Да си се пожалам овде драги девојки бидејки искрено и нема каде. Со свеки најчесто сме во коректни односи,а и кога се запречкаме за нешто се трудам да се контролирам,иако на различен спрат сепак во иста кука сме. Но во последно време ништо не и се погодува,постојано е нервозна и напната,се дере и вика по сите.Буквално напага за без везе работи,дали е чисто горе,кога се вракаме од излегување, вака требало онака требало.Немам јас некој голем проблем,ама некни ми пукна филм скроз. Ми се изнавика,ми изнакажа какви сме со син и,и јас и реков нему да му каже,дека не се согласувам со нејзе и да внимава што збори. Ниту навредив,ниту повредив,на некој начин се одбранив. Е од тогаш наваму овие 3-4 дена е лута не зборува, плаче по цел ден, се затвора низ соби. Му кажав на сопругот дека нема причина од овие глуметања,и на тоа тој ми кажа да не се замарам. Имам мало дете,сака да оди долу,навикнато е, нејзе се и смета. Не разговарала повеке со мене,ако сум сакала да сум слезела јас. Ме фати инаетот, ништо немам направено преку глава ми дојде од напагања,лутења,трескање врати. Знам карактер е во прашање,и порано вака правеше,ама се симнувам, за доброто за сите,разговарам, Сега преку глава ми е, мора да е по нејзино инаку не бива. Како да постапам? Пак ли по 100 пати јас да се трудам да ги решам работие или? Имам подршка од мм, ама неможам да поднесам драми низ кука.
Не мораш никако да постапиш едноставно игнорирај.. Со сила убавина не бидува плус згора на се можеби и е нешто лошо, влегла у климакс и не се трпи самата себе не некој друг. Ако ти презбори врати и смирено ако се кара и кажува молчи си и терај си работа, едноставно контакт на минум сведи и не се замарај да лепиш нешто што не може да се залепи Обавувај си обврски и молчи си ако е расположена да каже човечки муабет арно ако не е за човечки муабет едноставно кути си и работи си низ дома и не и одваракај Остави ја нека се прибере може нешто не и добро психички па така прави Не мораш доле да се симнуваш не мораш да се трудиш по секоја цена да ги решиш работите нека си ја едноставно терај те си ваш живот..
@Marica123 најбитно и пред се е да имаш поддршка од маж ти. Кога веќе ја имаш, ич да не ти е гајле за драмите down stairs. И сама кажа и претходно се случувало, остави. Игнорирај. Кога дете ќе сака долу, ти излези со него надвор. Носи го на шетање. Свекрва ќе прозбори. Ти ќе се правиш како ништо да не било. Не дозволувај да ти влијае. Не се расправај. Кога е лута место да ја моликаш, игнорирај и праи се на Тошо. По некое време ќе види дека не пали тоа.
Последниве неколку страници читам само дека "некој нешто треба", "некој нешто очекува", "некој нешто напраил, па не му вратиле", "вака ми рече-вака не ми рече", "ми донесе - не ми донесе" .... Само нешто си калкулирате, само нешто си мислите, само си очекувате... Не ја помолиле со јадење, не купила ништо за бебето, не го гледала бебето, не помагала, а од друга страна ако ја молат со јадење - оваа зашто ме моли сака да ме отруе; ете купила за бебето алишта шо не и се свиѓаат па за инает нема да ги облака на бебето; го гледа бебето ама погрешно го воспитува го разлигавува или не пази на него; помага ама боље да не помага пошто не ти го знае редот .... Најжално од се е што растеме во средина каде уште од мали гледаме примери како снаите се "угнетувани" од свекрвите и во текот на нашето растење и созревање учиме само како да ги мразиме свекрвите и тоа го пренесуваме на нашите деца. Наместо да размислиме за начинот на кој ние се однесуваме, да научиме да бидеме самокритични, најлесно е да се пронајде мааната кај другиот, да се преќутува тоа што не ни чини и зад грб да зборуваме и дејствуваме. И јас и свекрва ми имаме маани, ама сме како мајка и ќерка, поточно другарки. Си ја сакам како втора мајка , исто и она мене. Живееме во иста куќа на различни спратови, заедно си пиеме кафе секој ден, кој како може пере алишта, простира и собира, заедно си правиме зимници, се договараме за ручек иако многу често и посебно си готвиме, нема калкулации, нема очекувања, кој како може и кога може, нема замерки за чистење, абе за ништо нема замерки, си живееме искулирано. Знаеме 1-2 пати годишно заедно двете рака под рака да си отидеме на одмор или викенд, заедно си правиме прошетки, шопинзи и пијанки. Ама сме се прифатиле во целост такви какви што сме, и кај нас картите се отворени, нема лажење, нема манипулации. Душата не ми дава за нејзе лош збор да кажам. Моите исто така се преблиски со свекорот и свекрвата, секој викенд си праат иди ми-дојди ми, си се дружат со музики со све... НИКОЈ НИШТО НЕ МОРА И НЕ ТРЕБА... Постои само некој ако сака од срце да направи нешто и некој со цело срце да прими подадена помош/дар. Се останато се баналности со кои си го комплицирате животот, си стварате стресови, нервози и омраза помеѓу членовите на вашата најблиска фамилија.
