи се со тоа и не ме замарај. Не ти доаѓам јас да го веам моето знаме на стрејтлук под нос и да ти вршам пропаганда на твоите деца за да бидат кучиња и мачиња кога ќе пораснат.
Така е, јас се радувам што Хамас направи терористички напад. Како ме провали, свака ти чест, детектив не ти е рамен. Фала ти ептен што со твојот стрејтлук не ми доаѓаш под нос и не им вршиш на моите деца пропаганда да бидат кучиња и мачиња На светов му требаат повеќе луѓе како тебе, вчера од тоа пропагандата сите да мјаукаме човек да не може глава да крене. Денес слушнав имало нови 15 случаи на погрешно идентификување, наиме во полициска станица отишле и почнале да лаат. Скраја да е, пу, пу.
❗Темата е за парадата. Не е ни за Палестина, ни за геј права во Палестина. Впрочем за шо се случва во Палестина има тема, и за хомосексуалност има тема, и за родов идентитет има тема. Во контекст на друг муабет да се спомни е океј. Ако цело мислење (и сите надворзани) се исклучиво на таа тема - е офтопик. Ве молам држете се до темата.
Замисли од омраза и незнаење да правиш контра парада на парада за љубов и прифаќање на различностите. Браќа и сестри, ова е “Вистинска парада на гордоста” која по трет пат се организира во Битола, а со која може да се зачуваат традиционалните вредности, дом, семејство, брак, деца, мајка и татко… “Вистинската парада на гордоста“ се организира според начелата за кои сме: дом, семејство, родители – мајка и татк0… Тука, по трет пат, сме собрани заради нашите најмили, нашите деца и за нивната иднина. - вели Игор Петковски
Мене ме интересира овие со контра парадава каде се за да парадираат кога врз жени и деца се врши семејно насилство, убиства и силувања? Чим тргнале на мисија да ги чуваат традиционалните вредности и семејството како основна клетка во општеството, до кај се со мисијата кога се во прашање вакви монструозни случаи? Се крева узбуна за настан кој што се случува еднаш годишно по 3-4 саати, а случаи на насилство имаме секој ден на кои што сите ќутат и во коментари на фб ја урнисуваат жртвата наместо да излезат да бараат права и одговорност и да изразат поддршка. На страна дали ја поддржувате или не лгбт парадата, ова е чисто лицемерие и безобразлук, контра на тоа што пробуваат да го промовираат на вакви паради.
И јас истото ќе го пишав. Точно така е. Какво семејство е тоа каде едниот родител ги крши другиве членови од ќотек и им врши семејно насилство? Не овие, туку треба да излезат заштитниците на правата на жртвите. Е тоа ти е вистинска гордост.
Преинтересна ми е контра парадата оти буквално е контра нечие постоење, ко од инает. Ама важно лик кој се залага за љубов ставиле на чело и мислат дека то шо прат иди од место на љубов.
И мислам кога веќе не треба деца да присуствуваат на лгбт паради, не треба ни на вакви контра паради, протести, митинзи, со што и јас потполно се согласувам дека на деца не им е местото таму. Контрадикторно и извитоперено е тоа што децата ги учат на вредности кои што ги пропагираат само кога лгбт заедницата е во прашање, а не на здрави семејни вредности, кај што ќе излезат на парада за поддршка на жртви на семејно насилство. Дом и семејство за време на лгбт парада, после тоа, тепање и швалерај.