@1209 Според мене во таков случај треба уште од старт да бидеш јасна и да не им дозволиш да преместуваат. Со тоа што претерано сугерираат за работи за кои вие треба да одлучувате веќе ја преминуваат границата а камоли да дојдат да ти преместуваат. Во случајов јас најкултурно би им рекла дека јас сакам така да ми стои масата и тоа е тоа, сигурно нема да се тепаат со мене Те разбирам дека не сакаш да се замерите, ама со тоа што не сакаш да ти преместуваат во твој дом ти ништо не грешиш. Ја би си кажала што мислам и би продолжила да бидам фина да не правам непријатна атмосфера, а ако се налутат и покрај тоа што на најкоректен начин ке им посочам па нека се лутат. Во тој случај бар ке знам дека нема разбирачка со нив и треба поголема дистанца. Супер е што маж ти е свесен, не дозволувај да ти се качат на глава.
сеа јави и се да се симнат со свекор ти и да ја свртат ти како шо сакаш и кажи и ова да и е последен пат да се чепка за нешто што не е нејзино толку сеа видов како на сликата поставена шо ти е така поубаво изгледа
Одма да за’ржиш! Ќе ми преместуе по дома?? Ќе си го најде лустерот на wc шоља. Зашо ја сум мислела дека така е естетски појако.
Ние немажените што сме,читајќи по форумов,а посебно оваа тема се уплашивме за нашата иднина (за живот во заедница)...бар јас шо сум со краток фитиљ
Не се плашете воопшто. Само најдете маж кој ќе ве сака неизмерно а и вие него. Во тој случај ќе си бидете поддршка еден на друг и полесно ќе ги надминувате проблемите. Не рекле за џабе љубовта е слепа. И бидете среќни се дури свекрвите ни се единствен проблем во животот. Па и без нив не е интересно, ќе нема кој да ни е крив кога нешто нема да оди
Stvarno toa zenistava cudna stvar sme! Majtapot na strana,ne dozvoluvajte da si pravat sto sakaat,sve-krivi i vo maski i zenski rod gi ima mnogu vo zivotot,samo ne ni se site bitni i ne ni se rodnini/bliski za da mora da gi gledame tolku cesto i da ni znacat nivnite zakacki. Mazinjata pod raka i uzivancija! Btw mm dojde vo vtornikot,(veke vo sredata se krstese kako gi trpam po cel den, ke mi kupel medal) A jas si gi stavam na kopce off,zboruvam koga treba i koga sakam, ne im se pritresuvam,pa se naviknaa! Kaj mene e maska svekrva makata, ne zenskata svekrva!
Баш на време сте. Да си знаете дека нема иднина во задница И она од @WildMk, да живеете заедно со партнерот пред брак. Блуза не се купува непробана, не па мажење за некој.
И јас сум за тоа- живеење пред брак, нормално, ако се има можност. Да се видат кои се и какви се. Порано многу беше срамота.( пред 40 години зборам) да живеат заедно не венчани. Сега? Препорачливо е. Тамам и него и мајка му и сестра му, сите ќе ги осетиш (и тие тебе). Лице се прави кратко време. Ако нешто не е како треба , нека има време за корекции.Ако нема простор за корекции, торбичето на рамо и чао.
Токму така. Едно е да одиш кај дечко, како гостинка, и сите се многу фини, ама пробај поживеј таму па види дали има или нема услови. Еден спрат, башка спрат, поминати 24 саати последователно со денови и ќе ти стане јасно колку е саатот. Значи јас многу си ја сакам и си ја почитувам свекрвата. Со нејзе дури би можела да живеам, во елементарно задоволени услови, што за мене е да не се мешаме во кујна и купатило. Ама не во нејзиниот дом, оти таму релно нема услови. Тие двајца, плус ние тројца, кој попрво ред да фати за вц на пример. Па на дедо му се одмарало, на дете му се врескало, се некој некому пречи. Немањето приватност прави многу проблеми. Ни со свои родители не би можела да живеам така, реално исто е. Останатото го припишувам на различни табиети. Затоа велам, со табиетот на мојата свекрва можам да излезам на крај, со немањето услови за живеење, не можам. А некогаш и табиетите не се погодени, па во тој случај, се друго е џабе.
