1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Препораки за стоматолог, орален хирург, ортодонт...

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од BoaVista, 9 ноември 2011.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.107
    Допаѓања:
    112.665
    Па за иста ординација се работеше и да, не бев задоволна од неа, за неполна година се срона пломбата, лошо изработи и сакав да видам како работат другите две од ординацијата. Мое право е на кој и како ќе дадам заби да ми прави и прегледува. Ама она јавување па зашто па како.. е па ете сега не сум веќе во таа ординација. Изгубија еден пациент капитација.

На SummerGirl и Irenaiki им се допаѓа ова.
  2. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    282
    Е, па ете значи тие што не ги бива трчаат по пациенти, а мене забарот кога ми рече ако не сакаш кај мене прави ги кај друг се зачудев малце ама испадна најсаглам од сите до сега кај што сум била.

3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.107
    Допаѓања:
    112.665
    Е така де. Јас се префрлив кај нив зашто ми беа поблиску и имав препораки бла бла а и немам некои проблематично заби за да одам често на забар. Еднаш пробав кај едната не ме бендиса, одма се срони пломбата и сакав да ја поправи друга во истата ординација и ми се испојави 100 пати.. и така си се вратив кај стариот забар да ме среди и сега забот е како да не е поправан..

На Irenaiki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. chopinsnocturnes

chopinsnocturnes Активен член

Се зачлени на:
    9 септември 2023
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    8
    Топла препорака за др.Иво во Dental Prestige, презадоволна :D

5. TeodoraD@

TeodoraD@ Нов член

Се зачлени на:
    17 јули 2024
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Zdravo, sakam da te prasam dali rabotat so fond?

6. whoop_scoop

whoop_scoop Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Истиот проблем моментално... и сега кај кој забар идеш?

7. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    990
    Допаѓања:
    2.430
    Каракамчев позади соборна 10+
    Однос, култура се на ниво

8. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.658
    Допаѓања:
    2.431
    Се мислев дали да отворам нова тема за страв од забар, но мислам дека и овде може да прашам.
    Па вака.. дали имате страв од забар? Јас да. Еднаш имам побегнато од ординација, а вториот пат му плачев на забарот. После некако ми успеа да ги убедам да ми ги направат забите со целосна анестезија. И кога средиле се, јас не сум можела да се разбудам. Цела болница на нога сум ја кренала. Сега пробувам исто да ги убедам, но не сакаат ни да чујат. А полуанестезија не ми помага. Као што ме боли заб ништо друго така не ме болело. Дури ни скршената рака не боли толку колку што ме боли заб.
    И сеа ќе барам совет од вас. Како да не се плашам од забар? Не се плашам од човекот туку од апаратите. И таа игличка на почетокот што ти ги проверуваат забите :worried:;(;(;(
    Совет некој? Како издржувате? :(
    А морам да ги средам забите и морам повторно протеза. Но, не сакаат пред да ми ги средат забите. Ќе мора да најдам начин да не се плашам ама не разбирам како. :( Па затоа вас ве прашувам. Се надевам ќе ме разберете. :(

9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.122
    Допаѓања:
    124.843
    Има таква тема.
    https://forum.femina.mk/threads/Страв-од-стоматолог.8502/page-19
    Инаку, мора да се убедиш себеси дека мораш да издржиш ако сакаш забот да ти биде спасен.
    Нели е подобро да појдеш на време и да издржиш постапка за поправка отколку да останеш без забот?
    Апаратите и инструментите се чинат страшни, но не се пострашни од загуба на заб.

На Dashing:) му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.551
    Допаѓања:
    7.460
    Јас имав многу страв пред да ги извадам двата умника. Го одлагав вадењето скоро 2 години. Мене ми немаа место кај да ми никнат и само врвот беше излезен. А меѓу врвот и седумката се собираше храна што не можеш никако да ја исчепкаш до крај. И така почна да ми се расипува и седумката. И мојата матична забарка цели две години, кога и да ја видев ми кажуваше дека треба да се извадат што поскоро.

И си се решив еден ден да отидам до кај нејзе за упат. Си викам џабе е и да се плашам и да не се плашам, мора ова да помине. И ми даде упат и бидна едниот заб у март, другиот у мај.

