Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Свекрвите и снаите – проблеми

Дискусија во 'Брак' започната од zdravkova, 1 декември 2009.

1. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
  2. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    Офф miss.hell како може толку да нема ни една светла точка во целата ситуација.Зарем толку луѓето се бесчуствителни. За жал некои се испревртени и изгубени во овај свет кога парите станаа главна преокупација,а не среќата и љубовта на нашите сакани. Не е лесно претпоставувам дека не сум била во ситуација ко твојата, но мислам кога веќе мора да се одржи таа свадба од каприц на мајка ти,а не поради твоја желба да го седнеш идниот маж твој и да му кажеш дека не сакаш мајка му да ви се меша и дека како твој иден маж треба да превземи нешто околу тоа,а не само да кути и да и се поклонва на мајка му. Па не си должна ти да трпиш толку тортура. Кога ќе ти чепка во плакарот кажи и јас ти чепкам таму? Не,па тогаш шо бараш ти да ми чепкаш и да ми кажуваш што ми стои,а што не па таа сакала се лутела,сакала не. Совреме реши го тоа и не дозволувај и понатаму да командуват со твојот живот. Среќно :*

3. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.521
    Допаѓања:
    173.973
    Што да кажам друго,во врска со твојот проблем кој го имаш со свекрва ти?
    На 11 мај пишуваш дека сакаш-сеуште-некој бивш од пред 3 години итд,итд,а сега се жалиш свекрвати не се однесувала добро кон тебе.Како се однесуваш ти кон нејзиниот син,си се запрашала некогаш?
    Под присила си со него поради мајка ти?
    Мајка ти утре да ти каже јади ќерко сол една вреќа-ќе ја изедеш солта или ќе се побуниш?
    Јаден тој твој вереник ,а ти како и да е ,сепак добро поминуваш со свеки.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
  5. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Свекрви како свекрви, снаи како снаи. Секоја од нив е Бог да чува (гледано во очите на другата).
    „Се сретнале две повозрасни жени, пријателки, и едната и вели на другата: кога бевме млади - свекрвите беа мнооогу лоши, сега бре што е ова? Овие снаиве се ц..ц...ц.. Бог да чува!“ :rofl:
    Јас сега сум снаа, и свекрвата ми е: Бог да чува! :lol:
    Сериозно, со сопругот се познававме околу 8-9 години пред да стапиме во брак. Свекрва ми „ја познавав“ околу 4-5 години. Дури од кога се омажив (т.е. 2-3 недели од кога се веривме) и‘ го видов вистинското лице. Не е ни проста, ни необразована, но е многу лоша и инаетлива. На почетокот многу се нервирав. Не ми беше јасно зошто постапуваше онака како што постапуваше (комуникацијата, од за мене непознати причини, се сведе само на дела, т.е. постапки), што згрешив? Подоцна сватив: таков и бил табиетот. Туку ќе и текне и не збори 1-2 недели, се лути, поима немам зошто, потоа, од ништо пак ќе прозбори. И пак исто. Како пресна снаа, воопшто не ми беше сеедно, се нервирав, си плачев. Ама сега свртев нова страница: ИЧ НЕ МИ Е ГАЈЛЕ дали се лути или не, ако не збори таа, нема ни јас. Не ме ни интересира зошто се лути и мурти. Ја избегнувам. Знам дека не чини, ама нема да можам да издржам, ќе и кажам нешто што не треба (многу е осетлива), па ќе треба цел живот воопшто да не се видиме. А не сакам да го повредувам сопругот (сепак му е мајка). Само молам Бога да дојде ден да си купиме наш дом и да се иселиме од овде, да си живееме сами, па да можам и јас како некои други снаи, да се гледам со свеки само по потреба.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. milicka19

milicka19 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2010
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    119
    Тебе свекрвата таква, на мајка ми снаата бетар. Што `ксмет ќе имавме толку. Мене и многу ме нервираат таквите личности особено кога ти се лути и не ти зборува а ти поим немаш за што. Подобро е в лице да ти кажи што и како е од колку така да те нервира. Барем ќе бидите на чисто.Е тоа тие табиети. Господ нека им е напомош на таквите. Лекот е само бегање што подалеку од такви луѓе. Тие со молчењето ќе си ја редат а ти ќе се нервираш само. Ако таа е осетлива толку сигурно нема така да прави. Ќе и проработи осетот дека со лутењето само ја нарушува хармонијата во семејството а нема ништо да реши. Со лутењето нема да те смени тебе само додатно ќе ја влоши ситуацијата. Еден ден ќе ти дојди преку глава ќе се испокарате. Никој таква не може да трпи. Јака ти душа јас одвај издржувам нервите ми се на работ на попуштање. И колку да се правиш да не гледаш и не слушаш , не може кога сте тука заедно.Одмилено мие се. Не знам како ќе се живее.