Ако си со краток фитиљ, ма и да не си живот во заедница НЕ. Ако немате услови, спрегнете сила и создадете ги заедно, па после брак. Еве јас и мм 2 години сме во заедница, собиравме пари за стан, па за опремување. Млади сме, можевме и одвоено да го правиме тоа, ама бидна. Здравје догодина нема заедница веќе
Да се надоврзам, мислам дека и да не е свекрва или свекор, со кој било човек со кој имаш некаков генерациски јаз не можеш да живееш долгорочно. И мајка и татко да ти се, освен ако не си болно приврзан за нив, секогаш ќе имаш препирања, без разлика што сте свои и имате под претпоставка љубов и почитување едни према други. Малку на страна, ама сепак во контекст на одвојувањето, од мое искуство исто така добро да се искуси е живеење сам/сама. Зборувам без партнер, без родители. Сам. Сам да си одговорен за храна, сам да си одговорен за сметки, за чистење, за се. Поголеми обврски се, ама те прават многу независна, плус таа слобода мислам секој треба да ја искуси доколку е во можност, со оглед на тоа дека најголемиот дел од животот живееме со други луѓе. Нормално, јасно ми е дека не секогаш е возможно и не секогаш се има услови за тоа.
Убави дискусии имаме и тука, ама за да не ја окупираме темата со сосема друг муабет кој исто е интересен за жените, да продолжиме овде и да отстапиме простор на лошите свекрви и добрите снаи
Малце смешно ми падна ситуацијава, не дека ти се смеам тебе, али кој бе има време и желба да оди на друг маси да му врти? Мислам, што ја интересира како и каде ќе стои вашата маса? Не дека она нема да тера по старо, али почни директно и конкретно да и кажуваш дека не смее да има мислење за некои работи. Кратко и јасно, без многу вртење. Таа чим од тебе бара поддршка, мисли дека и ти да имаш поинакво мислење, ќе го преќутиш за мир низ дома. И јас нејќам да се карам/лутам со луѓе, зашто ќе ме нервира тоа што сум се закачила, али повеќе ме нервира да трпам. Не биди pushover.
Веројатно професионална деформација, свекривата е архитект па ете таа замислила најубаво. Мада и снаата е од таа бранша , па сега кој е попромуќурен као да ќе мерат. Барем во уредување нема само едно решение...
Она е архитект, значи нејзина работа е надворешна градба, соби и слично, мада веќе 30 год работи урбанизација само, никогаш не ни работела ентериери, мене ми е баш дизајн на ентериер и технологија на мебел, и си работев ова, па имам посовремен стил и знаење повеќе од тој дел. Мада на крај крајот не е ни муабетот кој повеќе знае и има искуство, муабет е дека јас живеам тука. Не знам дали мм е зборел со неа или сама размислила, ама вчера спадна и вика тебе како ти се свиѓа масата повеќе така си ја ставете, јас само совет дадов не мк се лутете. И реков не се лутиме само совет се дава кога ќе ти се побара, ние не побаравме и така, сега сме ок.
Да, да те разбрав и јас не сакав да звучам како да те напаѓам со мислењето, сигурно е тоа што викаш мал дел, ама сакав да објаснам зошто нема за што да е тоа. А за сами плаќање, се сами си купивме, едино плочките во вц се од неа ама оти после планираат они тука да живеат па тоа не се мести и ќе им остане на нив и таа сакаше така, друго се со маж сами, и ете уште си докупуваме, за маси две години чекавме и така. Нема веза да не ја тупам веќе темава за една маса, у момент на нервоза се испукав тука, морам да научам сама да се однесувам со нив, тоа е решение за сите пероблеми до сега и у иднина, они нема да се сменат и не очекувам, морам јас да бидам малку по цврста.
Абе јас сум стоматолог, па кај сакам ќе си ја ставам масата, макар и свекрва ми да е најпознатиот архитект на сите времиња На крај убаво си и рекла, следен пат да не си дели мислење каде што не и било побарано.
Јас претходно имав долга врска, и на тогашниот ми дечко татко му мислеше дека нели јас ќе сум снаа. Мајка му почина, он си донесе "пријателка" дома, прави дечково роденден (фамилијарно) јас,сестра му, брат му,татко му, внуци и новата му жена, сите испоседнати, јас требало да ја кренам масата и да измијам, како така на дечко ми му било роденден. Тој пат преќутев ај реков нема смисла, сите си седеа, јас све средив, барем некој со нешто да помогнеше. После тоа, одеа на свадба татко му и новата жена, пуштила госпожа машина со бели ама неможела да ја обеси, требала да исмука не успеала, ај ти Невенче среди. И мене ми пукна филм пред татко му им реков "јас гаќите од татко ти нема да ги бесам, за смукање не е проблем ќе поминам". Си почекаа, си ги обеси жена му и си излегоа. После лут ми бил. Што има мене да ме меша во тие работи,17 годишна, кога секако им рече "ќе си донесам жена дома, да има кој да посреди и да ми прави јадење". Ама стварно е многу битно да се приметат работите како стојат пред брак. Да влезев во брак со него, секако не ќе живеевме таму, ама човекот секоја прилика ќе ја користеше нешто да ми префрли. Исто како и сегашниве. Што значи, што подалеку тоа поубаво.