Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.701
    Допаѓања:
    273.983
    После првото, ќе расчистиме засекогаш.
    За што и да е. Ми има префрлено така мајка ми во една ситуација, доста поодамна, и' реков дека ќе се оддолжам и да не ја чујам пак.
    Тогаш и' се налутив.

После ми се извини, па и да сака да ми префрли, ваљда јазик прегризува, не знам.

Свекрва ми се труди да стои на страна, не толку ради мене мислам, колку што син и' не и' остава простор да искоментира.

Затоа понапред имам пишано, со мајка ми сум секако неспоредливо поблиска, затоа и со неа имам нервози. Ама мајка ми е, ќерка сум и', па ќе се срчкаме и ќе си простиме.

Таква рчка со свекрва ми на пример, вечно скарани ќе не' остави.

Затоа помош генерално не одбивам ако ми се понуди, ама не ја ни очекувам, зошто не сакам да имам негативни чувства евентуално.

На Nausicaa, Skorpija25, spacegirl92 и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Screenshot_2021-01-23-01-24-53~2.png :rofl::rofl::rofl:
    Морав -ти ми се погоди со муабетот (highfive)

На Nausicaa, Skorpija25, spacegirl92 и 12 други им се допаѓа ова.
  3. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Епа понудена помош мене ми е преречена. Не понудена -присилена. Значи не можам да одбијам - не прашува не кажува го прави и готово. Нека ми смета колку сака. И откако префрли посочено и е дека не сакам неколку пати и пак џабе продолжува. А како што кажав не знам јас од раце да и џапам ништо. Ама изгледа треба да почнам јас да пререкуввам да биде со нејзини камења по нејзина глава може ќе се свести. Како до сега не ми текнало...

4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.701
    Допаѓања:
    273.983
    Ама скарај се.
    За мир во куќа премногу трпиш.

На Nausicaa, Skorpija25, poppie и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.439
    Допаѓања:
    8.373
    Хахах ме насмеа е така де.
    Мене можеби ми е мана тоа да речам што сум опседната со хигиената и плус перфекциониста... но 21 век сме бре луѓе... само што помислувам се нервирам...

На spacegirl92, crazylady и Осе им се допаѓа ова.
  6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    Да се сиромашни да немаат ќе сватам значи немаат ама кога имаат и тоа многу да се правиш како на улица да живееш е срамота. Треба да се одржува основна хигиена да не бидеме педантерија ама ете основното да се одржува

7. Fidorija

Fidorija Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    64
    Знам дека е тешко да се живее со свекор и свекрва но мора да се издржи,и јас имам свекрва која што освен ќерка и и нејзината ќерка не гледа ништо друго,ниту пак нешто цени од моја страна.Ако и проговориш ке ти одговори на кратко ако не и воопшто нема а ти прозбори,себична е за жал,а јас ја ценам и почитувам и така ке остане па макар и воопшто да не ме сака,тоа е почит кон постар.

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    Епа ради почит кон постар сите очекуваат дека ќе им ќутат на постарите, а они што сакаат ќе прават. Да ме вреѓа, да не ме почитува,лош да е човек со мене нема да го погледнам кој сака нека е. Човрк си е човек дали помлад или постар сигурно нема да трпам мајтап некој да си игра со мене и да изгубам пола живот да не кажам да ме надживее некој постар да имам нервози ради почитување. Здравјето пред се моето и на фамилијата па на сите други останати. Сите знаеме какво стресно време е сега и затоа повеќето не ќутат зошто ако ќутат на 30 години со притисоци и други болести ќе бидат

На Nausicaa, Skorpija25, Luna91 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Мојата кога е лута за нешто што само таа знае прави вака.
    Ама знаеш што посреќна сум тогаш...нека сум 100 пати лоша.
    Подобро да не збори отколку место добро утро ,прво да урла зошто било нешто вака а не како што замислила таа. Секое утро и секој ден.

На Skorpija25 и Brpbrp им се допаѓа ова.
  10. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.819

За идилична далеку за идилична ми е хотел со 5 ѕвезди со базенти сауна и се што следува.... Старскиот дом не е идилично место за живеење ама па не ми е ни дома.Кога имаш реално време да му се посветиш? Треба да не одиш на работа ..... деца за гледање ти со обврски јадења пеглање перење, чувај боже може да не можи сами да се пресоблекуваат затоа го одбрав старскиот дом како подобра алтернатива спрема дома. И од старски дом до старски има голема разлика и колку што ќе плаќаш толку услуги....

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.966
    Допаѓања:
    187.513
    Снаи и свекрви- вечна тема на препукување, меѓу оние кои се жалат од свекрвите, ама тврдат дека поинаку не може, и оние кои не се жалат од свекрвите, и знаат дека поинаку може (lalala)

