Свекрвите и снаите – проблеми

Discussion in 'Брак' started by zdravkova, Dec 1, 2009.

1. monik55

monik55 Форумски идол

@vitamina Кога ќе му покажам нешто убаво на мм вика ее знам што е убаво али нјамаа:D
    Ќе чекаме баба нивата да ја продаде:rofl::rofl:

zalosna, Meckicja and vitamina like this.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Малите градови се дупки невидени. Не сите, ама повеќето. Оние пограничните 'живеат' од туристи од преку граница, ама тие бизниси се: малопродажба и коцка.

Нема работа во малите градови. Нема индустрии, нема фабрики, нема ништо.
    Келнер можеш да бидеш до кај 30г, после тоа, потешко. Ем бараат млади, ем здрави. :)
    Плус, фамилија не се храни со 18.000 и сметки не се плаќаат.

3. Offspring

Offspring Форумски идол

Of topik sme neka ne premestat u soodvetna tema.
    A vistina ne e losa opcija da si kupis kuka/stan u Veles pa da patuvas za Skopje na rabota. Edno cudo velesani so voz i toa patuvaat za 40 min ete te vo Skopje na rabota. Mesecna karta e poeftina koga ja vadis nema ni da osetis. E sea od magare na konj e prikaznava ama jbg.

SummerGirl, Milobebence and WildMk like this.
  4. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Е ама тука губиш 2 саата више по патишта, што би можеле попродуктивно да се искористат. Друго ако почнуваш во 8 на работа, бус треба да фатеш од 7, дете во градинка да однесеш уште во 6 и нешто. Која градинка прима деца толку рано.

kukla21 and Bella* like this.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Ах.. па и во Ск да живееш може да трошиш по еден саат од правец. Во зависност од тоа колку далеку од работното место живееш. Скопје е ем голем, ем има невидена гужва во сообраќајот. Уште ако е ден кога некој 'окупирал' пола центар ради 'протест', ти се е*а мамата :D

6. Offspring

Offspring Форумски идол

Toa neznam ama edno cudo lugje funkcioniraat ovaka. Zeleznickata vo Veles krca nasabajle od rabotnici so odat na rabota.

7. vitamina

vitamina Форумски идол

Јас сум таа првата што се гади од ова се што го зборуваш но овде не ни е муабетот дека фамилија се храни со 18 000 денари туку зборувавме нешто сосема друго па јас се надоврзав .. не генарилизираме туку зборувам дека платата за келнер е иста во ск или помало место..
    Другото што го зборуваш е друга работа што генералално зборено у мк не е во ред..

Last edited: Jul 23, 2018
    SummerGirl and WildMk like this.
  8. Offspring

Offspring Форумски идол

Jas imam patuvano od centar do Gjorce pola saat kaj edna clenka od forumov na gosti. So voz od veles do skopje si za 40 min. So avtobus ili kola za uste pomalce.

SummerGirl, Rebecca_R and WildMk like this.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Па претпоставив дека е за фамилија.. бидејќи темава е за брачни состојби, не за самци.
    Иначе, се согласувам дека за слично пари келнер работи и во ск и во мал град, со една разлика, во Ск има повеќе работни места, него ли во мал град.

10. Offspring

Offspring Форумски идол

I poveke promet vo kaficite i poveke stranci/turisti nebitno so mozda i baksis ke ostavat ako veke cepidlacime.

Miss666 and WildMk like this.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Не сум баш за цитирање у темава и давање совет оти ние ништо немаше да успееме без свекрва ми. Она ни даде нејзиниот стан под хипотека за да не даваме учество. Без неа ништо.

12. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Не би рекла дека платата е иста за келнерите. Во ск хонорарно за келнер за свадби и сл ретко има испод 1000-1200 а и жените во кујна добро ги плаќаат 1000ден за разлика во другите градови каде што им даваат 300 ден. И бакшиш може да земат колку една плата месечно. Ако те отпуштат во ск имаш уште куп кафани додека во малите места не е така.

