Поврзаност меѓу насилно однесување и насилство врз животни

Дискусија во 'Психологија' започната од theowndemon, 25 септември 2021.

1. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Да, посебно редок вид на птици и животни.

На theowndemon и WildMk им се допаѓа ова.
  2. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.394
    Па ок, ама сите убиваме инсекти без проблем. Ок , знам на кое развојно скалило се, ама ретко кој сплескува буба мара, а лебарка и буба швабатолку ми се гадат што во скопје задоволство осеќав кога викнав служба.
    Или ретко кој сака да заколе теле , но повеќето носиме кожни јакни и чевли.
    Сите посредно учествуваме во малтретирање одвен ако не сме лакто ово вегетаријанци кои саде синтетика облекуваат.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  3. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.505
    Совеста не е на завидно ниво. Човечкиот живот>животот на животното. Сѐ што е под нас, оправдано е да се користи на било кој начин.
    Кога нивната болка би ја вреднувале исто како нашата, поинаку би гледале на работите.

Жално колку животни се користат за експериментални цели, само за ние да користиме безбедни и ефикасни производи..

На theowndemon, Bezimenka90 и Dentina им се допаѓа ова.
  4. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.394
    За убави животни, лугето некако повеќе жалат. Лицемерно и тажно но вистиното.

На senjorita-v, theowndemon, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.115
    Јас мислам дека сите што убиваат, дали "рекреативно", за храна или оние за кои е отворена темава, што убиваат претежно кучиња и мачки имаат некое пореметување.
    Да одземеш живот, било каков е болно.
    И секако, сметам дека е тесно поврзано со повредувањето луѓе.
    Сите досега што сум ги запознала што мразеле животни, се покажале како злобни и одвратни.

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Е не е исто.

Имаш убивање за храна.
    Убивање за 'спорт'
    Убивање и мачење за задоволство

Овие третиве се психопати и садисти.

На friendy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.692
    Ако си насилник за животни тогаш си и за нешто друго ова исто како старите повеќе немаат осет за животните ама кон луѓето се повеќе пасивно агресивни тоест шовинисти и примитивци. Насилник е насилник никогаш не би била со човек кој тепа животни и се слика со убиени јагниња одма знам дека ке биде насилен и со мене или пасивно агресивен.

8. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.115
    Ок. Твое мислење.
    За мене се сите психопати и садисти.

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Твоето мислење не се поклопува со научните докази.

10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Читав едно мало истражување, повеќе како теорија, колку помалку тепаме инсекти кои ги учиме ко деца во детски приказни или песнички како буба мара, пеперутка, пчела, а повеќе убиваме буба шваба, лебарка кои не се спомнати во ниедна детска книга.
    Не знам дали е тоа дека се "поубави" или помалку страшно ни се претставени.
    А инаку за кожа и крзно, да, многумина носат, а сами не би можеле да убијат.

На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.115
    Сеа види Вајлд, многу ме потресе со моментов.

12. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.692
    итна хоспитализација

13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Не се болни, психопати се таквите.
    Затвор им треба, не доктор.

Доктор не може да ти вгради емпатија.
    Посебно не на возрасен човек.

14. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.692
    Од друга страна човекот е роден за да е цицач, исто и животните, такви сме створени секоја чест на вегетеријанците, ама јас неможам да го правам тој процес со убивање и бесеше па и фалење по фб и во слободно време пушка во рака и на планина...

15. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.189
    Допаѓања:
    175.721
    Јас, да. Ловџија се испостави еден со кој ќе излегвав и то беше deal breaker за мене. :D За прашањето подолу сфаќам дека јадење месо или убивање за јадење е нормализирано па тој "линк" не се појавува. Безразлика каков е мојот став на та тема оти не е то тема на муабет нели.

На senjorita-v, Amellie13, Srckata28 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Исто.
    Ловџии, луѓе кои професијата им бара да носат оружје, луѓе кои поседуваат било какво оружје, посебно огнено.
    Не поштовам, ич.

17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.273
    Допаѓања:
    189.695
    Види, оса те загрозува. Пчела се обидувам да ја избркам, веројатно никогаш не сум убила пчела. Моево дете панично се плаши од инсекти, морам јас да ги решавам ако се појават дома. Ама рекреативно тепање мравки на улица е ноу ноу.
    Памукот не е животно, така што така. И волната исто;)

Страв од животно и самоодбрана разбирам. Значи во мк не можев куче да прошетам од глутница бездомни кучиња, мене ми беше страв. Ама да земеш да малтретираш животно, од чиста мира, треба нешто да ти фали. И да, мислам дека е научено однесување. Како што на моето дете не му текнало да тепа мрави или мачиња, верувам на ниедно не му текнало.
    Дали луѓето што живееле на село, со колење овци, прасиња, телиња по дифолт се сурови кон кучиња и мачиња, исто не би рекла. Татко ми не би можел да повреди животно, не дека нешто ги обожава, ама на пример седеше во двор со моето куче, за да не седело само.
    Осеќам малку дека ја промашив темата ама ајде:$

18. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.859
    Допаѓања:
    23.735
    Инспирација ми беше другарка која излезе со некој ловџија, токму на птици. :D Легале на трева во природа, прелетале птици и таа рекла колку романтично, birdwatching, тој и рекол дома со татко ми птици само прекy пушка гледаме. Мене ми е тоа ненормално да кажеш, скроз црвено знаме, ама ок...

Инаку за колење свињи и ловење за храна, хм, некој мора тоа да го прави. Мислам дека луѓе кои мораат да го прават тоа за пари, станато им е навика, веќе автоматски го прават тоа. Иако мора да им е исклучен тој некој жалостлив дел во себе, мислам дека го нема факторот на уживање така да не е исто.

19. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.189
    Допаѓања:
    175.721
    Плачам. :D

И се согласувам и не. Ако некој јади ама не лови/ коли или носи крзнени ама не дери кожа, ја нема та "бездушност" или "траума" шо можи да донеси то оти постои момент каде храната ја гледаш само како то - храна, а не како шо била претходно. Моментот колење и да не осеќаш ништо ( или пак задоволство) од колењето, колку и да е нормализирано, е проблематично. Ама не го гледаме ко проблематично оти е нормализирано. И некогаш не сме способни да сетиме и други форми на насилство како пасивна агресија, манипулација, gaslighting итн. од личности кои колат, иако секогаш можи да има исклучоци. Разликата е дали некој има стомак и не доволна емпатија да убие друго живо суштество или нема стомак и е емпатичен.

На senjorita-v, Srckata28, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684
    Нив ги сместувам во онаа група на луѓе кои не сакаат животни но надвор од касапница не би повредиле животно намерно. Зошто реално за да ти е исклучен тој жалостив дел во тебе треба да не го сакаш животното. Обично љубителите на животни се дел од здруженија а не касапи.

На LovelyGirl3, Srckata28, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.