На Nausicaa, poppie, ForeverYoung и 14 други им се допаѓа ова.
  12. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Не бев уклучена некое време, а се развило дискусија за мојот проблем. Да не ве цитирам/тагнувам, сакам да ви кажам дека проблемот со јадењето го решивме. Да, за мене беше проблем, колку и на некои да им се чини банален, или дека сум требало јас да кажам, а не сопругот да ги стори тоа. Наметливоста од старите знае да биде голем проблем.
    Додека бев кај моите на викенд, мм им кажал. Имало некое негодување така ми кажа по телефон од татко му, во смисол заштеда, не ми кажа точно може не сакаше да ме повреди. Знам дека после тоа не му зборовуваше некое време, па претпоставувам малку повеќе се налутил свекорот. А свекрвата ми пишува истиот ден, ти кажа ли мт сакал посебно да јадете што мислиш ти. Јас и велам како кажал он така. И она пак ме прашува ок тоа ама што мислиш ти, или ај кога ќе дојдеш ќе се договориме. Малку ми фалеше да не изреагирам остро. Нормално дека со мм ќе се договарам, она мисли он сам донесол одлука, аха да.
    Сега ми е релативно мирно, не ми рекле ништо за тоа, иако очекував кога си дојдов дека ќе речат. Си готвиме посебно, дури и она кога е втора смена си готви башка, мм ме ослободи од обврската како пред тоа да и симнувам јадење оти цел ден на работа она, не и одговара за готвење 2 смена. Како си се организираат не ми е битно, битно јас си имам раат сега. Сега за викенди мм рече ќе сме јаделе заедно, но тоа и не е толку голем проблем. И не да сме обврзани и тогаш. И за други работи не ми се мешаат како да си го сфатија местото, се гледаме еднаш дневно на кафе, без мудрувања и слично. Па можам да кажам дека моите иако наметливи, со разговор се реши проблемот и сега ни ја почитуваат приватноста и границите до каде можат да одат. И пак ќе речам многу подобро е мажот да ги решава проблемите, оти помала е веројатноста да му замерат него. На крај останува старите само да го почитуваат нашиот избор, ако имаме поддршка од мажот и ако се разбрани. Тука читам и за многу посериозни проблеми. Во таквите случаеви одделувањето би било најдобро решение. Сега срцето ми е конечно на место кога функционираме како две одвоени целини.

Последна измена: 23 јануари 2021
    На Anyshka, Nausicaa, Skorpija25 и 19 други им се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.888
    Допаѓања:
    45.192
    Јас не можам да разберам како се осеќате удобно некој друг да ви дава пари, купува намирници и плаќа сметки. Јас мои пари ако немам се осеќам толку мизерно, а и не мислам на пари од маж ми, туку мои лично пари ако немам, јас и сопругот имаме заедничка сметка и плус секој посебно, нема кој знае колку пари на секоја ама јас сум за тоа дека личната финансиска независност е многу битна, најпрост пример јас имам хоби кое е скапо, сопругот не троши лично многу за него пари, освен искачање, облека ќе купи еднаш годишно и тоа е тоа, па не сакам јас од парите кои тој си ги заработил да трошам за моето хоби, затоа одвојуваме за сметката која ни е за сите трошоци околу домот и остатокот се наши лични, може кога ќе дојде дете ќе биде друго, не знам ама за сега е така и супер е.
    Мајка ми ме учеше од мала дека иако во брак најбитно е да си имаш свои лични пари и дека тоа ќе ти скрати многу нервози па што знам и верувам.

Свекор ми и свекрва ми не плаќаат ништо, освен карабина спрат што ни дадоа, кој е како една гарсоњера и за кој си плаќаме месечно, сметки си делиме, храна посебно и пак се мешаат, а па замислувам да сме зависни од нив, да барам пари од свекор ми за улошки пример, уф недај боже.

Имањето живците е релативна работа, ете кажав мајка ми роди на 20 па веќе до 30 она немаше ни живци, ни здравје, сега е 48, има проблеми со срце, со тахикардии, со несоници со се.
    Сестра му на мм роди сега, 32 па ете супер и е, си имаат стан, кола, работи, плати и сами се, пред две години живееја во стан со свекор кој беше болен за жал, свекрва, брат на маж и и они, сигурно немало повеќе живци да има тогаш ако го родеше.

Јас сега на скоро 30 сфаќам колку не сум била зрела на 25, а камо на 20, какви непромислени одлуки направив и какви грешки, фала му на господ што ми дал ум барем да не раѓам тогаш, ќе беше жива катастрофа.

На Nausicaa, SuperGirl24, smooch и 21 други им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.966
    Допаѓања:
    187.513
    Ама зошто коментирате оф-топик?
    Ти не си ја коментирала членката, таа не ја коментирала членката|(
    Си има тема, Најдобра возраст да се биде мајка, си има и тема На срце ми лежи. Ништо од ова твоево нема врска со муабетот- проблеми со свекрва.

На Dentina, elimkd, Mikha4 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Апсолутно се согласувам со твоево, ама неколку страни наназад каде @pikabu5 се пожали од свекор и свекрва и, а доби совети за тоа дали треба да раѓа

На Meckicja, IRBBB, buba4e89 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    По дифолт иди то.
    Ако имаш проблем во бракот, не се прај дете.
    А за возраста, немам забелешка.
    Ќе го изгледа за гледање.
    Инстинктивно е чувањето дете.

На Nausicaa, cresa-jagoda, 1209 и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Не е секогаш колку пари толку музика додуша неможам ни да ти докажувам. А дека мислиш дека тоа е подобра алтернатива ќе го напишам само следново no words no comments olny questions... добро е само кога те држи здравје да можеш сам да се гледаш како дома така и во старечки дом за др несакам да навлегувам во детали. Бидејќи премногу имам видено...

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Кажи де... сакам и јас да знам.

19. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Планираш некој за таму ???
    Ај во кратки црти пр: оние што се врзани во кревет остануваат без јадење и вода некогаш и до пладне, не персоблечени со саати. Со денови седат само во соба. Катастрофа е умираат осамени и тажни. Се молат да умрат што побрзо бидејќи семејството ги оставило таму и ретко ги посетуваат.

На cresa-jagoda, pikabu5 и WildMk им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Не планирам, ама сакам да знам, оти таму веќе има луѓе, и ако условите не чинат, некој треба нешто да преземи.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.