WildMk and SummerGirl like this.
  13. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

И ние кога купувавме се мислевме дали во град на убаво место или подалеку во некоја приградска населба и сепак решивме град. Најмногу поради времето кое го заштедуваме бидејќи времето е пари а потоа и поради тоа што си го свативме како инвестиција која подоцна би останала на децата. Поскромно ќе поминеме некој период ама дури се помали децата ќе успееме. Сето ова за да утре ден им дадам појдовна точка на децата и да не почнуваат од минус како нас. Тешко е кога ќе почнеш од нула ама уште потешко од минус.

tambelina likes this.
  14. Offspring

Offspring Форумски идол

Mislev kolku ve kostase placot/kukjata. Posto ovde vikaat deka Skopje e preskapo. Jas se soglasuvam deka e, ama verojatno centar i tie fensi naselbite ko aerodrom i sotijaznam koi.

15. nadja.d

nadja.d Популарен член

Живеам во еден од помалите градови,баш помалите и овде верувајте м2 под 500е веке нема.
    Двособен од 50м2 испод 25000е нема шанси да најдеш и тоа нереновиран.За нов или реновиран 600е м2.до пред 5 години кога јас купував можеше нешто да се најде и поевтино но последните години цените нагло скокнаа.Нема шанси за 14 000е да најдеш ни барака ако сме во мал град.
    Отворија фабрики во близина па се исповработи многу народ и мислам дека се си влијаеше.Сега се бара стан повеке па и цените им скокнаа.Чисто информација од мал град.

WildMk, kukla21 and јolene like this.
  16. referentka

referentka Moderator Staff Member

Темава е СНАИ И СВЕКРВИ-ПРОБЛЕМИ.

За купување станови, решевање станбени прашање и пропратни информации може слободно да се пишува овде :), повелете, ќе размениме искуства.
    Овде да се задржиме на свекрвите како ,,проблем,,:|

Постовите нема да бидат префрлени или избришани, но Ве замолувам да го смениме текот на дискусијата.

Alisa22, Milobebence, WildMk and 4 others like this.
  17. Mini90

Mini90 Популарен член

Не сум ни јас баш за давање совети на темава, ама не се сите родители од страна на снаата или мажот вие како што ги опишувате. Ние без моите и без неговите ништо немаше да направиме. Моите купија стан, ни го дадоа нас за да живееме сами, без денар да дадеме, неговите земаа кредит за да си го опремиме.

Како и да е, никогаш не се мешале во нашите работи. Еве сега свадба ќе правиме, ни рекоа еве ви пари, бирајте ресторан, музика, све по ваш избор. И да, свекрва ми е злато жена, барем сега за сега. Кога ќе имам деца не знам како ќе биде, Се надевам нема ништо да се смени.

18. Bella*

Bella* Популарен член

Епа пиши во свекрвите и снаите-задоволни не тука :)
    Истото и јас го пишав не дека е злато мојата ама се почитиваме сега засега НО се знае зашто...
    не живееме заедно затоа се е ок!

19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Сето тоа е убаво. Ама да си ги делиш децата не е во ред. Како во мојот случај. Ние планираме да купуваме плац за да правиме куќа. Нормално, со помош од татко ми. А и нешто кредит ќе земеме. Од господата нема да добиеме ништо, затоа што се што имале дале на браќата на маж ми. Како да немаат трето дете. Ама затоа свекрвата е прва да се меша. Што подалеку од неа, толку подобро. И мојава беше ок додека да се земеме.

Mini90, ZAHRA, SexyGirl2 and 2 others like this.
  20. mynameislove

mynameislove Популарен член

Ние пак сами си ја плаќаме свадбата, им оставивме само некои ситни работи. Мм вика не сакам утре да речат ние ти ја плативме свадбата или ти купивме стан. Друго е да помогнат, барем со пола учество за стан, друго за цел.
    Ова е негов став и држи вода.

SummerGirl likes this.