Еве ви тема за " задоволните" снаи од свекрвите, затоа има 10 страни, пд што се многу "задоволни". https://forum.femina.mk/threads/Свекрвите-и-снаите-задоволни.17333/
Ние изгледа ке си останеме во оваа тема плус овде се дават совети и мислења,а немора да значи дека сите во оваа тема се незадоволни . Еве јас не сум незадоволна снаа ,фала им на се што имаме од нив ,јас го ценам тоа но некогаш ме иритираат некои работи,мешење во брак и затоа сакам да си споделам тука да видам и ваше мислење.Нити навредувам нити осудувам . Поздрав и убав ден
Да не бидам погрешно сфатена тоа е се мое мислење и немора да значи дека го пишувам за некоја од вас членките. На никој не ја знаеме дома ситуацијата какви проблеми имаат и не ги ставам сите у ист кош. Еве имам една комшивка мажена е има голема куќа со сопругот ама она по цел ден е кај мајка и и татко и , таму готват ,јадат, пијат,спијат,деца им гледаат цел ден од јутра до сутра,снаата чисти ,прави ручек ,децата им ги трчка ,она си е на телефонот и од кафич на кафич...епа тоа не го оправдувам кој како сака нека каже.
Убаво си ја наредиле. Треба секој да си гледа во својот двор. Ако сакаат родителите да помогнат, што има ти да го оправдуваш или не сето тоа. А снаата никој не ја тера ручек да прави, нека си се одвои и нејзе ќе и прават.
Јас си го гледам мојот двор најубаво,давам пример како НЕ треба да изгледа една жена ,мајка. Ако тебе тоа ти е во ред океј .
Па тоа ни снаата не смее да си го дозволи, ич нека не ги гледа децата, не се нејзини секако. Така ќе си се погрижи мајка им повеќе, ваљда.
Луѓе што ви е? Многу е едноставно. Кога ќе се омажите/ожените, ако живеете настрана ТОА е вашиот дом. Домот во кој сте пораснале од моментот кога ќе се исселите, е дом на вашите родители. Што има да се оди таму и да се седи по цели денови, да се преспива и уште незнам ти што? Гледам многу жени редовна рута им е да поминат од кај мама и тато, да им го изреметат раетот, да поминат пола ден таму, па да си одат дома за спиење. И воопшто не е важен имотниот лист во овој случај. Додека родителите ваши си живеат таму, макар било и на ваше име, што има да им досадувате секој божји ден, нив не им треба раат и време за одмор? Уште полоша е ситуацијата ако имате брат со жена таму, па не треба да си нешто нарочито бистар за да сфатиш дека не треба да им киснеш по цели денови таму бидејќи им сметаш. И пак не е важно на кој ќе припадне утре тој дом, во случајот зборуваме за осет. Никој не сака луѓе да му се мотаат по дома по цели денови нели? Разбирам родители, однос со ќерка, со син. Сите треба да си помагаат, да се гледаат, и внуци да се почуваат, нормално ако родителите не ти излезат во пресрет, кој? Ама тоа не подразбира одење кај нив НОНСТОП. Сите си барате раат, се расправате со свекрвите што ви влегуваат по дома, а не мислите дека истото им го правите на сопствените родители и уште полошо на брат ви со снаата. И не зборувам за ситуации како враќање од странство итн.
Спремна ли си за напаѓање? бидејки и јас сум со истото мислење па си знам како поминав *(Куќата на мајка ми е и моја, ако не и одговара на снаата нека си фати патот ) . Па еве и јас сум со снаа, и јас си ги сакам моите родители најмногу.Ама мојот дом се знае каде е ! Ако сакаш да си киснеш по цел ден кај родители тато носи мама меси зошто ондак се мажиш и основаш семејство?Можеби јас сум затнтена и затоа не ми се јасни некои работи .
Не се жените криви , ни родителите, братот е крив се жени и живее во куќата на родителите. Тој треба да си мисли. Џабе се пишува , реалноста никој не ја гледа. За поединци се други се криви и најлесното оди под кирија или разведи се .
Таква е сега модата, една кавга и трчат кај мама и тате плачат во скутот и ајде развод. Со исклучок на вистински и сериозни проблеми. Инаку ако родителите му направиле спрат на синот ,зошто да оди под кирија? Па за кој правеле тие родители ?
Сите живееме за децата, да ги извадиме на прав пат , да им помогнеме да им направиме да им е убаво ..е сега кој какви можности има дали стан дали куќа дали спрат ке им дадат..ама тоа не е за ќерката да изиграва газдарица во куќата на мајка и .
Душо, среди си ги своите проблеми, а ко што читав тука ги имаш бааѓи. Потоа гледај за други како живееле.
Clenki citam i vi se cudam na toa so go pisuvate. Kisnenje kaj roditelite po celi denovi, bratot e kriv nz ti so oti ziveel kaj negovite a na zenata se znae kaj i e mestoto. Kako prvo kako toa e negova kuka taka e i nasa tie ni se nasi roditeli soako posedime so vnucinjata da si poigraat podolg period. Normalno sekoj si ima svoe mislenje i bratmi zivee so moite razlicni vlezovi niti moite mi rekle zosto sedam tolku, nikakvi zamerki no so snaata ne sum vo dobri odnosi oti ona se prai pogolema gazdarica i se i smeta. Decata zosto vikale nz so ami deca se doeka ne bev mazena nisto ne i smetase sea se pocna da i smeta da i se deram gore na sprat aj da razberam. Nema nikoj pravonda ti kazue koga sakas da odis kaj svoite roditeli na gosti, niti mazot ne smeenda ti zamerue. Druga nesto i jas sum so svekor i sverkva vo ista kuka baska sme na sprat, no dzabe nema razbiranje koa vo se se mesa prvata godina ona bukvalno ne se siminjase dole. Gore gosti si teraa jas ni mir ni spokoj, bremena bev da ne mi trebalo pomos se porodiv pak ista prikaska aj za deteto da mi pomogne okey neli treba i jas da legnam niz sekakov pekol pominav nekjam da komentiram. Se pomirijaneden period mazot mi dzabe im vika, kolku da se rece posle pak po staro ke se kaci gore da vidi sopraam i ke pocne fani voa ne tie sredeno nz ti si so. Se ispokaravme dzabe e so glava zid butka pak jas kriva taka da vise ne se nerviram. Samo moze ednostavno da i recam ne sum ti jas tebe sluginka pa ti da mi nareduvas so da pravam. Otrpnata sum vise ako me plaka ona mene za dnevnica ke rab po nejznin spisok.
Еве јас се бањам кај мајка ми, си седам колку што сакам. Си имам своја соба таму. Да не треба снаата да ја прашам? Брат ми нека спечали свое, па тогаш ќе пречам. Штом моите ми велат да одиме и да седиме колку што сакаме, брат ми и снаата нема што да качуваат закони. Колку што има брат ми право, толку имам и јас.
Најпаметното мислење во темата! Ако братот живее со вашите родители, не значи дека тој има повеќе право во домот отколку вие.
Моите проблеми не се нарекуваат проблеми , јас не сметам на никој и не сум во конфликт со никој! Точно е дека свекрва ми се меша во некои работи , ама мм се смени .Сега ме поддржува во се. Со брат,со снаа ,мајка,татко си ги сакам ,ме сакаат ама дистанца .Си имам своја фамилија и си гледам тука кај што сум и башка не зависам од никој!
Мислам дека се жалеше претходно? Ах, извини ако грешам. Финансирајте ја свекрвата, таа нека си ги чува парите. Добредојде 15 веку