7. val4

val4 Активен член

Се зачлени на:
    16 мај 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Zа оваа тема навистина мозам роман да написам :( !!!Kонкретно за мојов слуцај ,во брак сум скоро12год.и зивеам под кирија со близнаци .Cопругот ми работи надвор од Mакедонија и ретко е дома :( ;( не ги виде децата како му растат ....Cето ова е поради неговата мајка ,која е опасна глумица :@ .Hа поцетокот и бев добра а потоа правесе се само да не раздели .Sто немам прозивеано,но сопругот е праведен и застана на моја страна .A таа ги сврте сите против мене ,единствено свекорот бесе добар (ама од луди луге околу себе си замина многу рано од овој свет) :( .Cега има усте една снаа (постара од вториот син,разведена и има син од претходниот брак)Mегутоа нејзе си ја сака и поцитува а јас сум несакана снаа усте на поцетокот ....псссс...Mоите деца не ги видела 4год..сопругот го избрка од дома бидејки не сакал да ме остави ...Pа ајде сега казете ви се молам дали некоја би поцитувала ваква монструмка... :devil: Aко поцнам да набројувам сто се ми направила ке писувам до утре ... :worried: Zивеам под кирија ,ама сепак овие 4год немам никакви проблеми бидејки заврсивме со приказната за лосата свекрва... :)

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.654
    Допаѓања:
    22.340
    Според мене, во подобрувањето на ситуацијава ќе треба да имаат удел и иднава свекрвата и Мис Хел. Зашто? Затоа што ниту едната, ниту другата не се отворени и искрени една кон друга. Не знам за другите, но кај мене кога искреност и отвореност е неопходна не постои нешто што ќе ме натера да се мачам себеси и да покажувам стравопочит. Тоа е се` освен почит.

Јас нема да ја карам Мис Хел зашто ако е самостојна не и` се спротистави на мајка и` и не му раскине на овој дечково затоа што според другиве постови на темава (редовно почнав да ја следам ради тоа што ја сретнав во една тема која не` засега и двете) и сфатив дека таа не е ниту желна, ниту спремна за нови почетоци, претпочита да си игра на сигурно и да остане таму каде што и` одредила мајка и` и покрај тоа што тоа значи и страдање за неа. Освен тоа, таа еднаш покажала дека знае да се бори па се разочарала и останала со празни раце и сега нормално дека не и` е сеедно уште еднаш тоа да го доживее.

Е сега вака. Постојат две опции:

1. Да ги седнеш сите на маса да разговарате и да се обидеш да се стабилизираат работите меѓу вас. Секако, тука повторно постои ризикот да раскинете со типот. Јас таа опција би ја избрала на твое место затоа што поважно ми е да се чувствувам исполнето и среќно отколку што сака некој друг јас да правам со својот ум и тело. Но, ете, тоа сум само јас и не значи дека е најправилно.

2. Штом си решила да се помириш со тоа што ти било наложено од мајка ти, мислам дека најмалку што можеш да направиш за себе самата е да се потрудиш да си најдеш што повеќе убавини во тоа. Максимално избегнувај го се` она што ти предизвикува тага или мака и потруди се да го подобриш односот со идниот маж. Од кај знаеш, можеби го мразиш заради самиот период во кој сте почнале со врска. Почни да размислуваш за тоа дека токму бившиот и неговите се тие кои ти ја запечатиле судбината, а не дечково, ќе видиш, омразата кон детево ќе почне да исчезнува.

