Ццц, луѓето низ светот веќе карти вадат за да живеат на Марс дека нема жив човек, ние уште се расправаме за релацијата град - село . Чорба Македонче
НАРАВУЧЕНИЕ : Она ( жената ) не те сака оти нејќе да живее во село и те тера да живееш во град - ти ( мажот ) неа ја ОБОЖАВАШ оти нејќеш да живееш во град, и ја тераш да живее во село. СОВЕТ : Откачи ја ,, искомплексираната спонзоруша ,, и запознај се со некоја од овие препоштениве и пресовршениве погоре во темава. Ништо никад нема да ти преречат, ќе прават се што сакаш, ќе си живееш кај ти сакаш, ма се што сакаш ќе биде.
Veke go dadov svoeto mislenje no eve i eden sovet ako voopsto ne najdete kompromis i resenie za problemov epa togas bratce ti predlagam ti prv da i postavis ultimatum ne zatoa sto si masko tuku za da ne patis i razmisluvas ti....tuku e toa taa koja treba da razmisli a ne ti. ...mn ubavo ke i kazes ili jas i zivotot so mene vo selo ili bilo kade niz svetov sto se vika ili tvojot grad
Тоа дека женскава му прави глупав проблем за 5 км. ок ,ама и вие па.Стварно не ве сфаќам,откачи ја ,искомплесирана е .Значи како да ја остави ако се друго им оди совршено? Значи ќе најдат решение и за ова.Ќе попушти таа ако треба..или др.
Незнам зошто проблеми за село-град, и на село живеев кога се омажив ми беше преубаво.. Нова околина за мене (хаха) ама ете подоцна се преселивме во град небитно... Се додека не проба таа или ти нема да знаете.. Некој период во село, некој период во град..па потоа одлучете.. Компромис пола -пола нема што да изгубите ни ти ниту таа..
Imame kukja vo selo t.s mm ima i so trcanje bi otisol vo selo da ziveeme NO jas sum ziveela vo grad i sakam da ziveam ne zaradi taa razlika pomegju poimite grad-selo tuku ednostavno zaradi navikata Sreka nasite ni zemaa stan ovde vo grad ali sekoj vikend i leten period i sekogas koga ke posaka mm sme vo selo Stvarno e mirno, kukjata na visoko, cist vozduh i tisina (bez komsii) za relaksiranje da no za stalno ne. Se pronajdov vo temava i ne osuduvajte deka devojkata e razgalena i sl. ne e bas ednostavno da ziveete vo edna naselba, a da se omazite vo druga, a kamoli da porasnes vo grad i da otides vo selo. Se e do navikata bar za mene i zatoa najdobro e kompromis no dokolku se nema uslovi e togas mozebi bi razmislila dva pati. I tocno e toa dosta sve zenata da se prilagodi, mislam deka treba da ima otstapuvanja.
Му раскажувам за темава и ми вика - Јасна ти е сега заебанцијата со колку се 15 сантими? Навика. Јас мислам тоа е дечки, катанец на темава.
Мислам дека не може, ако има некој постручен што знае поинаку - нека каже. Можеш да пријавиш една адреса на живеење и таа ти оди во лична карта. Ако имаш повеќе имоти на свое име, еден се става како адреса на живеење. И на таа ќе плаќаш помалку данок, отколку на тие во кои не живееш. Престојот во друго живеалиште, на друга адреса, треба да го пријавиш во МВР. Види на странава на МВР за повеќе информации: https://mvr.gov.mk/upravni-rab/19
Не, може да имаш една лична карта на РМ, на која ке се пријавиш со стално место за живеење а секо останато место на кое можеш да се пријавиш за престој ако не е на твое име треба да побараш дозвола од тој на кого се води местото, а ако е твое тогаш не ти треба да се пријавуваш доволно е да известиш поштата да ти стига ма таа адреса
Каде известуваш друже? Не е ова амекрика Ако пресројува подолго од 30 дена на друго место, треба сама да оди да се пријави во мвр и ќе и издадат потврда. Треба на секои 6 месеци да се пријавува, а кога ќе замине треба да се одјави.
Se zaveruva dogovor za zakup na notar, posle so dogovor i imoten list vo MVR, ne e Amerika ama zakon e zakon
Глупости.. Не мора да се завери договор за закуп. Зошто ти е договор за закуп ако одиш да живееш кај дечко ти/девојка ти, тетка ти ..некој што нема да ти наплати за престој? Може слободно со тоа лице на чие име се води имотот, имотен лист, л.к и се дава изјава .. Во двете мислења различно пишуваш
Истото го пишувам јас не зборам за авантури кај дечко ти девојка ти или гости на 3 дена кај тетка ти, јас зборам ако ти сакаш да живееш регуларно на подолго време, јас ти зборам кака е по правило а твој избор е дали ке се пријавиш или не кај тетка ти, дечко ти девојка ти, ама кја непознат никој веке не би се нафатил да те прими без да те пријави, односно без да склучите договор...
Еве јас кај дечко ми 5 години живеам ..каква авантура човече? 15 години ли имаш? Другарка од тука ја испрати ќерка и кај сестра и (тетка на девојкава) да живее додека учи .. и таму си е пријавена на адреса. Не на 3 дена, туку на 4 години.. И ако не си знаел, доаѓаат на терен и проверуваат.. И знам уште сигурно 5-6 примери.. НАЈРЕГУЛАРНО на подолго време.. Имаме кај нас изрази за ваквите како тебе..ем шуто ем боде..
Значи е пријавена кај тетка и така, а ти ако живееш кај дечко ти 5години не пријавена тоа не значи дека така треба, т.е така е по закон. продужи си ти пак да живееш кај него непријавена затоа што си пријавена кај твојте дома едино ако не си дете од дом па да се водиш на адреса таму... Ем шуто ем боде
Јас живеам 5год ПРИЈАВЕНА. И се пријавувам секои 6 месеци. Пишав погоре како е правилно, ако живееш привремено некаде, треба на секои 6 месеци да се пријавуваш одново. И за тоа добиваш едно писулче.. Значииии... описмени се и прочитај убаво Кај читаш дека живеам непријавена?! Има едно нешто на мислењата долу, се вика ЦИТИРАЈ.. Ако сакаш да се обратиш на некого, цитирај.. нема да трчаат по темите да видат дали некого си прозвал или не..
'' Еве јас кај дечко ми 5 години живеам ..каква авантурачовече?" немаш наведено дека си пријавена... Јас во сите мојте постови погоре ако можеш да видиш напишав дека мора да се прјавиш на место каде што живееш доколку не се водиш на таа адреса по Л. К. А околу описменувањево во два поста се обидуваш да ме навредиш, пишуваш тука работи недоречени и т.н. Е сега малку со твој јазил јас имам пусулче Магистер по право 4+2, ама очигледно ти си тренер по кик бокс