1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Полипи на матката

Дискусија во 'Прашај гинеколог' започната од SunnyGirl2, 1 ноември 2013.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. StEfAnIjA-84

StEfAnIjA-84 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2013
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    33
    Навистина најдобро е што побрзо да ги отстраниш и да престанат проблемите еднаш засекогаш :D
    Во Плодност добар е персоналот нема потреба да се плашиш, само замижи и готово е ;) Имај се најдобро :D

2. Lemon

Lemon Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    167
    И тука да прашам. Дали некој пиел Примолут нор за полип на матката и дали има некаков ефект?

3. Mamicka123

Mamicka123 Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2014
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    Здраво женички како ми сте после празниците и продолжениот викенд, се надевам одморени и спремни за работа хехехе јас малку потешко влегвам во колосек :lol: Ме немаше подолго време па ете ме сега пак....Како што ви кажав закажав во Плодност за отстранување на полипите и готово ми направија хистероктомија па се испадна супер како што треба......Постапката беше отприлика околу половина час и воопшто не беше ниту болно нити страшно се помина како што треба па сега се надевам ќе си гушкам бебенце за брзо....Имајте убава вечер... :*

4. Tikvice

Tikvice Популарен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    250
    Денес бев на гинеколог и ми рече дека сум имала некакво здебелување на матката се сомнева на полип,па зосто матката ми била полна сум крв односно ми рече дека ќе сум добиела деновиве па ми рече после циклусот да одам пак исто ми рече и дека ми пукнала циста на едниот јајник :( некој да ме посоветува дали е опасно тоа полип да имас и како се отстранува.

5. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Здраво
    Нова сум на форумов и првото мислење овде ке го напишам.
    Бремена сум 13+2...Прва бременост и имам 36 години.
    После тестот за бременост во петтата недела утре дента почнав со крварење,не обилно,да речеме неколку капки.
    Кога по неколку дена пак се повтори истото,матичниот ми препорача прогестерон и аматекс.
    Започнав и со добрастон.
    После една недела кога ме гледаше на ехо ми рече дека не му се допаѓа тоа што гледа насобрана крв и морам да мирувам за да доколку прокрварам крварењето не го повлече и плодот.
    Лежев во болница до пред некој ден.Имав едно обилно крварење,дел од тоа парче излезе и добро е што не му наштети на плодот.
    Со плодот сега за сега се е во ред.Со крвта и мокрачата е се во ред.Ми земаа и површен бриз и тоа е во ред.
    Резултатите од приска кажуваат ...Низок ризик..
    Конечно да напишам за проблемот.
    Имам полип на грлото на матката.
    Дали ке ми прави проблем панатаму?
    Дали е подобро да се отстрани?
    Имам уште многу прашања но тука ке застанам.:$ ....

6. JustBeYou

JustBeYou Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    490
    Најпрво добредојде :)
    Овие работи мораш да си ги разјасниш со гинекологот искрено што и да ти кажам не сакам да те носам на душа ни јас ни никој на форумов за вакви работи на никого освен доктор не би слушала на мед факултет сум но не се на фаќам да одговорам ... ќе ти препорачам преглед со приватен и барање на втори мислење сепак се работи за детенце и бременост на 36г.
    Со среќа :*

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Добро ве најдов.
    Веќе имам мислења од двајца доктори,да бидам искрена не сум задоволна.
    На едниот кај шо лежев на клиника му кажав дека матичниот ми открил полип не се ни заинтересира да провери,тој си има сосема друга дијагноза.Наводно некој си сврдел од плодот работел на зидот на матката и од тоа ми било крварењето.
    Планирам кога ќе наполнам 16 недели да посетам приватен лекар во клиниките низ Скопје,но до тогаш морам да мирувам.
    Знам дека ова е за разјаснување со гинеколог но пишав од причина,да ако некој,не дај боже има вакво искуство па да сподели.
    Ти благодарам.

8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.236
    Допаѓања:
    284.120
    Да споделам сопствено искуство. Пред 3-4 год. кога бев на гинеколог на рутински преглед да видам дали се е во ред ми беше констатирано циста/полип (ова различен доктор различно го протолкува) на грло од матка. Редобно беа земани брисеви, праќани на биопсија, беше следена големината...и така неколку години.
    Пред 3-4месеци ми се појави крварење за време на мокрење. Беше константирано дека цистата/полипот има мала раничка која не е опасна, но мора да се третира. Секако крварењето престана по краток период и мене ми беше подобро, но си останав уплашена и закажав термин кај матичниот(предходно беше брза помош).
    Со матичниот гинеколог за прв пат разговарав и за желбата и плановите за бременост и ми рече најдобро веднаш да ја отстранам бидејќи не мора, но може да прокрвари во текот на бременоста штом еднаш веќе ми направила проблем и дека подобро пред плановите за бременост да средам отколку во текот на бременоста.
    Направив термин за другата недела и под целосна анестезија ја отстранија.
    Мој совет слушај што ќе каже докторот, евентуално и второ мислење. Секој случај е индивидуален и која и да е нивната одлука прифати ја и во најбрз можен период спроведи ја. Ова секако доколку има потреба од некаков вид на интервенција.
    Едит
    При зафатот со камера снимаа внатрешно да проверат дали од внатрешна страна на зидовите на матката истотака нешто има, а е секако невидливо за гинекологот.
    Ти посакувам лесна бременост