Јас не и` препорачувам да се врати на бившиот затоа што тој потклекнал на притисокот од родителите и ја испуштил неа. Ако реши да остане со дечково-нека почне да наоѓа убавини во тоа, затоа што знаете како викаат „животот е краток, но бракот е долг“ ако не најде убавина во тоа, а уште е таму, си го запечатила животот за навек.

Ако реши да го остави и да продолжи низ животот сама (што може, има сопствена работа, сопствени примања доволни за еден човек да изгура месечно со кирија и сметки и плус да му остане некој денар, се разбира ако е скромна по прашање на трошоци), не и` препорачувам да се навраќа на бившиот затоа што тој се покажал како “мажиште“ тогаш кога и` бил најпотребен. Во тој случај, најдобро е да се подготви за нови почетоци, нови познанства, нови љубови.

Имаш 29 години бе душо, дел од најубавите години веќе ти поминале во страдање. Нели мислиш дека е доволно? Па и принц да е, не заслужува толкава жртва.

9. midnight.flower

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Еве вчера свеки не успеа да ме изнервира, затоа денес се потруди повеќе и успеа :@ . Нејсе, се смирив малку, но нема да и го заборавам :devil: .
    Како може бре? Од два дена што не сум на работа, да направи да посакам секој ден да сум на работа?!?

10. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    На крај прашај се дали вреди за една жена, која си нема работа па те зајадува, ти да си го зафркниш викендот и расположението? ;)

Јас увидов дека свекрвите тешко кој може да ги смени. Затоа си слушнала-прави се како да не си слушнала, си видела-како да не си видела. И терај си по свое.
    Зошто нервите ни требаат и за понатака, и за посериозни работи. :)

11. perlaa

perlaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2011
    Пораки:
    1.223
    Допаѓања:
    788
    Снаа оди кај свекрвата на гости:

- Стави ми една ракија.

- Ти во ред ли си?

- Ќе ти дадам 100 денари!

Свекрвата и ставила ракија.

- Стави ми уште една ракија!

- Ги помина сите граници!

- Еве ти 500 денари!

Свекрвата ги зела парите и и ставила уште една ракија.

- А да испиеме по една ракија заедно? Ќе ти дадам уште 500 денари.

Свекрвата се согласила и испиле по една ракија.

- А да ти удрам еден шамар?

- Ти не си во ред?!?!

- Ќе ти дадам 1000 денари!

Свекрвата се согласила и снаата и удрила еден силен шамар. Во тој момент на снаата и ѕвони телефонот. И се јавува маж и и ја прашува:

- Драга и ја даде ли пензијата на мајка ми?

- Да, да сега и ја давам...

На Elenuskaa, nela.oh, danika и 10 други им се допаѓа ова.
  12. midnight.flower

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Тоа и се обидувам, ама понекогаш, колку и да се трудам да не се нервирам, да не ја регистрирам - не можам. Ама ќе научам јас! ;) Млада сум уште, пресна сум уште!

13. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.640
    Допаѓања:
    106.677
    Мисс Хелл , а прво да си го седнеш како што викаш твојот иден маж, и да си поразговарате малку на оваа тема , м ?
    Па како бе така таа да те навредува , а дечко ти слуша и ништо не вика? |( И зашто и дозволуваш да чепка по твоите работи. И штом сега таа почнала така да се однесува ( а дечкото ќути) па што ке биде кога ке се земете :| Ти ке се караш по цел ден со свекрва ти а тој ке си гледа сеири. Или поразговарајте со него , што е ова со навредувањево (како тоа тебе да те нарекува дебела , па не смееш ова да јадеш , или дека имаш шекер Боже Господе..) или на крај краева раскини му. Па незнам како дозволуваш да те навредуваат на ваков начин. Ти родители имаш , што викаат твоите на ова?

14. Sherryl

Sherryl Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    147
    штом сега така ти прави, кога ќе се земате ќе биде туго несречо.....верувај....мојта додека одевме беше злато...ама откако почнав да живеам кај нив пекол жив....уште да почне да кажува кога да спијам со маж ми ( што покрај проблемите и расправиите кои ни ги ствараше многупати и интимниот живот ни страдаше)....почнав психички да пропаѓам..и дури сега кога немам никаков контакт со нив почнав да си доаѓам при себе...
    а за мм и да не зборуваме...сеуште мене ме обвинува а таа е светица(ем ја знае каква е)...и башка и сега кога се разведуваме ми прават стресови и проблеми....