Јас дента пред вадењето бев преплашена и пребледена и минутите пред вадење, да не ти кажуем. Али од ко се вратив дома со изваден заб, сфатив дека цело време било психолошки. Поише ме болеше помислата дека треба да вадам, отколку самото вадење:D вториот пат беше полесно, скоро и да немав страв ич, кога знаев веќе што ме чека.

Сакам и у склоп на пишаново да ја пофалам др. Зорица Ајдинска, оти она стварно предобар доктор е.:l: Ако ви треба орален хирург, од срце ја препорачувам. Каква добра рука и хват има... И првото и второто вадење многу минимална болка осетив. Поише ме болело кога ми поправале заб него ли ова. Оток немав никаков. Болка после вадење минимална, апче ко ќе се напиев ништо не осеќав веќе. После недела дена се јадев нормално. А сега и на двете места ми е ко да сум немала заб. А моево и не беше баш така обично вадење, значи со сечење и со шиење, и двата заба беа легнати.

Исто ти е и да се плашиш, и да не се плашиш, секако треба да идеш на забар. Само стрес си ставаш. Поише ти е тебе психолошкото, отколку она што стварно ќе биде ко ќе си на забар. Стај си предизвик да отидеш на забар, значи закажи си уште утре, не чекај. Ко ќе седнеш на столче опуштено, имај доверба у докторот, па за тоа некој 6 години минимум учел книги за медицина. Ќе видиш дека ништо страшно нема:D

Ја затерав работава со пишуваново, али се надевам на тебе или на било кој друг ќе му биде ова од помош:)

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.300
    Татко ми има бегано така. И од мене избега еднаш. Што ако сум му ќерка кога во тој момент треба заби да му правам. Се охрабри да заврши работа кога дојде ред сите заби да ги вадиме зошто 4 пати потече додека не беше во Мк и си ја истрга маката додека дојде да земе антибиотик. Сега носи протеза.
    Ако таква ситуација не те плаши повеќе од самите интервенции, ти треба подолготрајна бихевиорална психолошка терапија, или евентуално некој седатив за моментална поддршка ако ти е итно поправањето на забите.
    Искрено сакам да ти дадам мотивацион говор, и навистина се е до психа, ама ретко кој се плаши од забар и сам го надминува тоа. Такво нешто сум постигнала кај деца, ама кај возрасни тешко. Ако стравот ти е само болката, нека ставаат локална анестезија за се.

12. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.658
    Допаѓања:
    2.431
    Да. Од болката ми е стравот.
    Локалана анестезија не ми помага.
    Испробано е.

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.300
    Како мислиш не помага? Чувствуваш болка и после анестезија? Или имаш страв и од иглата па не можеш да ја примиш?

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.658
    Допаѓања:
    2.431
    Чуствувам болка и после анестезијата. Сум пробала. Тоа кажувам. :(

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.300
    Тогаш друг анестетик ќе пробаш. Не е само еден што сите забари го користат. Како што некои луѓе повеќе им делува кафетин а на некои аналгин за главоболка, така и анестетиците може да имаат различен ефект. Сум имала и пациенти кои редовно две инекции добивале зошто едноставно не им делува доволко јако анестезијата. Јас лично и со третина ампула завршувам работа, многу сум осетлива на анестезии. Цела ако ми ја стават, место 2 часа ќе ме држи скоро 10.

На eliesaab и Dashing:) им се допаѓа ова.
  16. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.371
    Допаѓања:
    20.957
    Како се движат цените за вадење забен камен и пломбирање во Етерна?

17. msh

msh Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2024
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Dr. Simeon Acevski, ako ste vo moznost da odite do Tetovo, doktorot e ortodont, operira i isto moze da vi napravi revizija na koreni i da vi ja smeni plombata.
    Covekot e perfekcionist, odlicen doktor so iskustvo. Jas da sum na vase mesto ne bi se mislela. https://g.co/kgs/JaVeuYC

18. Malatadevojka

Malatadevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    Здраво, сакам да прашам дали може да се поправаат заби на Стоматолошки Клинички центар? Не сум од Скопје и баш многу не сум запознаена како одат тие работи.
    Ви благодарам.

19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.300
    Може, си има оддел Болести на заби каде се специјалисти само за поправање заби.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Malatadevojka

Malatadevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    7
    Да не знаеш како оди закажувањето на термин? И дали се плаќа?