Депресијата НЕ Е болест. Состојба е која се надминува. Не е шизофренија. Кога не ти се јасни некои работи, премолчи ги подобро. И да, никој не го одбира тоа, ама дека има излез, има. Па макар и со трајна терапија.
Како бре Депресија не е болест? Сериозна си? Па со кого разговарам јас воопшто? Нејзе и' кажувате, дека на форум не се барало помош, а вие бетер познавање од нејзе имате.. Не одговарам повеќе на никој, додека не научите што е депресијата и како се' може да делува. Срам ми е.. срам.. од вас..
Само клик на линкот ако знаеш како. Само првата реченица прочитај ја. https://mk.m.wikipedia.org/wiki/Депресија_(расположение)
Срам! Невиден! Википедија.. една статија... Оди на ФЗО најди ја листата на дијагнози, па врати се после, ќе правиме муабет
https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression/index.shtml Бидејќи темава не е депресија, една мала дигресија. Првото, од Американската психијатриска асоцијација ја третира како болест. Вториот став ја третира како нарушување, често, но сериозно. Како и да ја дефинираме, очигледно не е мала работа, занемарлива или несериозна. Напротив, пресериозно е. Е, сега јас мислам дека од оваа перспектива, ние членките, па макар и оние кои се психолози не би требало да даваме било какви дијагнози без директен и непосреден контакт, но сосем очекувано, да понудиме конкретно решение или да дискутираме бидејќи е сепак форум. Мислам дека во темава, конкретно за членката имаше навистина корисни предлози.
Жено, ај оди си во кафе муабети и не се бламирај со нешто што не знаеш, оЌе? Има и цела тема анксиозност на форумов која е рака под рака со депресијата, отиди и таму, едуцирај се малку, па дојди после. И никој не рече дека е лесно за справување. Далеку од тоа дека е мачја кашлица.
Ако ги читаш целосно постовите, жената така се изјасни, дека психијатар и рекол да се помири и да трпи. И, ако ги читаш целосно постовите, само се жали а не превзема ништо за да излезе од проблемите.
F32 Депресија. Болест - и тоа не така 'наивна ' болест . Најмалку што ќе ја излечиш е со - напиј се апче и пробај да најдеш излез ,зошто мора да има . Ама гладниот на ситиот не верува и тоа е тоа . И до утре да се објаснуваш Вајлд,нема аир
100 ℅ Се гледат по неа колку е спремна да се средит малку! Имат луѓе шо се избориле со рак,немаштија,болести и разни други тешки проблеми па не потклекнале на самосожалување во најубајте години од животот,а госпоѓава штом се појавиле проблемите шо ги имат речиси во секоја заедница оп во депресија паднала!?! Ебати карактерот ебати!!! На крајот велит би умрела за детето ама по се изгледа детето не и е доволна мотивација да го спотнит малку газот шо и е научен само на лежење и да си го средит животот!!!
Ти не знаеш кој низ што поминувал, па да кажуваш кој е сит, а кој гладен. Не мораме и матичен број овде да ви приложиме, за да нашиот став/мислење/искуство ви биде веродостојно. Кој дошол за зафрканции на ваква тема, негово нека му е, јас не сум сигурно. Јас не знам дали постои човек кој НЕ поминал низ депресивна епизода, ама ете не сме исполегнати во кревети и болни, за среќа. Животот секој барем еднаш го ставил на голем тест и секогаш од лошо, има и полошо. Затоа велам дека нема потреба од резигнација со судбината, туку чекор по чекор да се надминува. Ќе има и чекори назад, ама трудот не треба да заостанува и тогаш, макар на сила. Во спротивно депресијата ќе си те запоседне целосно и ќе премине во болест, да. Мене неколку невропсихијатри ми ја објаснувале како состојба. И многу искусни, и помалку искусни. Споделив што ми рекле. И сакам да ја знам како состојба, дека има крај и дека човек може да излезе како победник од неа.
Женава си сака да си биде жртва си го сака тој живот она се жали ама тоа на нејзе и одговара,да биде и тепана и малтерирана а за детето гајле не и е. Кој нема вакви личности во близина неможе да свати. Еве ја си ја имам до мене од ваков живот како на членкава горе стигна до постела е сега жртвата си е насочена кон болестите. Најлошо е за детето детето се ќе се сеќава на ова и ќе биде само на себе,а она ќе биде легната и неспосбна за ништо. Еве мене така ми личи сето ова. Ај пак може ќе бидам нападната како немие срам ама малц подлабоко нека се гледаат работите.
Abre zeno koj sudi, nie samo mislenje si kazuvame isto ko i ti. Ne mi treba predavac na seminar da slusam, sekoj ziv ja znae prikaznata za gresnata devojka i koj nema grevovi neka frli kamen po nejze. Ne e toa prikaznata ovde, temava e snai i svekrvi ne na srce mi lezi, ednas rekov veke. Mislenje slobodno moze da ni prefrlat i vo semejno nasilstvo ako ima takva tema, ama ti dosta veke ja branis i kako nie ne znaeme sto k se desava. Pak ke ti recam, ponudivme pomos ja nema zenata! Vozrasna zena 34 godisna, ne stanuva zbor za devojka od 18 god pa leta so pametot. Sam ako ne se zbereš nikoj nema da ti pomogne.
И јас сум разведена и живеам под кирија и детето е кај мене. Во моментот на развод јас немав ни работа. Тој имаше и плус троспратна куќа. Те лажат дека ќе ти го земе детето. Спогодбен развод е поефтин. Ако немаш пари има бесплатна правна помош. На крајот, испровоцирај ги да те ударат, пријави во полиција и барај привремено сместување. Во меѓувреме ќе почнеш со работа, по фабрики е над 15.000. Ти се нуди и помош за работа. Решение има. Ти понудија и стан и работа. Сега останува на тебе.
Ако некого доволно долго го малтретираш, угнетуваш, понижуваш, тој почнува да мисли дека тоа е нормлно што дури и ако одеднаш стане слободен и има можност да избега од сето тоа, нема да сака/може. Е тоа е жртва на насилство! А вие што мислите дека така лесно се излегува од тоа, ниту некогаш сте биле жртва на насилство, ниту имате приближно идеја што всушност е.
Грев е да речеш нема емпатија, и дека сме злобни. Јас сум пријатно изненадена од жените тука, колку само понудија помош, и правна помош, сместување, работа... тоа е за поздрав, и јас сум среќна кога вака можеме ние жените да си помогнеме една на друга, кој како знае и умее во невоља. Жената во случајов, ги изигнорира сите совети и понуди за помош, а одговараше позитивно само на постови каде и викаа... леле жено, многу ти е тешко, ама трпи го мт, слушај ги свекор ти и свекрва ти за да немаш проблеми. Мајка ми е психолог, и секогаш вели... луѓето доаѓаат кај мене и мислат дека јас со магично стапче можам да им ги средам проблемите. Ако човек сам не сака да си помогне, и не се потруди, и 100 психолози, и 1000 психијатри, и милион станови и работни места нема да помогнат.
10 страни, постови за женче кое е "in denial" за личната состојба. Баталете више. Џабе е. Ете се искажала. Аплаудираше на коментари шо ја охрабруваа да си седи така. Помош не прифати. Совет не прифати, дури викаше она тука не барала совети. Остајте аман, сама си знае, не е мала... Продужете ја темава ајде ко што си беше. Кој се скара со свекрвата денес?