15. peperutka87

peperutka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    536
    Jas mislam deka ako ne ziveat zaedno moze nekako da s etrpat i da imaat ok odnos,ama ako ziveat zaedno tuka mislam deka e neizbezno da imaat barem sitni konflikti :D,nema sansi da e se kako so treba so svekrva vo kugja ,dve zeni vo edno domakinsto ne ja bivaaaa taa rabota,a pa mamo da ja vikam nema sansi...

16. Sherryl

Sherryl Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2012
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    147
    според мене најголемата грешка е ако од почеток дадеш слабост- демек постара е не чини јас да и преречам за ништо.........и оппппп после неклое време ќе ти се качи на глава...ќе ти ја уништи психата, самодовербата, во најмала рака ќе ти го разниша бракот...
    значи не велам да несе почитува...туку штомк видеш дека нема разбирачка, се од инает прави, сечи ја во корен....и така и така после ти ќе бидеш крива...
    само пред мажот ти не коментирај многу многу...на само кажи и што сакаш...а пред другите само мед и млеко за неа....да нема аргумент да прави збрки....инаку готова си- се оболе..
    секоја чест за исклучоците се разбира...оние кои навистина сакаат да помогнат...
    но сепак најдобро е сами целосно делени.... сам- па како знам:)

17. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    На Eleonorastrumica и Adi888 им се допаѓа ова.
  18. lina1234

lina1234 Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    zdravo na site, nova sum na forumov i taa tema snaa svekrva e dosta dobra za sreka vo mojot slucaj mojata svekrva e nesto posebno, odnosot snaa i svekrva funkcionira besprekorno dobro, taa e prekrasna licnost, ima razbiranje za se, a i ne samo svekrvami tuku i svekormi e super, bi vi posakala site da imate svekrva i svekor kako moite,si ja sakam i majkami i nikoj ne moze da ja zameni nea,pozz do site na forumov i eden moj sovet e pocit,sloga i razbiranje ako toa go imate ke imate dobar odnos so svekrvata i svekorot ......pozzz

19. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Точно, грешка е на почеток да ќутиш и да се помируваш со се` и сешто, баш поради тоа дека свеки е постара.
    Ама тоа зависи од карактерот на девојката (снаата). Ако е некоја мирничка, ќе си ќути, ќе си трпи, ќе си плаче и ќе се помири со судбината или нервно ќе се разболе.
    Има една женичка кај мајка ми во комшии, така ја имаат земено низ нозе ти си чини лична слугинка им е на сите, сите ја командаат, а таа само си ќути и пак не чини, цело време само некој нешто и` заповеда и за нешто ќе и` се развика...греота. :(

Но, да ќутиш пред мажот, а на само да се објаснуваш со свеки :^) ....е со ова не се согласувам.
    Да не беа на само разговорите со мм за свеки, ќе беше тешко мене. Навистина...мене ми било испод чест да гледам да нема никој дома па да се спукам со неа и да се објаснувам. Баш напротив, се` што сум имала да и` кажам сум го кажала во присуство на мм, а понекогаш и друга случајна публика. Со текот на времето научив или да игнорирам или да плескам во фаца директно, во зависност од соодветната ситуација...а ако нешто не ми било ОК сум го информирала мм, па тој со неа/нив да си се објасни и нормално да преземе мерки кои би ме заштитиле.

Не би имало збрки само и само доколку мажот е разбран, објективен и реален, а не по секоја цена да гледа да си ја заштити мајката, а жената кој ја ферма.....Ако не сакаш да ја сослушаш жената и да сфатиш дека не е проблемот кај неа, тогаш оди и живеј си со мамичка, жена не ти треба.
    Јас не ги кривам свекрвите за лошиот однос снаа-свекрва, ги кривам мажите т.е. мамините синчиња. ;)

На Anyshka и slavica999 им се допаѓа ова.
  20. Adelcheto

Adelcheto Активен член

Се зачлени на:
    23 мај 2012
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    3
    Bravo za tebe za besprekornite odnosi sto gi imate vo semejstvoto:D Meguto pocita ,slogata, i razbiranjeto treba da bide od 2te strani za se da funkcionira kako sto treba