Девојко, баш е супер ова што го кажуваш...и сама велиш дека колку ти допринесуваш за овој однос мегу вас, исто така и таа допринесува. НО не секаде е така! И не дека од старт сите овде кукаме само и наогаме маани. Ако ме прочита мене и мојот проблем, на почеток имам кажано дека сме во коректен однос,ама во последно време,константни напади,замерки,кавги, на човек до глава му доага. Не очекувам јас некој ко керка да ме гледа напротив има таа кој така да го гледа, ама имам проблем кога некој постојано ми се истура,и ако кажеш што мислиш или слично се затвора во соба плаче,навредува. Ја немаат сите среката како тебе. Можда и мојот проблем и не е толку голем колку што проблеми имаат овде членките.
Мојата вчера се расплака зашто и плачела внуката во раце. 2 месеци е старо побогу, тоа и е работа. Ја требаше да се утепам до сега со плачливо бебе. Ме ставивте на мисла погоре, мислам дека и моја свеки е во климакс и тоа јак.
Алал да ви е со вакви свекрви што барем се нервираат и расплакуваат мојата не доаѓа да ја види малата, а не пак да се расплаче. Шта чеш, ладна личност.
Ај тие што живеете со свекрви - мораш да калкулираш, да внимаваш, да правиш атер, да градиш ,,соживот,, па и да се пожали некоја можам и да ја сфатам.И здодеало. Ама тие што не живеат заедно неможам да ги сфатам од што се жалаат.Посебно си.
Мислењето погоре беше општо, еве да речеме дека изгенерализирав со примери. Сите немаме исти карактери и размислувања, тоа е нормално. Ама мислам дека никој не е даден на овој свет за да трпи. Поаѓам од мислата дека секој треба да си направи да му биде убаво и својот живот да си го помине онака како што сака. Е сега, по патеката по која врвиме ќе има дупки, ридини и долини, камења и цвеќиња, ќе сретнеме секакви личности, ама тоа не значи дека треба да се повлекуваме , да се враќаме назад или да стоиме во место. Работи, мислења и зборови кои прават да се осеќате лошо треба да минуваат низ вас, а не да остануваат во вас и да си ги чувате. Едноставно се што прави да се чувствувате тажно, разочарано, налутено треба да го пуштите да си оди. Во случајот со твојата свекрва, ете она си има некоја мака, си размилува на некој нејзин начин. Не знае како да се справи со лутината која ја носи во себе, а богами не е ни свесна дека ја носи и ја пренесува на други. Она не научила како сама со себе и не познава друг начин освен да навредува, да вика и да напаѓа. Ама нејзината лутина не треба да влезе во тебе - ако она решила да ја пушти, не мора ти да ја примаш... Единствено можеш да ја прашаш што се случува, дали има (очигледно дека има) некаков проблем, да ти каже да се олесни, може ќе најдете решение заедно уз муабет. Ама не треба ти да се нервираш оти она се нервира...
Јас престанав да се жалам од свекрва кога си заминавме под кирија. Иако ден не живеевме заедно, бевме во нивна куќа која ни ја "оставија", ама низ нос ни ја извадија.
Feminki ve molam za sovet! Kako na kulturen nacin da gi stavite po strana svekorot, svekrvata i zolvata? Ne ziveeme zaedno, no zatoa telefonot sekoj den zvoni. Koga ce si dojdete? A, nie tri grada treba da pomineme za da dojdeme kaj niv. Toa kosta. Odime ednas vo mesecot i im pomagame vo site raboti,ziveat na selo. Arno ama nikakva pomos finansiska nemame od niv. Samo sme zijan. Svekorot da napomenam pie mnogu, a svekrvata i zolvata manipulatorki golemi. Ne mi se odi voopsto kaj niv! Skoro godina dena se obiduvame za bebence, no nisto. Mislam deka e od stres, bidejci ispitavme se i se e vo red! So visoko obrazovanie sum i momentalno ne rabotam, bidejci vo nasiot grad ima rabota samo vo konfekcija i market. Imam raboteno i ednoto i drugoto i preku glava mi e od rabota koja trae 10casa. Dajte nekoj sovet,mislenje, bidejci neznam kaj teram!
Maz ti dali se soglasuva so tebe i dali si mu rekla za svoite vpecatoci . Da vidime kaj lezi problemot.
Da mu imam kazano na mm vo povece navrati za negovoto problematicno semejstvo, no nisto! Toj pred niv e kako nem, kako pi*ka. Dali od strav, bidejci tatko mu e alkoholirac ili od druga pricina, neznam? Duri i po tel. nesaka so niv da zboruva, pa mene mi gi dava. Neznam navistina koj pat da fatam. I jas mu zboruvam, sedni i razgovaraj so niv. Deka sega si vo brak i nemoze da bide se kako porano. No, na toa ostanuva! A, imame preubav brak. Samo tie se problemot! Za se ostanato sme na ista branova dolzina.
Па и за во брачни проблеми ти е тогаш прашањево.... А оти ти разговараш на телефон? Он како син кога нема желба, зарем може тебе, како снаа, да те критикува ако одбиеш? Или бриго моја преџи на друг. НЕ оди ако не сакаш. Сам нека оди, ако инсистира и не сака да разговара.