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.220
    А има ли жени што никогаш не се оперисани од израстоци на матката? :D :D

10. Ели-савета

Ели-савета Нов член

Се зачлени на:
    21 ноември 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите, нова сум на форумот и сакам да ве прашам нешто.. многу сум испаничена...
    имам полип од 10мм на матката а имам 23 години дали некој има исти проблем дали потоа прави проблеми за забременување, дали по хистероскопија има шанси повторно да се појави??? во која болница да го извадам? во систина бараат 60 000 ден во ремедика 23 000 многу е голема разликата има ли некој искуство од овие болници? фала виии однапред

11. AleksandraE.

AleksandraE. Нов член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите,нова сум на форумов и имам прашање.Прилично сум исплашена,значи бремена сум некаде 9 та недела.Во 7 мата недела прокрварив,беше свежа крв со ситни парченца темно кафеави,како при менструација.Траеше еден ден и престана ,не беше значи обилно и немав болки воопшто.Денес кога бев во во wc на хартијата приметив густи парценца кафеава крв.многу сум исплашена бидејки не можам да посетам доктор моментално.Немам болки немам мачнина ,ништо значи освен крварењето ,од симптоми за можен спонтан.Предходно ви благодарам.Поздрав

12. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.220
  13. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.220

Прво, од мува слон правите. Нели се плашите од доктор
    Докториве се плашат , ене пак вие. Дали си информирана дека: полипи или било какви израстоци, било дека во прганизамот на секое живо суштество и по отстранувањето може повторно да израсте! Значи решението не е во хируршка интервенција. Државата пари се изнаполни :D Можеби ќе биде подобро да си бараш некое друго чаре, на пр. чаеви и др. На крај ќе можеш ли да ми објасниш што ти тоа смета? Зошто толку би ја платила таа операција?

14. Mendo81

Mendo81 Нов член

Се зачлени на:
    8 ноември 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите.Нова сум на форумот и сакам прво сите да Ве поздравам.Се работи за повозрасна жена на која што и е кажано дека има полип на матка.Сакам да Ве прашам за совети и искуство.Дали има начин истиот да се излечи, да се повлече, за да не се оди на интервенција ( киретажа), која што е со целосна анестезија.Многу ќе сум Ви благодарна на секој искрен одговор и на секоја помош.

15. Mandalaa

Mandalaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    8
    Здраво на сите. Имам 27год. и имав проблем 2год. со крварење помеѓу периоди.Пиев диане35 па мака.Имав резултати но 3-4 месеци по двете терапии но повторно имав крварења :(
    На прегледите, пап тестот и хормоните се во ред.Отидов кај приватен лекар и ми најде полип 18мм.
    Сакам да ве прашам дали има некој искуство со киретажа на полип кај Др.Органџиски во Штип?
    И дали некој има пробано со новите 24 часовни лековити влошки и чаеви на TianDe Mk?
    Очајна сум.Ве молам за помош.

16. asdht

asdht Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2015
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    36
    Ocajna .... so polip na matka. Po napravena histeroskopija, utvrdeno e deka se raboti za golem polip,koj napravil suplina na zidot na matkata (kaj fedusot, mislam deka se vikase) po sto e napravena i kiretaza poradi goleminata na polipot i zemeni se i primeroci od matkata za ispituvanje. Eeee .... sega e problemot - psihicki ... iscekuvanjeto na rezultatite . Dali nekoja od vas ima vakvo ili slicno iskustvo ? Kakvi moze da bidat rezultatite, a da napomenam deka i prethodno se praveni tumor markeri i se e OK ??? I nekoj sovet ili mala podrska od Vas
    Vi blagodaram

17. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.318
    Допаѓања:
    5.227
    Мила не се секирај, штом е направена интервенцијата не се плаши од резултатот, сигурна сум дека нема ништо страшно штом претходно имаш правено тумор маркери.

Ме интересира кај кој доктор правеше хистероскопија, колкав полип имаше?!

И мене ми открија полип 7мм и ми рекоа мора хистероскопија.
    Дајте препорака за добар доктор на ГАК!!!!
    имам многу трошкови па ако можам барем на ГАК да ја направам хистероскопијата.

Ваш совет!!!

18. asdht

asdht Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2015
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    36
    Draga BRM_BRM
    Najprvin fala za podrskata. I jas se nadevam na dobar(nezastrasuvacki) rezultat. Znam samo deka bese GOLEM polip,a kolkav tocno neznam. Intervencijata mi ja pravese Ass.Dr.Dabeski.Zadovolna sum,dobar Dr. e. Sreknoo i na tebe!!! Pisi sto si napravila

19. asdht

asdht Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2015
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    36
    Nekolku dena po histeroskopija. Bolki vo levata slabina koi se sirat i nadolu kon predniot del. Ke moze li da spodelite vasi iskustva dokolku ste imale vakvi simptomi.
    I kolku vreme vi bese preporacana apstinencija i od sto (odnosi, zadovoluvanja i sl ) .
    Sekoj sovet e dobredojden
    Vi blagodaram

20. Mandalaa

Mandalaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    8
    A Dali nekoj ima iskustvo so lecenje na polip so bilkite na Lile od Veles? Ima cela terapija so caevi kapki tinktura..
    Nekako mi e strav da odam na hirurski zafat..a mnogu krvarenje imam izmegu period
    sovet nekoj?

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.